Lelijk mooi Luik

Je kent het wel, je rijdt Maastricht uit en over keurig asfalt vervolg je comfortabel je weg richting de grens met België. Het landschap verandert langzaam, terwijl de blauwe kleur op de wegwijsborden steeds valer wordt. De grens passerend wordt de vering van je auto meteen op de proef gesteld door het slechte wegdek. Weilanden met grazende koeien maken plaats voor beboste rotspartijen met her en der industrieel erfgoed. Nog geen 15 kilometer verder tref je een op het eerste oog een grauwe en sombere stad aan; Luik.

Lelijk van buiten, mooi van binnen
Hoge flatgebouwen opgetrokken uit donkere bakstenen begroeten je bij binnenkomst. Geen gebouw heeft dezelfde stijl, alles zit door elkaar. Wat doe je hier eigenlijk?
Het valt in de praktijk erg mee. De buitenste schil is nu eenmaal niet bijzonder fraai. Naarmate je de binnenstad nadert laat het overwegend Franstalige Luik met haar historische bouwwerken een heel andere kant van zichzelf zien. Het is een stad in transitie; de beeldvorming van een oude industriestad wordt langzaam omgevormd.

Luik 4

Tegenstellingen
Een voorbeeld hiervan is het volledig uit de toon vallende en futuristische ogende spoorwegstation Luik Guillemins. Dit station, nu zo’n vijf jaar oud en iets ten zuiden van het centrum gelegen, is mede gebouwd om hogesnelheidstreinen te kunnen ontvangen. Door de bijzondere architectuur is het inmiddels een toeristische attractie op zich geworden en geldt als het teken van de opleving en transformatie van Luik. Je zult verbaasd staan hoe zo’n transparant wit gebouw toch best goed opgaat in de omgeving. Een mooi beginpunt voor een wandeling vol tegenstellingen.

Luik 9

Door het gemoedelijke Parc ‘d Avroy, met zijn sierlijke vijver en rijen statige platanen, loop je verder in noordelijke richting het centrum. Aan weerszijden van de voetgangersboulevard die tussen de rijbanen is gesitueerd blijft de brei aan verschillende gebouwen fascinerend. Naast een flat van tien etages met bruine balkons aan de voorzijde staat een prachtig groenkleurig herenhuis uit de 19e eeuw van drie hoog met een metersbrede voordeur. Daarnaast is een garage gevestigd, waarvan je onder half open roldeuren net een paarse auto op de brug ziet staan.

Saint Lambert
De spitse toren van de Sint-Pauluskathedraal steekt boven de ongeordende bebouwing uit. Place de la Cathedrale is het levendige plein met kleurige bloemenperken waaraan de vrij toegankelijke kathedraal is gelegen. Vanaf hier loop je in zo’n tien minuten naar het hart van de stad, Place Saint Lambert, het grootste plein waar het één en al bedrijvigheid is.

Aan het plein is onder meer het indrukwekkende monumentale paleis van de Prins-Bisschoppen gelegen. Het paleis is nog dienst als bestuurscentrum en dus niet van binnen te bewonderen. Tegenover het paleis vind je het Archéoforum, een archeologisch museum gebouwd op de resten van de enkele eeuwen geleden verwoeste Sint Lambertuskathedraal. Het museum omvat een collectie van diverse archeologische opgravingen.

Luik 10
Saint Lambert is ook meteen je kennismaking met Luik als winkelstad. De Galleries Saint Lambert is een populair winkelcentrum waar veelal de grotere winkelketens zijn gevestigd. Meer traditionele en typisch Belgische winkeltjes met chocolade, zoete broodjes en natuurlijk wafels vind je in de diverse zijstraatjes. Met name de Luikse wafel heeft als lekkernij internationale bekendheid vergaard. Natuurlijk vind je binnen een straal van tweehonderd meter altijd wel een café met een uitgebreid aanbod van lokale bieren.

Luik 7

Steile straat
Een bijzondere straat in het noordelijke deel van het centrum is de Montagne de Bueren. Niet zozeer omdat deze niet toegankelijk is voor het verkeer, maar meer omdat deze straat zo steil is dat men er maar een trap van heeft gemaakt. Met 374 treden is het een pittige klim, het adembenemende uitzicht op de bovenste trede doet de vermoeidheid in je benen snel vergeten. Op deze lijst is de trap zelfs aangemerkt als één van de meest extreme trappen ter wereld.

Luik 2

Langs de Maas
Zoals de meeste steden wordt ook Luik doorsneden een grote rivier. La Meuse, bij ons beter bekend als de Maas, kronkelt door de stad. Een honderden meters lange aak, met een heuveltje van kolen aan boord, tuft langzaam over het water. In combinatie met een dik grijs wolkendek erboven en de grauwe bebouwing aan de weerszijden van de rivier voel je toch het industriële sfeertje weer. Even verderop staan langs de oever de laatste kraampjes van de Luikse markt La Batte. Deze markt, die iedere zondagochtend plaatsvindt en zich over een lengte van meer dan drie kilometer langs de oevers van de Maas uitstrekt, zorgt weer voor een gezellig Belgisch gevoel. Dat Luik een stad met verschillende gezichten is besef je hierdoor maar weer eens te meer. Juist die diversiteit maakt de stad een bezoek waard; Luik is leuk.

Luik 1

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Ja, Luik is wel fascinerend. Aan de ene kant is het totaal verschillend van Nederland, maar aan de andere kant zouden veel van de oudere gebouwen ook zo in Zuid-Limburg kunnen staan zonder dat ze opvallen.
    Om nog wat meer verschillen te zien zou je vanuit Luik de trein naar Aken kunnen nemen om daar rond te kijken en vervolgens de trein terug naar Heerlen.

  2. Sander Sloots zegt:

    Als het goed is ga ik binnenkort weer naar Luik. Zelf heb ik de stad nooit echt lelijk gevonden. Dat industriële heeft voor mij heel veel schoonheid. Brugge is leuk maar na één keer gezien te hebben hoeft het niet meer, dat heb ik dus niet bij Luik.

  3. Leo Polhuys zegt:

    Belgie is gewoon een heel lelijk land. Zeker Vlaanderen. Nederland heeft bovendien, ondanks de hoge bevolkingsdichtheid, veel meer ruimte. De mooie Achterhoek, het groene Hart, het lege Friesland, Groningen en de prachtige provincies Drenthe en Overijssel…. De Wadden….En niet te vergeten Zeeland, de Zuid Limburgse heuvels….

    • Max Nobels zegt:

      Ruimte? grote, platte grasvlakten die wachten om weer zo een schoenendooswijk in te bouwen. Dat jullie veel ruimte hebben is omdat jullie allemaal piepklein wonen. Als jullie aan je voordeur plassen, raak je de schutting achter in de tuin. Belgie bouwt alles graag vol en het is er vreselijk druk, maar het is niet fair om dat lelijk te noemen, er zijn voldoende natuurgebieden en andere historische plekken. Veel van die mooie groene plekken zijn echter niet zichtbaar vanwege lintbebouwing, dat klopt of omdat je daar als toerist niet komt. Maar de belgische steden zijn wel de moeite, ook al omdat die veel ouder zijn dan wat er in Nederland allemaal staat. Het is makkelijk om kritiek te hebben op een land dat al aan het verstedelijken was toen jullie (op de randstad na) enkel hier en daar een dorpje hadden.

    • AwKorthals zegt:

      Belgie is geen lelijk land vind ik, het heeft een bepaalde sfeer ik hou wel van een beetje verval. Nederland is te steriel al die nieuwbouw.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>