2016 is nog maar net begonnen, maar veel mensen denken nu al na over mooie reisbestemmingen in 2016. Met de afgelopen dure december maand in het achterhoofd is het wél zaak om goed binnen het budget te blijven. Booking.com heeft een overzicht gemaakt om voor elke maand van het jaar een goedkope stedentrip bestemming te kunnen vinden.

Stedent(r)ip januari 2016 – Lissabon

Voor een echte oppepper deze winter is Lissabon een goede keuze. In januari is het meestal aangenaam weer in de hoofdstad van Portugal, met gemiddelde temperaturen rond de 16°C. De piek in het toeristenseizoen is nog ver weg waardoor je de stad in alle rust kunt ontdekken. In de laatste week van januari 2015 was de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie 79 euro. Dat is 43% goedkoper dan in juni, de duurste week van het jaar met een gemiddelde kamerprijs van 139 euro. Maar het is niet alleen het kostenplaatje dat Lissabon in januari zo aantrekkelijk maakt. De vele attracties, galerieën en musea van de historische stad zijn nog betrekkelijk rustig deze maand, wat het veel makkelijker maakt om te mengen met de locals.

Een ritje met tram 28 is een absolute must als je in Lissabon bent.

Een ritje met tram 28 is een absolute must als je in Lissabon bent.

Februari – Florence

Florence, de onweerstaanbaar mooie hoofdstad van Toscane, is in februari voor vrijwel elk budget toegankelijk. En dat terwijl de charme van de stad in die periode niet minder is dan in het hoogseizoen (en gelukkig zonder de verzengende hitte van de Italiaanse zomer). In de eerste week van februari 2015 lagen de gemiddelde prijzen op 108 euro per nacht, dat is maar liefst 55% lager dan het toptarief van 241 euro in juni. Florence staat bekend om haar sublieme architectuur en als centrum van de Renaissance. Je vindt er wereldberoemde kunstwerken. En wat is er nu mooier dan de relatieve rust van februari, zodat je niet urenlang bij de Uffizi in de rij hoeft te staan om een glimp op te kunnen vangen van Michelangelo’s David?

Basilica of Saint Mary of the Flower, ook bekend als de 'Florence Cathedral'

Basilica of Saint Mary of the Flower, ook bekend als de ‘Florence Cathedral’

Maart – Krakau

Krakau heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder bereisde toeristen, die de veelzijdige stad ideaal vinden voor een verantwoorde city break. Daarom is het goed om te weten wanneer je moet gaan om het meeste waar voor je geld te krijgen en om de hordes toeristen te vermijden. De vroege lente is ideaal, als je geen probleem hebt met af een toe een kille dag. De gemiddelde prijs per nacht in de eerste week van maart 2015 was slechts 77 euro, 35% goedkoper dan de duurste week, september, met een gemiddelde prijs van 118 euro per nacht.[i] In 2016 valt het paasweekeinde eind maart, dus is het aan te raden om de stad eerder die maand te bezoeken. Dan krijg je het meeste waar voor je geld én zie je hoe de Poolse bevolking toeleeft naar dit belangrijke feest.

Krakau is door Unesco aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld.

Krakau is door Unesco aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld.

April – Kopenhagen

Misschien denk je niet meteen aan Kopenhagen als ideale budgetbestemming, want het staat immers bekend als een dure stad. Het klopt: waarschijnlijk geef je hier wat meer uit dan elders in Europa, maar het loont nog steeds om alle gemiddelde weekprijzen te vergelijken, want er zitten leuke verrassingen tussen. De gemiddelde prijs voor een viersterrenaccommodatie stijgt in de maand mei, en eind oktober gaat hij weer omlaag. Geen zin om bibberend de Deense winter in te gaan? Geen nood. Vlak voor het hoogseizoen brengt april het eerste aangename lenteweer, terwijl het aantal toeristen in de middeleeuwse straatjes nog niet schrikbarend hoog is. In de eerste week van april 2015 was de gemiddelde prijs per nacht 145 euro, 38% minder dan de duurste week van het jaar.

Kopenhagen is een ideale stad voor een leuke stedentrip in april

Kopenhagen is een ideale stad voor een leuke stedentrip in april

Mei – Londen

Londen wordt in principe nooit goedkoop, maar er zijn bepaalde periodes waarin de normaal torenhoge prijzen van accommodaties flink omlaag gaan. De week voor de officiële feestdag van 1 mei is altijd duurder, maar de week erna is vaak minder prijzig. De gemiddelde prijs per nacht in de tweede week van mei 2015 bedroeg 208 euro, zo’n 25% goedkoper dan de duurste week van het jaar. Daarnaast is de lente een geweldige tijd om Londen te bezoeken, want de langer wordende dagen brengen de stad tot leven. Dit is tevens het begin van het festivalseizoen in de stad. Een uitgelezen kans dus voor de muziekliefhebbers onder ons.

Mei is het begin van het festivalseizoen in Londen.

Mei is het begin van het festivalseizoen in Londen.

Juni – Istanbul

Anders dan in Londen is de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie in Istanbul het hele jaar door heel redelijk. Dit is wel een stad met weersextremen, dus timing blijft belangrijk voor het plannen van een aangename en betaalbare reis. Om de kokendhete zomer en de bitter koude winter te mijden is een bezoek in juni ideaal.
De gemiddelde kamerprijs per nacht in de laatste week van juni 2015 bedroeg slechts 85 euro, 37% goedkoper dan de duurste week in Istanbul. In deze tijd van het jaar is de temperatuur perfect voor lekker eten in de buitenlucht of gewoon voor mensen kijken op een terrasje, met een echte Turkse koffie.

Istanbul is uitgegroeid tot een moderne wereldstad, waarin zowel de Aziatische als de Europese cultuur in het dagelijks leven terug te vinden zijn

Istanbul is uitgegroeid tot een moderne wereldstad, waarin zowel de Aziatische als de Europese cultuur in het dagelijks leven terug te vinden zijn

Juli – St Petersburg

St Petersburg komt in de zomer goed tot leven, met veel culturele evenementen en mooie plekken in de openlucht. Jaarlijkse evenementen zoals het Witte Nachten Festival lopen door tot in juli, met klassieke balletvoorstellingen, opera en muziekuitvoeringen van hoog niveau. In de eerste week van juli 2015 was de gemiddelde prijs voor een viersterrenaccommodatie 115 euro, 32% goedkoper dan de duurste week van het jaar.

The Church of the Savior on Spilled Blood is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in St Petersburg

The Church of the Savior on Spilled Blood is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in St Petersburg

Augustus – Berlijn

Berlijn was opvallend goedkoop in augustus 2015, hoewel de Duitse hoofdstad ‘s zomers een absolute aanrader is. Het is er dan meestal lekker warm, en overal in de stad zijn culturele festivals in de openlucht. De cafés langs de waterkant zijn open en de rijke food scene nodigt uit tot smullen. Natuurlijk is het nachtleven van Berlijn het hele jaar door van wereldklasse, maar augustus is perfect om heerlijk te luieren in een van de vele stadsparken, waaronder Tiergarten met zijn gezellige vlooienmarkt. Als je op zoek bent naar een voordelig tripje naar Berlijn, dan zijn de laatste drie weken van augustus perfect met een gemiddelde prijs van slechts 100 euro per nacht, maar liefst 43% goedkoper dan de duurste week van het jaar.

De Brandenburger Tor, één van de belangrijkste en bekende bezienswaardigheden en hét hedendaagse symbool van Berlijn.

De Brandenburger Tor, één van de belangrijkste en bekende bezienswaardigheden en hét hedendaagse symbool van Berlijn.

September – Rome

Rome is, net als Londen, bijna nooit ‘goedkoop’. Toch is september een goede optie als je wat meer uit je geld wilt halen. Vermijd de drukkende hitte van augustus en kies voor de nazomer met zijn aangename temperatuur en relaxte sfeer. In de eerste week van september 2015 was de gemiddelde prijs van een viersterrenaccommodatie in Rome 121 euro per nacht, wat 29% minder is dan de piek in juni.

De smalle straatjes en authentieke Middeleeuwse huizen zijn een lust voor het oog

De smalle straatjes en authentieke Middeleeuwse huizen zijn een lust voor het oog

Oktober – Edinburgh

De hoofdstad van Schotland heeft elk seizoen zijn eigen magie, vooral in de herfst, toevallig ook de tijd dat de prijs van een overnachting op z’n laagst is. Maak de klim naar Arthur’s Seat voor een adembenemend uitzicht over de stad, die in deze tijd van het jaar baadt in het gouden licht van de herfstzon, of dwaal door de historische straatjes en sluit de dag af met een bezoek aan een gezellige Schotse pub. Van alle Europese steden liet Edinburgh door het jaar heen de grootste fluctuaties zien, met 50% prijsverschil tussen de laagste en hoogste gemiddelden. In de tweede en derde week van oktober was de gemiddelde prijs 148 euro vergeleken met 298 euro in augustus.

Vanaf Calton Hill heb je een schitterend uitzicht over de Schotse hoofdstad Edinburgh

Vanaf Calton Hill heb je een schitterend uitzicht over de Schotse hoofdstad Edinburgh

November – Barcelona

Barcelona in november staat gelijk aan aangenaam weer en aangename prijzen. De gemiddelde prijs per nacht voor een viersterrenaccommodatie was in de laatste week van november slechts 99 euro, terwijl eenzelfde accommodatie in de duurste week 240 euro zou kosten. Dat is een verschil van wel 59%. Met zijn knalblauwe hemel en relaxte lifestyle is Barcelona een welkom alternatief voor het onvriendelijke winterweer van Noordwest-Europa. Het is er ook minder druk dan in hartje zomer, dus je kunt alle musea en galerieën op je gemak bekijken.

La Sagrada Família, de monumentale kerk gelegen in het centrum van Barcelona, in de wijk van l'Eixample

La Sagrada Família, de monumentale kerk gelegen in het centrum van Barcelona, in de wijk van l’Eixample

December – Frankfurt

Frankfurt verkeert in december in een sprookjesachtige feeststemming vanwege de gezellige kerstmarkten. Het centrale plein is versierd met een enorme kerstboom, de kraampjes brengen je in winterse sferen en de traditionele glühwein met geroosterde kastanjes maken het plaatje af. In de eerste twee weken van december bedroeg de gemiddelde prijs per nacht 103 euro, dat is 56% goedkoper dan de hoogste prijzen in deze stad.

Frankfurt am Main, het financiële hart van Duitsland en Europa

Frankfurt am Main, het financiële hart van Duitsland en Europa

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>