Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Het is een van de snelst groeiende populaire vakantiebestemmingen van de afgelopen jaren: Indonesië! En terecht ook. Met prachtige eilanden als Bali, Lombok en Java kun je er namelijk weken vertoeven tussen het groen terwijl je exotische dieren spot en geniet van het lekkerste lokale eten. Niet gek dat de gratis vrijstelling van visum tot 30 dagen vaak eigenlijk niet genoeg is.

De laatste tijd is er veel veranderd op het gebied van het visum voor Indonesië. Ik heb zelf het hele proces doorgemaakt om zes weken in Indonesië te kunnen blijven en weet inmiddels: er zijn een hele hoop opties en de hele business is nógal louche. Graag deel ik mijn uitgebreide onderzoek in vier simpele opties, zodat ook jij er wat aan hebt!

#1 Minder dan 30 dagen Indonesië

Is vier weken eilandjes hoppen voor jou meer dan genoeg dan heb je het makkelijk: tegenwoordig hoef je voor een verblijf tot 30 dagen geen toeristenvisum meer te regelen. Je kunt dus zonder problemen vanuit Nederland* het vliegtuig in stappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen tot 30 dagen kan rondreizen binnen het land. Let wel: dit visum is niet verlengbaar! Blijf je toch langer? Dan heb je de kans dat de immigratiedienst je bij het verlaten van het land een boete van een aantal 100K Rupiah op legt. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal dagen dat je te lang in het land bent verbleven en hoe aardig de medewerker achter de balie is. Het blijft immers Indonesië, niet alles gaat daar helemaal volgens de regels…

#2 Meer dan 30 dagen Indonesië – VOA met verlenging

Wil je meer dan 30 dagen genieten van Indonesië dan heb je meerdere opties. Ondanks wat een grond stewardess wellicht verkondigt als je in checkt, hoef je niet per se je visum van te voren te regelen. Regel je niets van te voren volg dan, nadat je geland bent op een van de Indonesische luchthavens, de bordjes VOA (Visa On Arrival). Hier kan je een verlengbaar toeristen visum aanschaffen voor $35.

Het is vervolgens zaak dat je tijdig (ongeveer 2 weken voordat dit visum verloopt) naar een van de Indonesische immigratiekantoren afreist om een Visa Extension te regelen. Dit gaat in drie afspraken:

 1. Het aanvragen en afgeven van je paspoort. Je hebt ook een kopie van de vluchtgegevens én eentje van je paspoort nodig
 2. Na goedkeuring van de aanvraag komt het betalen van het visum: ongeveer RP 335.000 / $25. Ook maken ze een foto van je en stellen ze eventueel vragen over je verblijf
 3. Op afspraak drie haal je je paspoort weer op en heb je naast een mooie VOA een nieuwe reeks stempels in je paspoort staan

Met de aanvraag, betaling en het ophalen ben je gemiddeld anderhalve tot twee weken zoet. Het kost tijd en alles gaat via papier (niets geen computers), maar het werkt hartstikke prima. Tips voor als je dit gaat doen: kleed je representatief, ja ook een lange broek of rok als het 35+ graden is, en kom vroeg! Zo verkort je je wachttijd aanzienlijk. Neem een boek mee en vertoef lekker in de airco. Het is best een leuk avontuur.

Overigens zijn er zat locals die dit proces graag van je overnemen. Vaak duurt dit proces dan nog geen week. Hier staat meestal een prijs van 600K tot 800 K Rupiah tegenover en moet je uiteraard je paspoort uit handen durven geven. Ga je voor deze optie? Receptiemedewerkers en hostel hosts kunnen je altijd helpen aan een betrouwbaar contact.

immigratiekantoor jakarta

Regel je visum ter plekke

#3 Meer dan 30 dagen Indonesië – regel alles vooraf

Wil je alles al lekker vooraf geregeld hebben en zit je absoluut niet te wachten op het proces op het immigratiekantoor ergens in Indo? Dan kun je een afspraak maken bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Zij regelen een visum voor 60 dagen verblijf van A tot Z voor je in ongeveer vijf werkdagen. De kosten hiervan zijn € 50,-. Je kunt hier ook terecht voor visums voor een nog langer verblijf. Meer info: Visa for Indonesia.

#4 Meer dan 30 dagen Indonesië – zonder visum

Optie vier is eigenlijk, in alle opzichten, het meest makkelijk en ook nog eens leuk. Zowel optie 1,2 als 3 zijn te omzeilen als je maar binnen de tijdspanne van 30 dagen een keer het land uit bent geweest. Een goede reden om eens een 24-uurs retourtje Singapore te doen, of een uitstapje te maken naar Thailand of de Filipijnen. Zo kun je 60 dagen blijven zónder een VOA aan te schaffen, eventueel de hele extension hassle door te maken en zo zie je ook nog eens het mooiste vliegveld van de wereld: Changi Airport. Geen straf kan ik je vertellen. Een retourtje Denpasar – Singapore heb je voor nog geen € 100,-.

Er zijn dus opties te over om zo lang mogelijk te genieten van het heerlijke land Indonesië. Voor mij als doorgewinterde reizigster was het verlengen van mijn visum ter plekke een heel avontuur, maar ik vond het geweldig om ’s morgens vroeg tussen de locals mijn paspoort business te regelen. Het gaf mij het échte reisgevoel. Ben jij een wat meer gemakzuchtige reiziger dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden.

*De vrijstelling van visum tot 30 dagen is alleen geldig als je reist vanuit een land dat genoteerd staat op de Visa Exemption lijst. Check hem hier.

Dionne
 1. veroon Bergevoet zegt:

  Beste,
  Als ik een visum via de ambassade in Den Haag aanvraag voor 90 dagen moet ik uiteraard op tijd het land uit. Kan ik dan bij aankomst in Nederland weer een nieuwe visum aanvragen in Den Haag voor weer 90 dagen ? En zo ja, kun je dan elke 3 maanden een nieuw visum aanvragen voor 90 dagen ?

  Groet
  Veroon

  • Hallo Veroon,

   Hoewel het visum vanaf datum afgifte 90 dagen geldig is, is de maximale verblijfsduur van het van tevoren verkregen visum 60 dagen (vanaf datum inreis). Uiteraard kun je terug in Nederland weer naar de ambassade gaan om een nieuw visum aan te vragen. Er zijn overigens ook andere manieren, die je veel tijd en geld kunnen schelen 😉

  • Malaihollo zegt:

   Dag, Heer/Mevrouw,
   Ik ga in maand december voor 3 maanden op vakantie, en hoeveel kost mij voor de visum, graag reactie van U

   Groetjes Malaihollo

 2. Chantal Yung zegt:

  Beste,

  We gaan 34 naar de Filipijnen, echter zullen wij na twee weken een vlucht nemen naar Indonesie. Hier gaan we 2 weken rondtrekken en dan terugvliegen naar Filipijnen. Per saldo verblijven wij dus minder dan 30 dagen in Filipijnen. Hebben wij alsnog een visum nodig? (Ook als wij bij aankomst in Filipijnen onze retourticket naar Indonesie kunnen laten zien)?

  Groet,
  Chantal

  • Hi Chantal,

   In feite verblijf je 2x twee weken in Filipijnen en zal je dus 2x een apart visum bij aankomst op de luchthaven krijgen. Je hoeft dus geen visum voor meer dan 30 dagen te regelen.

   Fijne reis!

   Groetjes,
   Dionne

 3. goeden dag als ik een visum neem voor 60 dagen bali kan ik deze na 60 dagen weer verlengen voor 30 dagen en hoeveel keer mag dat? mvr grt robert

  • Hi Robert,

   Het 60-dagen visum is (zelf of door een visumbureau) in Indonesië elke 30 dagen te verlengen tot maximaal een half jaar. Verlengen kan bij de immigratiekantoren op het vliegveld van Bali.

   Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde Visa Run. Eigenlijk verleng je je visum dan niet, maar vraag je het opnieuw aan. Het betekent dat je naar een ander land gaat en weer terugkomt naar Bali en dus een nieuw visum krijgt. Bangkok, Singapore, Hong Kong en Kuala Lumpur zijn handige (en goedkope) bestemmingen voor deze Visa Run.

   Groetjes,
   Dionne

  • Hallo Willem,

   Wauw, 90 dagen in Indonesië! Mooi vooruitzicht!

   Volgens mij is het niet mogelijk vooraf een visum voor 3 maanden aan te vragen in Den Haag. Laat het vooral even weten als het anders is!

   Volgens mij kun je alleen, afhankelijk van je leeftijd en de reden van bezoek, een sociaal-cultureel visum aanvragen. Dat is geldig tot maximaal 180 dagen. Maar… ook in dat geval krijg je vóór vertrek een visum van zestig dagen in je paspoort. Daarna wordt het visum in Indonesië (op Bali) elke 30 dagen verlengd.

   Groetjes, Dionne

 4. Ik ga 30 dagen naar indonesie, na 21 dagen ga ik een weekend naar Singapore, kom dan terug en blijf dan nog een paar dagen in bali en ga dan naar huis. Zover ik het verhaal goed begrepen hebt, is dat geen probleem?
  In feite wil ik mijn 30 dagen indonesie even voor 3 dagen onderbreken in Singapore

  • Hoi Rene,

   Voor eerst 21 dagen en vervolgens 7 dagen Indonesië (na Singapore) heb je genoeg aan 2x een visumvrije entree (voor max 30 dagen). Lekker makkelijk, je hoeft geen toeristenvisum meer te regelen. Je kunt dus zonder problemen het vliegtuig in stappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen tot 30 dagen kan rondreizen binnen Indonesië.

 5. Kan ik een visum aanvragen voor 60 dagen op Bali of moet ik na 30 dagen verlengen tot 60 dagen kan dit op bali of moet ik de haag ind.amb aanvragen

  • Hoi Henk, op Bali kun je géén 60 daags visum aanvragen.

   Wanneer je 60 dagen op Bali wilt blijven, heb je eigenlijk 3 keuzes:
   a) bij aankomst een visum on arrival kopen (voor 30 dagen) en die op Bali verlengen tot 60 dagen
   b) vooraf een 60 dagen visum regelen bij de Indonesische ambassade in Den Haag
   c) tussentijds het land verlaten, zodat je geen toeristenvisum nodig hebt (dan heb je voldoende aan de gratis 2x 30 dagen)

 6. Hi Dionne,

  Ik hoop dat je mij kunt helpen. Ik ga in totaal 104 dagen naar Indonesië. Mijn plan was om alvast bij de ambassade in Nederland een visum voor 60 dagen te regelen. Na 61 dagen (ik heb 1 dag overstay) een retour te pakken naar Singapore, en daar een paar dagen te blijven. Bij terugkomst op Bali een Visa On Arrival aanvragen en die na 30 dagen weer verlengen. Heb jij enig idee of dit plan kan werken? Of zou de ambassade mijn visumaanvraag afwijzen omdat ik bijv. al een retour naar Indonesië heb geboekt met 104 dagen ertussen? Of kan ik de VOA dan niet meer verlengen? Sorry voor dit lange ingewikkelde verhaal, ik hoop dat je iets voor me kunt betekenen. Heel erg bedankt alvast!! Groetjes Loïs

  • Hoi Loïs,

   Volgens mij is je plan in principe goed uit te voeren. Je zou als uitreisdatum voor je eerste visum (dat je regelt via de ambassade) dan de datum van je ticket naar Singapore kunnen gebruiken. Je betaalt bij vertrek dan een boete voor die ene dag overstay. Als je tussendoor het land verlaat en Indonesië weer inkomt, kun je gewoon weer een Visa on Arrival krijgen en dat visum kun je inderdaad eenmalig verlengen.

   Een andere optie: het toeristenvisum voor 60 dagen (visum ‘type 211’) is eventueel ook vier keer te verlengen met 30 dagen, al heb je voor deze verlengingen wel een Indonesische sponsor nodig. Dat kan een vriend of familielid zijn, of anders kun je iemand van je hotel of homestay vragen op te treden als sponsor.

   Geniet ervan, een geweldig vooruitzicht!!
   Groetjes, Dionne

 7. Anne Heintz zegt:

  He Dionne,

  Ik ga de 29e richting Indonesie voor 73 totaal dagen en heb met een hoop gedoe en vertraging eigenlijk te weinig tijd om nog een 60 dagen visum aan te vragen bij de ambassade. Ik dacht zelf aan een visum on arrival die verlengbaar is tot 60 dagen en dan tussendoor 4 dagen Singapore te pakken en vanaf daar door te vliegen naar Bali. Mag je naast een visum on arrival van 60 dagen, na 4 dagen Signapore weer een 30 dagen visum krijgen?

  Groetjes Anne

  • Hoi Anne,

   Klopt, wanneer je na ± 50 dagen naar Singapore vliegt, kun je de eerste keer een Visa on Arrival kopen (voor de eerste 30 dagen) en die ter plaatse met 30 dagen verlengen. De kans is groot dat hierbij naar je uitreisticket wordt gevraagd, dus je vliegticket naar Singapore (of Bangkok, Kuala Lumpur, Australië) moet wel geboekt zijn.

   Vervolgens kun je bij terugkomst in Indonesië weer een visumvrije entree voor 30 dagen ontvangen (of je koopt weer een VOA). Zorg ervoor dat je de 35 dollar voor de VOA contant (in dollars, euro’s of rupiahs) bij je hebt, want je moet op het vliegveld het visum contant kunnen afrekenen. Je kunt namelijk niet pinnen voor de douane.

   Voor het aanvragen van een 60 dagen visum bij de Indonesische ambassade in Den Haag staat momenteel overigens 5 werkdagen, dus dat zou nog prima gaan. Scheelt wat geld en een hoop tijd. Ook in dat geval kun je na 4 dagen Singapore weer gewoon een 30 dagen visum krijgen.

   Geniet!

 8. Hoihoi,

  Onze vlucht met jetairways is geannuleerd en nu zien we precies na 31 dagen een vlucht die 200€ per ticket scheelt. We zijn met z’n 2en, dus dat is echt mega veel. We zijn 18 april aangekomen in Indonesië en het ticket die we zien is 18 mei. Wat raad je ons aan?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Anna

  • Hoi Anna,

   Oei, daar zullen wel meer reizigers last van hebben dan… Voor een overstay betaal je per dag (geloof ik) een kleine 20 euro, dus dat zou je kunnen doen. Wellicht helpt het als je laat zien dat je eigenlijke vlucht geannuleerd is doordat Jet Airways (zo goed als) failliet is. Een andere optie is wellicht om tijdig weg te vliegen uit Indonesië en dan je overstap wat langer te maken. Bijvoorbeeld wel 16 of 17 mei van Bali naar Singapore of KL vliegen en vervolgens de 18e of 19e naar huis. Je vliegt op 17 mei overigens ook erg goedkoop vanaf Jakarta.

   Geniet ervan in ‘de Gordel van Smaragd’!

 9. Joris zegt:

  Hoi Dionne,

  Even voor de zekerheid, mijn situatie:
  Ik kom 17 september aan op Denpasar, Bali.
  Op de 21e vlieg ik voor de Grand Prix naar Singapore.
  Vervolgens kom ik de 23e weer terug in Bali.
  Hierna wil ik door Bali reizen tot ik 21 oktober weer terug vlieg naar Nederland.

  Betekent het in mijn situatie dat ik geen 30+ dagen visum nodig heb?

  Alvast bedankt!
  Joris

  • Hoi Joris,

   Klopt helemaal. Voor eerst 5 dagen en vervolgens 29 dagen Bali heb je genoeg aan twee maal een visumvrije entree. Enige voorwaarde is dat je voor beide keren dat je naar Bali vliegt, je uitreis ticket al geboekt hebt. Daar kan namelijk naar gevraagd worden. Je kunt dus zonder iets te regelen qua visa het vliegtuig instappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen kan rondreizen op Bali.

   Geniet ervan!

 10. Daan zegt:

  Hoi Dionne

  Ik verblijf binnenkort 40 dagen in Indonesië. Tussendoor maak ik een vlucht vanuit Medan, via Kuala Lumpur, naar bali. Als ik deze vlucht los zou boeken en het vliegveld hierbij zou verlaten, maar diezelfde dag weer door vlieg naar Bali, telt dit dan? Of is het nodig om een minimaal aantal dagen in een ander land te verblijven?

  Ik hoop van je te horen!
  Groetjes, Daan

  • Ha Daan,

   Er zijn geen regels voor een zogenoemde visa-run, dus er bestaat ook geen regel dat je minimaal een aantal dagen in een ander land moet verblijven. Wel kan het zijn dat de douane bij aankomst op Bali lastig doet als je dezelfde dag doorvliegt, dus zou ik voor de zekerheid twee losse vluchten boeken en inderdaad een nachtje in KL verblijven.

   Kuala Lumpur ligt wel anderhalf uur van de luchthaven, dus als je de stad wilt zien, moet het wel passen qua vliegtijden. Anders kun je misschien beter in de buurt van KLIA overnachten.

  • Monique zegt:

   Hoi Daan,
   wij hebben van de zomer exact hetzelfde als jij vorig jaar. Ben erg benieuwd wat je uiteindelijk gedaan hebt?
   groetjes Monique

 11. K Berga zegt:

  We hebben een fout begaan in plaats van 60 dagen hebben we 61 dagen geboekt is dit een probleem ? Groet K Berga.

  • Dat kan gebeuren. Het is een misdrijf, maar gelukkig geen groot probleem. De ervaring leert dat er bij een paar dagen niet zo moeilijk wordt gedaan. Een overstay kost wel geld; je betaalt hiervoor per dag een boete.

 12. Sylvia van Dalen zegt:

  Goede middag,

  Mag je als je circa 3 maanden in Indonesië wilt blijven en er 1x uitgaat (dag Singapore) het op de volgende manieren doen? 1) In Nederland een visum aanvragen voor de eerste 60 dagen en dan 2) later bij aankomst vanuit Singapore gewoon een VOA aanvragen voor de laatste 30 dagen. En mag het ook andersom? Dus eerst gewoon naar binnen met Visa on arrival, er dan na een maand uit, en dan erna weer terug met het in NL aangevraagde 60 dagen visum. Je zou denken, wat is het verschil? Maar mijn dochter heeft met medereizigers te maken, en het is handig om te weten dat beide opties mogelijk zijn.

  Vast bedankt

  • Hoi Sylvia,

   Het kan allebei, maar is afhankelijk van wanneer de vlucht naar Singapore is. Je moet namelijk een exit-ticket kunnen laten zien. Gaan ze na 60 dagen een dag naar Singapore, dan kies je voor de eerste optie. Is de vlucht naar Singapore zo’n 30 dagen na aankomst geboekt, kies dan voor de tweede optie.

 13. Hannah zegt:

  Hey,

  Ik zie net dat de ambassade de komende twee weken vol zit!! Ik vlieg al de 20e naar Bali en wil graag 3 maanden blijven.. Een visum aanvragen voor 60 dagen kan al niet meer, maar je mag je VOA maar 1 x verlengen toch? Wat is nu mijn beste optie? Een spoed visum, kan dat ook voor 60 dagen?

  Mijn idee was: eerste 60 dagen met een visum, daarna 1x verlengen met 30 dagen.

 14. Pauline zegt:

  Hallo,

  Ik probeer een Visa voor 60 dagen aan te vragen. Nu word er naar Adress of Residency gevraagd. Sinds wij gaan backpacken en van hot naar her gaan, is dit onduidelijk. Wat vullen wij hier nu in?

  Groetjes!
  Pauline

  • Hoi Pauline,

   Heb je toevallig al een hotel voor de eerste nachten geboekt? Dan volstaat het als je dat noteert. Zo niet, zou je een hotel kunnen opzoeken waar je tijdens jullie reis eens heen zou willen gaan.

   Geniet van jullie avontuur!!
   Groetjes, Dionne

 15. Hi,

  Dank voor de informatie. In april ga ik naar Indonesië met tussendoor twee weken Perth. Is het volgens jou mogelijk om eerst bijvoorbeeld 2 weken te verblijven in Indonesië, dan naar Perth te gaan, en dan zorgen voor een visum van 60 dagen vanaf dat ik de laatste keer Indonesië in reis zodat ik in totaal (met de eerste twee weken erbij) meer dan 60 dagen naar Indonesië kan?
  Zoals jij het omschrijft lijkt dit mogelijk, maar ben toch even benieuwd! En is er een (officiële) site waar ik hier meer informatie over kan vinden?

  Alvast bedankt!
  Groetjes!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>