Icefields Parkway: drive of a lifetime

Als je in de Canadese Rocky Mountains bent, is een rit over de Icefields Parkway een must! Deze 230 km lange weg is zó aangelegd dat je langs de mooiste bezienswaardigheden rijdt. Onderweg zie je talloze besneeuwde bergtoppen, turkooizen meren, gletsjers en watervallen. De panoramaweg is letterlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten: na iedere bocht zie je vanachter je autoruit weer een nieuw, spectaculair uitzicht. Niet voor niets wordt de Icefields Parkway één van de mooiste wegen van Noord-Amerika genoemd!

De Icefields Parkway in Canada: a drive of a lifetime!

De beste tip die ik je kan geven, is om vooral de tijd te nemen voor de Icefields Parkway. Op deze weg, die ook wel de Alberta Highway 93 of de Promenade des Glaciers wordt genoemd, wil je alles behalve ‘kilometers vreten’. In één volle dag kun je veel langs de route zien. Je zult echter merken dat je bij één of meerdere bezienswaardigheden verder wilt lopen of langer wilt rondkijken en het is zonde als je daardoor ‘moet haasten’ bij andere punten op de route. Zelf raad ik daarom aan om de Icefields Parkway in twee dagen te doen.

De Icefields Parkway loopt tussen de plaatsen Jasper en Lake Louise en door de nationaal parken Jasper en Banff. Hieronder een opsomming van highlights zoals je ze tegenkomt als je vanuit Jasper vertrekt richting Lake Louise:


Valley of the Five Lakes in Jasper, Canada

 

1. Valley of the Five Lakes
Vlak buiten Jasper ligt een hele mooie vallei: the Valley of the Five Lakes. Hier vind je vlak bij elkaar 5 verschillende meren. Ieder meer heeft een andere combinatie van groen en blauw water, iets wat je niet vaak ziet. Sommige meertjes weerspiegelen de reflectie van de omringende bomen. Je kunt de meren zien door een wandelpad van ongeveer 2 uur te volgen, door het bos en over heuvels. De wandeling is prima te doen.

Mount Edith Cavell en Cavell Glacier

2. Mount Edith Cavell
Om Mount Edith Cavell en de Cavell Glacier te zien, volg je vanaf de Icefields Parkway een slingerende bergweg van circa 14 kilometer omhoog. Eenmaal bij de parkeerplaats is het nog een kwartiertje omhoog lopen voordat je op de kleine gletsjer kunt uitkijken. Het landschap waar je doorheen loopt, is alles wat je van een mooie bergvallei verwacht. Onder de gletsjer ligt een klein meertje waar nog ijsschotsen in drijven; een idyllisch gezicht. Een leuk uitstapje tijdens het rijden over de Icefields Parkway.

Athabasca Falls Jasper Canada

3. Athabasca Falls
De Athabasca waterval is een must see tijdens een tocht over de Icefields Parkway. De waterval is enorm krachtig en daardoor indrukwekkend om te zien. Bovendien is de waterval heel gemakkelijk om te zien: vlak langs de weg ligt de bijbehorende parkeerplaats en vanaf daar is het slechts meters lopen naar de waterval. Dit betekent overigens wel dat je nooit de enige bezoeker bent, maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden om hier een stop te maken.Sunwapta Falls Icefields Parkway Canada

4. Sunwapta Falls
De Sunwapta waterval maakt een indrukwekkende val van maar liefst 18 meter. Met veel kracht raast het water van de Sunwapta Rivier naar beneden, wat je vooral goed kunt merken als je bij het uitzichtpunt vlak naast de waterval staat. Ook hangt er een brug boven de waterval vanaf waar je een mooi uitzicht hebt. Net als de Athabasca Falls ligt ook de Sunwapta Falls slechts een paar honderd meter van de Icefields Parkway af. Het is daardoor een gemakkelijk stop om ‘even mee te pakken’, en zeker de moeite. Vlakbij de waterval ligt het Sunwapta Falls Resort.

De machtige Athabasca Glacier

5. Athabasca Glacier
De Athabasca Glacier is één van de mooiste gletsjers die je vanaf de Icefields Parkway kunt zien. Je kunt op verschillende manieren dichter bij de gletsjer komen. Aan de voet van de gletsjer loopt een wandelpad over de rotsen. Ook kun je met een ervaren gids over het ijs lopen, een hele gave ervaring! Verder vertrekken er vanuit het informatiecentrum grote bussen die de gletsjer op rijden, veruit de populairste en drukste optie. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je gekleed bent tegen de kou en wind op de gletsjer, zelfs op een warme zomerdag. Plan zeker wat tijd in om de gletsjer te zien, want het is één van de hoogtepunten langs de route.

De ruige Mistaya Canyon in de Canadese Rocky Mountains

6. Mistaya Canyon
De Mistaya Canyon is wat mij betreft een puur stukje Canadese Rockies. De natuur is er ruig en ontzettend mooi tegelijkertijd. De wilde Mistaya Rivier buldert zich een weg door de smalle, kronkelige kloof en de kalksteenwanden lopen loodrecht naar beneden. Er staan geen hekken, dus je hebt een onbelemmerd uitzicht en kunt zo dichtbij komen als je zelf wilt. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een halfuur lopen (heen terug) en dat is het zeker waard. Dit is één van die plekken langs de Icefields Parkway waar je graag wat langer blijft hangen.

Peyto Lake Viewpoint is het mooiste viewpoint langs de Icefields Parkway

7. Peyto lake viewpoint
Peyto Lake is waarschijnlijk het meest gefotografeerde meer langs de Icefields Parkway. Dit melkblauwe meer dankt de kleur van haar water aan het vlakbij gelegen Wapta Icefield. Een korte, steile weg brengt je vanaf de parkeerplaats door het naaldwoud naar het uitzichtpunt boven de boomgrens. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het meer. Volgens velen is dit hét mooiste punt langs de Icefields Parkway.

Bow Lake langs de Icefields Parkway

8. Bow Lake
Bow Lake is het gletsjermeer van de Bow Glacier, vlakbij Peyto Lake. Het is leuk om hier even te stoppen en van het uitzicht over het meer te genieten. Ook is dit een leuke plek om te picknicken. Dichter bij Lake Louise vind je ook nog Hector Lake en Herbert Lake, maar persoonlijk vind ik Bow Lake mooier.

De Crowfoot Glacier langs de Icefields Parkway

9. Crowfoot Glacier
De Crowfoot Glacier kun je alleen vanuit de verte zien, terwijl je over de weg rijdt. Oorspronkelijk was de gletsjer verbonden met het Wapta Icefield, maar inmiddels is het ijs flink gesmolten. Daardoor is ook één van de ‘tenen’ van de kraaienpoot verdwenen, waardoor de gletsjer zijn naam geen eer meer aandoet. Toch is het zeker een bezienswaardigheid om tijdens je rit naar uit te kijken.

Meer reistips voor de Icefields Parkway in Canada:

 • Onderweg kom je slechts één tankstation tegen (bij The Crossing Resort, ongeveer halverwege de weg). De prijzen zijn hier relatief hoog en het kan er druk zijn. Zorg dus voor een goed gevulde tank als je vanuit Jasper of Lake Louise vertrekt.
 • Er liggen een paar faciliteiten voor eten en drinken langs de route: Sunwapta Falls Resort, Columbia Icefield Centre, The Crossing Resort en Num-ti-Jah Lodge. Zelf raad ik aan om eten en drinken mee te nemen en te picknicken langs één van de viewpoints. Wil je toch bij een restaurant stoppen, dan raad ik de deli van Sunwapta Falls aan. Hier vind je fijne burgers, heerlijke verse muffins en take away lunch boxes.
 • Houd je ogen open voor wildlife tijdens het rijden! Je maakt kans om beren, elanden, marmotten, herten, dikhoornschapen, berggeiten en kariboes te zien.

Wat is de mooiste panoramaweg waar jij overheen hebt gereden?

 1. Hugo de Wit zegt:

  Wij hadden nog nooit van deze weg gehoord maar wat indrukwekkend zeg! Route66 is onze favoriet (al 3x deels gereden, waarvan 1x op een motor, te tof!)

  • Sascha zegt:

   Hi Hugo, ja, het is echt een gave weg om te rijden. Iedere bocht zie je weer wat moois. Route66 staat dan weer op mijn lijstje haha 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>