Koloniale gebouwen

Steeds meer toeristen ontdekken het fascinerende Guatemala. Naast de schitterende natuur en imposante Maya-ruïnes, herbergt dit land bijzondere koloniale steden. Eén van die steden is Antigua, niet ver van de hoofdstad Guatemala-Stad.

De Arco de Santa Catalina met de Agua vulkaan op de achtergrond

Koloniale gebouwen in fraaie pasteltinten

Een stukje geschiedenis

Tot 1776 heette het huidige Antigua ‘Santiago de los Caballeros’ en was het de officiële hoofdstad van Guatemala. De stad werd echter diverse keren door aardbevingen getroffen, waardoor Antigua in 1773 voor een groot deel in puin werd gelegd. Om deze reden is een meer veilige stad als hoofdstad aangewezen, het huidige Guatemala-Stad. Hierna is de naam ‘Santiago de los Caballeros’ veranderd in Antigua, wat ‘oud’ betekent.

Koloniale bouwwerken

Het straatbeeld van Antigua kenmerkt zich door kloosters, kathedralen en andere bouwwerken in oud- koloniale stijl. Door de aardbevingen die de stad in het verleden hebben getroffen, zijn vele kerken en andere gebouwen verwoest en veranderd in ruïnes. Desondanks resteren er nog tientallen in tact gebleven kloosters, kathedralen en andere monumenten uit de koloniale tijd. Onder toezicht van UNESCO wordt Antigua nu langzaam maar zeker weer in glorie hersteld. De meeste gebouwen zijn fraai en kleurrijk gedecoreerd, zoals ‘La Merced’ en ‘San Francisco’. Antigua is daarom een heerlijke stad om door rond te wandelen.


Indianenmarkt in Antigua

Straatmuzikanten en indianenmarkten

Met op vrijwel ieder plein een groepje straatmuzikanten, is Antigua één van de meest sfeervolle steden in Centraal-Amerika. De muzikanten laten je met veel enthousiasme de ritmische klanken van Guatemala horen en zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in de warme sfeer van dit bijzondere land. Wanneer je niet genoeg kunt krijgen van de vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek, is het een leuk om bij een van de vele dansschooltjes salsalessen te volgen.

Wanneer je in Antigua bent, breng dan ook zeker een bezoek aan de lokale markt waar indianen hun producten verkopen. Hier vind je de meest kleurrijke kettingen, tassen en sjaals. Dit is dé plek om leuke souvernis aan te schaffen.

Jadefabriekjes en vulkanen

Antigua staat bekend om de jade-industrie en het is een aanrader om één van de jadefabriekjes te bezoeken. Hier kun je de kostbare edelstenen in allerlei kleuren van dichtbij bewonderen. Volgens de  bevolking van Guatemala is jade een beschermend kristal en zorgt het voor harmonie en geluk.

Wanneer je van wat meer avontuur houdt, is het een uitdaging om een van de omliggende vulkanen te beklimmen. Antigua ligt verborgen tussen drie vulkanen en de beklimming van de Pacaya-vulkaan is absoluut de moeite waard. Voor de klim van bijna twee uur heb je een redelijk goede conditie nodig. Maar als je de klim liever niet te voet wilt afleggen, kun je een paard huren die je naar de top van de vulkaan brengt. Doordat de Pacaya-vulkaan actief is, heb je grote kans om gloeiende lavastromen te zien. Leuk is om marsmallows mee te nemen en deze te roosteren boven de kolkende lava.

Gloeiende stroom lava uit de Pacaya vulkaan

Gloeiende stroom lava uit de Pacaya vulkaan

Bron foto Arco de Santa Catalina: Wondermondo, foto Pacaya-vulkaan: Columbus Magazine

Semana Santa

Het hele jaar door is Antigua een van de mooiste steden in Centraal-Amerika, maar tijdens de Heilige Week voor Pasen is het extra bijzonder om in deze stad te zijn. In Antigua wordt in deze week het leven en lijden van Jezus Christus verbeeld in levensgrote heiligenbeelden op draagbare altaren. De processies met Romaanse soldaten, honderden gesluierde vrouwen, kleurrijke bloemen en de geur van wierook, zorgen voor een indrukwekkende belevenis die je niet snel zult vergeten. Tijdens de Semana Santa zijn de kamerprijzen aanzienlijk hoger, maar Guatemala blijft een goedkoop land. Boek wel ver van te voren, want hotelkamers zijn in deze periode snel volgeboekt.

Zeven tips voor Antigua

 1. Parque Central. Het centrale plein is het kloppend hart van Antigua met de sierlijke fontein als populair verzamelpunt. Vroeger werd het aangelegd voor stierenvechten en parades, maar tegenwoordig is het een heerlijke plek waar mensen een kopje koffie drinken of een boek lezen. Wanneer je niet veel tijd hebt om het stadje te leren kennen, breng dan in ieder geval een bezoek aan dit plein.
 2. Overdekte markt. Naast indianenmarkten bevindt zich in Antigua een overdekte markt met ontzettend veel kraampjes. Hier kun van alles kopen: van kleding tot cd’s en van huisdieren tot fruit en verse groenten. Alleen al voor de vele indrukken is deze dit overdekte doolhof erg leuk om te bezoeken.
 3. San Francisco kerk. De San Francisco kerk is één van de vele mooie, oude kerken van Antigua, maar heeft een geheel eigen charme. De kerk is omringt door prachtige ruïnes en met bloemengevulde tuinen. Bovendien ligt hier het graf van Hermano Pedro, een monnik die in 2002 door Paus Johannes Paulus II heilig is verklaard. Voor slechts €0,50 kun je een bezoek brengen aan deze bijzondere kerk.
 4. Pacaya-vulkaan. De actieve Pacaya-vulkaan ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Antigua en excursies vertrekken twee keer per dag. Voordeel van de ochtendexcursie is dat het nog licht is wanneer je naar beneden loopt. Het zicht op de gloeiende lava is tijdens de middagexcursie als het donker begint te worden, echter wel mooier. Om valpartijen te voorkomen is het een absolute aanrader om bij de voet van de vulkaan een stok te huren. Een excursie vanuit Antigua kost zo’n vijftien euro en dat is inclusief entreegeld.
 5. Cerro de la Cruz. Voor een adembenemend uitzicht over Antigua, ga je naar Cerro de la Cruz. In ongeveer een half uur wandel je naar dit uitzichtpunt. Omdat er een trap is aangelegd, is het zowel voor jong als oud mogelijk om Cerro de la Cruz te bezoeken.
 6. Uitgaan.  Als je wilt dansen op vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek, ga dan naar uitgaansgelegenheden als Sin Ventura, Cielos, La Sala en Kashba. Hier kun je tot in de late uurtjes naar hartenlust dansen op de klanken van de salsa, cumbia en merengue.
 7. Taalscholen. In Antigua bevinden zich meer dan vijftig Spaanse taalscholen. Taalstudenten van over de hele wereld komen hier naartoe om Spaans te leren. Dit is één van de redenen dat het in Antigua altijd een levendige en gezellige bedoeling is. In Antigua betaal je voor 20 uur privéles en verblijf bij een gastgezin ongeveer €60 per week.

Met de vele fraaie koloniale gebouwen, restaurants, markten, dansscholen en excursiemogelijkheden, is het bijzondere Antigua beslist een bezoek waard. Zorg ervoor dat een bezoek aan dit bijzondere stadje niet ontbreekt tijdens je reis door Guatemala! Vind je het fijn als een local je helpt met het samenstellen van (een deel van) je reis door Guatemala? Local Veronique helpt je graag.

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

 1. Marije van Dongen zegt:

  Hoi Patrick,

  Bedankt! Wat moet het geweldig zijn om in zo’n mooie stad te wonen en te werken. Ik ga graag nog eens terug naar het mooie Guatemala!

  Groetjes,
  Marije

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>