Jamaica – off the beaten track

Ya Mon! Jamaica is een waar paradijs en nog niet overbezocht door hordes toeristen, zeker niet wanneer je gaat rondreizen. Jamaica heeft een prachtige kust, van afgelegen idyllische baaien tot bekende witte zandstranden zoals het oneindige “Seven Miles Beach”. Toch zou het jammer zijn om je vakantie alleen maar op het strand door te brengen. Ga off the beaten track!

Jamaica heeft veel meer in haar avontuurlijke mars. Denk aan indrukwekkende bergen met koffieplantages, watervallen, lagunes, rivieren, oude herenhuizen, tropische vegetatie, reggae, wilde dolfijnen, mangroves vol krokodillen, rum distilleerderijen… en dit is slechts een kleine greep uit alles dat dit eiland te bieden heeft.

Jamaica bar

Contact met de lokale bevolking

Het eiland is relatief klein en je kunt dan ook veel zien in een korte tijd. Binnen een week is het mogelijk om het eiland rond te reizen. Een absolute aanrader is om zelf een auto te huren en zo het eiland op eigen houtje te ontdekken, maar ook kan je op pad gaan tussen de locals met het openbaar vervoer. Ook qua accommodaties is er genoeg keus. Zo zijn er eenvoudige b&b’s waar nog een echte hippie vibe heerst tot luxe boutique hotels. De grootste kracht van het eiland zijn de Jamaicanen zelf. De bewoners van het eiland zijn zeer open, sympathiek en staan met een hoop vreugde in het leven. Stress lijkt men niet te kennen, “No Problem” en “Ya Mon” is het antwoord op de meeste vragen. Als reiziger kom je gemakkelijk in contact met de goed gehumeurde lokale bevolking. Jamaica is daarnaast absoluut veilig te bereizen.

Jamaica man

Montego Bay

Dit is de nummer één bestemming voor toeristen. De kust is hier zoals je zou verwachten bij Jamaica – witte stranden, palmbomen, een azuurblauwe rustige zee en alles wat je wenst binnen handbereik. Dit gebied trekt de meeste toeristen en hier vind je weinig terug van het landelijk en pure Jamaica. De vier grootste resorts van Jamaica staan hier en je kunt er goed duty-free shoppen. Er is een aantal bezienswaardigheden in de nabije omgeving zoals oude plantagehuizen en dorpen, een zipline en de Martha Brae rivier.

De noordkust

De primaire natuurlijke attracties van deze regio zijn de heuvels, de panoramische natuur en de spectaculaire watervallen. Ocho Rios biedt veel hotels, mooie stranden en de bekende Dunn’s River Falls. De hub van het groene Oost-Jamaica is Port Antonio, een stad zich nog steeds kleedt in nostalgie. Dit gebied is een verfrissende verandering van het tempo van toeristisch Ocho Rios en Montego Bay. Stranden zoals San San behoren tot de mooiste van het land, ook vind je er prachtige watervallen en een helderblauwe lagune. Het is een goede uitvalsbasis om op avontuur te gaan, bijvoorbeeld om te raften op de Rio Grande rivier.

Dunn's River Falls

Dunn’s River Falls

Kingston & Spanish Town

Kingston, Jamaica’s hoofdstad, ligt aan de zuidoostkust. Het is een roerige metropool met ongeveer 750.000 inwoners en is het economische, culturele centrum van het land. Bewoners noemen het trots ‘s werelds reggae hoofdstad. Kingston is het waard om te bezoeken en heeft meerdere culturele attracties, waaronder de National Gallery en het Bob Marley Museum. In de buurt zijn de overblijfselen van Port Royal te vinden, een oude piratenstad.

Bob Marley museum

Bob Marley museum

De Blue Mountains en Mandeville

De Blue Mountains is een gebied van stijgende pieken en diepe dalen met weelderige, groene vegetatie. Hier vind je tal van van koffieplantages en rum distilleerderijen. Mandeville ligt in centraal Jamaica en is gebouwd in een stijl die sterk beïnvloed is door de Britten, ‘s lands hoogst gelegen stad barst van koloniale charme. Het is het centrum van de koffieteelt op het eiland.

Lush Green

Weelderige, groene vegetatie

De zuidkust

Aan de weinig bezochte zuidkust vind je het échte onontdekte Jamaica. Het zuidelijkste puntje van dit gebied is heet en droog, in tegenstelling tot de groene en tropische gebieden van Jamaica. Hotels zijn er weinig. De trekpleister is Treasure Beach, weggestopt aan de afgelegen kust. Wanneer je naar het westen rijdt kom je langs de Black River, waar je mangroves vol krokodillen kunt ontdekken vanaf een lokale boot.

Treasure Beach

Treasure Beach

Negril

Negril ligt in Jamaica’s relatief droge gebied in het westen en heeft, in tegenstelling tot Montego Bay, een behoorlijke laid back vibe. In het slaperige vissersdorp Negril vind je het kilometerslange Seven Miles strand. Het is een plek voor rustige stranddagen, ontmoetingen met locals, prachtige zonsondergangen, lokaal eten, yoga en… Rick’s Café. Dit café is gebouwd op de rotsen van West End en biedt een ongeëvenaard uitzicht op de zonsondergang vanaf de natuurlijk gevormde kliffen. Het is hier traditie om vanaf de klif het water in te springen.

Raft captain

Raft captain

Zo reis je door Jamaica

Wil je in korte tijd veel zien van Jamaica en ben je op zoek naar een bijzondere reis door Jamaica? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met een reisexpert die er al jaren woont. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt je reis heel speciaal, een echte aanrader.

Tekst: Laura Coolen

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>