Liften: 10 tips van een ervaringsdeskundige

Wie écht goedkoop wil reizen, gaat liften. Mijn rechterduim heeft mij enkele zomers geleden door half Europa gevoerd, waarbij ik in totaal ruim 3.000 kilometer aflegde. Het was een ervaring om nooit meer te vergeten en ik zou zo weer gaan liften.

liften-liftwedstrijd

Negatief imago

Het liften heeft lange tijd aan een imagoprobleem geleden. Het werd geassocieerd met zwervers, hippie’s of zelfs met criminelen. Zo legde een vrachtwagenchauffeur eens uit waarom hij mij en mijn liftpartner besloot mee te nemen: ‘Jullie stinken niet en hebben geen vieze plakharen.’

Toch is dit imago de laatste jaren behoorlijk opgepoetst. Ikzelf had het liften nooit serieus overwogen tot ik MTV’s The Trip en daarna het Net 5-programma Peking Express op tv volgde. Het leek mij een fantastische uitdaging om zelf, op overtuigingskracht en doorzettingsvermogen, naar een bepaald einddoel te liften.


Liften duurt lang

Als je maar een weekje hebt, raad ik je af om verder te reizen dan naar Berlijn, Parijs of Kopenhagen. Verder liften heeft voor zo’n korte periode weinig zin. Het komt namelijk regelmatig voor dat je langer dan twee uur op je volgende liftgever moet wachten. Daarnaast is een overnachting langs de kant van de weg niet ongewoon. Je kunt veel geluk of juist ongelooflijke pech hebben. Met andere woorden: liften stelt je geduld op de proef.

10 tips voor wie gaat liften

Wil je zelf ook liften? Dan heb je geluk, want ik behoor niet tot de zwartkijkers. Sterker nog: ik moedig je van harte aan. Liften is een prachtige manier om te reizen. Je leert veel mensen kennen, je krijgt een enorme egoboost als je op je eindpunt aankomt en, laten we dat vooral niet vergeten, je reist gratis. De volgende tips helpen je een heel eind op weg:

 1. Plan je reis. Waar wil je heen en wanneer denk je er te arriveren?
 2. Koop een gedetailleerde kaart van Europa (of waar je dan ook gaat liften)
 3. Ben je de taal niet machtig van één of meer landen waar je doorheen komt? Maak dan vóór vertrek een papier met het verzoek om een lift. Je kent vast wel iemand die je hierbij kan helpen. In het Frans heet een lift un bout de chemin, in het Spaans en Italiaans heet het autostop.
 4. Wat ook wonderen doet: laat een kaart van Europa op de rug van een t-shirt drukken, met daarop je begin- en eindpunt. Zo hebben mensen het idee dat je aan een liftwedstrijd meedoet. Laat hen na afloop van iedere rit je t-shirt tekenen. Zo heb je meteen een mooi souvenir.
 5. Neem een tentje mee, want soms word je in the middle of nowhere gedropt. Mocht je toch in de buurt van een motel belanden, dan heb je een excuus om niet € 30 aan een warm bed uit te geven.
 6. Ga niet langs de kant van de weg staan, maar richt je op benzinestations. Het is veel makkelijker om een lift te scoren als je een praatje met automobilisten kunt maken.
 7. Een standaardreactie van veel mensen is: ‘Sorry, maar ik verlaat bij de volgende afslag al de snelweg.’ Om dat te voorkomen zou je een open vraag kunnen stellen: ‘Waar gaat u heen?‘ Geef waar mogelijk je potentiële liftgevers een hand en stel jezelf voor.
 8. Al gaan vrachtwagenchauffeurs een stuk langzamer, ze rijden veel langere afstanden en zitten vaak om gezelschap verlegen. Loop eens het truckerscafé binnen om een praatje aan te knopen.
 9. Heb je eenmaal een lift gescoord, gedraag je dan als een voorbeeldige passagier: blijf gezellig in gesprek met de chauffeur en val vooral niet in slaap in de auto. Ben je te moe, dan kun je beter eerst uitrusten voordat je een volgende lift accepteert.
 10. Vraag of je kan uitstappen op een strategisch punt. Als je nog verder gaat liften is een tankstation de aangewezen plek. Op je eindbestemming zou het prettig zijn als je liftgever je kon afzetten bij een metro-, bus- of treinstation.
 1. Frederik zegt:

  ik heb net mn eerste lift sessie gehad! Ik had wellieswaar zelf de ‘lift-gever’ uit te zoeken. Ik kwam namelijk terug van een gezellig weekendje in universiteitenstad Salamanca, Spanje. Mijn terugvlucht zou aankomen in Charleroi, België in de avond, nadat de laatste trein al weg was uit Charleroi maar ook uit Brussel waar de shuttle-bus naartoe rijdt.
  Ik ben dus maar het vliegtuig ingestapt en vervolgens bij alle stoelen langs gelopen tot ik Nederlands talige mensen hoorde en waar nog een viegtuigstoel vrij was. Ik ben terecht gekomen bij een groepje mensen die ook richting Antwerpen moesten. Met een vluchtige vraag kocht ik mij een plek in de volle auto!

  Ik zou nog wel eens eens liften-only vakantie willen doen!

  PS: Ja! Ik ben helemaal fan van de eerste versie van MTV The Trip, met steffen & Flip(Pulpshow) en Co & Rogier!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>