Highlights Costa Rica – deze mag je zeker niet missen!

Een rondreis door het overweldigende Costa Rica is een droom voor velen. Het land is klein van stuk maar compenseert dat ruimschoots met de gigantische biodiversiteit die er is te vinden. Bijzondere dieren, weelderige jungles en hagelwitte stranden met palmbomen; Costa Rica is eigenlijk een grote highlight!

Toch is er een aantal plekken die je gewoon niet over kunt slaan als je aan het reizen bent door het land. Wij zetten deze hotspots vast voor je op een rijtje, zodat je zeker weet dat je niks mist van al het moois.

Monteverde

Misschien wel de meest magische plaats van heel Costa Rica is Monteverde. De grillige bergketen neemt tientallen verschillende tinten groen aan en de flora en fauna is hier nog net iets overweldigender dan in de rest van het land. Je kunt hier prachtig hiken, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Helemaal betoverend wordt het dan wanneer je gedurende zo’n tocht vergezeld wordt door wilde paarden, krijsende aapjes boven je hoofd of spontaan een luiaard op je pad treft. Monteverde omvat alles waarvoor je naar Costa Rica zou willen gaan.

Monteverde behoort met recht tot de highlights Costa Rica

Paardrijden bij zonsondergang in Monteverde is een van de beste beslissingen die je ooit in je leven zult nemen

Samara

Dit strand wordt vaak genoemd in een adem met de vele andere paradijselijke stranden die Costa Rica rijk is. Toch wordt deze nog veel minder vaak aangedaan, al is het maar vanwege de matige bereikbaarheid van Samara. Dat maakt het echter juist zeer de moeite waard om de tocht wel te ondernemen. Want in tegenstelling tot vele andere kustplaatsen aan de Pacific, is Samara nog relatief rustig. Er zijn geen hotelketens te vinden en de stranden lijken hier eindeloos. Het is een heerlijke uitvalsbasis als je wel het genot van wat fijne restaurantjes en cafés wilt hebben, maar niet tussen de luidruchtige toeristen wilt zitten.

Ben je op zoek naar de ultieme surfspot? Ga dan helemaal naar het zuiden. Dichtbij Pavones vind je een stukje Nederlands paradijs op Costa Ricaanse bodem. Rancho Burica ligt direct aan het strand, met een regenwoud in de achtertuin. Tropische cabana’s ver weg van de stad, de drukte en het lawaai van de bewoonde wereld. Je komt hier genieten van de legendarische surf, typische fiësta’s, een potje voetbal, paardrijden, snorkelen en tochten door de jungle. Ook de zonsondergang vanuit de Rancho is elke avond een hoogtepunt!

Rancho Burica sunset

Rancho Burica sunset

El Arenal

Een van de beroemdste plaatjes van Costa Rica, en met een reden. Deze vulkaan is zoals je ooit op de basisschool leerde dat een vulkaan eruit moet zien. Een prachtige, eenzame kegelvorm te midden van de jungle, met een klein kringvormig wolkje rond de top. Met een beetje geluk zie je in de nacht de gloeiende lava schitteren vanaf de top.

Hoewel El Arenal een perfect plaatje is, is deze met enige regelmaat ook in een dikke wolkenlaag gehuld. Bereid je er dus op voor dat je hem niet elke dag kunt zien. Gelukkig valt er nog meer te beleven in de regio. Ga raften in de ruige rivieren, of geniet even van de natuurlijke warmte in een van de vele hotsprings rondom deze vulkaan.

De Arenal vulkaan in Costa Rica

De Arenal vulkaan in Costa Rica

Cahuita

Cahuita is een mooi alternatief voor het superchille, maar ook wat drukkere Puerto Viejo de Talamanco. Dit dorpje aan de Caribische kust heeft een enorm relaxte vibe, is een stukje kleiner dan Puerto Viejo, maar doet qua gezelligheid zeker niet daarvoor onder. Bovendien is het nog steeds goed bereikbaar vanuit de hoofdstad en omringende plaatsen. Strijk hier heerlijk enkele dagen neer om uit te rusten, te snorkelen of om het Cahuita Nationaal Park te verkennen.

Sloth - luiaard in Costa Rica

Wie komt er niet naar Costa Rica voor het spotten van deze dieren..?

Tortuguero

De naam doet het al vermoeden, maar dit nationale park draait volledig om schildpadden. Vanaf het dorpje Tortuguero bereik je zo het strand waar de schildpadden hun eieren leggen en de mini-exemplaren hun zware tocht naar zee beginnen. Op het strand is patrouille van de natuurbescherming in het schildpaddenseizoen volop aanwezig ter voorkoming van verstoring van dit magische tafereel. Terecht, aangezien de kleine schildpadjes nogal eens gedesoriënteerd kunnen raken wanneer mensen hun tocht verstoren.

Tortuguero heeft gelukkig nog veel meer te bieden. Je bereikt het dorp per boot en vaart daarvoor uren door de jungle. Perfect voor het spotten van ontelbare vogels en diersoorten.

Tortuguero

De tocht naar Tortuguero is er eentje vol afwisseling

Rincón de la Vieja

Gelegen richting de Pacifische kust is dit weer een nationaal park vol diversiteit. Perfect geschikt voor het spotten van dieren: luiaarden, slingerapen, leguanen, toekans, miereneters en wat dan al niet meer. Het is een park met veel vulkanische activiteit en waar je gemakkelijk kunt wandelen over de toegankelijke paden, zonder gids. Heerlijk relaxed en vaak net iets rustiger dan de wat bekendere parken in de omgeving.

Kleurrijk San Jose

Over de hoofdstad San Jose doen wisselende verhalen de ronde. Hoewel een hoofdstad natuurlijk altijd druk en vies kan zijn, en altijd goede en minder goede wijken heeft, valt er ook in San Jose veel te zien. Hier vind je de heerlijkste eettentjes op de overdekte markten waar het een kleurrijke bedoening is. Bovendien is het fantastisch om het contrast te zien tussen het chaotische stadsleven en de soms al prachtig groene bergen in de verte.

San Jose Costa Rica

De kleurrijke chaos van hoofdstad San Jose

Highlights Costa Rica

Tijdens het rondreizen door Costa Rica kijk je je ogen sowieso uit. Het land heeft een perfecte combinatie van fijne sfeer met fantastische natuur en vriendelijke bevolking. Het toerisme is hier al jaren goed ontwikkeld, wat maakt dat de infrastructuur voor toeristen prima is. Je kunt kiezen voor de veelal wat tragere lokale bussen, of als je minder tijd of meer te besteden hebt, de speciale minibusjes die kriskras door het land rijden. Of je huurt natuurlijk zelf een auto om dit prachtige land te gaan verkennen!

Het staat in ieder geval vast dat je -waar je ook komt- altijd verrast zult worden door de geweldige natuur die in Costa Rica ook nog eens goed gekoesterd wordt. Pura Vida ten top! Wat is jouw hoogtepunt van Costa Rica?

Puerto Viejo

Het binnenland van Costa Rica is prachtig, maar sla de kust ook zeker niet over!

NB: Dit artikel bevat gesponsorde content.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Petra zegt:

    Hi,

    Je hebt het in je blog over paardrijden in Monteverde. Kun je mij hier iets meer informatie over geven? Hebben jullie dit zelf gedaan? Zoja, met welke organisatie hebben jullie goede ervaringen?

    Ik hoor graag van je!

    Groetjes Petra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>