Hongarije ontdekken? Rij door naar het noorden!

Hoe lekker is het om tijdens de donkere dagen weg te dromen naar de zomer? En dan naar een bestemming die nog zo onbekend is dat de reisboeken er nog amper over geschreven hebben, je via de lokale bevolking aan de tofste tips en op de mooiste plaatsen komt. Een bestemming waar je nog kunt genieten van de authentiekheid van het land, waar nog amper toeristen zijn en je een stadsbezoek met festival kunt afwisselen met puur natuur. Laat mij jouw 'via via' zijn .... en je meenemen naar Eger in Hongarije.

Een kleine anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Boedapest in Hongarije vind je de prachtige stad Eger. De stad kent een gewaagde geschiedenis, wordt omringd door wijnvelden en heeft een prachtig middeleeuws centrum. Eger ligt in een groene vallei die wordt omringd door glooiende heuvels met wijngaarden.

Eger ligt in een groene vallei bedekt met wijnranken

Eger ligt in een groene vallei bedekt met wijnranken

Eger, wat is er te doen?

Cultuur, stierenbloedwijn, prachtige oude gebouwen, gezellige pleinen, heerlijke restaurantjes: Eger heeft dit allemaal in haar bezit.

Waar je in Eger niet omheen kunt is de eeuwenoude burcht. Wanneer je in de burcht loopt waan je je even in vroegere tijden. Het uitzicht over de stad is prachtig, zeker met zonsondergang. Er zijn een aantal musea binnenin de burcht die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken én er zit een uitstekend restaurant.

Het uitzicht vanaf de burcht tijdens zonsondergang

Het uitzicht vanaf de burcht tijdens zonsondergang

Stierenbloedwijn

Egri Bikaver ofwel stierenbloedwijn is de legendarische wijn uit Eger. Het verhaal gaat terug naar de 15e eeuw. Eger werd aangevallen door het Turkse leger. De vrouwen zouden de rode wijn hebben aangelengd met stierenbloed, omdat ze dachten dat dit hun mannen de kracht van stieren zou geven. Een mooi verhaal, maar wat natuurlijk nog mooier is, is dat je de smaak van toen nu nog kunt proeven in en rondom Eger.

Stierenbloed geeft moed!

stierenbloedwijn uit Eger

De bekende stierenbloedwijn uit Eger. Fotocredit: Tokajwijn.nl

Een dagje ultiem relaxen

Via een lokale bewoonster uit Eger kwam ik aan een waanzinnige tip. Ik vind eigenlijk dat iedereen die nog maar in de buurt komt van Eger hier echt een middagje naartoe zou moeten. Nu niet met z’n allen gaan uitrukken want gaat deze mooie ervaring snel verloren. Zo’n twintig minuten (per auto) buiten Eger vind je een prachtige wijngaard. Je moet deze tip echt weten anders rij je er gegarandeerd voorbij. In deze wijngaard zitten namelijk drie pareltjes verscholen! Je kan er uiteraard wijn drinken op een super chill terras (met overheerlijke hapjes). Je kunt je wijntje ook meenemen naar het kleine zwembad wat verscholen ligt tussen de wijnranken en waar je het gros van de tijd alleen bent. En wanneer je niet meer kunt van dat geslurp, kun je je bed induiken tussen deze wijnranken. En het mooie is dat er maar drie huisjes zijn … ultieme relaxtheid dus, minitoerisme … hou ik van! P.s: Mocht je op reis zijn met een tent? Je haringen mag je hier in de grond slaan.

almagyar cardinals vineyard

Heerlijke hapjes

wijngaard zwembad

In alle rust van je wijntje genieten aan het zwembad

wijncamping

In slaap vallen tussen de wijnranken. Foto: Booking.com

Valley of the beautiful woman

Op zo’n 30 minuten lopen of een kleine 7 minuten per auto kom je in de ‘vallei van de mooie vrouw’.  Diep weggestopt in een prachtige groene vallei ligt het bekendste wijngebied van Hongarije. Ze hebben hier een mooi concept ontwikkeld: Er zijn hier namelijk zo’n veertigtal wijnproducenten die naast elkaar wijnkelders hebben. Je bent vrij om elke wijnkelder te bezoeken en hier de wijn te proeven. De eigenaren geven je informatie over de druiven en het proces waarmee de wijn tot stand is gekomen. Het is erg leuk om een aantal kelders op een middag te bezoeken. Wanneer je nog een hapje wilt eten, raad ik je af om dit hier te doen: de kwaliteit van de restaurantjes in de vallei zijn niet van hoogstaande kwaliteit. Lekker teruglopen naar het centrum van Eger en daar een hapje eten in het centrum.

Eén van de pleinen in Eger

Eén van de pleinen in Eger

Thermaalbaden

Hongarije beschikt over duizenden hotsprings en de Hongaren zijn dus ook groot fan van een dagje badderen in deze warmwaterbronnen. Rondom Eger vind je een aantal thermaalbaden, waarvan het vulkanische water een helende werking heeft. Hieronder drie tips om een dagje te genieten:

1.Demjentermalto: Dit thermaalbad is de meest recente toeristische attractie van de regio. Je hebt hier twee grote meren welke gevuld zijn met thermaalwater. In het midden van het meer is een badhuis met ervaringselementen. Verder is er een aangelegd strand, enorme grasweides en een tweetal glijbanen.

De twee thermaal meren van Demjentermalto

De twee thermaalmeren van Demjentermalto

2. Demjén Termálfürdõ: Het Donau-park en het waterpark wordt per seizoen vernieuwd. Het mooie van dit thermaalbad met aquapark, is dat het tot 2.00 uur ‘s nachts geopend is, lekker zwemmen & badderen onder de sterrenhemel!

3. Cascade Barlangfürdõ: Magie onder de grond …Hier kun je je vermaken in een grottenrijk. De film Avatar was de inspiratie voor de bouw van deze magische grot. En met 1500 vierkante meter wateroppervlakte mogen zij de naam dragen van het grootste grottenbad van Midden Europa.

Cascade Barlangfürdõ

Badderen in het grootse ‘grottenbad’ van Midden-Europa

Perfecte combi!

Een bezoek aan Eger en zijn prachtige omgeving of een rondreis door Hongarije is echt meer dan de moeite waard! Maar waarom niet het beste met het beste combineren? Begin je vakantie met een stedentrip Boedapest én pak daarbij het wereldberoemde Sziget-festival mee! Zo heb ik dit namelijk ook gedaan. Eerst een paar dagen in Boedapest genieten en daarna het waanzinnige en unieke Sziget-festival meepakken. Die twee samen zijn namelijk hét PERFECTE koppel. Na een week dansjes maken, Palinka’s drinken en korte nachtjes kun je je voorstellen dat je toe bent aan wat rust. Mijn tip voor jou: rij lekker door naar het noorden van Hongarije en geniet van een oase van rust, groene valleien, natuur, wijnproeverijen, gastvrijheid, uren badderen in hotsprings én ongerepte authentiekheid. Veel plezier of: divertiti!

Van genieten in de prachtige hoofdstad Boedapest …

sziget-festival

… naar kéihard feesten op het we-reld-be-roemde Sziget-festival …

almagyar hill

tot bijkomen in een oase van rust! Hongarije heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Sziget-festival 2018

Aankomende zomer zal het Sziget-festival plaatsvinden van 8 t/m 15 augustus 2018. Wil jij na het lezen van al dit moois jouw Sziget-trip gaan plannen, hou dan vooral de officiële site van Sziget-festival in de gaten. Tickets voor aankomend seizoen zijn namelijk alweer te koop. En een aantal dikke headliners zijn al bekend gemaakt. Zo zullen tijdens de komende editie onder andere Artic Monkeys, Mumford & Sons, Kendrick Lamar en Kygo present zijn. Nu kun je natuurlijk je eigen trip helemaal uitstippelen, maar ben je al bekend met Festival Travel? Zij zijn helemaal gespecialiseerd in festivaltickets, vervoer ernaartoe en accommodaties. Dus maak het jezelf niet al te moeilijk en check de site zeker even: Festival Travel.

Check zeker nog even de vlog voor extra fijne beelden van Budapest & het Sziget -festival

 

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>