Maak kennis met Rapid City

'Huh?' 'Wat is je eindbestemming?' De dame achter de incheckbalie op Schiphol krabt achter haar oren. 'Rapid City', mompelt ze. Nog nooit van gehoord, zie ik haar denken. Ik trouwens ook niet.

Centraal in South Dakota

Rapid, noemen de Amerikanen het. Op papier een weinigzeggend stadje van 80.000 inwoners in South Dakota. Een stadje waarvan er zo veel van zijn in de Verenigde Staten. Uitgestrekt, alle bekende fastfoodketens en een veel te grote Walmart. Rapid City profileert zich als de toegangspoort tot de Black Hills. Voor een bezoek aan Custer State Park, Deadwood of Hill City. Met de aanwezigheid van een vliegveld binnen de stadsgrenzen een slimme zet. Het zorgt ervoor dat je vaak een beetje noodgedwongen de eerste nacht in Rapid City blijft hangen. En dat gaf me de gelegenheid om het stadje te verkennen.

Welkom in Rapid City

Downtown compact en gezellig

Knusse vliegtuigjes waar een volwassen man amper rechtop in kan staan doen het presidentiële stadje vanuit onder meer de hubs Minneapolis en Denver aan. The City of Presidents noemt Rapid City zichzelf. Verspreid over het centrum staan bronzen beelden van de vroegere leiders van de Verenigde Staten. Iedere straathoek wordt bemand door één van de 43 voormalige presidenten. De presidential walking tour is inmiddels een aardig populaire wandelroute door het centrum geworden. Het begon allemaal met George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosevelt en Abraham Lincoln. De vier gezichten van het nabijgelegen Mount Rushmore. Deze zomer wordt het standbeeld van Barack Obama als laatste geplaatst.

The City of Presidents noemt Rapid City zichzelf

Downtown Rapid City

Downtown Rapid City

Een andere bron van creativiteit is de Art Alley. In dit steegje mag de spuitbus volledig legaal worden leeggespoten. En dat heeft geleid tot een ware kleurrijke attractie met een aantal aardige pieces. Downtown is compact en overzichtelijk. Het doet wat Europees aan. Main Street Square is het dorpsplein grenzend aan Main Street met diverse winkels.

Art Alley Rapid City

Art Alley Rapid City

Art Alley Rapid City

Art Alley Rapid City

Art Alley Rapid City

Van brandweerkazerne naar bierbrouwerij

De afgelopen jaren zijn nogal wat rotte plekken in downtown Rapid City aangepakt. Leegstaande en vervallen panden. Elk met een verhaal. Zoals de oude brandweerkazerne aan Mainstreet. Nu het domein van de Firehouse Brewing Company, de oudste brouwerij van South Dakota. Het gebouw is grondig aangepakt zonder dat het ten koste van de uitstraling is gegaan. De firetrucks hebben plaats gemaakt voor een bar. Foto’s en attributen aan de wanden vormen de herinnering. De kenmerkende glijpaal is behouden gebleven. Een enorme wandschildering op een blinde muur van een stoere brandweerman benadrukt het verleden van het gebouw nogmaals. In de kelder maakt men wijn, op zolder wordt het Firehouse bier gebrouwen. Het merk Firehouse is regionaal zo populair dat men in het naastgelegen pand een merchandise store heeft gevestigd.

Firehouse Brewing Company, de oudste brouwerij van South Dakota

De oude brandweerkazerne aan Mainstreet

Van brandweerkazerne naar bierbrouwerij

Firehouse Brewing Company

De geheime bar

Murphy’s pub is de andere bekende tent van Rapid City. Nietsvermoedend drinkt men een biertje in deze eigentijdse bar. Onder hun voeten in de kelder barst het van de nostalgie. In de jaren twintig werd de Verenigde Staten drooggelegd. Gedurende de prohibition was alcohol verboden. Natuurlijk ontstonden er onder de radar allerlei verborgen drinkgelegenheden. Speakeasy werden ze genoemd. De ‘personeelsingang’ aan de achterzijde van Murphy’s pub is de verborgen ingang voor de Blind Lion Speakeasy die zich in de kelder bevindt. Een stevige zwarte deur met wisselende toegangscode is het laatste obstakel om binnen te geraken. Achter deze deur is het terug naar de jaren ’20 van de vorige eeuw. De sfeer, de inrichting, zelfs de barkeeper lijkt met zijn schort, baard en overhemd uit een tijdmachine gestapt. Op het menu staan uitsluitend handgemaakte cocktails. De barkeeper speelt met tal van ingrediënten, drankjes en schroomt niet om vuur te gebruiken. Er gelden twee duidelijke huisregels; mobiele telefoons blijven in de tas. Als er moet worden gebeld, kan daarvoor de telefooncel worden gebruikt. En ten tweede: de toegangscode van de deur mag niet worden gedeeld. Hoe je telkens achter de goede toegangscode komt is de uitdaging.

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Blind Lion Speakeasy

Beestenboel

Bang voor slangen? Dan heb je in Rapid City mogelijk nog een uitdaging. Reptile Gardens is namelijk de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen. En zit bomvol slangen. Niet de meest kinderachtige soorten overigens. De zwarte mamba die de titel van dodelijkste gifslang ter wereld mag dragen heeft een hokje in de koepelvormige Skydome, het centrale gebouw van het park waar de meeste dieren wonen. Meterslange wurgslangen, pythons en andere exotische exemplaren zijn er te bewonderen. Maar ook papegaaien, Galapagos schildpadden en krokodillen hebben er een thuis. Maniac de krokodil is gigantisch en echt van monsterachtige omvang. Dagelijks worden er educatieve shows gegeven met slangen en vogels. Vandaag staat Julia samen met een fraaie uil voor een publiek van een mannetje of vijftien. Het dier laat zich uitgebreid bewonderen terwijl het een aantal muizen met huid en haar weg hapt. Overigens is er een grote kans dat je tijdens een bezoek Johnny B. tegen het lijf loopt. Hij en zijn zwarte cowboyhoed zijn onafscheidelijk. En zeer bekend in Rapid City en omgeving. Reptile Gardens is zijn kindje en hij vertelt er graag over. Het park is nog best groot en zeker de moeite voor een bezoek waard. Als je tenminste niet bang voor slangen bent.

Reptile Gardens is de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen

Reptile Gardens is de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen

Reptile Gardens is de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen

Reptile Gardens is de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen

Reptile Gardens is de grootste dierentuin ter wereld op het gebied van reptielen

Reptile Gardens in Rapid City

Reptile Gardens in Rapid City

Reptile Gardens in Rapid City

Op uitnodiging van Travel South Dakota reisde ik een week door South Dakota en bezocht Rapid City.

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>