Kindvriendelijk Parijs

Samen met je lief naar Parijs. Want dat is immers de stad van de liefde. In veel gevallen heeft de liefde op termijn onder meer nageslacht tot resultaat. En dan ben je weer in Parijs. Maar dan met een kleintje erbij.

Keuze van vervoer

Vliegtuig, trein of auto? Vijf uurtjes rijden is goed te doen. Maar die auto moet je ook kwijt. Kostbaar en kwetsbaar. Heel nauw op een deukje meer of minder lijken de Fransen niet te kijken. Wist je dat een vluchtje van Amsterdam naar Parijs goed is voor 578 kg CO2 uitstoot? De Thalys heeft 90% minder uitstoot. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thalys onverminderd populair blijft. Voor een lang zomerweekend in Parijs kozen we ook voor de razendsnelle trein die beide steden verbindt. Net zoals Rotterdam en Schiphol. We hebben al ervaren dat zelfs een dagje Parijs met de Thalys niet onmogelijk is.

Amsterdam - Parijs met de Thalys
De Thalys naar Paris-Nord

De rood met witte trein schiet op hoge snelheid langs de groene akkers van het Franse platteland. De teller blijft steken op 302 kilometer per uur. Vanwege de hitte moet het wat langzamer vandaag. En toch gaat het best hard. Aandachtig kijkt Anna naar buiten. Haar oogjes hebben moeite het landschap op te nemen. Langzaam valt ze in slaap in de comfortabele stoel. Reizen met de trein is best ontspannend. De samensmelting van treinverkeer uit het hele land en meerdere metrolijnen geeft station Gare du Nord de sfeer van een druk vliegveld. Het is dan ook het drukste treinstation van Frankrijk.


Naar Parijs met kinderen - pak de trein
Aankomst Thalys Gare du Nord

Kindvriendelijk hotel

Paarse lijn 4 en lijn 8 met een lichtblauw kleurtje brengen ons naar metrostation La Tour Maubourg. Midden in de spits met een koffer en een kleintje op een hete en plakkerige dag is de ondergrondse niet het meest ideale vervoermiddel. Op de roltrap richting het aardoppervlak komt frisse lucht in zicht. En ook meteen staan we oog in oog met het icoon van Parijs. De Eiffeltoren steekt boven de bebouwing uit. Hotel Le Pavillon ligt op een paar minuten lopen van het metrostation in een rustige straat. Verscholen in een binnentuin. Het hotel is één van vier hotels van de kleine Parijse keten Green Spirit Hotels Paris. Zoals de naam al een beetje suggereert is duurzaamheid een belangrijk thema. En dat is veel meer dan het scheiden van afval of een kaartje naast de stapel handdoeken dat oproept tot hergebruik van het linnen. De gebruikte materialen zijn zoveel mogelijk ecologisch. Evenals de gebruikte schoonmaakmiddelen. Het ontbijtbuffet biedt alleen ruimte aan lokale of fairtrade producten. Getracht wordt zoveel mogelijk lokale initiatieven te ondersteunen.

metrostation Notre-Dame-des-Champs
Oog in oog met de Eiffeltoren, het icoon van Parijs

Bovenal is Le Pavillon een kindvriendelijk boutique hotel. Elk van de 18 kamers is anders ingericht. Speels en stijlvol. Voorheen sliepen de kloosterzusters in het gebouw. De herbestemming tot hotel is uitermate succesvol gebleken. Met de ruimtes is creatief omgesprongen. De familiekamer is mooi vormgegeven. Een kinderbed en bureautje op de begane grond. Via een stevige wenteltrap naar de deels zwevende etage met een ruim tweepersoonsbed en ronduit schattige badkamer. Prima verblijf voor een gezin.

Hotel Le Pavillon in Parijs
Parijs met kinderen? Hotel Le Pavillon!
Familiekamer Parijs: Hotel Le Pavillon
Hotel Le Pavillon
Ontbijt in Hotel Le Pavillon

Wat te doen in Parijs met kinderen?

Een lange klinkerweg met veel te dure winkels. Of een museum met alle allerlei ingelijste verfspetters. Het is de kleintjes om het even. Liever gaan ze gewoon lekker spelen. Bovendien is het ook nog eens wachten in een eindeloze rij. Daar doe je hen en jezelf geen plezier mee. En dat hoeft ook niet. Parijs heeft zoveel meer te bieden buiten de hotspots waar een groot deel van de jaarlijks 23 miljoen bezoekers op afkomt. Natuurlijk, de Eiffeltoren. Even langs lopen. En het fotootje maken. Er onder door lopen kan niet meer. Vier meter hoog kogelvrij glas rondom de voet verhindert dat. De wachttijden om met de lift omhoog te gaan lopen regelmatig op tot minstens anderhalf uur. De speeltuin nabij het stalen gevaarte vindt Anna een stuk interessanter.

Uitzicht op de Eiffeltoren
Speeltuin bij de Eiffeltoren

Spelen op tweehonderd meter hoogte

Voor het uitzicht is overigens de Tour Montparnasse een betere keuze. Het verafschuwde pispaaltje van de stad. De Parijse wolkenkrabber is niet fraai om te zien en past ook niet in de omgeving. Maar het is er heerlijk rustig. Vijf minuten na binnenkomst staan we al op de 56e etage op tweehonderd meter hoogte achter het glas van het uitzicht te genieten. Een frisse neus halen kan ook. Op het dak is een compleet met glas afgescheiden lookout rond een grasveld met picknickbankjes en luie stoelen gecreëerd. Hier kun je in alle rust van het uitzicht genieten. Kinderen kunnen spelen. Fijn zijn ook de openingen die her en der in het glas zijn aangebracht zodat fotograferen zonder reflecties mogelijk is. Bovenal heb je vanaf Montparnasse uitzicht op Parijs inclusief de Eiffeltoren. En dat heb je vanaf de Eiffeltoren natuurlijk niet.

Uitzicht Montparnasse
Montparnasse biedt uitzicht op Parijs inclusief de Eiffeltoren
Montparnasse biedt uitzicht op Parijs inclusief de Eiffeltoren
Tour Montparnasse
Lookout Montparnasse

Het mooiste park

Regelmatig wordt de stedelijkheid van Parijs doorbroken met weer een schitterend groen park. Of een wat kleiner stadspark. De stad staat bol van de parken. En kinderen houden van parken. Ruimte om hun energie kwijt te kunnen. Vaak is er een speeltuin. Jardin du Luxembourg is het park rondom Palais du Luxembourg. Een groene oase van rust middenin de drukke stad. Tuinen vol met kleurrijke bloemen en schaduwrijke plekjes onder de hoge bomen. Palmbomen geven het park zelfs een wat tropisch karakter. De achthoekige vijver midden in het park wordt bevaren met zeilbootjes. Met een stok rennen kinderen achter hun bootje aan als deze de wal dreigt te raken. Terwijl de ouders in de ijzeren kuipstoeltjes van het zonnetje genieten. Ludo Jardin is de grote en splinternieuwe speeltuin van het park. Jardin du Luxembourg is zeker één van de mooiste parken van Parijs.

Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg
Palais du Luxembourg
Speeltuin Jardin du Luxembourg

Pretparkje

Een paleistuin zonder paleis is Jardin des Tuileries. Centraal gelegen en ingeklemd tussen het Louvre en Place de la Concorde. Krachtig spuit de fontein bij de entree van het park een flinke straal water hoog de lucht in. In een kringetje rondom de fontein staan donkergroene stoeltjes opgesteld. De draaimolen is deze ochtend nog buiten dienst. Ook hier een mooi speeltuintje middenin het park. En kermis. Iedere zomer staat hier een grote kermis met een reuzenrad. Met genoeg attracties voor de kleintjes. Het laatste weekend van juli is er met de finish van de Tour de France nog een extra feestje in Jardin des Tuileries. Het peloton rijdt in de slotetappe acht rondjes om het park. Vanuit het park heb je een mooi zicht op de renners. En hier staat het publiek geen zeven rijen breed. Onder de kleine versie van de Arc de Triomphe aan het eind van het park is de glazen piramide van het Louvre al zichtbaar. Evenals de mensenmassa op het plein. Hier begint de drukke stad weer.

Jardin des Tuileries
Parijs met kinderen - bezoek Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries zeilbootjes
Het Louvre
Tour de France kijken Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries - de perfecte plek voor de Tour de France

Nog een park

Forum des Halles is een redelijk nieuw winkel- en entertainment complex in het hart van Parijs. Met een indrukwekkend dak dat de takken van een boom symboliseert en dat naar verluid net zoveel weegt als de Eiffeltoren. Het naastgelegen park, Jardin Nelson Mandela, is een compleet ander type park dan groene paleistuinen. Er zijn speeltuinen voor verschillende leeftijdscategorieën. Kleurrijk is het deel voor de kleintjes zeker. Houten springtableaus in alle kleuren van de regenboog. Klimtoestellen op een zachte ondergrond. Voor de wat oudere kinderen zijn er uitdagender klauterrekken, glijbanen en een parcours met een brug. Diverse fonteinen en watertegels bieden verkoeling op de warmere dagen. Een echt stadspark.

Forum des Halles
Speeltuin Jardin Nelson Mandela
Parijs met kinderen: Jardin Nelson Mandela

Parijs met kinderen – zoveel te doen

Als het weer niet meezit, laat Parijs je nog steeds niet in de steek. Een populaire activiteit voor kinderen is een bezoek aan La Cité des sciences et de l’industrie, het wetenschapsmuseum. Een van de permanente exposities is Cité des enfants. Feitelijk een interactieve speeltuin waar experimenteren en ontdekken centraal staat. Op regenachtige dagen is het hier dikwijls aardig druk. Ook de dierentuin Parc Zoologique de Paris doet het altijd goed. Er is eigenlijk in Parijs zoveel te doen met kinderen. Met een kleintje erbij ontdek je ook nog eens een hele andere kant van de Franse hoofdstad. Die minstens zo leuk is.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>