Koloniaal Antigua

Guatemala of Guate, zoals de bewoners zelf liefkozend zeggen is een erg divers land. Van jungle in de hooglanden, (surf)stranden in het zuiden, Maya tempels in (vooral) het noorden en vulkanen overal herbergt dit Midden-Amerikaanse land genoeg schatten om te ontdekken.

Om recht te doen aan de diversiteit van dit prachtige land deel ik het voor deze “Reizen in Guatemala-serie” op in drie delen. Te beginnen bij Antigua.

De koloniale stad Antigua

Antigua was ooit de hoofdstad van Guatemala maar vanwege zware aardbevingen, modderstromen en epidemieën werd in 1776 besloten die eer aan het gunstiger gelegen Guatemala-Stad te geven. Omdat La Ciudad of El Capital aan alle stereotypen voldoet die bij een typische miljoenenstad in een arm land horen, namelijk veel verkeer, hoge criminaliteitscijfers en weinig natuurschoon, trekken de meeste toeristen zo snel mogelijk richting het op drie kwartier rijden gelegen Antigua.


Antigua is een oude koloniale stad met een kleine 46.000 inwoners en zodra je Antigua binnenrijdt merk je dat het hier anders is. De kasseien wegen doen je op en neer schudden terwijl de veelkleurige laagbouw ervoor zorgt dat je vanaf het begin je ogen uitkijkt. Het is er vreedzaam en ondanks dat Antigua dienstdoet als toeristische trekpleister voelt dat niet zo aan. Dit komt deels omdat Antigua te vinden is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de stad daarom erg goed wordt onderhouden en beschermd tegen zowel klimatologische invloeden alsmede tegen de reclamebord vervuiling van de bekende fastfoodketens. Die ketens zijn er wel maar vinden we in de voor Antigua karakteristieke barokke panden zodat de stad zoveel als mogelijk in originele staat blijft.

antigua

Antigua: koloniale gebouwen in fraaie pasteltinten

Prachtig gelegen

Antigua ligt in een vallei tussen drie reusachtige vulkanen (Agua, Acotenango en Fuego) die overal bovenuit torenen en dus bijna vanaf elke plek in de stad te zien zijn. Samen met het Parque Central zorgt dit vuurspuwende trio zo voor een uitstekend oriëntatiepunt. Maar nog belangrijker; ze geven deze plek een bijzonder mystieke sfeer.

Over dat Parque Central gesproken; zittend op een bankje in het uitstekend onderhouden park trekt het dagelijkse leven daar gemoedelijk aan je voorbij. Denk aan dames in kleurrijke inheemse klederdracht die allerlei prullaria aan je trachten te verkopen terwijl ze tegelijkertijd een mandje met handelswaar op hun hoofd weten te balanceren. Een stukje verderop proberen jonge jongens hun schoenpoetskunsten aan te bieden aan verschillende zakenlui en naast jou komt net iemand zitten waar je je Spaans mee kunt oefenen. Het leven lacht je hier toe.

Jan Modaal

Let wel; dit is niet het typische Guatemalteekse leven zoals Joe Promedio dat leidt. Antigua is een aparte wereld in Guatemala. Een plekje waar je heerlijk kunt genieten van allerlei wereldse gerechten in goede restaurants, waar de temperatuur aangenaam is en het leven goed. Een plek waar je op wat bedelaars na bijna vergeet dat vijftig procent van de Guatemalteekse bevolking ondervoed is.

Desondanks kan deze stad een ideale start of uitvalsbasis zijn voor de reiziger die rustig wil beginnen. Als je geld hebt tenminste, Antigua is vergeleken met de rest van Guatemala niet goedkoop.

To Go in Antigua

De luxe en de relaxte sfeer zorgen er al snel voor dat je misschien wat langer wilt blijven hangen dan van te voren gepland was. Niet getreurd want eenmaal in Antigua zijn daar genoeg redenen voor. Dankzij haar centrale ligging zijn er vele mogelijkheden om Antigua te gebruiken als basis voor allerlei verschillende dagtrips.

Boek bijvoorbeeld een halve dagtrip richting de Pacaya en laat de zolen van je (oude) schoenen smelten terwijl je over heet lava loopt. Of nog mooier en zwaarder, beklim de Acotenango. Deze stratovulkaan is met zijn top op bijna 4000 meter erg imposant en biedt je een fantastisch uitzicht op de Fuego. Een vulkaan die bijna iedere avond lava spuwt en dan een oranje-achtige afdruk achterlaat in de donkere hemel.

Wanneer je geen zin of tijd hebt naar de wereldberoemde ruïnes van Tikal te gaan vind je op slechts een uurtje rijden van Antigua heuse Maya ruïnes in Iximche nabij Tecpan. Misschien niet zo indrukwekkend als Tikal of El Mirador, maar zeker de moeite waard.

To Do in Antigua

Mocht je na enkele dagen nog steeds geen genoeg hebben van Antigua overweeg dan om een cursus Spaans te volgen zodat je een echt gesprek met die persoon in het Parque Central kunt voeren. Er is een ruime keus aan Spaanse scholen die over het algemeen vrij soepel zijn qua lesuren, duur van de cursus en de invulling ervan. Voor zo’n 130 euro heb je al een week (4 uur per dag, 1 op 1) les en ontmoet je eenvoudig medestudenten. De meeste scholen kunnen bovendien zorgen voor onderdak (bijvoorbeeld bij een host family = goed voor je Spaans!) inclusief drie maaltijden per dag. Ook worden er activiteiten in de namiddag georganiseerd.

Tips:

  • Eet een typisch Guatemalteeks ontbijtje in de schitterende binnentuin bij Doña Luisa en haal daar ook in de middag een stukje bananenbrood
  • Lunch op het dakterras van Sky Cafe en geniet van het uitzicht met een drankje in je hand. Heb je ’s avonds eens geen zin in taco’s, tortilla’s of burrito’s ga dan naar Cafe Rocio voor een Aziatische schotel waar je gegarandeerd je vingers bij af zult likken
  • Zeven extra tips voor Antigua lees je hier

Kortom, houd je van feesten, lekker eten, wil je op je gemak wat cultuur opsnuiven en kijk je niet op een Quetzal meer of minder dan is Antigua the place to be.

Antigua zelf ontdekken?

Wil jij ook een Spaanse les volgen? Een dagtrip naar de Pacaya of juist naar een onontdekt pareltje? Local Veronique in Guatemala helpt je met het samenstellen van je ultieme reis door Guatemala.

Tekst en foto’s: Roy Foekens

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>