De highlights van Death Valley in één dag

Rijd dwars door de woestijn langs zoutvlaktes, gekleurde rotsen, uitzichtpunten en zandduinen. Verslag van één dag in Death Valley inclusief praktische tips!

Death Valley: ultieme road trip zone

In Death Valley merk je écht dat je in ‘road trip country’ bent. Het is heerlijk om hier gewoon rond te rijden en te genieten van het uitzicht. Death Valley is een 225 km lang dal in de Mojavewoestijn. Volop kilometers om doorheen te cruisen dus. Als je door Death Valley rijdt, vallen vooral de uitgestrekte vlaktes en de bijzonder gekleurde rotsen op. Er zijn bovendien voldoende stops om je roadtrip interessant te houden. Het is weliswaar de heetste plek op aarde, maar zolang je je trip goed voorbereidt kun je hier een hele leuke dag hebben. Het landschap is uniek en slechts met weinig andere plekken op de wereld te vergelijken. Laad je auto vol met drinken en snacks and let’s go cruising through the desert!

Roadtrip door Death Valley

Bezoek aan Death Valley – goed om te weten

 • Death Valley is de heetste plek op aarde en het droogste deel van Noord-Amerika. De temperaturen kunnen hier dus extreem hoog oplopen. Ik bezocht Death Valley in de maand mei. De temperatuur ligt dan al tussen de 23 en 38 graden.
 • Zorg dat je voldoende water bij je hebt. Er wordt aangeraden 2 tot 4 liter per dag te drinken als je in Death Valley bent.
 • In de zomer raadt men het af om hier te gaan wandelen.
 • Zorg voor voldoende benzine – Death Valley is geen plek waar je wil stranden. Tanken kan in Panamint Springs, Stovepipe Wells en Furnace Creek.
 • Je kunt slechts op enkele plaatsen in het park overnachten, dus reserveer op tijd. Ik sliep een nacht in Stovepipe Wells Village, vlakbij de Mesquite Flat Sand Dunes. Dit motel heeft eenvoudige maar ruime kamers, een klein buitenzwembad, restaurant, winkeltje, WiFi en een tankstation. Ik vond het een leuke plek om een nacht te slapen.
 • Neem zelf een lunchpakket en snacks mee, want onderweg kom je nauwelijks voorzieningen tegen.
 • Zorg voor voldoende zonnebrand; de zon brandt hier heel fel

Mesquite Flat Sand Dunes: de zandduinen van Death Valley National Park

Zandduinen in Death Valley

Vooral in de namiddag zijn de zandduinen fotogeniek

Mesquite Flat Sand Dunes

Deze zandduinen liggen vlakbij Stovepipe Wells Village. Ze zijn gemakkelijk te bezoeken, want ze liggen aan één van de doorgaande wegen door het park (Highway 190). Vanaf de parkeerplaats langs de weg kun je 2 mijl wandelen naar de hoogste duinen. Fijn lopen is het niet, want je loopt over heuvels in los zand. Wandelen is echter niet nodig om de duinen te kunnen zien, want bij de parkeerplaats sta je meteen aan het begin van de duinen. Ik vond de Sand Dunes leuk voor een korte fotostop. Vooral aan het eind van de middag zijn de duinen fotogeniek. De zon werpt dan schaduwen op de rimpelingen in het zand.


Zoutvlakte Badwater Basin in Death Valley

Badwater Basin: het laagste punt van de Verenigde Staten

Badwater Basin zoutvlakte Death Valley Amerika

De oogverblindende zoutvlakte van Badwater Basin. Een zonnebril komt hier goed van pas

Je loopt bij Badwater Basin over de vlakte van een opgedroogd zoutmeer

De zoutkristallen knisperen onder je voeten tijdens het lopen

Badwater Basin Salt Flats

Met 86 meter onder de zeespiegel is dit het laagste punt van de Verenigde Staten. Alleen al de weg er naartoe biedt fantastische uitzichten. De zoutvlakte zelf is ook heel bijzonder om te zien. Je loopt over de bodem van een opgedroogd zoutmeer en je hoort de zoutkristallen zachtjes knisperen onder je voeten. Zoiets als dit had ik nog nooit gezien. Vanaf de parkeerplaats kun je de zoutvlakte op lopen. Er is niet echt een ‘doel’ om naartoe te lopen, dus je kunt zover lopen als je zelf wilt (en via hetzelfde pad weer terug naar de parking). Badwater Basin ligt aan Badwater Road, ongeveer 30 km ten zuiden van Furnace Creek (circa 30 minuten rijden).

Avontuurlijk rijden: Artist's drive in Death Valley

De gekleurde rotsen van Artist's Palette

De gekleurde rotsen van Artist’s Palette

Artist's Drive en Artist's Palette: must-sees in Death Valley

Artist’s Drive en Artist’s Palette

Met de auto kun je vanaf Badwater Road een uitstap maken over de 14 km lange Artist’s Drive. Ik vond dit een hele leuke route om te rijden. De weg is smal, bochtig en heeft veel hoogteverschillen. Daarom mag je er niet harder rijden dan 15 mijl per uur. Er zijn diverse plaatsen waar je kunt stoppen voor een foto. Je hebt prachtig uitzicht over de gekleurde rotsen en de zoutvlaktes. Wat mij betreft een must-do in Death Valley!

Artist’s Palette is een rotsformatie met allerlei kleuren, variërend van rood, roze, geel, mintgroen, paars en bruin. Eerlijk gezegd vond ik het rijden over de Artist’s Drive leuker dan de rotsformatie Artist’s Palette, maar het is wel de moeite om hier even te stoppen voor een foto. De ‘ingang’ naar Artist’s Drive ligt op 15 km ten zuiden van Furnace Creek (15 minuten rijden). Het is goed te combineren met Badwater Basin Salt Flats.

Zabriskie Point: een van de beroemdste uitzichtpunten van Amerika

Het fantastische Zabriskie Point in Death Valley, Amerika. Foto's en tekst door Sascha van Zonsbeek

Zabriskie Point

Zabriskie Point is één van de beroemdste vergezichten van de Verenigde Staten. Je kijkt uit op de vlaktes van Death Valley, terwijl het landschap allerlei kleuren en vormen aanneemt. Ik kan me voorstellen dat Zabriskie Point bij zonsondergang nog veel mooier is om te zien. Ik vond dit een van de mooiste plekken van Death Valley. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje omhoog lopen naar dit uitzichtpunt. Zabriskie Point ligt op 8 km (10 minuten rijden) van Furnace Creek.

Eén dag in Death Valley – zo deden wij het

Ik bereikte Death Valley na een lange dag rijden vanuit Kings Canyon National Park. Mijn overnachting had ik vooraf geboekt bij Stovepipe Wells Village. Dit ligt vlakbij Mesquite Flat Sand Dunes, waardoor ik daar bij zonsondergang kon gaan kijken. De volgende dag reed ik via Badwater Basin, Artist’s Drive en Zabriskie Point naar Las Vegas. Zonder stops duurt deze autoroute al 4 uur. Trek er inclusief stops een volle dag voor uit. Er is nog meer te zien in Death Valley (zie ook het overzicht hieronder), maar wat ik heb gezien was zó mooi dat ik niet het idee heb iets gemist te hebben.

Bonus: wij zagen een coyote in Death Valley

Bonus: wij zagen een coyote in Death Valley

Andere bezienswaardigheden in Death Valley

Wil je nóg meer van Death Valley zien of heb je langer de tijd? Dan kun je ook nog naar een van de onderstaande bezienswaardigheden. Deze heb ik zelf overgeslagen, bijvoorbeeld omdat ze te ver uit mijn route lagen. Meer informatie over deze bezienswaardigheden vind je op de website van Death Valley National Park.

 • Golden Canyon: een kloof die door hoge, rode rotsen loopt. Je kunt hier een wandeling van bijna 5 km maken. Deze start vanaf de Golden Canyon parking, 2 mijl ten zuiden van Highway 190 op Badwater Road. We hebben over deze hike nagedacht, maar vonden het ter plaatse té warm om lang te gaan lopen.
 • Dante’s View: dit schijnt het mooiste uitzichtpunt van Death Valley te zijn. Je kijkt vanaf 1669 meter hoogte over de hele vallei uit. Wij hadden de dagen ervoor al zoveel in de auto gezeten, dat we besloten deze ‘omweg’ van een klein uur over te slaan.
 • Ubehebe Crater: deze krater van 200 bij 250 meter is een overblijfsel van vulkanische activiteit. Je kunt in een uurtje om de kraterrand van 2,5 km heen lopen. Deze krater sloegen we over omdat het te ver uit de route lag (een omweg van 1,5 uur vanuit Stovepipe Wells Village). De nabijgelegen bezienswaardigheid Scotty’s Castle is tot 2020 gesloten vanwege schade door flash floods.
 • Bezienswaardigheden langs onverharde wegen, zoals Devil’s Golf Course, Twenty Mule Team Canyon en diverse ghost towns.

Zou jij Death Valley willen bezoeken? Of heb je plannen voor een roadtrip door Amerika? Laat het ons weten!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>