Logeren op het strand in Noord-Holland

Vier treden vanaf de veranda met een houten trap naar beneden en dertig meter zand. Dat is de afstand van mijn tijdelijke huisje tot de Noordzee. Bij vloed welteverstaan. Tel er bij eb nog een twintig meter bij. Onverstoorbaar rollen de golven het strand op. Een meeuw steekt zijn snavel in een stapel aangespoelde schelpen op het strand. En verder is er helemaal niemand.

Strand bij Julianadorp aan Zee

Originele publicatie: 10 juli 2018
Laatste update artikel: 3 juni 2020

Strandhuisje van Landal

Overnachten op het strand is toch wel de ultieme strandervaring. Langs de Nederlandse kust is het op een aantal plekken mogelijk om een week of weekend door te brengen in een strandhuisje. Of zeg in dit geval eigenlijk maar liever huis. Met twee slaapkamers, een volwaardige badkamer en een keuken verspreidt over anderhalve etage op ongeveer 45m² hebben we best een volwaardig huis tot onze beschikking. Op het strand van Julianadorp aan Zee staan onder de vlag van Landal van het vroege voorjaar tot het late najaar 90 van dergelijke strandhuisjes. Twee kilometer landinwaarts ligt het grote ‘moederpark’ Landal Oogduyne met meer dan 300 huisjes en appartementjes. Hier bevinden zich de gebruikelijke voorzieningen zoals een zwembad, restaurants, bowlingbaan en speeltuinen.

Negentig huisjes vormen een aardig lange rij op het strand

Keurige huisjes met een eigen terras en voldoende privacy

Van maart tot oktober staan de huisjes op het strand

Geen parkeerplaats voor de deur

Tien minuten over houten vlonders duurt de wandeling langs de rij van strandhuisjes. Dan nog een stuk door de duinen om bij de centrale parkeerplaats te geraken. Om massaal gesleep met koffers te voorkomen doet op gebruikelijke aankomst- en vertrekdagen een oranje tractor met aanhanger dienst als bagagewagen. Een grote zandbak met zwembad voor de deur is ideaal voor kleintjes. De auto voor de deur parkeren is er niet bij. De wandeling, met het nodige hoogteverschil, van telkens een klein kwartier is wel iets om rekening mee te houden.

strandhuisje

Met een 4×4 wordt op verzoek ‘s ochtends een ontbijtje bezorgd

strandhuisje julianadorp aan zee

Het strand als voortuin en prachtige duinen in de achtertuin

Hollen naar Lange Jaap

Bij Strandslag Zandloper pak ik het fietspad richting het noorden. Een duurloopje door het duingebied. In de verte zie ik een rode vuurtoren. Dat blijkt Lange Jaap te zijn. Zo dichtbij en tegelijkertijd zo ver weg. Het geasfalteerde fietspad slingert door de duinen, heuvel op en heuvel af. Het is een prachtige omgeving. En rustig. Geen optochten van senioren op hun elektrische aangedreven fietsen of groepjes wielrenners die met een noodgang de toch al onoverzichtelijke bochten afsnijden. Het duingebied lijkt het domein te zijn van de locals die fit willen blijven. En wat verdwaalde Duitsers. Fort Kijkduin in Huisduinen vormt na een kilometer of zes het eind van het duingebied. Linksaf draai ik de Zeepromenade op. Wind in de rug, het klotsende water van het Marsdiep aan mijn zijde. Langs Lange Jaap. In de verte zie ik Texel liggen. Twee boten lijken elkaar halverwege te kruisen. Voordat ik het in de gaten heb loop ik zomaar Den Helder in.

Het duinlandschap tussen Den Helder en Julianadorp aan Zee is prachtig

Lange Jaap steekt zijn nek boven Huisduinen uit

Nogal winderig, maar heerlijk om over de Zeepromenade te lopen

De ingang van de duinen bij strandafslag 1

Tonijn op het droge

Een imagoprobleem. Dat heeft Den Helder zeker. Geïsoleerde ligging, een rauwe marinestad. Maar ook op nog geen 10 kilometer van Julianadorp aan Zee en daarmee geen onlogisch uitje. Rijen dichtgespijkerde portiekwoningen vormen niet bepaald een mooi visitekaartje als we de stad met haar 60.000 inwoners binnen rijden. Willemsoord is het tegenovergestelde. De voormalige marinewerf is gerestaureerd en herontwikkelt tot een gebied van cultuur, historie en bedrijvigheid. En profileert zich steeds sterker als hét uitgaansgebied van Den Helder. De enorme Tonijn is één van de bezienswaardigheden. Ook al staat dit donkergrijze gevaarte al een kwart eeuw op het droge, het geeft een goede indruk van het leven in een onderzeeër. Antiek oogt de apparatuur, oncomfortabel zijn de stapelbedjes. De Tonijn is onderdeel van het Marinemuseum. Naast een ruime collectie en exposities op het gebied van de marine bevindt zich het brughuis en de radarbol van het gepensioneerde marineschip de Hr.Ms De Ruyter op het terrein. Ook voor jonge kinderen is het een leuk museum. Genoeg sturen om aan te draaien en knopjes om in te drukken.

Het Marinemuseum strekt zich uit over een best groot terrein

Een onderzeeër is echt een kolossaal ding

Lege torpedobuizen dienen als kapstok

Talrijke metertjes en wielen ademenen nostalgie

Comfortabel een dutje doen zat er niet in

Het museum is interactief en heeft een mooie collectie

Noordzee in het klein

Een tonijn in levende lijve is ook in Den Helder te bewonderen. In het ondergrondse gangenstelsel van Fort Kijkduin is een Noordzeeaquarium ondergebracht. Eeuwen geleden gaf Napoleon opdracht tot de bouw van een fort met rondom verdedigingswerken. Eind jaren negentig is het fort gerestaureerd en in gebruik als museum en aquarium. Een glazen tunnel met rondom het leven van de Noordzee markeert de ingang van het aquarium. De meeste soorten dieren die de Noordzee bevolken zwemmen in hier in grote open bakken rond. Ook is er een aanraakbak voor kinderen om kleine visjes, roggen en ander waterleven te voelen. Aardig om te leren wat er zoal in de zee voor het strandhuisje leeft.

Zo’n 14 verschillende aquaria telt het Noordzeeaquarium

De onderwatertunnel geeft een mooi effect

Veel bakken zijn open, wel is handig om de vingertje binnen boord te houden

Strandhuisje en strandweer

Vanaf de dijk en vanaf het Marinemuseum had ik Texel al zien liggen in de verte. Het is maar 20 minuutjes tuffen met de boot. En daarmee dus ook ideaal als dag bestemming vanaf Julianadorp aan Zee. Ten zuiden van Julianadorp aan Zee is het met Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten ook volop strand en zee. Met een tweetal kleine dierentuinen en meerdere speeltuinen in de omgeving is bij wat minder strandweer ook met kinderen nog genoeg te doen. De kracht van de strandhuisjes van Julianadorp is natuurlijk de unieke ligging op het strand. Aangename weersomstandigheden geven het verblijf zeker een extra dimensie. Zoals op deze zonnige en windstille vrijdagmiddag. Graadje of 25, prima strandweer. Toch rustig, met her en der wat plukjes badgasten op hun handdoekje. Een kleintje die druk in de weer is met emmertjes zand voor de trap, een comfortabele strandstoel op het terras en een lekker koud biertje op het tafeltje. Zo ontspannen kan logeren in de kop van Noord-Holland zijn.

Lekker spelen in het zand met een emmertje

Alhoewel het toch wel strandweer is blijft het angstvallig stil

Bij iedere strandafslag zit meestal wel een strandtentje

Op uitnodiging van Landal verbleef ik een lang weekend in één van haar strandhuisjes in Julianadorp aan Zee.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>