In Duitsland op pad met de boot

Veel van onze Oosterburen trekken jaarlijks naar Nederland voor de watersport. Wil jij een tegenbezoek brengen aan Duitsland? Huur een zeilboot, motorboot of sloep in Duitsland en ga eropuit voor een weekend of een langere vakantie. Een boot huren doe je zelf en wij inspireren je met de leukste vaarroutes in Duitsland.

Voor vertrek

Als je in een ander land gaat varen is het verstandig om de vaarvoorschriften van tevoren te checken. In Duitsland worden papieren vaker gecontroleerd dan in Nederland, dus het is belangrijk deze op orde te hebben. Naast je paspoort of een ander identiteitsbewijs moet je het eigendomsbewijs van de boot bij je hebben. Vraag hiernaar als je de boot huurt. In Duitsland is geen vaarbewijs nodig voor motorboten tot 15 pk en tot 15 meter lengte. De bestuurder moet wel 16 jaar of ouder zijn.

Voor het varen op de Rijn gelden andere regels. Voor een plezierjacht kleiner dan 15 meter is een internationaal vaarbewijs voldoende, dat is vergelijkbaar met het Nederlandse Vaarbewijs 1. Is je schip langer, dan heb je een Rijnpatent of Sportpatent nodig.

In Duitsland op pad met de boot

Naar Berlijn met de boot

Via de Elbe vaar je zo richting Berlijn. Het Mittellandkanaal is een populaire vaarroute, vanaf daar vervolg je je weg over het water via het Elbe-Havelkanaal naar de rivier de Havel. Vooral het gebied tussen Brandenburg en de Göttin See is indrukwekkend. Je komt langs grotere en kleinere meren, rivieren en je ziet prachtige paleizen. Ook Brandenburg en Potsdam zijn een bezoekje waard als je aan pauze toe bent of wanneer je vanaf hier een dagje Berlijn wilt bezoeken met het openbaar vervoer. Met je eigen boot vaar je over de Spree de stad Berlijn binnen.

Oberbaumbrücke Spree Berlijn

Oberbaumbrücke, de bekende brug over de Spree

leukste vaarroutes duitsland - Berlijn Spree

Berlijn Spree

De Duitse variant van de Friese meren

Het merengebied in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern wordt ook wel het blauwe paradijs genoemd. Het is een stuk groter dan onze Friese meren en het landschap is heuvelachtig en kent veel bossen. Het is een ideale bestemming voor een kortere of langere vaarvakantie.

Zeilen op de Oostzee

Het gebied rondom Rügen, Bornholm, Funen en Skagen is fantastisch om je zeilen te hijsen. Vanaf het water zie je de ruige kustlijnen, de beroemde krijtrotsen van Rügen en kleine baaien. De voorzieningen voor watersporters zijn uitstekend, want de Oostzee is populair bij zeilers. Dit geldt zowel voor de Duitse kant van de Oostzee als de Deense kant.

Rügen, een prachtig schiereiland in de Oostzee

Rügen, een prachtig schiereiland in de Oostzee

Naar een Duits Waddeneiland

Borkum is een van de Duitse Waddeneilanden en hier vaar je vanaf Delfzijl eenvoudig naartoe met een afstand van 44 kilometer. Zorg dat je de stroom mee hebt als je vertrekt. Ook vanaf Vlieland of Terschelling kan je naar Borkum varen. Dit vraagt meer tijd en is alleen geschikt voor een ervaren bemanning in combinatie met een zeewaardig schip.

Borkum

Borkum, het meest westelijke Waddeneiland van Duitsland

Wil jij eens wat anders dan de Nederlandse wateren? Onze Oosterburen hebben meer dan genoeg water te bieden!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>