Londen is een fantastische stad. Het is een stad waar voor iedereen wel iets te beleven valt, maar naast theater, musea, muziek, shoppen of lekker eten heeft Londen nog zoveel meer te bieden! Wat mij betreft is Londen vooral een stad waar de inner-nerd in je z'n hart kan ophalen! Daarom wat alternatieve tips voor als je juist de kleine, herkenbare details uit de stad wilt achterhalen.

A geeky shopping spree

Shoppen en Londen gaan hand in hand. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je als geek hier goed terecht kunt! Op 179 Shaftesbury Avenue bevindt zich een waar paradijs voor iedereen die ook maar een druppeltje nerdy bloed heeft: de Forbidden Planet. Deze winkel heeft daadwerkelijk alles wat je maar zou willen hebben betreffende Game of Thrones, Star Wars, Adventure Time, Dr. Who, comics en wat nog meer. Zorg voor wat extra bagageruimte in je koffer, want deze komt meer dan gevuld terug! Mocht je iets echt graag willen, dan kun je het ook vooraf in de webshop bestellen om het daarna op te halen in de winkel. Scheelt een galjoen aan verzendkosten! Daarnaast loop je van Shaftesbury Avenue zo de Seven Dials op, een spaakwiel aan straatjes met originele winkeltjes en tevens ook aardig wat merchandising. Breng dan ook zeker een bezoek aan het vlakbij gelegen, feeërieke Neal’s Yard, een rustig, kleurrijk steegje te midden van alle Londense drukte.

Ga met een gerust hart op zoek naar film memorabilia in the Cinema Store op Upper St. Martin’s Lane, vergaap je aan rijen comics in onder meer Orbital Comics en A Place in Space, verzadig je behoefte aan games in the Orc’s Nest en struin op Brick Lane naar vreemde snuisterijen. Het continue veranderende aanbod maakt dat je hier nooit uitgekeken raakt en enkel je portemonnee is the limit!


Neal's Yard

Neal’s Yard is een prachtig stukje kleurrijk Londen!

Van sci-fi tot spy-spy

De stad Londen vormt met enige regelmaat het toneel voor populaire films en series. Weinig leuker dus om de stad te gaan verkennen aan de hand van de prachtige beelden die je zo goed kent van TV! Als ware geek kan je een bezoekje aan het Earls Court metrostation dan ook niet overslaan! De Britse politie heeft daar namelijk geheel in stijl een echte TARDIS staan. Dat deze vol zit met CCTV camera’s mag de pret niet drukken, want dit is dé kans om als een ware companion van de Doctor op de foto te gaan! De TARDIS heeft inmiddels zo’n status gekregen dat zelfs Google Maps erop heeft ingespeeld. In de Streetview Modus kun je tegenwoordig namelijk een virtuele tour door de TARDIS nemen, door op het kruisje voor de Police Box te klikken en vervolgens de foto’s te bekijken. Zo kun je zelf ontdekken of hij echt ‘bigger on the inside‘ is!

Tardis

De TARDIS is nu daadwerkelijk in gebruik door de politie voor het Earl’s Court Station

Als je dan toch aan het speuren bent naar details, wip dan meteen even langs op 221B Baker Street! Daar is inmiddels een Sherlock Holmes museum gevestigd en kun je geheel in stijl even kort met zo’n kekke speurderspet op de foto. Hoewel lopen over daken natuurlijk onmogelijk is, kan je vervolgens wel degelijk de zogenaamde taxi chase uit S01E01 van Sherlock volgen: “Up Berwick Street, right at Broadwick Street, left up Wardour Street, left down D’Arblay Street, right up Poland Street, right up Noel street and left up Wardour Street…

In de BBC-serie Sherlock is de filmlocatie van 221B echter 187 North Gower Street in Camden. Sowieso een leuke locatie om heen te gaan, want Camden heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van alternatief eten, winkelen en geweldige livemuziek. Om het rijtje compleet te maken doe je natuurlijk nog even St. Bart’s Hospital op Giltpur Street aan, onder meer beroemd van de cliffhanger van seizoen 2 – the Reichenbach Fall.

221B Baker Street

221B Baker Street, beroemd geworden vanwege Sherlock Holmes en momenteel de locatie voor het Sherlock Holmes museum

De magie van Londen

Geen enkele Britse film heeft zo’n algemene cultstatus bereikt als Harry Potter. Door de hele stad vind je kleine verwijzingen naar deze magische wereld; van het reptielenhuis in de London Zoo tot het indrukwekkende St. Pancras station. Uiteraard moet je bij Kings Cross Station Platform 9 ¾ proberen te bereiken, al bevindt het platform zich in het echt eigenlijk tussen perron 7 en 8 en dien je sinds kort betalen voor een foto.

Platform 9 3/4

Platform 9 3/4, een must see- en do voor iedere fan!

Gedurende je zoektocht naar Diagon Alley moet je eerst the Leaky Cauldron zien te vinden. Het kleine steegje waar deze magische pub zich bevindt ligt tussen 12 en 13 Great Newport Street (Half-Blood Price), terwijl de locatie uit de eerste film in de Bull’s Head Passage is. Laatstgenoemde is gelegen in de Victoriaanse Leadenhall Market, wat sowieso een geweldig indrukwekkende passage is om te bezoeken en waar je je eigenlijk al haast als muggle op de Wegisweg waant! Om alle Harry Potter hotspots in één tocht te ontdekken, boek je als dreuzel je wandeling bij Tour for Muggles; van de ingang naar het Ministry of Magic tot de kronkelende straatjes van Knockturn Alley, met deze wandeling spot je ze allemaal!

Tegenwoordig kan je ook een bezoek brengen aan de Harry Potter Studio’s. Net buiten de stad gelegen, maar voor zowel liefhebbers als minder extreme fanatici een onwijs gave ervaring. De mate van detail is echt fantastisch en geef toe, wie wil er nou niet even sippen aan een overheerlijke butterbeer, een staf uitzoeken bij Olivanders of curiositeiten kijken bij Flourish & Blotts? Blijf je liever in het centrum? Dan kun je je hart ophalen bij MinaLima, een minimuseum- en shop waar je alle graphic art van de Harry Potter films terug kunt vinden.

Diagon Alley

Even shoppen voor een toverstaf op Diagon Alley

Knights Bus

In de Harry Potter studio’s zijn echt álle props uit de films aanwezig

Feed your inner geek

Natuurlijk word je hongerig van al dat gejaag door de stad en enkel een boterbier kan dat niet stillen. Gelukkig heeft Londen ontelbare verborgen parels qua pubs en theehuisjes. Waan je in wonderland in de Mad Hatter pub of geniet van de haast Harry Potter-achtige omgeving in Waxy O’Connors. Natuurlijk mag Speedy’s Café uit Sherlock niet ontbreken en voor de spelletjesfanaten heeft Draughts een oneindige hoeveelheid aan games beschikbaar om te spelen onder het genot van een lokale ale. Meer fan van absurde locaties? Boek dan een tafel bij the Last Tuesday Society. Deze cocktailbar is absoluut de meest vreemde die je in Londen tegen zult komen en is gevestigd in het Viktor Wynd Museum of Curiosities. Zoals de naam al doet vermoeden, vormen de meest vreemde ornamenten het decor voor deze bar, wat garant staat voor een bijzondere ervaring.

Op queeste door Londen

De Thames Walk vanaf de Houses of Parliament naar de Tower Bridge geeft een mooi overzicht van beroemde filmlocaties. Sowieso is dit een prachtige wandeling om te doen bij mooi weer en hij brengt je langs spots als de Millennium Bridge (Harry Potter, Ashes to Ashes), Shakespeare’s Globe Theatre (Dr. Who) richting de Tower Bridge en natuurlijk de Tower of Londen (Dr. Who, Sherlock).

Het Science Museum is, net als het Natural History Museum, eigenlijk een must see voor iedereen die Londen bezoekt. Bovendien heeft het Science Museum een geweldige cadeaushop voor elke kleine (en grote) mad scientist in spé! Voor de hoogtepunten uit de Britse film- en serie geschiedenis kan je het London Film Museum bezoeken en voor een mooi staaltje tijdreizen doe je natuurlijk de Royal Observatory in Greenwich aan. Bij een bezoek aan Greenwich kan je ook meteen de prachtige universiteit aanschouwen, die het toneel vormde voor de epische battle uit Marvel’s Thor: the Dark World. Mocht je na dit alles nog tijd over hebben, ga dan op zoek naar de kleine Space Invaders die door de hele stad verstopt zijn. Een goede manier om ook de onbekende locaties van de stad te ontdekken!

Millennium Bridge in Londen

De Millennium Bridge is vooral beroemd geworden door de zesde Harry Potter film

Geek out in Londen

Londen is een stad waar je je tot in de eeuwigheid kunt vermaken. De ontelbare kleine, bijzondere cafés, pubs en winkeltjes maken het tot een plek waar iedereen met volle teugen kan genieten. Reis door de tijd met de TARDIS of in de vele historische locaties, bezoek een Shakespeareaanse avond in the Globe Theatre en speur de gehele stad af voor dat ene bijzondere item dat je al zo lang wilde hebben. In magisch Londen kan en mag het allemaal!

Sherlock Holmes

Het Sherlock Holmes museum op 221B Baker Street

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
    • Brigitte zegt:

      De stad blijft dan ook steeds weer vernieuwen! Je raakt er gewoon nooit uitgekeken… Goed excuus voor een extra tripje die kant op!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>