Hongkong voor een habbekrats

Hoewel de metropool Hongkong met zijn vele uitgaansgelegenheden, wolkenkrabbers en eindeloos veel shoppingmogelijkheden soms gezien wordt als een prijzige bestemming, schuilt er achter die façade van luxe hotels en chique kantoorpanden een zeer betaalbare stad. Er is in de stad genoeg te beleven wat niets kost.

Hong Kong

Ook met de hand op de knip kun je in Hongkong veel bezienswaardigheden bezoeken. Betaalbaar overnachten, gratis musea, gratis wifi, spotgoedkope eetadresjes, de Avenue of Stars, iedere avond voor nop een multimediale licht en lasershow, een “ritje” op het langste roltrappensysteem ter wereld (the Central to Mid-Levels Escalator), gratis musea of een gratis Tai Chi les, de metropool biedt een enorm aanbod aan gratis en zeer betaalbare attracties, excursies en dagtochten.

Panoramische uitzichten

De skyline van Hong Kong Island is waanzinnig, het is net Rotterdam … in 2050. Met meer dan 7 miljoen inwoners op een oppervlakte kleiner dan Flevoland is Hongkong een van meest dichtbevolkte steden. In Hong Kong zijn heel veel wolkenkrabbers. Vanaf één van de bovenste etages van zo’n wolkenkrabber heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Bij enkele gebouwen kun je gratis naar binnen om zo van een geweldig uitzicht te genieten. Het herkenbare gebouw van de Bank of China is 70 verdiepingen hoog en heeft op de 43e verdieping een gratis observatieplatform. Het gebouw waarin Central Plaza is gevestigd is met 78 verdiepingen nog hoger dan de Bank of China. Op de 46e verdieping van de wolkenkrabber vind je een uitkijkplatform vanwaar je een panoramisch zicht hebt over de hele stad. Ook hier hoef je geen entree te betalen.

Star Ferry Hongkong Island

Cruisen voor een kwartje

Neem bijvoorbeeld een overtocht met de traditionele veerboot Star Ferry die heen en weer vaart tussen Kowloon en Hongkong Island. Een enkeltje kost € 0,25 (in het weekend € 0,32) en biedt een magistraal uitzicht op de skyline van de stad. Een andere spotgoedkope toer door Hong Kong Island is om op een van de dubbeldekker trams te stappen die rijden tussen Kennedy Town en Chai Wan. Een feest voor de zintuigen, de rit kost € 0,22 en voert je door fascinerende Chinese wijken en winkelstraten.

Tai Chi

Heb je altijd al eens kennis willen maken met de Chinese bewegingskunst Tai Chi? Iedere dinsdag en woensdag om 8.00 uur kun je bij de klokkentoren bij de Star Ferry in Tsim Sha Tsui een gratis instructieles van een uur volgen.

dubbeldekkertram hongkong

Slapen voor een prikkie

Met honderden zeer luxe hotels in Hongkong is overnachten in weelde een fluitje van een cent, maar als je niet te veel wilt spenderen aan een slaapadres kan je kiezen voor bijvoorbeeld een van de acht youth hostels in de stad en op de eilanden. Medio 2013 opent het nieuwe Mei Ho House Youth Hostel nabij Sham Shui Po metrostation op Kowloon. Gemiddelde prijzen van de hostels variëren van zo’n 20 tot 50 euro per nacht. Ook de keten van Bridal Tea House hotels, Y-Loft in Wan Chai en de Yes Inn Hostels kosten je geen rib uit je lijf.

Gratis wifi

Er zijn 9.500 ‘PCCW’ Wi-Fi hotspots verspreid over Hongkong te vinden. Met name in de meeste metrostations, bij Starbucks en Pacific Coffee koffieketens, McDonald’s en 7-Eleven en Circle-K winkels.

Happy Valley Racecourse

Paardenraces in Happy Valley RacecourseHeb je de kans in Hongkong een paardenrace mee te maken, dan moet je dat zeker doen. Gokken is een populair, bijna obsessief, tijdverdrijf in Hongkong. Op de paarden wedden is de enige vorm van gokken die hier is toegestaan, dus de paardenraces in Hongkong zijn dan ook immens populair en voor iedereen toegankelijk. De spannendste races worden om de week op woensdagavond gehouden. Als je toch niet van plan bent om een hele avond hier door te brengen, ga dan als de eerste races gelopen zijn. Dan is de toegang sowieso gratis.

Voor nop naar musea

Musea waar de toegang altijd gratis is zijn het Flagstaff House of Museum Tea Ware, het Hong Kong Film Archive en het Law UK Folk museum. Diverse musea kunnen op woensdagen gratis bezocht worden, onder meer het Hong Kong Museum of Art, het Hong Kong Museum of History, het Hong Kong Museum of Coastal Defence en het Dr Sun Yat-sen Museum.

Als je een museumweekkaart koopt voor 30 HK$ (3 euro) kun de volgende musea gratis bezoeken: het Hong Kong Museum of Art, Hong Kong Museum of History, Hong Kong Heritage Museum, Hong Kong Science Museum, Hong Kong Space Museum, Museum of Art, Hong Kong Museum of Coastal Defence en het Dr Sun Yat-sen Museum.

Parken en tuinen

In Hong Kong Park kun je ontsnappen aan de hectiek van het drukke Hong Kong. In het park is een volière waar je doorheen kunt lopen (ook hier is de toegang gratis). Je vindt hier een mini-regenwoud inclusief beekjes en weelderige planten en de verblijfplaats van allerlei exotische vogels. Ook vind je in het park het theemuseum met een grote collectie historische theeserviezen (ook hier is de toegang gratis).

De Hong Kong Zoological & Botanical Gardens bestaat uit twee zones. Aan de ene kant vind je een gebied met tal van bloemen en planten. Aan de andere kant is de dierentuin. In deze gratis dierentuin vind je onder andere een apenhuis, jaguars, alligators, cobra’s, kangaroes en luipaarden. In Lions Nature Education Centre zijn, zoals de naam waarschijnlijk wel doet vermoeden, geen leeuwen te vinden. Wel vind je er naast bomentuinen, rotstuinen en boomgaarden een insectarium.

Symphony of lights

Symphony of lights

Als je op het goede moment (rond de nationale feestdagen) in Hongkong bent, moet je dit festival beslist een keer gezien hebben. Verdeeld over achttien gebouwen, zowel op Kowloon als op Hongkong Island, zie je gedurende een kwartier de mooiste lichtshow ter wereld. Fel gekleurde lichten, lasers, vuurwerk; alles wordt uit de kast getrokken.

Tempels

De toegang tot de tempels van Hong Kong is gratis, maar een gift wordt hier zeer op prijs gesteld. Een bezoekje waard zijn onder meer de Man Motempel, de Tin Hau tempel en de Wong Tai Sin Tempel, de bekendste en druk bezochtste tempel van Hong Kong.

Eten voor een appel en een ei

Met meer dan 10.000 restaurants is het vinden van een lunch of dinerlocatie een fluitje van een cent. Voor een paar euro kun je bij ‘noodle’ shops al een grote kom noedels bestellen en hetzelfde ben je kwijt voor een maal in de vele ‘dai pai dongs’, eetstalletjes aan de straatkant. Ook zijn er veel betaalbare dim sum restaurants, food courts in warenhuizen bieden al driegangen menu’s voor 10 euro en wil je eten in een Michelin ster restaurant voor peanuts, ‘Tim Ho Wan’ in de wijk Mongkok is echt spotgoedkoop. Het enige nadeel is dat je bereid moet zijn om een uur in de rij te staan.

Afdingen het credo

Goede koopjes vind je onder meer op de Temple Street Night Market in Yau Ma Tei, de Ladies Market in Mong Kok, Stanley Market op Hong Kong Island en Wan Chai Street Market. Afdingen is hier het credo.

Veel meer dan calorieën hoeft het je niet kosten om Hongkong on a budget ontdekken. Om toeristen hiermee te helpen heeft het verkeersbureau de ‘Hong Kong Walks’ brochure uitgebracht met acht thematische wandelingen door verschillende wijken van Hongkong. De brochure ‘Cultural Kaleidoscope’ geeft tips over gratis attracties. De brochures zijn verkrijgbaar bij de infokantoren van de VVV in Hongkong, waaronder die op de luchthaven. Of smeer je eigen boterhammen, neem een fles water mee en ontdek een verrassende zijde van Hongkong met een van de tientallen wandeltochten door groene natuur, want 70% van het landoppervlakte van Hongkong is groen!

Hulp van een local

Wil jij nog meer tips om Hongkong voor een habbekrats te bezoeken? Local Stella heeft er genoeg!

Weet jij nog leuke aanvullingen in de categorie “Hongkong voor een habbekrats”?

Laatste berichten van Martijn (alles zien)
  1. Breng een bezoekje aan de dierentuin (Hong Kong’s Zoological and Botanical Gardens), de Temple Street Night Market of de Temple of Ten Thousand Buddhas, de langste roltrappen van de wereld of wandel door de bossen bij Tai Po Kau (New Territories), allemaal gratis!

  2. Yannick - Soms Ook Heimwee zegt:

    Ik las het graag, bedankt voor de tips. Ik heb jullie opgenomen in m n kort lijstje met uitstekende Hong Kong tips!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>