Mysterieuze nevelwouden

Op zo’n drie á vier uur rijden van de hoofdstad San José ligt het nevelwoud van Monteverde. Door de enorme hoeveelheid neerslag per jaar (ongeveer 2600 mm), kent dit park een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Niet voor niets is deze groene oase een must bij je bezoek aan het land van de eeuwige lente: Costa Rica.

De mysterieuze nevelwouden van Monteverde

Met je hoofd in de wolken
Het sprookjesachtige nevelwoud Monteverde ligt in het Tilarán gebergte en is één van de mooiste natuurgebieden van Latijns-Amerika. Reden genoeg waarom dit bijna 26.000 hectare grote nevelwoud een populaire trekpleister in Costa Rica is. Het Monteverde Cloud Forest ligt in het midden van Costa Rica en bevindt zich op een hoogte van zo’n 1440 meter. Door de hoge ligging hangt er over het natuurgebied vrijwel altijd een dichte mist. Tijdens een bezoek aan Monteverde loop je dan ook letterlijk met je hoofd in de wolken, wat een mysterieus effect geeft.

Groene berg
Als je een natuurliefhebber bent, dan zul je Monteverde Nationaal Park prachtig vinden. Door de hoge ligging en vochtigheid is dit park namelijk erg dicht begroeid. Het park herbergt zes ecosystemen en maar liefst 1500 soorten planten, waaronder 400 soorten orchideeën. Je ziet hier groen zoals je het nog nooit hebt gezien. Een boom is niet zomaar een boom, maar een thuis voor honderden plantensoorten, zoals bromelia’s, varens en mossen. Niet zo verwonderlijk dat de letterlijke betekenis van Monteverde ‘groene berg’ is.

De legendarische quetzal

De legendarische quetzal


Bron: Beauty of Animals

De legendarische quetzal
Naast de vele plantensoorten die het gebied rijk is, leven er in het nationaal park vele diersoorten, zoals apen, wasberen en luiaards. Daarnaast leven er meer dan 400 soorten vogels, waaronder de legendarische quetzal. Met een beetje geluk zie je deze kleurrijke vogel met sierlijke staart. De quetzal wordt als de mooiste vogel van Midden-Amerika gezien en is het nationale symbool van Guatemala.

Wandelen
In het Monteverde natuurreservaat kun je schitterende wandelingen maken. Er lopen drie verschillende wandelroutes door het nationaal park, die je met of zonder begeleiding van een lokale gids kunt bewandelen. De langste route duurt ongeveer drie uur, waarbij je jezelf midden in de jungle waant. De meeste kans om het wildleven te spotten, heb je tijdens een wandeling onder begeleiding van een lokale gids. Met een telescoop bij de hand ga je samen met de gids op zoek naar de bijzondere dieren die in het park voorkomen.

Voor de echte waaghalzen is er de canopytour. Via een kabel zwiep je van het ene platform naar het andere, waarbij het uitzicht fenomenaal is. In totaal zijn er veertien lijnen en de langste lijn is maar liefst een kilometer lang

Hangbruggen en canopytour
Als je het leuk vindt om de flora en fauna van Monteverde op een andere manier te verkennen, dan is de ‘skywalk’ een echte aanrader. Dit is een serie hangbruggen op boomhoogte met een totale lengte van drie kilometer. Via deze hangbruggen loop je kriskras door het nevelwoud, wat een prachtig uitzicht geeft. Bovendien heb je vanaf de hangbruggen meer kans om vogels te spotten dan vanaf de grond.

Voor de echte waaghalzen is er de ‘canopytour’. Via een kabel zwiep je van het ene platform naar het andere, waarbij het uitzicht fenomenaal is. In totaal zijn er veertien lijnen en de langste lijn is maar liefst een kilometer lang. Aan het einde van de ziplines is de beruchte ‘tarzanswing’ die je de kans geeft om als een echte Tarzan door de jungle te zweven!

Kikkers en kolibries
Als je bijzondere kikkersoorten wilt zien, is het een aanrader om de kikkertuin genaamd ‘Frog Pond’ te bezoeken. Hier zijn vele kikkersoorten te bewonderen, zoals de aardbeikikker, de doorschijnende glaskikker en de roodoogmakikikker.

En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, bevindt zich bij de ingang van het park een kolibrietuin waar een aantal bakjes met suikerwater hangen. De vliegensvlugge kolibries komen op deze bakjes af en zijn daardoor goed te bewonderen. Met een snelheid van bijna 100 kilometer per uur zoeven de kleurrijke vogeltjes om je heen. Hierdoor is de kolibrietuin een ware traktatie voor natuurfotografen!

Als je bijzondere kikkersoorten wilt zien, is het een aanrader om de kikkertuin genaamd Frog Pond te bezoeken. Hier zijn vele kikkersoorten te bewonderen, zoals de aardbeikikker, de doorschijnende glaskikker en de roodoogmakikikker

Praktische informatie

  • Doordat er rondom het park geen verharde wegen zijn, is het Monteverde Cloud Forest vrij lastig te bereiken. Je zult allereerst naar het plaatsje Santa Elena moeten gaan om vanuit daar naar Monteverde te rijden. Een aanrader is om een 4WD te huren. Vanuit Santa Elena kun je voor een klein bedrag ook met de bus naar het nationaal park.
  • Als je een wandeling door het natuurreservaat wilt maken, kun je het beste vroeg gaan. Er worden namelijk maar een beperkt aantal bezoekers per dag in het reservaat toegelaten.
  • Vanwege de vele vogels is het een aanrader om een verrekijker mee te nemen of er een te huren bij de ingang van het park. Vraag daar ook om de gratis plattegrond.
  • Het Monteverde Cloud Forest is geopend van 7:00 tot 16:00 en de entree kost circa vijftien euro per persoon.
  • De canopytour duurt zo’n 2,5 uur en kost ongeveer veertig euro. Voor betreding van de skywalk betaal je zo’n twintig euro.
  • De kikkertuin is geopend van 9:00 tot 20:30 en voor een rondleiding van een uur betaal je ongeveer tien euro. Aangezien de kikkers in het donker het meest actief zijn, kun je het beste in de avond een bezoek brengen aan de kikkertuin.
  • De kolibrietuin is geopend van 7:00 tot 16:00 en een bezoek kost je zo’n vijf euro.

Voor iedere natuurliefhebber is een bezoek aan het nevelwoud van Monteverde ongetwijfeld de moeite waard. Mis het niet tijdens je reis door Costa Rica!

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>