Voordelig reizen door Jordanië met de Jordan Pass

Binnenkort op reis naar Jordanië? Een goede voorbereiding is het halve werk en deze voorbereiding start met de Jordan Pass. Wij stuitten hier per ongeluk op vlak voor vertrek naar Amman, maar het heeft onze aankomst en reis een stuk gemakkelijker en bovendien goedkoper gemaakt! Lees hier meer over de ins en outs van de Jordan Pass!

Wat is de Jordan Pass?

De pas is een initiatief van het tourism board van Jordanië met het doel om het reizigers gemakkelijk te maken en ze extra voordelen te bieden. De pas biedt je toegang tot ruim 40 attracties in Jordanië en bevat ook je visum on arrival. Bijkomend voordeel is dat je nu niet meer in de rij bij de ticket offices hoeft te wachten, wat zeker bij grotere attracties als Petra flink veel tijd kan schelen.

Petra Jordan Pass

Alleen al met je bezoek aan Petra en een visum heb je de kosten van de Jordan Pass er ruimschoots uit!

Wat zijn de kosten van de Jordan Pass?

Er zijn drie pakketten die je kunt boeken. Het enige verschil tussen de pakketten is of je een, twee of drie dagen Petra wilt bezoeken. Verder zijn ze gelijk qua waarde. De kosten zijn respectievelijk 70JD, 75JD of 80JD. Ten tijde van schrijven was de wisselkoers ongeveer 1JD = €1,18, dus omgerekend kosten de pakketten €83, €89 of €95.

De kostenvoordelen zijn snel duidelijk. Een single-entry visum on arrival kost gewoonlijk 40JD en een ticket voor Petra voor één dag kost 50JD. Met alleen al je visum en een dag Petra, ben je dus een stuk goedkoper uit met de Jordan Pass dan zonder. Bovendien zitten andere grote attracties als Wadi Rum, Jerash, Madaba en de Amman Citadel ook in het pakket van de pas, dus je zult daarmee vrijwel zeker nog meer voordeel behalen.

Visum Jordan Pass

Ideaal, zo’n visum inclusief! Registreren bij de politie hoeft enkel wanneer je langer dan twee weken in Jordanië blijft

Zijn er nadelen aan verbonden?

De pas biedt voornamelijk veel voordelen. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo gelden de goedkopere visatarieven die in de pas verwerkt zitten, alleen als je minimaal 3 nachten in Jordanië verblijft. Ga je eerder weer de grens over, dan dien je die korting bij te betalen. Al hebben wij bij het verlaten van Jordanië sowieso nooit de exit fees hoeven te betalen terwijl dat wel groot aangekondigd staat, dus wie weet kom je er gewoon mee weg.

De pas is geldig voor twee weken binnen 12 maanden na aankoop. Dus de eerste keer dat deze gescand wordt, gaat de termijn van twee weken in. Na deze twee weken zul je toch gewoon weer moeten gaan betalen voor de attracties!

Bij sommige grotere attracties werden wij gevraagd om een ID te tonen i.c.m. met de pas, dus het is wel handig om die altijd bij de hand te hebben dan. Daar tegenover staat dan weer dat wij ook bij genoeg attracties gewoon zijn doorgelaten zonder de pas te laten zien, in die gevallen was het noemen ervan alleen al voldoende.

Wadi Rum

De meeste door de staat gesteunde bezienswaardigheden zijn inclusief, waaronder Wadi Rum

Hoe kom je eraan?

De Jordan Pass is online te bestellen via de website. Betaling gaat simpel met creditcard en je krijgt vervolgens de mogelijkheid om de pas te printen, maar je kunt hem ook op je telefoon bij de hand houden. Ideaal, want in de app kun je ook meteen bijhouden welke bezienswaardigheden in de buurt zijn en waar de Jordan Pass allemaal geldig is. En hoewel het meestal bij dergelijke initiatieven nog maar de vraag is of het aanschaffen van de pas loont, wordt al vrij snel duidelijk dat dat bij de Jordan Pass zeker het geval is. Een goede, voordelige start en voorbereiding van je vakantie naar Jordanië!

Amman Citadel

De grootste bezienswaardigheid van Amman is natuurlijk ook inclusief; de citadel

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Dag Brigitte!

  Leuk verhaal 🙂 Wij gaan over een paar dagen naar Jordanie. Ik wil die pas bestellen, maar de rabobank ondersteunt 3d security bij de creditcard niet en dit is vereist bij het bestellen van de Jordan pass. Hoe heb jij dit gedaan? Volgens de rabobank gebruikt geen enkele bank in NEderland 3d security. Alvast bedankt!

  Groet Ilse

  • Brigitte zegt:

   Hi Ilse,

   Wat een heerlijk vooruitzicht om naar Jordanië te gaan! Wat staat er allemaal op de planning voor jullie trip?

   Wij hebben de Jordan Pass half april besteld en toen hebben wij hem gewoon met een ABN Amro creditcard kunnen aanschaffen. Dat was een Mastercard en daar was een Mastercard Secure Code wel vereist. Is dit ook hetgeen waar jullie tegenaan liepen, of was dat iets anders? Deze extra beveiligingsstap noemt ABN Amro ook 3D Secure, dus misschien is het probleem dan toch Rabo-specifiek?

   Misschien kunnen jullie het anders nog via een andere (wellicht ABN) creditcard van vrienden of familie proberen, kijken of dat wel werkt. Het is natuurlijk kort dag, maar anders zou ik toch de vraag neerleggen bij de organisatie van the Jordan Pass. Het zou zonde zijn als je door zoiets al de mooie voordelen van de Jordan Pass mis zou lopen!

   Hopelijk lukt het toch nog! Ik hoor het in ieder geval graag, want het is goed om te weten als dit probleem zich vaker voordoet. En sowieso wens ik jullie ontzettend veel plezier de komende tijd in het prachtige Jordanië!

   Groetjes,
   Brigitte

   • Hi Birgitte,

    Thanks voor de tip. Wij zitten beide ook bij de Rabobank en kregen deze blokkering ook bij beide creditcards. Heb zelfs een half uur aan de telefoon gehangen met Rabobank en die wist mij het ook allemaal niet te vertellen. Ik heb net een mail gestuurd naar tourism minestery van Jordanië. Wellicht kan het ook rechtstreeks bij hen!

    • Brigitte zegt:

     Hi Tess,
     Wat irritant dat dat niet lukt bij de Rabo zeg! Wanneer gaan jullie naar Jordanië, nog wel voldoende tijd om uit te zoeken of het op een andere wijze mogelijk is? Hopelijk krijgen jullie vlot reactie over een oplossing voor de betaling van de Jordan Pass. Mocht er een manier zijn om ze toch aan te schaffen ondanks deze issues, dan hoor ik het natuurlijk graag!
     In ieder geval alvast heel veel plezier gewenst in dit prachtige land!

 2. Luuk zegt:

  Hallo Tess,

  Is het je uiteindelijk gelukt door een mail te sturen? Ik ben wel benieuwd, ik loop nu namelijk tegen hetzelfde probleem aan. Ik hoor graag van je, want we willen ook de Jordan pas kopen, voor a.s. dinsdag, dan reizen we naar Jordanie 🙂

  Groetjes Luuk, ik kijk uit naar je reactie (Luukgoumans@hotmail.com)

  • Brigitte zegt:

   Hoi Tess en Luuk,

   Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen met het aanschaffen van de Jordan Pass. Zo kunnen wij de informatie hier ook zo up-to-date mogelijk houden, dus mochten jullie tips hebben om dit probleem op te lossen of te omzeilen, dan hoor ik het graag!

   Groetjes, Brigitte

 3. Jolijn zegt:

  Hoi!
  Zojuist spontaan een reis naar Jordanië geboekt ipv. Italië. Wij wilde ook de pas aanvragen en hadden ook problemen met de creditcard van Rabobank. Van ons alle twee deed hij het niet. We hebben nu de creditcard van ABN geleend van een vriend en deze doet het wel zonder problemen.

  Groetjes Jolijn

  • Brigitte zegt:

   Hoi Jolijn,
   Wat een onwijs gaaf plan, zo’n spontane reis naar Jordanië.

   Bedankt ook dat je ons hiervan op te hoogte stelt, het is goed om te weten dat het issue dus blijkbaar aan de Rabobank creditcards lijkt te liggen en dat het opgelost kan worden door een kaart van o.m. de ABN te gebruiken.

   Ik wens jullie alvast heel veel plezier in Jordanië!

   Groetjes,
   Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>