Aan een hondenlijn trek hij een wat viezige knuffeltijger met een schofthoogte van minstens een meter achter zich aan. Zijn gezicht is bijna volledig bedekt door een dikke bos warrig haar, een baard en een forse zonnebril. Ik kijk hem recht in de ogen aan. Het kwartje valt nog niet. Om zijn stevige buik heeft hij tuigje met daarin een naakte pop. Zo strompelt hij luid schreeuwend tussen de verbaasde mensenmassa door. ‘The guy from the Hangover’, roept iemand. Juist, dat speelde zich hier ook af.

Haar imago heeft Las Vegas niet mee. De beroemde slogan ‘What happens in Vegas stays in Vegas’ impliceert indirect dat alle onbehoorlijke uitspattingen die het daglicht niet kunnen verdragen daar wel gewoon kunnen. Want thuis komt men het dan toch niet te weten. Is het nu echt zo erg in Las Vegas? En wat is Vegas nu eigenlijk?

120160604 - Las Vegas - 164b

In Las Vegas leg je niet al je kaarten op tafel

Woestijnklimaat

Midden in de Mojave woestijn ligt een eenzame stad. Een stad met meer dan twee miljoen inwoners. En meer dan 42 miljoen bezoekers ieder jaar. Veel regen valt er niet. In de wintermaanden is het met een graadje of 15 best aangenaam. Vanaf april stijgt het kwik al richting de 30 graden. Een pittige 40 graden is dagelijkse kost tijdens de echte zomermaanden. Overal waar je binnen komt blaast de airconditioning je haast omver. Veel water drinken. En voor zeven ’s ochtends gaan hardlopen.

Gokken op de luchthaven

Ook geografisch gezien is Las Vegas een stad van uitersten. Allerminst een compacte stad. Rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam zijn er niet meer. Via Salt Lake City of Minnesota land je na een ongeveer twaalf uur durende reis op Mc Carren International Airport. Een wandeling van een halve minuut vanaf de gate is voldoende om plaats te kunnen nemen achter de eerste fruitmachines. De luchthaven ligt feitelijk direct naast het zuidelijke deel van Las Vegas. Tussen de taxiënde vliegtuigen door zie je al een reuzenrad omring door megalomane gebouwen. Grofweg bestaat Las Vegas uit twee delen; de Strip en Downtown.

120160603 - Las Vegas - 001

Als je niet kunt wachten kun je op de luchthaven van de eerste dollars afkomen

De Strip – groot, groter, grootst

‘South Las Vegas Boulevard’ is de officiële naam van de bijna zeven kilometer lange straat die als de Strip door het leven gaat. Dit is waar de enorme hotels en casino’s zich bevinden. Van de tien hotels met de meeste kamers ter wereld bevinden zich maar liefst zes luxe hotels aan de Strip. Het MGM Grand, met de vijftien meter hoge bronzen leeuw Leo voor de deur, spant met meer dan 6.000 kamers de kroon. Gast of niet, je kunt zo bij alle hotels naar binnen lopen. Eigenlijk zijn de resorts allemaal attracties op zich. Het is niet moeilijk om te verdwalen in de enorme complexen. Ieder hotel is een wereld op zich en heeft zijn eigen bouwstijl en thema.

Megalomaan is het toverwoord in Las Vegas

Naar verluid is de bundel licht die vanuit het piramidevormige hotel Luxor de hemel in schijnt vanuit de ruimte zichtbaar. Hier bewaakt de Sphinx de ingang van het complex dat geheel in Egyptische stijl is opgezet. Even verderop waan je je ineens in New York. De skyline wordt gedomineerd door replica’s van het Empire State Building, Chrysler Building en natuurlijk het Vrijheidsbeeld. Een versie van de Brooklyn Bridge ontbreekt ook niet. Bijna achteloos krult een achtbaan om het complex heen. Om de paar minuten denderen karretjes vol met luid schreeuwende mensen voorbij.

120160604 - Las Vegas - 16a

Tja, waarom zou je New York ook niet nabouwen?

120160606 - Las Vegas - 450

Sprekend lijken ze op elkaar

Meer gekkigheid. De helft kleiner dan het origineel. Toch is deze Eiffeltoren gigantisch. Hotel Paris is eigenlijk gewoon Parijs in het klein. Joviaal is de liftbediende. Trots ratelt hij allerlei feitjes en wetenswaardigheden over Las Vegas op, terwijl de lift ons naar de top van de Eiffeltoren brengt. Bij de ingang van de ‘Eiffel Tower Experience’ krijg je een iPad in handen geduwd. Boven op de Eiffeltoren komt het apparaat tot leven zodra het omhoog wordt gehouden. Het uitzicht dat je zou zien als je op dezelfde plek in Parijs zou staan wordt weergegeven. Compleet het tegenovergestelde is de huidige werkelijkheid. Glimmende glazen gevels van de hoogbouw complexen met in de verte de woestijn.

120160606 - Las Vegas - 4501

Ook Parijs is vertegenwoordigd, natuurlijk inclusief de Eiffeltoren

120160607 - Las Vegas - 701

Dit zou het uitzicht vanaf de echte Eiffeltoren zijn geweest

120160607 - Las Vegas - 684

En dit is wat het in werkelijkheid is

Van Italië tot piraten

Het lijstje met bijzondere hotels is lang. Excalibur dat meer weg heeft van een sprookjeskasteel dan een hotel. Het chique Bellagio met haar dansende fonteinen. De gondels en grachten rondom the Venetian brengt je nog verder in Italiaanse sferen. Caesars Palace staat geheel in het teken van de Romeinse tijd. Meer een liefhebber van piraten? Dan zit je bij Treasure Island goed. Slechts een greep uit het brede aanbod.

120160606 - Las Vegas - 454

Sprookjesachtig doet Excalibur aan, vernoemd naar het zwaard van Koning Arthur

Weliswaar iets compacter dan Canal Grande, maar prima te bevaren

Spetterende shows

Ieder zichzelf respecterend hotel heeft een theater of concertzaal in huis. The Strip is namelijk ook bekend om het grote aantal artiesten dat hier periodiek met hun show op het podium staat, de zogenaamde residency shows. Ooit toverde Hans Klok hier de konijnen uit zijn hoed. Nu zijn Cirque du Soleil met zeven shows, diverse Broadway musicals en zangeressen zoals Celine Dion en Mariah Carey de grote publiekstrekkers. Ook de populaire Nederlandse DJ’s draaien regelmatig in de clubs die zich ook binnen de hotelmuren bevinden.

120160605 - Las Vegas - 290b

De shows van Cirque du Soleil zijn erg populair

En buiten?

Kom je dan nog wel buiten begin je je bijna af te vragen. Natuurlijk! Vooral ’s avonds is het erg druk op straat. Na zonsondergang komt al dat neonverlichting pas echt goed tot haar recht. Restaurants, winkelcentra of cafeetjes; alles vind je langs de Strip. The Linq Promenade is bijvoorbeeld een erg leuke straat die je vanaf de Strip naar de High Roller leidt. Dit reuzenrad met gesloten cabines draait in een half uurtje rond. Vanaf het hoogste punt heb je wijds uitzicht over Las Vegas, zowel de Strip als Downtown. Eh, downtown?

120160606 - Las Vegas - 461

The Linq Promenade is één van de leukste straten van Las Vegas

120160606 - Las Vegas - 497

Een zee van lampjes zorgen voor een magnifiek uitzicht over de stad

Downtown Las Vegas – het andere deel

Met een limousine, een niet ongebruikelijke vorm van transport, ben je erin ongeveer een kwartiertje. Of je zit voor drie dollar in een keurige bus die elk kwartier rijdt. Dan duurt de reis naar Downtown een klein halfuurtje. Daar waar het allemaal begon, het authentieke Las Vegas, waarvan Fremont Street het middelpunt vormt. Minder aansprekend zijn namen van de hotels hier. The Golden Nugget, Plaza of Four Queens. Geen gekke kastelen en bijzondere thema’s. Je kunt het haast bescheiden noemen. Alhoewel de hotels ieder toch meer dan duizend kamers hebben, waarvan de meesten grenzen aan Fremont Street.

120160604 - Las Vegas - 162

Ook Downtown bestempelt zichzelf als fabuleus

Hier is het altijd dag en schaduwrijk. De eigenaars van de hotels hebben jaren geleden de handen ineen geslagen, een zak dollars op tafels gegooid en Fremont Street opgekocht. Om er vervolgens een voetgangersgebied van te maken en een moderne, multimediale kap tegen de zon en de duisternis er bovenop te zetten. Dag en nacht bruist de straat. Terecht draagt het de naam ‘Fremont Street Experience’. En een ervaring dat het is. Voluptueuze schaars geklede dames huppelen rond. Zwervers bedelen om kleingeld. Als striphelden verklede mannen beleven hun tweede jeugd. Een stevige man met een overhangende buik gaat zelfs terug naar het prille begin. Op een kinderfietsje gekleed in slechts een luier draait hij rondjes. Geregeld hoor je gegil boven je hoofd. Dan suist er weer iemand op een meter of tien hoogte van de ene naar de andere kant van de straat over de zipline. Na zonondergang verandert Fremont Street in een wervelende lichtshow. Neon gevelverlichting brandt op volle kracht. Onder de kap wordt ieder een uur een filmpje geprojecteerd. Het is een feestje op straat.

120160603 - Las Vegas - 063

Het is ‘s avonds een drukte van belang in Fremont Street

20160603 - Las Vegas - 069

Af en toe zijn er gratis toegankelijke optredens

120160603 - Las Vegas - 0622

De massa trekt onder je door terwijl je met een noodgang door de lucht suist

Minder populair

Veel is er de laatste jaren in Downtown geïnvesteerd. Om het gebied aantrekkelijker te maken. En wat bezoekers weg te lokken van de Strip, dat in de praktijk toch veel populairder blijkt te zijn. Downtown Project is één van die initiatieven. Een gebied van zes blokken wordt aangepakt. Onder meer door de realisatie van het Container Park. Een metershoog van restafval gecreëerd insect bewaakt de ingang van het terrein. Allerlei hippe winkeltjes en startup bedrijfjes zijn hier in zeecontainers gevestigd. Ook het jaarlijkse Life is Beautiful festival en de opkomst van streetart komt uit de koker van Downtown Project.

120160605 - Las Vegas - 204

Een staaltje creativiteit met een dosis vindingrijkheid heeft geleid tot een bijzonder project

120160605 - Las Vegas - 277

Het Container Park is een leuke plek om een paar uur te vertoeven

The Strip of Downtown?

Dat Las Vegas een bijzondere stad is, zal je na een bezoek beamen. Niet te vergelijken met een andere Amerikaanse stad. Het is een ervaring die je eens mee moet hebben gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook buiten de stad. The Strip is het uithangbord van Las Vegas. Luxe hotels en volop vertier. Downtown is wat ruiger, compacter en goedkoper. Waar je wilt verblijven hangt af van je voorkeuren. Niet iedereen zal zich aansluiten bij de beroemde quote van Elvis: ‘Man, I really like Vegas’. Maar een ervaring is het zeker.

120160605 - Las Vegas - 2042

Elvis was dol op Vegas, evenals zijn vele dubbelgangers

Meer informatie over alle activiteiten in Las Vegas vind je op lasvegas.com

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Erg bijzondere stad. Gisteren in mijn eigen blog ook eindelijk verslag gedaan van Las Vegas! De gekkigheid die er heerst maakt de stad juist zo gaaf om een keer te bezoeken. Maar… niet té lang! 😉

  2. Pingback: ZE Online

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>