De kleurenpracht van Hvérir

IJsland is in mijn gedachten onlosmakelijk verbonden met stoomflarden, kokende modderpotten en de geur van zwavel. Dit is precies wat je ervaart bij een bezoek aan Hvérir, een solfatarenveld in het noorden van IJsland. De geologische activiteit en bijbehorende kleurenpracht maken van Hvérir een indrukwekkend stukje IJsland.

Hvérir is een van de grootste solfatarenvelden van IJsland.

Een veld vol heetwaterbronnen

De tocht begint bij de bergpas Námaskarð in het noorden van IJsland, vlakbij het Mývatn meer. Tussen de zandkleurige heuvels ligt het veld dat Hvérir wordt genoemd. Hvérir is IJslands voor ‘hete bronnen’ en met die naam is niets teveel gezegd: het veld ligt bezaaid met kokende modderpotten, stoompluimen en heetwaterbronnen.

Hvérir is gemakkelijk bereikbaar. Het veld ligt namelijk direct langs de ringweg.

Direct aan de ringweg van IJsland

Hvérir is niet alleen een van de grootste solfatarenvelden van IJsland, maar ook een van de makkelijkst bereikbare. Het gebied ligt namelijk direct aan de ringweg. In het verlaten landschap van IJsland vormen groepjes geparkeerde auto’s vaak een aanwijzing dat er iets moois te zien is. Bij Hvérir is dit niet anders. Hoewel het noorden van IJsland veel moois te bieden heeft, verdient Hvérir zeker een plekje in de top tien.


Het noorden van IJsland heeft veel moois te bieden, maar solfatarenveld Hvérir verdient zeker een plekje in de top tien!

Het is een leuk gezicht om de modder, waar je redelijk dichtbij kunt komen, te zien koken en opspatten.

Zwavellucht en zwaveldampen

Zoals vaak in IJsland ruikt ook hier de lucht sterk naar eieren. Die lucht went na een tijdje, maar het uitzicht blijft indruk maken. Door de geologische activiteit heeft de grond alle tinten rood, bruin, geel en grijs die je maar kunt bedenken. Overal zie je warme dampen opstijgen van de heetwaterbronnen en op de achtergrond hoor je zachtjes het geluid van pruttelende modder. Het is een leuk gezicht om de modder, waar je redelijk dichtbij kunt komen, te zien koken en opspatten.

Door de geologische activiteit heeft de aarde in IJsland alle tinten rood, bruin, geel en grijs die je maar kunt bedenken

Tijdens een wandeling over het solfatarenveld loop je door de mistflarden die van de hete bronnen opstijgen

Wandelen tussen de mistflarden

De wandeling over het solfatarenveld is aangegeven met stokken en dunne touwen. Die afzettingen lijken redelijk onschuldig, maar staan er niet zonder reden. Van de bronnen komt namelijk hete damp af. Tijdens een wandeling over het veld loop je dan ook continu door de mistflarden die van de bronnen opstijgen. Als je na de wandeling over het veld nog meer wilt zien, kun je de top van de Námafjall berg beklimmen. Met een hoogte van 432 meter levert dit een mooi uitzicht op.

De mistflarden zorgen in combinatie met het geluid van pruttelende modder voor een bijzondere sfeer.

Indrukwekkend stukje IJsland

De mistflarden zorgen in combinatie met het pruttelende geluid van kokende modder voor een bijzondere sfeer. Na een bezoek aan Hvérir  is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de IJslandse cultuur zo van saga doorspekt is geraakt. Het is bijna onmogelijk om deze plek te bezoeken en geen bewondering voor de natuur te voelen.

Welk natuurfenomeen in IJsland heeft op jou indruk gemaakt?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>