Niko zit al zijn hele leven in het druivensap. Inmiddels hebben hij en zijn voorouders meerdere panden en vijf hectare wijngaard in en rondom Trittenheim langs de Moezel verzameld. Naast het winterhok van twee zeven jaar oude konijnen is de ingang van zijn wijnkelder. Trots laat hij de vaten, installaties en collectie wijnen zien. Zijn levenswerk. De productie van vorig jaar is bijna uitverkocht. ‘Toch gaat het in de Moezel om de kwaliteit’, benadrukt Niko.
Fietsen en hiken
Wijnstokken bepalen het schilderachtige landschap. Tegen steile hellingen aan volgen de rijen met stokken elkaar op. De Moezel slingert door het landschap. Voor het verbouwen van druiven is het klimaat relatief koud, met veel zon. Belangrijke randvoorwaarden voor een kwalitatief goede wijn. Juist het kenmerkende landschap geeft de streek charme. De oevers van de Moezel lenen zich prima voor buitenactiviteiten zoals hiken of fietsen. Allerlei routes zijn uitgezet. Iedere klim wordt beloond met een prachtig uitzicht.
Landal Mont Royal
Voor Olivier en Christina is het seizoen nu eindelijk begonnen. Ook al vriest het nog lichtjes en dwarrelen sneeuwvlokjes naar beneden. Ze hebben net Cabinet 1876 geopend, een keurig guesthouse met vijf kamers. In de kleine dorpjes zitten veel van deze accommodaties. We hebben een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Moezel gekozen, zeker met kinderen. Landal Mont Royal is met 174 huisjes een niet al te groot park en beschikt toch over faciliteiten zoals een zwembad en speeltuinen. Een deel van de huisjes van Bollo de beer kijkt uit op de Moezel en de dorpjes Kövenig, Wolf en Kröv. Via de trap achter het zwembad kun je afdalen voor een schitterend uitzicht op één van de vele bochten van de Moezel. Langs de wijnranken daal je honderden meters af naar het dorpje Kröv. Meerdere wandelroutes liggen hier.
Duurzaam park
Niet alleen de druiven hebben hier de zon nodig. Met in totaal maar liefst 2.300 zonnepanelen op de daken van de huisjes op het park is volop ingezet op duurzaamheid. De huisjes zijn dan ook gasloos en energie neutraal; ze wekken zelf de energie op die ze verbruiken. Ook is bij de bouw veel aandacht geweest voor hergebruik van materialen. Met een groene knop in het huisje is het mogelijk om de elektriciteit in één keer uit te schakelen. Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Landal. Het doel is dat alle huisjes in 2030 energie neutraal zijn. Park Mont Royal loopt vooruit op de troepen.
Op bezoek bij de Romeinen
Het is even een klimmetje naar de Marcusberg. Ik sta onder de Mariensaule die 300 meter boven de stad uitsteekt en een panoramisch uitzicht op Trier biedt. De Moezel vouwt zich om de stad met haar Romaanse invloeden heen. Op het hekwerk zijn de eerste slotjes van de liefde alweer bevestigd. Het meest indrukwekkende nalatenschap van de Romeinen is zonder meer de Porta Nigra. Deze poort maakte onderdeel uit van de zes kilometer lange stadsmuur. Via een wenteltrap beklimmen we de zwarte poort. De van oorsprong licht gekleurde zandsteenblokken zijn in de loop van de tijd zodanig verkleurd dat in de middeleeuwen het bouwwerk tot de zwarte poort werd gedoopt.
We lopen door naar de Hauptmarkt, het centrale plein van Trier dat wordt omringd door hoge herenhuizen met prachtige gedecoreerde gevels in zachte kleurtjes. Trier is de oudste stad van Duitsland en was ooit de hoofdstad van het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen. Doordat de stad belangrijker werd ontstond er een bouwexplosie. Zo begon men met de bouw van de Kaiserthermen, een badcomplex dat het grootste van het Romeinse Rijk moest worden. De bouw is nooit voltooid. In latere eeuwen werd een kasteel en een klooster op de ruïnes van het badcomplex gebouwd. Verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat de contouren van het originele complex zichtbaar werden. Het stelsel van kanalen en ondergrondse gangen is best indrukwekkend.
Iets buiten het centrum ligt het Amfitheater verscholen tussen wijngaarden. De kassier schrikt op als een bezoeker voor zijn neus staat. Ik klim via het trapje omhoog om een beeld te krijgen van de plek waar eeuwen geleden gladiatorengevechten en executies plaatsvonden. Maar liefst 18.000 mensen konden plaatsnemen in het theater. Aan het eind van de Romeinse overheersing verloor het amfitheater zijn functie. De stenen werden gebruikt voor nieuwe gebouwen en het complex raakte in verval. Ik daal af en ga midden in de ring staan. Het moet een indrukwekkende ervaring zijn geweest om hier te staan. Omringd door duizenden joelende mensen. Nu kijkt alleen een duif op de tweede rang me vragend aan. Ik laat de arena in stilte achter.
Het lijstje met Romeinse overblijfselen is nog veel langer. Met een bezoekje aan het Rheinisches Landesmuseum krijg je een mooi inzicht in de Romeinse periode van Trier. Je bent minstens twee dagen zoet om alles te bewonderen. Handig is om gebruik te maken van Antikencard, waarmee je toegang tot de zes belangrijkste locaties hebt. Trier is zeker een weekendje waard.
Kasteel van Cochem
Het is dringen in de Bernsstrasse. Eenzijdig is het aanbod in deze winkelstraat met wijn, ijs en schoenen. Om me heen hoor ik allerlei talen. Cochem is echt een toeristisch plaatsje. Begrijpelijk, het is ook een lieflijk stadje. Vanaf de Skagerak Brucke is het uitzicht het mooist op de rivier, de boulevard en uiteraard het kasteel dat strategisch op een heuvel is gebouwd. De Reichsburg Cochem bepaalt de skyline. Een korte, maar steile klim vanaf het centrum leidt naar de ingang van het meer dan duizend jaar oude kasteel.
In de zeventiende eeuw is het kasteel door de Fransen opgeblazen en in puin achtergelaten. Twee eeuwen later kocht de Berlijnse zakenman Louis Ravené de restanten met als doel het kasteel te herbouwen voor gebruik als zomerhuisje. In tien jaar verrees een nieuw kasteel. Eind jaren zeventig kocht de gemeente het complex, nog steeds zonder stromend water en elektriciteit, over van de Staat voor een prikkie. Sindsdien is het kasteel in gebruik als museum en met een rondleiding te bezoeken. Die duurt maar drie kwartier en is ook met kinderen prima te doen. Voor kinderen heeft Cochem met het Wild & Freizeitpark Klotten nog een troef in handen. Het is een combinatie van een pretpark en dierentuin. Het park is iedere winter gesloten en opent jaarlijks vanaf april haar deuren.
Volg de Moezel
De Moezel is een heerlijke streek, ook in het vroege voorjaar. Alleen al het volgen van de stroom van de rivier vanaf Trier is een avontuur en erg leuk met kinderen. Je komt langs mooie dorpjes zoals Bernkastel-Kues, Traben Trarbach, Zell en natuurlijk Cochem. Tot en met Koblenz duurt het avontuur, waar de rivier na 544 kilometer uitmondt in de Rijn.
- Vier tips voor de fraaie Vlaamse Westhoek - 2 augustus 2022
- Citytrip Aken - 3 juni 2022
- De mooiste marathon van Europa - 24 mei 2022