In 5 stappen naar de pretparken in Orlando

Op naar de pretparkhoofdstad van de wereld: Orlando in Florida! Maar dan slaat de twijfel (of eigenlijk: keuzestress!) toe. Welke parken zijn er nou eigenlijk allemaal? Welke moet ik echt gezien hebben? Hoe kom je er? En wat zijn de minst drukke dagen? Nou, da's toevallig. Ik ben er geweest en ik ga je helpen met een praktisch stappenplan.

Stap 1) Kies je reisdoel

In Orlando, en een ruime straal eromheen, vind je letterlijk tientallen attractie- en waterparken. Maar welke moet je nou echt zien? Sorry, maar daar is geen simpel antwoord op te geven. Het hangt namelijk volledig van je reisdoel af. Ga je op reis om Florida te ontdekken en neem je daarin als onderdeel een bezoek aan de parken op? Of ben je “pretparkfan” en ga je puur voor de parken? Ik ken in mijn directe omgeving mensen die tot de tweede categorie behoren: zij bezoeken twee of soms zelfs drie weken lang alleen maar de parken. Eigenlijk behoor ik ook tot die categorie. Ik zou het liefst een paar weken lang “alle” parken willen bezoeken. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ik zelf bij een attractiepark werk en het daarom erg interessant vind hoe ze het “daar doen”. Ik was er ook nog nooit geweest, dus nu was er de kans om ze eindelijk “allemaal” te ontdekken. Maar omdat onze reis een ander doel had, namelijk Florida in ongeveer een week leren kennen, hadden wij maar drie dagen de tijd voor de parken. En dan móet je kiezen! Handig voor jou, want ik heb het uitzoekwerk alvast voor je gedaan. Voor het gemak ga ik er echter in dit artikel vanuit dat je zo’n vijf dagen hebt om de parken te bezoeken, want dat is denk ik het gemiddeld aantal dagen dat ervoor wordt uitgetrokken.

Stap 2) Kies je parken

Nu je hebt bedacht hoeveel dagen je wilt uittrekken voor de parken, komt de meest uitdagende keuze: welke parken ga ik bezoeken? Voordat ik me erin ging verdiepen wist ik uiteraard wel dat er “heel veel” parken zijn, maar welke? Ik vond het een grote onduidelijke bende. De ene had het over “Disney World”, de volgende over “Magic Kingdom” en weer een ander over “Animal Kingdom” (huh? is dat nou allemaal hetzelfde park?). Hollywood Studios bleek een Disney park te zijn, terwijl ik dacht dat het van Universal Studios was en ga zo nog maar even door. Ik vond het tijd voor wat duidelijkheid! Het is anders zo lastig kiezen, nietwaar? Omdat het onmogelijk is om alle parken te beschrijven, beperk ik me hier tot Disney, Universal en Legoland.


Kaartje van Walt Disney World Resort in Orlando

Bron: disneyworld.disney.go.com / Google Maps

Walt Disney World
De overkoepelende benaming voor alle Disney attractie- en waterparken in Orlando. Maar bijvoorbeeld ook het uitgaansgebied Disney Springs, het sportcomplex “ESPN Wide World of Sports” en de hotelresorts horen erbij.

De vier attractieparken en twee waterparken hebben allemaal hun eigen thema en zijn daardoor behoorlijk verschillend. Omdat elk park zijn eigen “topattracties” heeft, werd het maken van keuzes er niet gemakkelijker op. Ik vertel je nu per park in het kort wat je kunt verwachten.

-Magic Kingdom-
Dit park valt qua opzet het beste te vergelijken met Disneyland Parijs. Het bekende kasteel van Assepoester in het midden, topattracties als Pirates of the Caribbean, It’s a small world en Space Mountain en vele parades en shows. Echter, waar in Disneyland Parijs de attracties óf altijd in onderhoud zijn óf van ellende al uit elkaar zijn gevallen, het personeel je aankijkt met een blik alsof ze je het liefst direct zien branden in de hel en het eten nog niet eens geschikt is voor je terminale cavia, biedt Magic Kingdom wél de echte Disney beleving. Must-do’s zijn verder nog Splash Mountain (waterachtbaan), The Hall of Presidents (show met levensechte animatronics van alle presidenten, waarin de geschiedenis van de Verenigde Staten wordt verteld) en Jungle Cruise. Aan het einde van de dag (let op: niet alle dagen!) is er een waanzinnig mooie projectie-/laser-/vuurwerkshow bij het kasteel.

Kasteel van Assepoester in Magic Kingdom in Orlando

‘s Avonds vormt het beroemde kasteel van Assepoester het decor voor een spectaculaire eindshow

-Epcot-
Epcot valt het beste te omschrijven als een leerzaam park, waar technologie, wetenschap en de mensheid centraal staan. Het park heeft twee “themagebieden”: Future World en World Showcase. In Future World vind je attracties als Spaceship Earth, waarin je door de tijd reist om de geschiedenis van communicatie te beleven. In “Soarin’ Around the World” vlieg je over de mooiste plekken van de wereld, terwijl je de wind door je haren voelt en zelfs de geur ruikt van regenwouden en oceanen. Living with the Land voert je door gigantische “kassen” en vertelt het verhaal van de voedselproductie en haar high-tech innovaties. De World Showcase is een prachtig gebied met in het hart een grote vijver. Eromheen vind je elf landen. Must-do voor de kids: in Frozen Ever After, in themagebied Noorwegen, vaar je naar en door het kasteel van Elsa. In “The Three Caballeros” beleef je het kleurrijke en vrolijke Mexico. Uiteraard is het eten en drinken helemaal op het specifieke land afgestemd. Zo eet je heerlijk van de Teppan in Japan, waar de gerechten voor je neus worden bereid. In Frankrijk geniet je van verse crêpes en in Duitsland vind je, hoe kan het ook anders, een heuse biergarten.

Bol van Spaceship Earth in Epcot

De futuristische bol bij de entree van het park herbergt de attractie “Spaceship Earth”

-Animal Kingdom-
Een unieke combinatie van attractiepark en dierentuin. Zodra je door de poorten gaat, waan je je in een weelderige jungle. De vogels fluiten in de bomen, in de verte zie je een gigantische besneeuwde berg en zodra je het themagebied “Pandora – The World of Avatar” binnenloopt valt je mond open van de prachtig en in groot detail vormgegeven wereld uit deze bekende film.

Pandora World of Avatar in Disneys Animal Kingdom

De prachtige en kleurrijke wereld van Pandora

Het park heeft relatief weinig attracties, waardoor de wachttijden vaak behoorlijk kunnen oplopen. Daarover later meer. In feite zijn alle attracties “must-do’s”. Dé topattractie is zonder twijfel Avatar Flight of Passage. In deze 4D attractie zit je voorover gebogen op de rug van een “Banshee” en vlieg je over het waanzinnig mooie Pandora. Om de wachttijd dragelijk te houden, zijn er uitgebreide voorshows, waardoor je eigenlijk al in de wachtrij langzaam de wereld van Pandora wordt ingezogen. Zin in spanning en sensatie? Dan mag je achtbaan Expedition Everest zeker niet overslaan. Ik verklap niet te veel, maar ik zeg alleen dat de rails halverwege opeens ophoudt…
Het park heeft een aantal zeer goed uitgewerkte darkrides. In Dinosaur rijd je met een verkenningsvoertuig door het land van de…. nou ja, je snapt ‘m. Na’vi River Journey is veruit de mooiste darkride die ik ooit heb gezien. Je vaart door de, tot in de kleinste details uitgewerkte, wereld van Pandora. Pak vooral ook de Lion King show mee. Een show van “Broadway-kwaliteit”.

Prachtige natuur in Animal Kingdom

Alleen een wandeling door het park is al een beleving

-Hollywood Studios-
Ik maakte in het begin van dit artikel al een “zeer subtiel” vergelijk tussen Disneyland Parijs en Magic Kingdom. Als ik weer een vergelijking moet maken: Hollywood Studios is vergelijkbaar met het Disney Studios Park in Parijs. Ook hier vind je de bekende Rock ‘n’ Roller Coaster, het Toy Story themadeel en The Tower of Terror.

-Typhoon Lagoon-
Een gigantisch waterpark van 22 ha, met een tropisch thema. Het park heeft veel glijbanen, maar Cursh ‘n’ Gusher is toch wel de topper. Stap in een rubberbootje (met namen als “the Pineapple Plunger” en “de Coconut Crusher”) en laat je meevoeren over de wilde rivier. Uniek hieraan is, dat je niet alleen maar naar beneden glijdt, maar dat je op sommige stukken, net als een achtbaan, omhoog wordt gestuwd. In dit geval echter door krachtige waterstralen.

-Blizzard Beach-
Gethematiseerd als skiresort, inclusief stoeltjeslift en berg met skischans. Het park is heel toepasselijk ingedeeld in verschillende pistes. Meest populaire attractie is Summit Plummet en daarvoor moet je over stalen zenuwen beschikken. Met 100 km/u maak je een val van veertig meter!

Universal Orlando Resort
Ook voor Universal geldt dat het niet blijft bij één attractiepark. Het resort bestaat uit twee attractieparken, een waterpark, een uitgaansgebied en hotels. In die zin dus vergelijkbaar met Disney. Uiteraard is het kenmerkende verschil dat Universal gethematiseerd is rondom de films van deze gigantische studio/filmmaatschappij. Disney heeft het grote voordeel dat alles opgehangen kan worden aan de kenmerkende en unieke Disney sfeer, met haar herkenbare characters en films. Universal heeft de uitdaging om uit een gigantisch aantal geproduceerde films de meest aansprekende uit te werken tot onderdelen van haar parken. Door wereldwijd bekende en recordbrekende hits als Jurassic Park en Harry Potter te verwerken in adembenemend mooie attracties zorgen zij op die wijze voor herkenbaarheid. Het zorgt wel voor een wat bijzondere beleving als je vanuit de race-attractie Fast & Furious zo de wereld van Harry Potter binnenloopt….

Kaartje Universal Orlando Resort

Bron: universalorlando.com

-Universal Studios-
Met attracties gebaseerd op klassiekers als E.T. en Revenge of the Mummy, maar ook meer recente toppers als Harry Potter en Despicable Me, is dit park een mooie mix van filmnostalgie, high-tec attracties en speelplezier voor de kids. Niet te missen: E.T. Adventure. Een zichtbaar verouderde attractie (geopend in 1990!), maar juist daardoor een nostalgisch pareltje. Zittend op een vliegende fiets zweef je rustig door de lucht en ontdek je de planeet van E.T. Voor wat meer actie en avontuur stap je in de Revenge of the Mummy, met unieke vuureffecten. In Men in Black schiet je op agressief buitenaards tuig (nee, daar bedoel ik niet E.T. mee). Wat er ook gebeurt, de attractie “Harry Potter and the Escape from Gringotts” mag je absoluut niet overslaan. Dit was voor mij de mooiste en meest bijzondere attractie die ik ooit heb gezien, of eigenlijk: beleefd. Levensechte animatronics, verbazingwekkende effecten en een ritsysteem dat je letterlijk alle kanten op slingert.

Goblin in Gringotts bank in Universal Orlando

Levensechte animatronics in de Gringotts bank. Alleen de wachtrij is al de moeite waard!

Wat ik echt een geniale vondst vind: tussen de twee parken rijdt de Hogwarts Express. Juist, de stoomtrein uit de Harry Potter films. Stap in het tot in detail nagebouwde King’s Cross Station op de trein en beleef een avontuurlijke rit naar Universal Islands of Adventure. Als je naar buiten kijkt zie je bijzondere dingen gebeuren….

De Hogwarts Express in Universal in Florida

De Hogwarts Express is uiteraard niet zomaar een trein…

-Universal’s Island of Adventure
Het park met wat meer spannende attracties, zoals The Incredible Hulk (achtbaan), Jurassic Park River Adventure (spannende boottocht) en King Kong (indrukwekkende combinatie van 4D, animatronics en darkride). Naast deze absolute must-do’s vind je ook hier een attractie rondom Harry Potter: het indrukwekkende Harry Potter and the Forbidden Journey. Ik ga niet te veel verklappen, behalve dan dat de wachtrij al een attractie op zich is, wacht je loopt door het betoverde Zweinstein, waar niets is wat het lijkt.

Harry Potter and the Forbidden Journey in Hogwarts in Universal Orlando

Eindelijk je kans om zelf Hogwarts te ontdekken!

Met verder attracties als Doctor Doom’s Fearfall (geen verdere uitleg nodig denk ik) en Poseidon’s Fury kan je je adrenaline-niveau nog wat verder verhogen.

-Universal’s Volcano Bay-
Prachtig waterpark, met in het midden een indrukwekkende, meer dan 60 meter hoge, vulkaan. Rustig op een rubberband drijven door Kopiko Wai Winding River of met een rotgang naar beneden in de Krakatau Aqua Coaster: er is voor elk wat wils.

Waterpark Universal Vulcano Bay in Orlando

Ooit langs een vulkaan gegleden?

Legoland
Een park dat volledig is gethematiseerd rondom Playmobil. Nee, natuurlijk niet. Wilde even checken of je nog scherp bent. Zoals elk Legoland park (er is er bijvoorbeeld ook eentje in Duitsland en, uiteraard, in Denemarken), is het park met name gericht op de kids, dus extreem spannende attracties vind je er niet. Maar wel álles voor de echte Legofan. Themagebied Miniland USA is een soort madurodam van Lego, waarbij je onder andere Kennedy Space Center, Las Vegas en New York tegenkomt.

Miniland in Legoland Orlando

In Miniland vind je niet alleen Amerikaanse landmarks…

Uiteraard is het overkoepelde thema van het park; zelf bouwen! In de Building Zone en Creation Zone leven de kids (en/of de papa’s) zich uit met een gigantisch assortiment Lego blokjes. Het park heeft verder een aantal kleinere achtbanen, zoals The Great Lego Race, waar je met VR bril op een soort Mario Kart race beleeft.
Net als Disney en Universal heeft ook Legoland een waterpark. Uniek is de Build-a-Raft River. Bouw je eigen boot van gigantische legostenen en vaar ermee over de ruim 300 meter lange rivier.

Maar er is nóg meer!
Naast Universal, Legoland en Disney, zijn er zoals gezegd nog veel meer attractie- en waterparken in Florida. De bekendste zijn toch wel SeaWorld (Orlando) en Busch Gardens (Tampa, anderhalf uur rijden van Orlando)

Vanwege de beperkte tijd (drie dagen) hebben wij alleen Animal Kingdom, de Universal parken en Legoland bezocht. Ondanks dat we fast-passes hadden, was het wel een race tegen de klok om zoveel mogelijk te kunnen zien en beleven. Een volgende keer trekken we er zeker meer dagen voor uit. Al is het maar om wat relaxter van alles te kunnen genieten.

Stap 3) Kies de meest gunstige bezoekdagen

Door een collega werd ik geattendeerd op een superhandige site: Undercover Tourist. Kies de maand waarin je gaat, vink de parken aan die je wilt bezoeken en je ziet een handige “druktekalender”. Er wordt rekening gehouden met de drukte in voorgaande jaren, feestdagen, evenementen en andere zaken die de drukte beïnvloeden. Een groen vinkje voor een park betekent dat het aan te bevelen is om op die dag dat park te bezoeken. Een rood uitroepteken betekent dat je het park dan beter kan mijden. Vooral de “crowd key” is superhandig. Op een schaal van 0 tot 10 wordt een indicatie gegeven van de drukte, waarbij 10 de grootste drukte representeert. Per park worden verder ook de openingstijden getoond, de speciale evenementen en zelfs de gemiddelde temperatuur. Een groen vinkje kan bij een park staan, dat juist die dag bijvoorbeeld al om 18:00 sluit, ipv de vrij reguliere sluitingstijd van 21:00 of 22:00. Je zou zeggen dat dat juist ongunstig is, want je hebt minder tijd in het park. Maar het kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat er ‘s avonds een speciaal evenement is, waar aparte tickets voor gekocht moeten worden. Omdat juist dat evenement veel bezoekers trekt kan het, in combinatie met de kortere openingstijd overdag, ervoor zorgen dat het park juist die dag wat rustiger is. Met als gevolg: minder lange wachtrijen voor de attracties!

Druktekalender van de attractieparken in Orlando

Bron: undercovertourist.com

Tip: door goed te plannen is het mogelijk om twee parken in één dag te doen. Wij hebben bijvoorbeeld beide Universal parken op één dag gedaan. Eigenlijk lukt dat alleen op de wat rustiger dagen, in combinatie met een fast-pass. Zo’n pas zorgt ervoor dat je het grootste deel van de wachtrijen van attracties overslaat. De wachttijd kan bij een attractie zomaar oplopen tot wel twee uur. Zo’n pas kan er voor zorgen dat je in die twee uur niet één maar vier attracties kan doen. Een dergelijke pas is zeker niet goedkoop. In het geval van Universal betaal je bijvoorbeeld $80,- per persoon om in beide parken alle attracties met een fast-pass entree één keer met voorrang te bezoeken. Dat is dus nog bovenop de parkentree. Wij waren erg blij met deze pas, want anders hadden we beide parken nooit in een dag kunnen bezoeken.

Stap 4) Kies je vervoer

De verschillende parken van Disney en Universal liggen niet meer dan een paar kilometer van elkaar vandaan. Legoland ligt wat verder: een uurtje rijden vanaf Orlando. Er zijn verschillende manieren om bij de parken te komen. Vanuit de meeste hotels rijden de hele dag door shuttlebussen af en aan naar de parken, maar bijvoorbeeld ook Uber is een goede en voordelige optie. Wij maakten gebruik van een huurauto van Sunny Cars, omdat we daar goede ervaringen mee hebben. Van te voren leg je vast welke “klasse” auto je wilt huren en eenmaal aangekomen op de luchthaven (in ons geval: Miami) kies je gewoon zelf een van de tientallen klaarstaande auto’s uit. Dat Amerika extreem doorgeslagen is in het voorkomen van claims is bekend, maar wat er gebeurde bij het ophalen van de auto slaat toch echt wel alles. Het lukte ons niet om het bijgehuurde kinderzitje op de achterbank te bevestigen. De vriendelijke en hulpvaardige medewerker van het verhuurbedrijf had de beste bedoelingen, maar mocht het zitje simpelweg voor ons niet bevestigen. Dus daar sta je dan te klooien, terwijl hij alleen aanwijzingen mag geven en het ding vooral niet mag aanraken.

Met de kids is het fijn om met “je eigen” auto te kunnen reizen, zodat je niet alleen snel en gemakkelijk bij de parken bent, maar bijvoorbeeld ook onderweg nog even langs een supermarkt of restaurant kan rijden. Die vrijheid is eigenlijk onbetaalbaar.

Huurauto van Sunny Cars in Miami

Alle vrijheid met je “eigen” auto van Sunny Cars

Stap 5) Kies je accommodatie

Ook hiervoor geldt: wat is je reisdoel? Ga je maar één Disneypark bezoeken en beginnen je kids thuis al “Let It Go!” te schreeuwen als er op TV iemand met een blauwe jurk voorbijkomt? Boek dan een nachtje in een Disneyhotel op loopafstand van het betreffende park. Ga je daarentegen “alle” parken bezoeken? Kies dan een ten opzichte van de parken centraal gelegen accommodatie, zodat je gemakkelijk en snel bij zowel Disney als Universal bent. Check ook vooral de mogelijkheden van een vakantiewoning. Deze zijn vaak verrassend voordelig en met een beetje mazzel heb je er een heerlijk privé-zwembad bij. Omdat wij met name de Disney en Universal parken wilden bezoeken, kozen wij voor het comfortabele Wyndham hotel “Lake Buena Vista”. Centraal gelegen en op loopafstand van het “uitgaansgebied” van Disney: Disney Springs.

Zwembad van Wyndham Lake Buena Vista in Orlando

Na een intensieve dag in een van de parken nog even relaxen aan het zwembad bij het hotel

Ook dit gebied is bijna niet te vergelijken met de tegenhanger in Parijs: Disney Village. Elke avond genoten we in dit gigantische gebied van de leukste restaurants, bars en winkeltjes. Vooral de heel gemoedelijke sfeer en gezelligheid viel ons op. Even een dagje relaxen? Het hotel heeft o.a. een heerlijk zwembad, games en een kleine fitness. Om vanaf het hotel naar Animal Kingdom te reizen gebruikten we wel de pendelbus van het hotel, vanwege de geringe reisafstand.

Legodraak in Disney Springs

Rondom het grote meer van Disney Springs vind je tientallen winkels, restaurants en bars

Wil jij ook op reis naar Florida?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Florida in de reisshop.

John
 1. Lisanne Brookhuis zegt:

  Hallo!

  Hebben jullie van te voren kaartjes gekocht of kan dit ter plekke?
  Wat zou je adviseren ?

  En als ik het goed begrijp heeft Universal Orlando Resort dus 3 parken.
  Betaal je dan voor elk park ( ik zou graag de Island of Adventure en de Universal Studio’s willen bezoeken in 1 dag, is dit haalbaar denk je?

  Groetjes Lisanne

  • John zegt:

   Beste Lisanne,

   Dank voor je reactie. Wij hebben Island of Adventure en Universal Studios ook in één dag gedaan. Dat is zeker haalbaar, mits je een dag uitkiest waarop het relatief rustig is in beide parken. Een goede site om dit te checken is de genoemde “Undercover Tourist”. Ik raad je dan zeker aan om een Express Pass te kopen. Er zijn twee varianten van. Zie https://www.universalorlando.com/web/en/us/tickets-packages/express-passes. Ze zijn niet bepaald goedkoop ($ 70,- tot $ 90,- dollar), maar als je het ervoor over hebt….
   Via Undercover Tourist kan je ook vooraf (en goedkoper!) tickets kopen. Dus dat raad ik je zeker aan.
   Daarnaast is er inderdaad ook nog Vulcano Bay: het waterpark. In totaal dus drie parken.
   Wij hadden de “fout” gemaakt om voor Disney’s Animal Kingdom tickets te kopen bij een balie in het hotel. Achteraf bleek dit van een externe aanbieder te zijn, die daar behoorlijk wat commissie voor rekende. Die fout maken we dus niet meer 🙂

   Ik wens je heel veel plezier! Ik ga in november ook weer en kan niet wachten 🙂

   Vriendelijke groeten,
   John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>