Foz do Iguaçu – indrukwekkend

Naast een fascinerend natuurfenomeen is het spetterende water ook de grens tussen Brazilië en Argentinië. Het is één van de hoogtepunten van een reis door Zuid-Amerika. De indrukwekkende watervallen van Foz do Iguaçu. Hoe bezoek je ze het best?

Nationaal Park Iguaçu

De watervallen bevinden zich in twee nationale parken, nationaal park Iguazú in Argentinië en nationaal park Iguaçu in Brazilië. Ieder park heeft zijn eigen ingang. Meer dan driekwart van de watervallen ligt echter op Argentijns grondgebied. De watervallen zijn van dichtbij het best te ervaren vanaf de Argentijnse zijde. Voor het panoramisch overzicht van het spektakel is de Braziliaanse zijde het meest geschikt.

Foz do Iguaçu - vanuit Argentinië

Foz do Iguaçu – vanuit Argentinië

Foz do Iguaçu – vanuit Argentinië

In de verte is de damp al zichtbaar. Het water begint steeds sneller te stromen. Garganta Diablo lonkt, beter bekend als de Devils throat. Het aantal decibels neemt gestaag toe naarmate het duivelsgat nadert. Tegemoetkomende mensen gehuld in met waterspetters bedekte poncho’s verraden dat je het niet droog houdt bij het aanschouwen van het waterspektakel. Een ovaalvormige brug laat bezoekers een kijkje nemen vanaf de hoogte waarin het water vanuit verschillende delen naar beneden klettert. De damp die ontstaat heeft de verschijningsvorm van regen en maakt fotograferen best lastig. Vogels vliegen onrustig boven en door watermassa heen. Het is een bijzonder indrukwekkend stukje natuurgeweld.

Foz do Iguaçu

Al van ver is het natuurgeweld te horen en te zien

Foz do Iguaçu

De kracht van het water is onvoorstelbaar

Foz do Iguaçu

Je bent zeker niet de enige hier

Foz do Iguaçu

In één richting loop je langs de Devil’s throat

Mooie trails

Bezoekers krijgen op alle mogelijk manieren de mogelijkheid om de watervallen vanuit diverse perspectieven te bekijken. De Rainforest Train brengt je naar het startpunt van de hikes. Naast de wandeling naar de Devils throat zijn namelijk nog twee routes aangelegd, de upper en lower trail. Zoals de namen impliceren leidt de ene route langs de bovenzijde en de andere route langs de onderzijde. Ieder uitzicht op het waterspektakel lijkt weer uniek en nodigt uit om vast te leggen. De wandelingen zijn prachtig, de continue aanwezigheid van het geruis van water en opspattende waterdamp, met telkens weer een andere blik. De paden zijn keurig aangelegd. De drie wandelingen nemen zeker een dag in beslag, mits je flink doorstapt.

Rainforest train

De Rainforest train brengt je op de Argentijnse zijde naar de wandelpaden

upper trail Foz do Iguaçu

Vanaf de upper trail heb je zicht op de regenboog die zich hier vaak laat zien

Foz do Iguaçu

Een rijtje watervallen vanaf de Argentijnse zijde

Foz do Iguaçu

Als je over de rand kijkt krijg je pas een gevoel bij de hoogte

Beestachtig

Lieftallig ogen ze misschien met hun spitse snuit. Een das met een lange staart. Niets is minder waar. Coaties zijn een ware plaag. De beesten zijn met hun stevige klauwen niet ongevaarlijk en zeker niet mensenschuw. En dol op voedsel. Brutaal ritselen ze dagelijks hun kostje bij elkaar. Het aanhalen van de beesten wordt sterk afgeraden. Het lokale dierenrijk heeft meer te bieden. Kleurrijke uit de kluiten gewassen vlinders fladderen vrolijk rond. Een grote variëteit aan vogels houdt zich op in de hoge bomen. De meest kenmerkende van hen is toch wel de toekan. Naast de klassieke zwart met wit befje en een onevenredig grote oranje snavel zijn er meer kleurvarianten. Een prachtig beest dat aardig wat kabaal kan produceren.

coaties

Coaties zijn hondsbrutaal en altijd op zoek naar voedsel

vogels Foz do Iguaçu

Het vogelrijk is goed vertegenwoordigd in dit gebied

vlinders Foz do Iguaçu

Vlinders fladderen vrolijk om je heen

toekan Foz do Iguaçu

De toekan is één van de symbolen van het park

Foz do Iguaçu – vanuit Brazilië

De eerste blik vanaf de Braziliaanse zijde is meteen fenomenaal. De volledige rechterzijde van één van de zeven wereldwonderen van de natuur is zichtbaar. Alleen de Devils throat verschuilt zich nog achter een rotspartij. Deze zijde van de watervallen kent het panoramische uitzicht en beslaat slechts een enkel pad. Dit is een afdeling met diverse mooie uitzichtpunten met een uitkijkplatform als eindstation. Hier is een nat pak gegarandeerd. Water spat vanuit alle zijden op, het donderende geluid van het kolkende water is wederom overweldigend. Miljoenen liters water worden per seconde naar beneden gestuwd.

Foz do Iguaçu

Vanaf de Braziliaanse zijde heb je een mooi overzicht

Foz do Iguaçu

Aan deze kant maar één pad, maar wel een prachtige route

Foz do Iguaçu

Bijna gegarandeerd dat je het hier niet droog houdt

Birdview over de watervallen van de Iguaçu

In één beweging stijgt de helikopter verticaal op. De pracht van het natuurgebied komt vanuit de lucht geheel tot zijn recht. De bekende waterdampen zijn meteen al zichtbaar. Naarmate de watervallen naderen wordt de omvang nog eens beter zichtbaar. De piloot cirkelt een drietal rondjes boven het schouwspel. Het lijkt alsof de aarde hier is stukgebroken en het water de aardkorst instroomt. Een bijzondere ervaring om na het zicht vanaf beide zijden ook het bovenaanzicht te aanschouwen.

Helikoptervlucht Foz do Iguaçu

Fantastisch is het uitzicht vanuit de helikopter

Praktisch

Trek in ieder geval drie dagen uit alles te kunnen zien. Ieder park heeft zijn ingang. De entree voor de Argentijnse zijde is circa € 30. De Braziliaanse zijde rekent een tarief van circa € 20. Je kan ook direct contact opnemen met local Sjors in Argentinië, zodat hij een bezoek aan de watervallen in je reis kan opnemen. Als je wil kan hij ook je hele reis voor je samenstellen.

Iedere ochtend om acht uur gaat de poort van het park in Argentinië open. De Brazilianen slapen een uurtje langer. Veelal worden onze wintermaanden als de beste reisperiode gezien. Bij overvloedige regenval is het mogelijk dat het waterpeil bovenmatig stijgt en delen van het park zijn afgesloten. Andersom kan het waterspektakel in een droge periode wat minder indrukwekkend zijn.

Foz do Iguaçu

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>