Las Alpujarras

Het Alpujarras park is één van de mooiste natuurgebieden in Spanje. De kleine bergketen strekt zich uit over twee provincies; Almería en Granada. Een uitstapje naar dit bergachtige gebied voert je terug naar de tijd van de Moren. De tijd lijkt er te hebben stil gestaan.

Las Alpujarras

Het Alpujarras park is één van de mooiste natuurgebieden in Spanje. De kleine bergketen strekt zich uit over twee provincies; Almería en Granada. Een uitstapje naar dit bergachtige gebied voert je terug naar de tijd van de Moren. De tijd lijkt er te hebben stil gestaan.

De combinatie van Mediterrane flora, fauna en zeelucht en de nabijheid van de imposante Sierra Nevada kolossen op de achtergrond geven je het gevoel dat je op een klein stukje paradijs staat. In de Alpujarras wordt het nooit té koud en nooit te heet en overal waar je gaat word je omringd door een weids uitzicht, natuur, licht en stilte… wellicht zo nu en dan verstoord door het kabbelen van een waterstroom of het tjirpen van vogels.

Het gebied bestaat voornamelijk uit valleien met vruchtbare dalen en indrukwekkende bergen met scherpe kammen in een rustige en authentieke omgeving. Las Alpujarras herbergen een ware schat aan natuurlijke flora: je vindt er wilde orchideeën, rozemarijn en tijmplanten, een grote variatie loofbomen, vlinders, kruiden en brem. Je komt hier terrassen tegen met amandel-, vijgen- en olijfbomen.


Bee orchid

De streek wordt gekenmerkt door aantrekkelijke witte dorpjes. De Berbers stichtten er na het tijdperk van de Arabieren (vanaf 711 na Christus) typische Noord-Afrikaanse, in de heuvels ingebedde dorpjes. De invloed van de Moorse cultuur is nog overal terug te vinden; in de landbouw, de lokale keuken, de manier van tapijtweven en de verschillende Arabische plaatsnamen. Ook de Moorse architectuur van de woningen is kenmerkend voor de Alpujarras en wordt getypeerd door een kubieke stijl die doet denken aan de Berberse architectuur van Marokko. Tegen de hellingen staan op terrassen witgekalkte huisjes die vaak met elkaar verbonden zijn via de platte daken.

Actieve reizigers
Voor actieve wandelaars en sporters is er behalve genieten van de rust ook van alles te beleven. Het gebied is onderverdeeld in Alpujarras Alta en Alpujarras Baja, de lagere gebieden. Voor een flinke wandeltocht met kinderen is deze laatste een geschikte zone. Ook kun je paardrijden. De dieren zijn over het algemeen vrij slank, zodat ze tijdens het klimmen niet te veel gewicht meetorsen.

In de Alpujarras Alta wordt de wat meer avontuurlijker sporter beloond met uitdagende mountainbike- en klimroutes. Als je Las Alpujarras in de winter of het vroege voorjaar bezoekt, dan ligt het skistation van de Sierra Nevada dichtbij. Vanwege de hoogteverschillen zijn de pistes over het algemeen geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde skiër.

Alpujarra

Als je de volgende plaatsen bezoekt tijdens je verblijf aan Las Alpujarras krijg je een aardig beeld van wat het gebied te bieden heeft:

Bubión
Muilezels worden nog steeds gebruikt om de steile hellingen te kunnen bewerken en dorpelingen wieden rustig in hun moestuinen. Op een heldere herfst- of winterdag vang je glimp op van het Rifgebergte in Marokko… welkom in Al-Andaluz!

Dramatische stilte in Capileira
Capileira is het op één na hoogstgelegen dorp in heel Spanje en torent uit boven het Barranco de Poqueira ravijn. Als je je benen wil strekken is dit een prima plek om een wandeling te maken. Of neem het even van de rust en observeer het langzaam kabbelende dorpsleven op het plein.

Kuuroord Lanjarón
Lanjarón staat bekend om haar zuivere bronwater dat bezongen en vereeuwigd werd in bijvoorbeeld de gedichten van poëet García Lorca. Het water wordt hier gebotteld en verkocht in heel Spanje. Ook dit dorp heeft een intieme relatie met de natuur. Bijzonder mooi is de wandelroute getiteld Huerta de las Monjas, de Moestuin der Nonnen.

Terug naar de oorsprong in Órgiva
Deze hoofdstad en toegangspoort van de Alpujarras wijst je de weg dieper de Alpujarras in en is dus een prima uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. En dichtbij een honingmuseum en de plaats Lanjarón voor een spa bezoek.

Hoe kom je er?
Via land reis je met de trein via Parijs en Barcelona en met een directe verbinding met de hogesnelheidstrein naar Málaga. Daarna kun je per bus verder doorreizen naar de stad Granada en overstappen op een bus naar de Orgiva, de toegangspoort tot Las Alpujarras. Een alternatief is te vliegen op Málaga of Granada en dan met de auto verder door te reizen.

Je merkt het direct als je de afslag Lanjarón neemt vanaf de snelweg tussen Granada en Motril: plotseling is het stil. De wegen draaien in fraaie bochten en bovenop de bergen ligt de Middellandse zee spiegelglad te wachten om je blik op te vangen. In het vroege voorjaar bloeien er amandelboom bloesems, in de zomer rijpen de druiven op hun ranken en in de herfst hoor je de stokslagen van de boeren die de olijven uit hun bomen slaan.

De beste seizoenen om naar de Alpujarras te gaan zijn de vroege lente en het vroege najaar en er is meer dan voldoende te doen en zien voor ten minste vier tot vijf dagen dagen vakantie. Als je er twee dagen citytrip aan vastknoopt in Málaga of in Granada, dan heb je het beste van twee werelden te pakken: cultuur en natuur in Zuid Spanje. ¡Buen viaje!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>