Budget backpacker: gadgets

Als backpacker heb je vaak niet veel ruimte in je tas en ook nog eens niet veel te besteden. Toch zijn er van die gadgets of reisartikelen die je beter niet thuis kunt laten. De een omdat het je reis wat veiliger maakt, de ander omdat het hygiënisch is of juist omdat het meer dan goed van pas kan komen als je in een gezellig hostel of op een verlaten strand zit. Benieuwd geworden? Ontdek hieronder wat je dan precies moet meenemen als budget backpacker.

backpacks

Wanneer je voor een langere periode op reis gaat, is het belangrijk de juiste spullen mee te nemen en vooral ook om spullen thuis te laten. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de landen die je gaat bezoeken en op welke manier je gaat reizen, maar met de volgende backpack gadgets kom je een heel eind!

1. Openers

Als backpacker heb je vaak geen groot budget en het komt daardoor nogal eens voor dat je uit blik eet. Vooral blikjes tonijn zijn favoriet bij backpackers. Het is handig om zelf een blikopener bij je te hebben. In hostels zijn deze vaak óf kwijt óf ze werken niet goed. Ook doe je er goed aan zelf een wijnopener bij je te hebben. De meeste hostels gedogen het dat je je eigen fles wijn meeneemt en opdrinkt, maar zodra je vraagt om een opener rekenen sommige hostels een ‘corkage fee’. Je betaalt dan een bepaald bedrag om je wijnfles open te laten maken. Als je zelf een opener bij je hebt voorkom je dit. Heel handig is een zakmes met kurkentrekker, opener, mes en een pincet. Zorg ervoor dat die niet in je handbagage zit als je gaat vliegen!

2. Handwasmiddel

In hostels kan je vaak je was wegbrengen, maar goedkoper is het om het zelf te wassen en te laten drogen. In een wasbak kan je makkelijk een handwasje draaien als je zelf handwasmiddel bij je hebt. Het klinkt gek, maar ook een waslijntje kan ontzettend handig zijn om bij je te hebben.

3. Lakenzak

Omdat er niet overal lakens zijn, vooral in hostels in Azië en Australië, is het verstandig een lakenzak mee te nemen waar je lekker in kunt gaan liggen. Ook als je een slaapzak huurt bij een van de trekkingbureautjes onderweg, kan je de lakenzak er gewoon in doen. Dat komt goed van pas tijdens een trekking in Nepal, een tour naar Fraser Island of de Whitsundays, of voor die paar plekken in Zuid-Amerika waar een slaapzak nodig is, zoals de Inca Trail en Salar de Uyuni. Als het beddengoed er niet zo fris uit ziet, en je geen zin hebt om nog op zoek te gaan naar een nieuwe slaapplaats, kruip je lekker in je eigen lakenzak. Let wel op bedbugs, want het is niet mogelijk om jezelf te beschermen met een deken of kleding, want daar komen ze gewoon door. Als je zeker wilt weten dat je geen kans hebt op bedwantsen in je hostel of hotel, kies dan een onderkomen waar gebruik gemaakt wordt van een plastic hoes om het matras. Deze hoezen worden veel gebruikt in Singapore.

backpack gadgets

4. Een woordenboek

Het is mogelijk om korting op treinreizen, busreizen of korting op vliegtickets te krijgen. Op het station kan je soms nog afdingen op de prijs voor een kaartje, of een studentenkorting krijgen. Hiervoor moet je jezelf alleen wel verstaanbaar kunnen maken. Met het woordenboek kan je snel de vertaling opzoeken van wat je wilt vragen. Goedkope vliegtickets vind je daarentegen niet per se op het vliegveld, maar op de website van lokale vliegtuigmaatschappijen. Zet deze alleen niet op de Engelse versie, want zodra je dat doet betaal je soms meer. Maar goed, ook dan heb je een woordenboek nodig om de site enigszins te kunnen vertalen.

5. Slot

In hostels kan je je backpack of in ieder geval je tas in een kluisje doen. De meeste kluisjes zitten echter pas op slot als je er een slotje omheen doet. Deze slotjes zijn te koop in hostels, maar het is goedkoper om er zelf alvast eentje mee te nemen.

6. Een boek

Tijdens het backpacken heb je wel eens een momentje niets te doen en dan is het fijn om een leuk boek te kunnen lezen. Je zit immers soms urenlang in de bus. Bijna alle hostels hebben een book swap afdeling, waar je jouw boek kan omruilen voor een ander boek. Ook kan je je boek omruilen voor bijvoorbeeld een reisgids, wat erg handig kan zijn als je onverwacht naar een bestemming gaat waar je je nog niet op hebt voorbereid.

7. Je reisverzekeringspapieren

Je hebt uiteraard een goede reisverzekering afgesloten als je op reis gaat. Maar vergeet dan niet om je verzekeringpasje dan ook mee te nemen op reis. Bij de douane van sommige landen, zoals Cuba, is het namelijk verplicht om aan te tonen dat je goed verzekerd bent. Anders kom je het land niet in en dat zou zonde zijn natuurlijk. Neem ook minimaal vier pasfoto’s mee als je een aantal maanden weg gaat; je hebt ze echt nodig! Ga je bijvoorbeeld duiken heb je er al twee nodig. Als je ook nog een visum aanvraagt tijdens je reis, bijvoorbeeld in Azië of Afrika, kan het dan erg hard gaan met je pasfoto’s.

backpacks-nieuw-zeeland

8. Een USB-stick

Het hoeft helemaal geen probleem te zijn als je zelf geen mooie digitale camera mee hebt. Mensen genoeg om je heen die er wel eentje hebben. Neem dan alleen wel een USB-stick mee zodat je de foto’s van anderen erop kunt zetten. Mensen beloven namelijk altijd dat ze deze zullen mailen, maar doen het vervolgens niet of mailen er maar een paar.

9. EHBO setje

Het is altijd handig een EHBO setje met steriele materialen bij je te hebben. Vooral in gebieden met een warm en vochtig klimaat is een goede wondverzorging belangrijk, omdat wondjes snel kunnen gaan ontsteken. Er zijn setjes die je dun kan opvouwen waardoor ze makkelijke overal in passen. Stop in ieder geval jodium en losse pleisters in je EHBO setje. Deze zitten er meestal niet bij, maar zijn wel ontzettend handig. Verder zit alles er meestal wel in. Ga je naar de wat armere landen, overweeg dan een paar naalden mee te nemen voor als je eens in een streekziekenhuisje terecht mocht komen waar je de hygiëne niet helemaal vertrouwt. Wegwerpnaalden en wegwerpspuiten zijn voor een paar dubbeltjes te koop bij de apotheek. Bij een noodbehandeling kun je deze medische benodigdheden zelf overhandigen aan het lokaal medisch personeel zodat ze je op een veilige manier kunnen behandelen.

10. Zaklamp

Een zaklamp kan uitkomst bieden als je gaat kamperen of als je ‘s nachts op pad gaat. De bergen in, een vulkaan beklimmen of een tocht door de jungle. Erg handig als je twee handen vrij wilt houden om te koken tijdens het kamperen, zijn de zogenaamde kopzaklampjes. Anders is een gewone goedkope zaklamp die niet te groot is ook prima, zodat je hem eventueel in je mond kan stoppen zodat je twee handen vrij hebt om in het donker wat uit je rugzak te halen.

Wat moet je doen om te besparen?
Ben je juist benieuwd wat je moet doen om te kunnen besparen tijdens het backpacken? Lees dan eens deze vakantie bespaartips en ga niet alleen goed bepakt en bezakt op reis, maar leer ook leven met een beperkt budget.

Daarnaast vinden vrienden en familie het vaak leuk een tof cadeau mee te geven voor op reis. Dus geef aan welke travelitems je nog mist voor je eerstvolgende backpacklijst en laat je verrassen door je vrienden en familieleden.

Wat zijn volgens jou typische reisartikelen die niet mogen ontbreken in de backpack van budget backpacker? En aan welke items heb jij ontzettend veel aan gehad tijdens je reizen?

Latest posts by Martijn (see all)
  1. Marcel Boere zegt:

    Een lakenzak is goud ja (tegen bed bugs en viezigheid in goedkope hostels) en een opvouwbare eetkom en bestek, om overal instant noodles te eten. Zo’n opvouwbare kom is ideaal, vooral als je in Aziatische treinen reist waar overal een heetwaterkraan zit. Altijd eten bij je! Verder all purpose soap (what’s in the name) en inderdaad 1 boek (om te blijven ruilen).

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>