Meer dan 30 dagen in Indo: visum explained

Het is een van de snelst groeiende populaire vakantiebestemmingen van de afgelopen jaren: Indonesië! En terecht ook. Met prachtige eilanden als Bali, Lombok en Java kun je er namelijk weken vertoeven tussen het groen terwijl je exotische dieren spot en geniet van het lekkerste lokale eten. Niet gek dat de gratis vrijstelling van visum tot 30 dagen vaak eigenlijk niet genoeg is.

De laatste tijd is er veel veranderd op het gebied van het visum voor Indonesië. Ik heb zelf het hele proces doorgemaakt om zes weken in Indonesië te kunnen blijven en weet inmiddels: er zijn een hele hoop opties en de hele business is nógal louche. Graag deel ik mijn uitgebreide onderzoek in vier simpele opties, zodat ook jij er wat aan hebt!

#1 Minder dan 30 dagen Indonesië

Is vier weken eilandjes hoppen voor jou meer dan genoeg dan heb je het makkelijk: tegenwoordig hoef je voor een verblijf tot 30 dagen geen toeristenvisum meer te regelen. Je kunt dus zonder problemen vanuit Nederland* het vliegtuig in stappen, waarna je bij aankomst een mooie stempel in je paspoort krijgt en zonder problemen tot 30 dagen kan rondreizen binnen het land. Let wel: dit visum is niet verlengbaar! Blijf je toch langer? Dan heb je de kans dat de immigratiedienst je bij het verlaten van het land een boete van een aantal 100K Rupiah op legt. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal dagen dat je te lang in het land bent verbleven en hoe aardig de medewerker achter de balie is. Het blijft immers Indonesië, niet alles gaat daar helemaal volgens de regels…

#2 Meer dan 30 dagen Indonesië – VOA met verlenging

Wil je meer dan 30 dagen genieten van Indonesië dan heb je meerdere opties. Ondanks wat een grond stewardess wellicht verkondigt als je in checkt, hoef je niet per se je visum van te voren te regelen. Regel je niets van te voren volg dan, nadat je geland bent op een van de Indonesische luchthavens, de bordjes VOA (Visa On Arrival). Hier kan je een verlengbaar toeristen visum aanschaffen voor $35.

Het is vervolgens zaak dat je tijdig (ongeveer 2 weken voordat dit visum verloopt) naar een van de Indonesische immigratiekantoren afreist om een Visa Extension te regelen. Dit gaat in drie afspraken:

  1. Het aanvragen en afgeven van je paspoort. Je hebt ook een kopie van de vluchtgegevens én eentje van je paspoort nodig
  2. Na goedkeuring van de aanvraag komt het betalen van het visum: ongeveer RP 335.000 / $25. Ook maken ze een foto van je en stellen ze eventueel vragen over je verblijf
  3. Op afspraak drie haal je je paspoort weer op en heb je naast een mooie VOA een nieuwe reeks stempels in je paspoort staan

Met de aanvraag, betaling en het ophalen ben je gemiddeld anderhalve tot twee weken zoet. Het kost tijd en alles gaat via papier (niets geen computers), maar het werkt hartstikke prima. Tips voor als je dit gaat doen: kleed je representatief, ja ook een lange broek of rok als het 35+ graden is, en kom vroeg! Zo verkort je je wachttijd aanzienlijk. Neem een boek mee en vertoef lekker in de airco. Het is best een leuk avontuur.

Overigens zijn er zat locals die dit proces graag van je overnemen. Vaak duurt dit proces dan nog geen week. Hier staat meestal een prijs van 600K tot 800 K Rupiah tegenover en moet je uiteraard je paspoort uit handen durven geven. Ga je voor deze optie? Receptiemedewerkers en hostel hosts kunnen je altijd helpen aan een betrouwbaar contact.

immigratiekantoor jakarta

Regel je visum ter plekke

#3 Meer dan 30 dagen Indonesië – regel alles vooraf

Wil je alles al lekker vooraf geregeld hebben en zit je absoluut niet te wachten op het proces op het immigratiekantoor ergens in Indo? Dan kun je een afspraak maken bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Zij regelen een visum voor 60 dagen verblijf van A tot Z voor je in ongeveer vijf werkdagen. De kosten hiervan zijn € 50,-. Je kunt hier ook terecht voor visums voor een nog langer verblijf. Meer info: Visa for Indonesia.

#4 Meer dan 30 dagen Indonesië – zonder visum

Optie vier is eigenlijk, in alle opzichten, het meest makkelijk en ook nog eens leuk. Zowel optie 1,2 als 3 zijn te omzeilen als je maar binnen de tijdspanne van 30 dagen een keer het land uit bent geweest. Een goede reden om eens een 24-uurs retourtje Singapore te doen, of een uitstapje te maken naar Thailand of de Filipijnen. Zo kun je 60 dagen blijven zónder een VOA aan te schaffen, eventueel de hele extension hassle door te maken en zo zie je ook nog eens het mooiste vliegveld van de wereld: Changi Airport. Geen straf kan ik je vertellen. Een retourtje Denpasar – Singapore heb je voor nog geen € 100,-.

Er zijn dus opties te over om zo lang mogelijk te genieten van het heerlijke land Indonesië. Voor mij als doorgewinterde reizigster was het verlengen van mijn visum ter plekke een heel avontuur, maar ik vond het geweldig om ’s morgens vroeg tussen de locals mijn paspoort business te regelen. Het gaf mij het échte reisgevoel. Ben jij een wat meer gemakzuchtige reiziger dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden.

*De vrijstelling van visum tot 30 dagen is alleen geldig als je reist vanuit een land dat genoteerd staat op de Visa Exemption lijst. Check hem hier.

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>