Griezelen tijdens Halloween in Ierland

“Trick or treat”. Ieder jaar op 31 oktober klinkt deze vraag veelvuldig aan de deuren. Kinderen uitgedost in angstaanjagende kostuums trekken door de buurt. De uitgeholde pompoen met gezichtskenmerken ligt op de deurmat. Ook in Nederland wordt Halloween steeds populairder, overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Maar wist je dat Halloween zijn oorsprong in Ierland vindt?

Van oorsprong een Keltisch feest

De Kelten droegen op 31 oktober, de laatste dag van hun kalenderjaar, kostuums en maskers om de boze geesten weg te jagen. Het einde van het seizoen van de zon en het begin van het donkere en koude seizoen. Met vreugdevuren werden de vriendelijke geesten welkom geheten. Dit Keltische feest werd Samhain genoemd. Drieduizend jaar geleden en één van de voorlopers van het tegenwoordige Halloween. Naar alle waarschijnlijkheid begon de traditie in county Meath, een graafschap op een kleine drie kwartier ten noordwesten van Dublin. De regio wordt ook wel aangeduid als Ireland’s Ancient East. Geen betere plek om Halloween in Ierland te vieren dan in County Meath zou je denken. Vorig jaar is daarvoor zelfs een speciaal drie dagen durend festival in het leven geroepen.

Een uitgeholde Halloween pompoen
Speciale Halloween koekjes
Halloween, het feest van de dood

Púca Halloween Festival

Het Púca Halloween Festival vindt verspreid over drie locaties plaats. Vlakbij Athboy ligt de Hill of Ward, één van de eerste plaatsen waar Samhain plaatsvond. De Kelten blusten hier de vlammen van het oude jaar en ontstaken vervolgens het vuur om het nieuwe jaargetijde te verwelkomen. Athboy staat in het teken van the coming of Samhain. Trim is met haar historisch kasteel de tweede locatie. Hier komen de geesten aan en is het thema arrival of the spirits. Richting het oosten waaien de kooltjes van het vuur van de Hill of Ward naar Drogheda, met als thema the embers in the east. Op alle drie de locaties vinden concerten, shows, optochten en andere feestelijkheden plaats.


Púca Halloween Festival
Griezelen tijdens Halloween in Ierland
Halloween vieren in Ierland

Wie is die Púca?

Angstaanjagend is een groot woord, afschrikwekkend is de Púca zeker. Het mysterieuze wezen dat veelal in de gedaante van half mens en half dier verschijnt kan het lot veranderen van iedereen die het tegenkomt. Het houdt van de duisternis en toont zich juist met Halloween wanneer de grens tussen onze en de andere wereld het dunst is. Geesten kunnen dan makkelijk van de ene naar de andere kant overstappen. Zo gaat het verhaal. De Púca is de inspiratiebron van het nu jaarlijks terugkerende Púca Halloween Festival.

De Púca in de straten van Trim

Halloween in Ierland – indrukwekkende processies

Ik zag de Púca voor het eerst in de straten van Trim. Vroeg in de avond na het invallen van de duisternis begonnen de geesten onrustig te worden. De processie naar Trim Castle staat op het punt te beginnen. Toeschouwers staan met stokken waaraan een lichtgevende kegel hangt rijen dik langs de weerszijden van de straat. Het zorgt voor een bijzondere sfeer. Vanuit de verte klinkt muziek. De spanning is voelbaar als de bonte stoet nadert. Voorop de Púca, zittend op een handkar. Zwarte lange haren, de oren van een haas en een gezicht dat op de schedel van een paard lijkt. De Púca kijkt strak voor zich uit. Morrigan the dark, Boann the light en the Fear Dearg zijn de prachtige namen van de andere schepsels die tijdens Halloween tot leven komen. Ze volgen de Púca in de optocht. Ze zien er prachtig uit, omringd door mooie vormen en kleuren. En gaan vol in hun rol op. Veel publiek is verkleed en sluit achter de stoet aan zodra deze langs trekt en daarmee steeds langer wordt. Dat het steeds harder begint te regenen deert niemand. Trim Castle komt in zicht. Projecties van de geesten verschijnen vergezeld van muziek op het kasteel en geven het een nog mysterieuzer uitstraling. Binnen de muren van het kasteel is een foodmarket georganiseerd. Bovendien hebben een aantal restaurants in Trim een foodtrail gevormd en serveren speciale Halloween menu’s. Het binnenhalen van de oogst was immers ook één van de aanleidingen van Samhain. Het weer zit niet mee en langzaam verandert het festivalterrein in een modderpoel. De Ieren zijn duidelijk niet bang voor een spatje regen en feesten onverstoord en onbevreesd door.

Morrigan the dark, Boann the light en the Fear Dearg
Halloween parade
Halloween parade in Trim
Indrukwekkende Halloween processies in Ierland
Halloween in Ierland
Halloween parade in Trim
Halloween parade in Trim
Halloween in Ierland
Halloween parade in Trim
Halloween in Ierland
Trim Castle Halloween

Het ultieme Halloween feest

Slane Castle is vooral beroemd als decor en gastheer van tientallen live optredens van wereldberoemde artiesten en bands. Het kasteel is daarnaast natuurlijk een uitstekend decor voor een Halloween feest. Onderdeel van het Puca Festival is het Feast of the Spirits. En natuurlijk kan een bezoekje van de Púca in dit spookachtige kasteel niet ontbreken. Geflankeerd door de Púca vertelt een druïde het verhaal van Samhain. Een smakelijk Halloween diner wordt geserveerd in de statige King George IV Ballroom. Het echte feest vindt aansluitend plaats in de oude stallen achter het kasteel die een paar jaar geleden zijn verbouwd tot de Slane Irish Whiskey distellery. Springend op de maat van ongekende Ierse klassiekers en volksmuziek en natuurlijk voorzien van de nodige whisky barst het feest los en verdwijnen de geesten naar de achtergrond. Halloween vieren daar in Ierland waar het ooit begon is een ware belevenis.

Slane Castle Halloween
Halloween vieren in Ierland
Feast of the Spirits

Vanwege Corona maatregelen zal het festival in 2020 alleen een online programma kennen. Meer informatie daarover vind je hier

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>