Kanoën op de Cher – een kasteel vanuit uniek perspectief

Maak een geweldige tocht op het riviertje de Cher en verken een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied vanuit een uniek perspectief. Stap in je Canadese kano en geniet van een echte apéro-châto!

Verblijf je in de Loirevallei, dan is het absoluut de moeite waard een middag naar Civray-de-Touraine (nabij de levendige studentenstad Tours) te gaan om de Cher-vallei per kano te verkennen. Dat staat garant voor een actieve middag vol natuur en erfgoed, want buiten de steden stroomt de Cher, net als de Loire, namelijk door mooie natuurgebieden. Langs de rivieren kom je meer dan honderd kastelen tegen. Rond deze kastelen zijn vaak botanische tuinen, aangelegde parken of ongerepte natuurgebieden te vinden.

De Cher-vallei per kano

Een kanotocht is dé perfecte manier om de rivier te beleven en het kasteel vanuit een ander oogpunt te zien. Vooral de weerspiegelingen in het water zijn prachtig om te zien en te fotograferen. Bij de Canoë Company kun je een Canadese kano huren, ideaal voor een uitje met familie of vrienden. Onder een heerlijk blauwe lucht, met de hitte van de zonnestralen en een lichte, verfrissende bries ga je over het riviertje de Cher op weg naar de beroemde kasteelbrug. Geniet van de vrijheid van je kanotocht door de prachtig groene vallei, peddelend langs het natuurlijke en architecturale erfgoed van de Cher-vallei. Heb je het warm, neem je een verfrissende duik in de Cher.


De Cher vormde op dit punt in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog (tot eind 1942) de demarcatielijn tussen het bezette deel en de ‘vrije zone’ Vichy-Frankrijk. Via het kasteel kon men vanuit de noordzijde het vrije deel van Frankrijk bereiken.

Famille en canoë sur le Cher, devant le château de Chenonceau - J.-F. Souchard - CRT Centre-Val de Loire

Famille en canoë sur le Cher © J.F. Souchard – CRT Centre-Val de Loire

Le Château de Chenonceau

Het kasteel van Chenonceau is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel óver het water van de rivier de Cher ligt. Omdat het beroemde kasteel, daterend uit de vijftiende eeuw, het landgoed aan de overkant van de rivier had, werd een 60 meter lange en 6 meter brede brug over de Cher gebouwd. In 1577 werd de brug overdekt met een galerij.

Terwijl je peddelt, verschijnt de pracht van dit architecturale juweeltje geleidelijk aan de horizon. Neem de tijd om even te stoppen en het Château des Dames vanuit alle hoeken te bewonderen. Vanaf het water heb je ongetwijfeld het meest spectaculaire uitzicht op het kasteel van Chenonceau! En als je met je kano onder het château door de boog aan de tuinzijde vaart, zie je de trap die naar de keukens leidt en vanuit het kasteel rechtstreeks toegang geeft tot de rivier. Bekijk de website van Chenonceau voor een actueel overzicht van openingstijden en het kopen van entreetickets.

Le château de Chenonceau et son reflet dans les eaux du Cher. - Photo credits: A. Verger_CRT Centre-Val de Loire

Le château de Chenonceau © A. Verger – CRT Centre-Val de Loire

Organiseer je eigen Franse apéro

De namiddag is het perfecte moment om je ‘apéro-châto’-mand van Bistrot’Quai tevoorschijn te toveren, voor een unieke geïmproviseerde picknick in een uitzonderlijke omgeving! De royale mand zit boordevol lokale terrines en patés, boerenbrood en groentesalade, en niet te vergeten een fles goede wijn. Snackjes en drankjes en fijne mensen om het mee te delen onder de bogen van het kasteel van Chenonceau. Terwijl de zon haar gouden stralen op het kasteel werpt, krijgt de Cher-vallei een dromerige sfeer. Tijd om terug te keren naar Civray-de-Touraine.

Le bar à terrines Bistrot'Quai, lieu de détente et de restauration sur les bords du Cher - A. Verger_CRT Centre-Val de Loire

Regel een picknickmand van de terrinebar Bistrot’Quai, aan de oevers van de Cher © A. Verger – CRT Centre-Val de Loire

Zelf kanoën op de Cher?

Ontdek zelf de Cher aan boord van een kano. Canoë company Cher verhuurt Canadese kano’s en organiseert ook meerdaagse tochten op de Cher.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>