Met de trein door Java

Voorovergebogen mensen die enkeldiep in het water staan om de rijstvelden bewerken, tientallen motoren en snorfietsen die ongeduldig achter de slagbomen staan te wachten, de bescheiden huisjes waar de was buiten hangt te drogen en kippen tussen het afval lopen te scharrelen. Deze dingen zal je zeker zien op je reis per trein over het Indonesische eiland Java.

Trein Java

Jakarta

Een goed startpunt van je reis door Java is de Indonesische hoofdstad Jakarta. De meningen over de stad lopen uiteen van een drukke vieze stad tot een interessante stad met een koloniaal verleden. De stad heeft zeker een aantal bezienswaardigheden die in een dag zijn te bezichtigen. Station Gambir, centraal gelegen naast het National Monument, is het centrale treinstation en vertrekpunt van meerdere treinverbindingen. De reistijd vanaf de internationale luchthaven Soekarno-Hatta naar Gambir bedraagt zeker één uur en is erg afhankelijk van de verkeersdrukte.

Treinkaarten

Je kun helaas niet online reserveren. Voor de betaling is een Indonesisch bankrekeningnummer vereist. Op station Gambir vul je eerst een zogenaamd reserveringsformulier in, dat in een duidelijk aangeven rek zit. Naast de gewenste bestemming en je persoonsgegevens moet je ook je paspoortnummer hierop invullen. Vervolgens lever je bij loket waar je de tickets kunt kopen het formulier in, alwaar na betaling je de tickets krijgt overhandigd.

Vaak worden er drie klassen onderscheiden; executive, business en economy class. De executive klasse kun je vergelijken met onze tweede klasse, de business klasse heeft wat minder luxe zitplaatsen en bij de economy klasse ontbreekt de airconditioning. Duur is het niet, een circa 8 uur durende reis in de meest luxe klasse kost je iets meer dan 15 euro .

Trein Java

Bandung

Treinverbindingen vind je door heel Java. Een populaire route loop via Bandung naar Yogyakarta tot aan Surabaya. Het eerste deel van dit traject is de drieënhalf uur durende reis van Jakarta naar Bandung. Elke treinverbinding heeft een eigen naam. Het is bijna niet mogelijk een verkeerde trein in te stappen door de twee kaartcontroles die je tegenkomt. Om bij het perron te komen vindt een controle plaats, waarbij je ook je paspoort moet laten zien. Vervolgens staat bij de trein zelf een dame, ze ziet eruit als een stewardess, je op te wachten.

Met de trein door Java

Het is een treinreis met vele gezichten, waarbij je bij het verlaten van Jakarta kennismaakt met het leven langs het spoor. Bittere armoede wordt afgewisseld met vrolijke schoolkinderen. Al gauw zie je rijstvelden aan je voorbij trekken, die naarmate het landschap glooiender wordt overgaan in terrassen en daarmee het uitzicht verder verfraaien. Op een vijftal kleinere stations stopt de trein. Fotograferen van het uitzicht is niet eenvoudig. Enerzijds zijn de ramen vaak voorzien van zonwerende folie, anderzijds zijn ze vuil en bekrast. Je kunt hiervoor het best op zoek gaan naar half openstaande deur of raam.

Beroemd en berucht is Bandung voor zijn zogenaamde ‘factory outlets’, waar bekende merkkleding tegen lage prijzen wordt aangeboden. In hoeverre sprake is van authenticiteit blijft in het midden. Vooral Aziatische toeristen zijn dol op het grote aanbod. Interessanter is de nog functionerende vulkaan Tangkuban Perahu. Je kunt rondom de krater van deze vulkaan lopen. Ook de hotsprings aan de voet van de vulkaan zijn populair. Eén tot hooguit twee dagen zijn voldoende.

Yogyakarta

Argo Willis is de trein die Bandung middels een acht uur durende reis met Yogyakarta verbindt. Zorg dat je op tijd reserveert voor deze trein die ook onder lokale inwoners veel wordt gebruikt. Het is handig om minstens een half uur voordat de trein vertrekt op station Bandung aanwezig te zijn.

Trein Java

Yogyakarta heeft de twee meest bezochte tempels van het land in de nabijheid; Borobudor en Prambanan. De treinreis naar Yogyakarta is vergelijkbaar met het eerste traject van de reis. Eindeloze rijstvelden, prachtige landschappen met een weelderige vegetatie en een inkijkje in de vele dorpjes die zich langs het spoor bevinden. Op dit traject rijdt tevens een nachttrein. Alhoewel efficiënt is het nadeel dat je van de omgeving weinig ziet.

En verder

Vanaf Yogyakarta kun je weer alle kanten op. Als je je weg met de Argo Willis vervolgt kom je in Surabaya uit. Vanuit hier kun je weer doorreizen naar bijvoorbeeld Bali, echter is dit niet geheel per trein mogelijk. Je bent daarvoor ook de bus en een ferry nodig.

Met de trein kun je prima door Java reizen. Het gaat niet snel, de gemiddelde snelheid ligt tussen de 70 tot 80 kilometer per uur. Het gaat door het chaotische verkeer en het ontbreken van snelwegen per auto echter niet veel sneller.

Wil jij ook door Java reizen?

Local Indah helpt je met het samenstellen van je droomreis door Java.

Jos
Latest posts by Jos (see all)
 1. Hey!
  Interessant artikel! Ik ga in mei naar Indonesië en wil Java ook per trein reizen. Is het mogelijk om vanaf Jakarta al een ticket te boeken naar Yogya en bijvoorbeeld in Bandung uit te stappen, of is het aan te raden om losse tickets te kopen?
  En als gesproken wordt over tijdig reserveren van de trein van Bandung naar Yogya, hoe tijdig is dit dan? Kan dit op de dag zelf?

  Ik hoor graag iets van u 😀

  Groetjes Iris

  • Hallo Iris,

   Leuk dat je ook naar Indonesië gaat volgend jaar. Het is een prachtig land. Je kunt helaas geen ticket kopen van Jakarta naar Yogyakarta met een ‘stopover’ in Bandung. Losse tickets koop je gewoon op het station. Soms kan het op de dag zelf, maar als je zeker wilt zijn van een plekje kun je het best de dag voor vertrek een ticket halen. Vaak zijn feestdagen en gedurende de ramadan de drukte perioden, dan is het wel aan te raden om eerder te reserveren. Veel plezier in Indonesië!

 2. Chiara zegt:

  Hoi! Over een klein maandje vertrek ik naar Indonesië. Mijn eerste stop na Jakarta wordt Pangandaran. Met welk vervoer zou jij aanraden om daar vanaf Jakarta heen te gaan? Eerst met de trein naar Bandung en de rest met de taxi, of alles met de taxi?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes,
  Chiara

  • Je hebt een paar opties om van Jakarta naar Pangandaran te reizen. Ligt een beetje aan de tijd die je hebt, het comfort dat je wenst en je budget. De trein stopt niet dichtbij, met de bus of taxi doe je er lang over en met het vliegtuig heb je een bagagelimiet.

   Met Susi Air kun je in een uur tijd van Jakarta Halim naar Nusa Wira Airport vliegen. Dit is veruit de beste optie als je in Batu Karas verblijft, Pangandaran is nog 20 km. Nadeel is dat je maar 10 kilo bagage mee mag nemen, dus dit kan alleen als je licht reist. Je kunt ook met de bus of trein van Jakarta naar Bandung en de volgende morgen met een tweede trein naar Banjar, 60 km ten noorden van Pangandaran. Het laatste stuk kun je in 2 uur met de bus of taxi doen. Het hele stuk met de bus of taxi kan natuurlijk ook, maar het is een onwijs langzame manier van reizen. De bus is overigens wel een heel goedkope optie.

   Laat ons even weten hoe je naar Pangandaran gegaan bent, en of het de moeite waard was!

   Groetjes,
   Dionne

 3. Heleen zegt:

  Hoi! Wij gaan over een paar weken naar Java/Bali. We willen graag met de trein reizen. Is het wel mogelijk om treintickets dezelfde dag te halen i.v.m. vakantiedrukte? Of heb je dan kans dat er geen plek meer is?

  Groetjes Heleen

 4. Veerle zegt:

  Hi Dionne,

  Over een paar weken vertrek ik naar Indonesie. Graag zou ik vanauit Jakarta naar Yogjakarta gaan via Bandung.

  Is dit haalbaar op 1 dag?

  We willen graag naar Jakarta maar ook de route van Bandung naar Yogja maken (zonder Bandung te bezoeken).

  Groetjes Veerle

  • Hoi Veerle,

   Prima haalbaar op één dag. De beste optie is niet via Bandung, maar rechtstreeks van Jakarta naar Yogja te reizen. De route gaat dan oostelijk, langs Cirebon, voordat je het eiland oversteekt. Treinen vertrekken in de ochtend, namiddag en avond. Treintickets kosten zo’n 30, 35 euro.

   Maar… het kan natuurlijk wel! Van Jakarta Gambir station reis je in 3 uur tijd naar Bandung. Vanaf 06:00u in de ochtend vertrekt er elke 2 à 3 uur wel een trein. Van Bandung naar Yogyakarta zit je zo’n 7 à 8 uur in de trein. Dus als je om een uur of 11 in de ochtend vertrekt, kun je in Bandung de trein van 15:30u gemakkelijk halen en bereik je Yogyakarta net voor middernacht. Kost je ong. € 10,- plus € 25,-.

   Groetjes, Dionne

 5. Dag Dionne,
  We gaan in juni eerst naar lombok paar dagen bijkomen en genieten, vandaar uit willen we naar bali ook hier willen we een paar dagen blijven en dan ligt het in de bedoeling om vanuit oost java per trein terug te keren naar jakarta vanwaar de terug gevlogen wordt naar negara Belanda, dit alles in drie weken…hoe kunnen we dit het beste aanpakken, het begin en en het eind staat vast alles wat er tussenzit is vrij

 6. Joost zegt:

  Beste allemaal,

  Is het ook mogelijk om nachttreinen te nemen in Java, bijvoorbeeld van Jakarta naar Yogyakarta, of van Yogyakarta naar Banyuwangi?
  Zo ja, is het mogelijk om vooraf te reserveren?

  Groeten, Joost

 7. Marcella zegt:

  Hallo,

  Wij willen graag van Bogor naar Batujajar en vandaar uit naar Bandung reizen. Kan dat met de trein? En zijn er op de stations kluizen om onze Backpack tijdelijk te bewaren als we wat willen bekijken?

 8. Martijn Plooij zegt:

  Hallo, ik wil graag van Jakarta met de trein naar Bali. Wat is het laatste station op Java vanwaaruit je naar Bali kan varen…dank je Groet Martijn

  • Hi Martijn,

   Het laatste station op Java is Banuwangi van waar je de pont op stapt naar Bali.

   Alvast heel veel plezier met je treinreis in Indonesië.

   Groeten, Dionne

 9. Hallo wij gaan naar Bali maar willen ook Bandung (1 of 2 nachten) en Yogyakarta (2 nachten) bezoeken. Treinreis tussen Yogja en Bandung willen we breken tussen deze 2 steden met overnachting ergens, welk dorp/stad is handig om een overnachting te doen?

  Groetjes Gwen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>