Tijdens een paar dagen in Noorwegen kun je verbazingwekkend veel doen. Bijvoorbeeld sneeuwscooteren, een stuk met de Hurtigruten (postboot) varen of op wildsafari. In de winter is Noors Lapland dé plek voor avonturiers. Bovendien is het de beste plek ter wereld om het Noorderlicht te zien.

Noord-Noorwegen is een regio in het hoge noorden van Noorwegen, in het Noordpoolgebied. Op 35% van Noorwegen woont hier slechts 10% van de Noorse bevolking. Noord-Noorwegen staat bekend om het wildleven, de middernachtzon en het Noorderlicht. Ook wonen er de Samen, de oorspronkelijke Noorse bewoners. In de zomer is Noord-Noorwegen erg mooi met de extreem heldere nachten en de midzomernachtzon. In de winter is Noord-Noorwegen helemaal een magische bestemming. De imposante fjorden met romantische vissersdorpjes, de steile bergpieken die uit zee oprijzen en de steeds wisselende vergezichten met het pastelkleurige arctische licht maken een onvergetelijke indruk. Hoe noordelijker je komt, hoe Arctischer het landschap wordt, met weinig begroeiing en de Noordkaap als ultiem reisdoel.

Noord-Noorwegen

Het Noorderlicht in Honnigsvag

Je kunt met camera en verrekijker de natuur verkennen, al dan niet tijdens een sneeuwschoenwandeling door de indrukwekkende natuur, bootexcursies maken naar zeevogelkolonies, zeehonden, walvissen, adelaars en de koningskrab, (ijs)vissen of actieve buitensporten ondernemen. Sneeuwscootertochten en hondensledetochten zijn populaire winteractiviteiten. Vaar mee aan boord van de Hurtigruten (de scheepsreis langs de Noorse kust) en loop tal van haventjes in Noord-Noorwegen aan. Noorwegen biedt ook ‘s winters alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie. Plan je reis rondom deze top 10 van winterse activiteiten en creëer onvergetelijke herinneringen.

#1 Varen met de Hurtigruten

Aan de kust heeft de rederij Hurtigruten al meer dan 100 jaar de leiding. Dit betreft een snelle bootverbinding met dagelijkse afvaarten richting zowel noord als zuid vanaf zo’n 20 aanlegplaatsen aan de kust, om post, materialen en reizigers in en uit te laden. Voor de Noren, en ook voor veel toeristen, is de Hurtigruten iets magisch, iets wat je eens in je leven meegemaakt moet hebben. De Hurtigruten is een begrip en het staat voor een stijlvolle reis langs de prachtige Noorse kust. ‘s Winters is de Hurtigruten helemaal een belevenis.

Vandaag de dag vertrekt er elke dag één van de Hurtigruten schepen uit de haven van Bergen voor een reis van 2.500 zeemijlen naar Kirkenes. Je hoeft niet de hele route te volgen; je kunt bijvoorbeeld opstappen in Tromsø om via Hammerfest, diverse fjorden en de Noordkaap naar Kirkenes te varen. Een fantastische ervaring, ook in de winter. Je bent dan 1 dag en 15 uur aan boord. Deze trip (enkele reis) is er vanaf € 175,- per persoon, inclusief hut.

Hurtigruten Vesteralen - Noord-Noorwegen

#2 Op zoek naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht is echt de topper van menige ‘nachtelijke’ activiteit. Een bijzonder natuurverschijnsel dat niet gemist mag worden tijdens je vakantie in Noorwegen. Op Visit Norway vind je een heldere uitleg over dit fenomeen en met de gratis app Norway Lights weet je van tevoren precies waar en wanneer je de beste kans hebt op het lichtspektakel.

Hunting for the Northern Lights in Noord-Noorwegen

#3 Bezoek de Lofoten

De eilendangroep Lofoten wordt door de internationale toeristensector vaak beschreven als het mooiste gebied van Europa. Wanneer je nog nooit een adembenemend uitzicht hebt gezien, dan zal dat op de Lofoten zeker gebeuren. De bergen rijzen loodrecht op uit de heldere, blauwe zee. In bochten en baaien liggen de vissersdorpjes, met hun ‘rorbuer’ gebouwd op palen in het water. Vandaag de dag worden de meeste van deze vissershutten verhuurd aan toeristen.

Schneeuwschoenwandeling Lofoten

#4 Deadliest Catch – Koningskrab eten

Vlakbij de Noordkaap gingen wij op “King Crab Safari” met Destinasjon 71° Nord. Eerst diepzee-raften naar een van de ‘traps’, waar we inderdaad een koningskrab aantroffen. Een met scharen die je zou kunnen gebruiken om takken mee te snoeien… Als één van de grootste krabsoorten kan een koningskrab een spanwijdte van meer dan een meter behalen en 11 kilo wegen.

Na een presentatie en een fantastisch maal, springen we de jacuzzi in om te genieten van het Noorderlicht.

kingcrabsafari Noord-Noorwegen

#5 Go dog sledding

Heb je altijd al een musher willen zijn? Maak dan zeker een hondensledetocht! Door heel Noorwegen worden verschillende tochten aangeboden, die variëren in lengte en moeilijkheid. Of je nu voor een tocht van een paar uur passagier wilt zijn, of met je eigen span honden voor meerdere dagen op pad wilt… het kan allemaal. Het rijden op een hondenslee is een avontuur dat begint met het ontmoeten van de honden. Luid blaffend worden ze voor de slee gespannen; klaar voor actie! Nog steeds zijn de honden erg vriendelijk. Vervolgens krijg je instructies en leid je zelf, in paren van twee personen (één bestuurder en één passagier op elke slee) de slee door de Noorse wildernis!

Bij een hondensledetocht krijg je, net als bij elke winterexcursie, wind-, vorst- en waterbestendige all-weather-kleding.

Dogsledding Camp Tamok - Noord-Noorwegen

#6 Bezoek de Noordkaap

De Noordkaap is voor veel mensen het ultieme reisdoel; noordelijker kun je namelijk niet op het Europese vasteland. Zodra je na een bizarre tocht aankomt op het 300 meter hoge rotsmassief, ervaar je een ongekende energie. Terwijl de Noordkaap in de zomer een drukke toeristische attractie is, heb je er in de winter het rijk vrijwel alleen. Kijk maar eens op het livebeeld van de webcam op de Noordkaap.

De route naar de Noordkaap is het hele jaar met eigen vervoer te maken, maar in de winter -direct na de eerste sneeuwval- sluit de Noordkaaproute en reis je, wanneer de omstandigheden het toelaten, in konvooi achter de sneeuwschuiver aan naar het meest noordelijke puntje van Europa. Het is interessant om voor vertrek een bezoek te brengen aan het Noordkaapmuseum in Honningsvåg. Honningsvåg is de toegangspoort tot de Noordkaap, een stadje in een baai in het het zuidwesten van Magerøya eiland. De stad is bereikbaar via een onderzeese tunnel vanaf het vasteland, per vliegtuig, of met een van de cruiseschepen die er dagelijks aanmeren. De Hurtigruten arriveert elke dag om 11:15, waarna het konvooi om 12 uur vertrekt.

reishonger-dionne-noordkaap

#7 Go reindeer sledding

Rendiersleeën is populair in Finnmark tijdens de winter en een rendiersledetocht wordt dan ook in veel plaatsen aangeboden. Het is de oudste vorm van transport in het noorden, en Als je zo met een rustig vaartje door de betoverende bossen en over hard bevroren hoogvlaktes reist, krijg je gelijk een ontspannen kijk op de manier van leven van de Samen. Rendieren hoeden staat tot op de dag van vandaag nog steeds centraal in de Sami cultuur.

Gewikkeld in rendierhuiden op de slede word je overvallen door de stilte en de schoonheid van de omringende natuur. Het enige wat je hoort is het geluid van de slee die over de witte sneeuw voortbeweegt. Terwijl wij onze capuchons bijna tot diep over onze oren trokken om de snijdende kou te weren, stapten de beesten driftig door. Rendieren, zo leerden wij, kunnen enorme kou verdragen. De haren in hun vacht zijn hol en gevuld met warme lichaamslucht, een prima isolatie. Na de tocht van een uur kregen we in een lavvu, een traditionele Sami-tent, een maaltijd van rendiersoep, koffie en cake toe.

Als je een echte adrenalinekick wilt krijgen, kun je je snelheid verhogen door staande op ski’s te worden voortgetrokken.

rendiersafari

#8 Maak kennis met de Samische cultuur

Met een bezoek aan de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Noorwegen, is je trip helemaal compleet. Ontmoet de Sami, een volk dat sterke tradities met de jacht, visserij en het hoeden van rendieren combineert met het moderne leven van vandaag de dag. Vooral in de provincie Finnmark en in mindere mate in Troms leven ongeveer 35.000 inwoners van Samische oorsprong. Bezoek een nederzetting, proef het rendierenvlees en terwijl je bij het kampvuur zit, vertellen de Samen over hun leven en cultuur. In Karasjok ligt het Samen themapark.

Lapland of Sápmi, zoals het door de Samen zelf wordt genoemd, is geen duidelijk omgrensd land of gebied. Met ‘Lapland’ wordt het hele gebied boven de poolcirkel van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en aangrenzend Rusland bedoeld. In Noorwegen wordt de naam Lapland nauwelijks gebruikt, en voor veel inwoners van Sami-afkomst zijn de woorden ‘Lappen’ en ‘Lapland’ denigrerend.

#9 Maak een sneeuwscootersafari of ga sneeuwschoenwandelen

Een sneeuwscootersafari is niet goedkoop, maar een unieke ervaring in The Great White Outback. Je komt op plekken waar, op enkele rendieren en vogels na, nog niemand je voor is gegaan. Met een flinke snelheid raas je over spekgladde meren en het is opletten geblazen als je rustig tussen bevroren bomen en metershoge sneeuw door moet manoeuvreren. Wie minder wil besteden, of liever wat actiever bezig is zonder alle herrie en adrenaline, bindt een paar sneeuwschoenen onder en verkent het magisch witte landschap te voet.

sneeuwscootersafari_sallatunturin

#10 Unieke overnachtingsmogelijkheden

Na een dag sneeuwschoenwandelen, een wildsafari op zee, of een wilde tocht op een slee die werd getrokken door een span husky’s, sluit je de dag pas echt goed af als je de houten deur van je ‘rorbu’ opent en je eigen vissershut binnenstapt. Deze hutten zijn oorspronkelijk gebouwd om vissers te laten overnachten tijdens het visseizoen en geven een extra dimensie aan je Noorse avontuur. Een andere unieke overnachtingsmogelijkheid is het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta, compleet gemaakt van sneeuw en ijs. Heel basic, zonder indoor toilet of stromend water, is een nacht in de wildernis van Noord-Noorwegen. Je kunt er slapen in een lavvu, een traditionele Sami Tent, of een Wilderness Cabin. Veel betere plekken om het Noorderlicht te kunnen spotten zijn er niet!

sorrisniva-igloo-hotel

Ik reisde naar Noors Lapland op uitnodiging van Innovation Norway: “We welcome you to experience winter in Northern Norway and the unique natural wonder in the Northern Lights (if we’re lucky). In addition to the fascinating spectacle in the sky there will be exciting winter activities and attractions in Europe’s last wilderness.”

Reizen in Noord-Noorwegen
Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>