7x fantastische gratis dingen in Kopenhagen

Gekleurde huisjes, hippe wijken en veel bezienswaardigheden, dat is waar ik bij Kopenhagen direct aan dacht. Maar ook: Scandinavische prijzen en dus een lege portemonnee. Gelukkig bleek dit achteraf mee te vallen omdat er genoeg (bijna) gratis dingen te doen zijn!

#1 De kleine zeemeermin in het echt zien

Den lille Havfrue, zoals het beeldje in het Deens wordt genoemd, is slechts 1,25 meter groot, maar het is toch leuk om deze wereldberoemde zeemeermin eens met eigen ogen te zien. Ze heeft al heel wat meegemaakt. Zo werd ze in 1964 door kunstenaar Jørgen Nash onthoofd. Ze kreeg ook al meerdere keren een boerka aan. Misschien wordt ze in de toekomst verplaatst om dit soort acties te voorkomen. Vooralsnog staan er dagelijks vele toeristen om Den lille Havure heen die graag een selfie met haar maken.

Gratis in Kopenhagen: de Kleine Zeemeermin in het echt zien

De Kleine Zeemeermin, het wereldberoemde standbeeld in de Deense hoofdstad

#2 Naar hippiestad Christiania

Christiana was met afstand mijn favoriete plek in Kopenhagen. In deze vrijstad staan gekleurde, experimentele huizen, er is kunst en er worden soft drugs verhandeld. Door de vrije sfeer voelt het alsof het nette Kopenhagen heel ver weg is, en dat terwijl de hippiestad midden in Kopenhagen ligt. Christiania heeft een eigen centrum met kroegjes en restaurants en ligt midden in een bos met een meer waar je omheen kunt wandelen.

Hippiestad Christiania

#3 Het kleurrijke Nyhavn bewonderen

Misschien wel de bekendste plek van Kopenhagen: Nyhavn. Dit gekleurde haventje is een van de meest gefotografeerde plaatsen ter wereld en na een bezoek snap ik precies waarom. Gekleurde huizen en sfeervolle terrassen maken Nyhavn tot een fijne plek. De slotjesbrug maakt dit fotogenieke haventje helemaal af.

Nyhavn: gekleurde huizen, een slotjesbrug en sfeervolle terrassen

Nyhavn: gekleurde huizen, een slotjesbrug en sfeervolle terrassen

#4 Geniet van de architectuur

Geniet van alle gebouwen die Kopenhagen rijk is, bijvoorbeeld met een free walking tour. Je wordt rondgeleid door locals en dat is -net als in veel andere steden- gratis in Kopenhagen. Het Rosenborg Slot, Christiansborg Slot en Kasteel Amalienburg zijn zeker een bezoekje waard.

Christiansborg, een paleis in het centrum van Kopenhagen

Christiansborg, een paleis in het centrum van Kopenhagen

Paleis Amalienborg is de winterresidentie van de Deense koninklijke familie

Paleis Amalienborg is de winterresidentie van de Deense koninklijke familie

#5 Naar de hippe wijken Vesterbro en Norrebro

Bezoek de wijken Vesterbro en Norrebro, beide bijzonder hippe wijken waar je op elke straathoek heerlijk eten vindt. Daarna nog trek? Loop dan even langs de Torvehallerne, dit zijn meerdere hallen met allerlei zoete en hartige hapjes. Natuurlijk niet helemaal gratis als je iets eet, maar wel erg betaalbaar, vooral voor Scandinavische begrippen.

Streetart in de hippe wijk Vesterbro

Streetart in de hippe wijk Vesterbro

#6 Kopenhagen vanaf boven bekijken

De lift in Christiansborg Toren brengt je gratis naar boven waar je van het uitzicht over Kopenhagen kunt genieten. Toch leuk om de stad en alle bijzondere gebouwen op een heel andere manier te zien!

Gratis van het uitzicht over Kopenhagen genieten

Gratis van het uitzicht over Kopenhagen genieten

#7 Wandel door de Strøget

De Strøget is de bekendste winkelstraat van Kopenhagen en een van de langste autovrije winkelstraten van Europa. Aan de straat liggen meerdere mooie pleinen en het is altijd druk in deze beroemde straat.

Tekst en foto’s: Jorien Slager

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>