Gids voor een Game of Thrones-reis

Dikke kans dat een bezoek aan Westeros stiekem op je bucketlist staat, al is het maar omdat we dit jaar extra lang hebben moeten wachten op het nieuwe seizoen van Game of Thrones. Hoewel een echt bezoek aan dit fictieve land uit de boeken van George R.R. Martin natuurlijk niet mogelijk is, hoeven de ware fans niet te treuren. Met een prachtige tocht door Noord-Ierland kun je bijna alle filmlocaties gewoon bezoeken en je toch even een Stark of een Lannister wanen!

Om deze mooie trip te vergemakkelijken hebben we een beknopte gids voor je opgesteld, waarmee je de hoogtepunten qua locaties uit de serie sowieso aan zult doen. Ben je geen fan van Game of Thrones? Niet getreurd, want een groot deel van de kracht van de serie zit hem in de geweldige locatiescouts! Die hebben met hun filmlocaties voor jou eigenlijk al vele van de meest prachtige, onontgonnen en mystieke uithoeken van het rauwe en authentieke Noord-Ierland op een rijtje gezet. Oftewel, door te reizen langs de Game of Thrones-locaties breng je jezelf naar de meest mooie en tot voorheen onontdekte hoogtepunten van het prachtige Noord-Ierland en daar kan iedereen – fan of geen fan – volop van genieten!

Winterfell Tours

Brace yourselves…winter is coming!

Noord-Ierland en Game of Thrones

De serie is onlosmakelijk verbonden met Noord-Ierland. Hoewel de meeste fans wel zullen weten dat er meer landen gebruikt zijn als opnamelocatie – onder meer Ijsland, Marokko, Kroatië, Malta en Spanje horen in dit rijtje thuis – zal het eenieder verbazen dan ruim 80% van de locaties gewoon in Noord-Ierland ligt. Ja, zelfs de zinderend hete stranden van Dorne behoren tot de grillige kustlijn van Noord-Ierland, dus laat je niet misleiden door het regenachtige imago waar dit land nog wel eens mee kampt!

Een trip langs deze negen filmlocaties is voor eenieder een geweldige leidraad om de dramatische natuur van Noord-Ierland te verkennen.

Klaar voor deze magische reis? Betreed dan de Kingsroad en laat je leiden langs de volgende, niet-te-missen locaties voor de ultieme Westeros-experience!

Reishonger’s beknopte gids voor Noord-Iers Westeros

De perfecte uitvalsbasis voor een trip is de hippe hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast. Het land is compact van formaat en dat maakt dat je ofwel op je gemak van dorp naar dorp kunt rondreizen, of lekker een vast hotel in de hoofdstad kunt kiezen van vanwaaruit je de verschillende regio’s gaat bezoeken. Zo liggen verscheidene filmlocaties in County Down, ten zuidoosten van de hoofdstad, terwijl andere hoogtepunten juist langs de beroemde Causeway Coastal Route liggen aan de noordkust. Het mooie van Belfast is dat je zelfs vanuit het moderne centrum de groene heuvels in de verte al kunt zien lonken. Westeros is nooit ver weg in de hoofdstad!

Lordsport Harbour Game of hrones

Lordsport Harbour is het bruisende middelpunt van Pyke op the Iron Islands

#1: Ballintoy Harbour | Lordsport Harbour & Pyke, the Iron Islands

Direct gelegen aan de prachtige Causeway Coastal Route, ligt Ballintoy Harbour. Dit kleine haventje aan het einde van een nauw en steil kronkelend weggetje, ligt niet ver van de meer toeristische Carrick-a-Rede ropebridge vandaan. Zodra je hier uitstapt waan je je direct op the Iron Isles; de zilte zeelucht, het geruis van de Atlantische Oceaan (of is het the Ironman’s Bay..?) en de bijzondere rotsformaties zijn uniek en op een vreemde manier zeer rustgevend. Het zou dan ook niet uit de toon vallen als je hier Theon Greyjoy tegen het lijf zou lopen, al is de kans in werkelijkheid groter dat je niemand spot hier. Toch behoefte aan gezelschap? Duik dan de gezellige pub in die ook in de serie niet zou misstaan qua stijl, en geniet in een kleine, charmante setting van de heerlijkste gerechten!

Ballintoy Harbour

Wanneer je in Ballintoy Harbour bent, waan je je direct op de Iron Islands. Alles lijkt te kloppen; kleur, geur, geluid… Een feest voor de zintuigen!

#2 Larrybane Bay | the Stormlands

Verscholen onder de limestone kliffen ligt deze prachtige grot in zee. Vanaf de grote weg is het niet te zien, maar een des te mooier uitzicht heb je vanaf het hoger gelegen gedeelte van Larrybane! De steile, witte kliffen steken prachtige af tegen de azuurblauwe zee, die je misschien niet direct zou verwachten in Noord-Ierland. Het was op deze plek dat we voor het eerst kennis maakten met Brienne of Tarth, toen zij Sir Lloras Tyrell versloeg bij het toernooi georganiseerd door Renly Baratheon.

Ook deze locatie ligt dicht bij de Carrick-a-Rede Ropebridge en de grote vlakte waar het kamp van Renly werd gefilmd, dient in drukke perioden als overloop-parkeerplaats voor de bezoekers van deze attractie. Goed oog van de scouts dus om deze plek zo op waarde te schatten!

Larrybane Bay

Azuurblauwe wateren aan de Noord-Ierse kust bij Larrybane Bay

#3 Cushendun Caves | the Stormlands

Diehard thronies weten natuurlijk welk noodlot Renly te wachten stond in zijn kampement aan Larrybane Bay. Het was bij de Cushendun Caves waar Sir Davos en Melisandre aan wal gingen en waar laatstgenoemde beviel van haar beruchte ‘shadowbaby’. Dit staaltje duistere magie zou je niet snel verwachten in een schattig dorpje als Cushendun, waar je heerlijk langs de kust kunt wandelen om vervolgens te genieten van een smakelijke pint in bijvoorbeeld Mary McBrides pub.

Cushendun Caves

De Cushendun Caves zijn lang niet zo onheilspellend als de serie doet vermoeden

#4 the Dark Hedges | the Kingsroad

Misschien wel de meest beroemde locatie uit Game of Thrones en dat terwijl dit weggetje slechts luttele seconden in beeld is geweest. Toch is de populariteit niet verwonderlijk, want the Dark Hedges zijn misschien wel de meest magische plek die je in Noord-Ierland zult vinden.

Bijna 200 jaar terug zijn deze sierlijke bomen geplant om de toegangsweg ‘Bregagh Road’ tot het Grace Hill House zogezegd wat ‘eleganter’ te maken en deze missie is meer dan geslaagd. De blanke basten van de bomen kronkelen over de weg heen tot het een sierlijke poort vormt. Verder gelegen in the middle of nowhere hoor je enkel het geruis van de wind door het dikke takken- en bladerdak en met een beetje fantasie lijken de bomen zo tot leven te komen.

Voor de perfecte ervaring is het aan te raden vroeg op pad te gaan om deze plek te bezoeken. Hoewel er ongeschreven regels zijn dat bezoekers hun auto niet onder de bomen mogen parkeren, lijkt niet iedereen hier altijd van op de hoogte te zijn en juist deze locatie is het meer dan waard om in alle rust te kunnen ervaren!

Update (10 oktober 2017): Vanaf eind oktober 2017 zullen motorvoertuigen geweerd worden van Bregagh Road ter bescherming van de eeuwenoude bomen. Deze hebben flink te lijden gehad van de soms grote aantallen toeristen en behoorlijke aantallen auto’s die op de soms broze wortels geparkeerd stonden. Desalniettemin blijft de weg voor voetgangers en fietsers toegankelijk en geef nou toe, is het niet veel mysterieuzer om een klein beetje te moeten lopen voor je deze prachtige weg mag aanschouwen!?

Dark Hedges Kingsroad

De mystieke Dark Hedges zijn een van de populairste bezienswaardigheden van Noord-Ierland geworden

#5 Portsteward Strand | Coast of Dorne

Nieuwsgierig waar toch die haast tropische stranden van Dorne te vinden zijn? Zoek niet verder, want Portsteward Strand is the place to be. Dit is de plek waar Jamie Lannister en Bronn aan land komen om Myrcella te bevrijden en in de hinderlaag van de Sand Snakes lopen. Dit prachtige witte zandstrand wordt zelfs bij een waterig zonnetje al omgetoverd tot een heerlijke plek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het strand en de achterliggende zandduinen beschermd natuurgebied zijn.

Sla na een fantastische wandeling over deze stranden vooral een heerlijk diner bij Harry’s Shack niet over. Hier wordt echt (en dan ook écht) de meest verse vis geserveerd die je je maar kunt voorstellen en de idyllische locatie op het strand maakt dit tot de perfecte plek om een dag locatiespotten af te ronden!

Portsteward Strand

Portsteward Strand is zelfs met een waterig zonnetje al een magische plek, laat staan als de zon vol schijnt en het strand omtovert tot de zinderende zandstranden van Dorne…

#6 Tollymore Forest | Winterfell’s omgeving

Wat verder weg van de kust ligt Co. Down, net ten zuiden van Belfast. Hier vind je onder meer het eeuwenoude Tollymore Forest, dat dienst deed voor de beroemde eerste scenes van de serie. Het is de plek waar je niet alleen kennis maakt met de ‘white walkers’, maar ook waar in de eerste aflevering de direwolf puppies worden gevonden voor de Stark-kinderen. De statige, hoge bomen maken dat het bos sprookjesachtig aanvoelt en het is sowieso een magische plek voor een heerlijke boswandeling. De locatiescouts kregen als aanwijzing mee dat er werd gezocht naar een plek die oud en doorleeft aanvoelt, een plek waarvan je weet dat het al veel heeft gezien en misschien nog wel meer te zien gaat krijgen. Dit gevoel van doorleefdheid en oudheid voel je in elke vezel van het Tollymore Forest terug en daarmee is het dan ook absoluut een must-feel voor iedereen bezoeker van Noord-Ierland!

Tollymore Forest

Tollymore Forest was voor de allereerste minuten van de serie volledig bedekt in papieren sneeuw. Tot de laatste ‘vlok’ is het weer keurig opgeruimd daarna

#7 Castle Ward | Winterfell

Vrijwel iedereen die Game of Thrones heeft gezien heeft een zwak voor de Starks en hun thuisbasis mag dan natuurlijk ook niet overgeslagen worden. Castle Ward doet in het eerste seizoen van de serie dienst als Winterfell. Hoewel je ontzettend veel details van Winterfell direct zult herkennen als je aankomt bij Castle Ward, zal ook snel duidelijk worden dat er de nodige computertechnologie aan te pas is gekomen om de eeuwenoude locatie tot het zo levendige kasteel om te toveren.

Winterfell Game of Thrones

Castle Ward functioneert in de serie als Winterfell. Zoek de verschillen!

Desalniettemin is het een van de plekken waar de serie het meest tot leven komt en dat is bovenal te danken aan de mannen van Winterfell Tours. Zij laten je Winterfell en de omliggende locaties, zoals ook het hiervoor genoemde Tollymore Forest, met veel plezier zien en geven meer inzicht in hoe de serie is geproduceerd. Ook zijn hier bijvoorbeeld zelfstandige fietstochten langs de filmlocaties te boeken, waardoor je heerlijk in je eigen tempo kunt genieten van de prachtige omgeving.

Maar bovenal kun je je hier weer als een kind zo blij voelen door mee te doen in alle activiteiten die hier georganiseerd worden. Krijg net als Bran Stark les in het boogschieten, geniet van een waar winters buffet in Stark-stijl en oefen je krijgskunsten met de master-at-arms in een serieus zwaardgevecht. De spreekwoordelijke kers op de taart is toch wel dat de trainers zelf ook meegespeeld hebben in de serie en je dus echt de fijne details van deze verder zo mysterieuze wereld kunnen vertellen!

Winterfell

Leer boogschieten op exact dezelfde plek als waar Bran Stark zijn eerste pijlen schoot (en Arya hem natuurlijk meesterlijk versloeg)

#8 Inch Abbey | Robb Stark’s Camp, Riverrun

De ruïnes van deze Cisterciënzer Abdij stammen al uit de 12e eeuw en is idyllisch gelegen langs de rivier de Quoile, met een prachtig uitzicht op de mooie Downpatrick Cathedral temidden van het groene heuvellandschap. Deze plek ademt historie en het is dan ook gebruikt als locatie voor een zeer historische gebeurtenis, namelijk het uitroepen van Robb Stark tot King of the North en de start van de oorlog tegen de Lannisters.

Inch Abbey Game of Thrones

Inch Abbey is niet alleen een prachtige oude locatie, het heeft ook een prominente rol gehad in het eerste seizoen van Game of Thrones

#9 Audley’s Castle & Field | Robb Stark’s kampement

Op het landgoed van Castle Ward liggen ook Audley’s Castle en de Audley’s Fields. Deze vormen niet alleen het toneel voor Robb Stark’s kampement nadat hij is uitgeroepen tot King of the North, maar ook voor wellicht het meest memorabele moment uit alle seizoenen; the Red Wedding. Gelukkig is de sfeer er in het echt beduidend vredelievender en heb je vanaf deze plek aan het water een geweldig uitzicht over de wilde omgeving!

Audley Castle

Op pad naar een hopelijk niet zo ‘red wedding’… Audley’s Castle ligt er in ieder geval stemmig bij

Met het bezoeken van deze negen filmlocaties ben je verzekerd van een mythische trip door Noord-Ierland! Niet alleen doe je zo een aantal zeer herkenbare plekken aan, het is bovenal een geweldige leidraad om de dramatische natuur van Noord-Ierland te verkennen.

Andere iconen van Game of Thrones

Kun je maar geen genoeg krijgen van al het moois dat Westeros te bieden heeft? Voor de die-hard fans is er gelukkig nog veel meer te beleven in Noord-Ierland. Een andere queeste die je kunt gaan ondernemen is het bezichtigen van alle tien de Game of Thrones deuren die in het voorjaar van 2017 zijn geplaatst. Nadat een storm enkele bomen van the Dark Hedges had doen omwaaien, heeft men het hout omgetoverd in tien prachtige deuren die allemaal een aflevering uit het zesde seizoen verbeelden. Deze deuren zijn geplaatst in onder meer hotels, restaurants en pubs die op de een of andere manier een belangrijke rol hebben gespeeld voor de serie, bijvoorbeeld door onderdak aan te bieden aan de crew tijdens regenachtige opnamedagen. Zodoende zijn ze veelal in de buurt van de opnamelocaties te vinden. Het is een leuke speurtocht die je langs enkele fijne plaatselijke hotspots brengt en waar je bovenal kennis kunt maken met wat authentieke, Noord-Ierse gastvrijheid en gezelligheid!

Ballintoy Harbour

Ballintoy Harbour ligt aan de prachtige Causeway Coastal Route en is voor iedere bezoeker van Noord-Ierland de moeite waard!

Liever nog even nagenieten van Game of Thrones in de hoofdstad? Bezoek dan het Ulster Museum waar een 77-meter lang wandtapijt is gemaakt dat niet zou misstaan in een echte kasteelzaal en waarop letterlijk elk belangrijk moment uit de serie is afgebeeld. Een klus die bijna een half jaar in beslag nam, maar met een verpletterend resultaat!

De verweving van Westeros met Noord-Ierland

Zoals wel duidelijk moge zijn; Game of Thrones is groots. Vanaf het eerste seizoen is de serie de verwachtingen ver te boven gegaan en de nimmer aflatende populariteit heeft dan ook een flinke impact op de economie en het toerisme in Noord-Ierland. Veel inwoners van het land hebben direct of indirect te maken met de productie van de serie en zowel de economische als de sociale opbrengsten zijn groot voor dit relatief kleine land.

De locatiescouts van HBO hebben bij aanvang van de productie de waarde van het ongerepte en onbekende Noord-Ierse landschap goed weten in te schatten. Het is nog onontgonnen, straalt een verpletterende historie uit, biedt afwisselende mogelijkheden en wordt nauwelijks vervuild door bebouwing of industrie. Het is dan ook niet gek dat veel meer film-en serieproducties dit voorbeeld nu volgen en hun opnames in Noord-Ierland plannen en hiermee heeft men indirect ook Noord-Ierland als populaire vakantiebestemming op de kaart weten te zetten.

Niet alleen komen fans van over de hele wereld naar Noord-Ierland om deze prachtige plekken te bewonderen, ook is het een showcase van al het natuurschoon dat het land te bieden heeft naar de buitenwereld toe. Een tocht langs de locaties is fantastisch voor de fans, maar ook een geweldige ontdekkingstocht voor iedere natuurliefhebber. Zodoende heeft Game of Thrones aan Noord-Ierland net dat ene extra zetje gegeven waarmee het land uit de schaduw van grote broer Ierland weet te treden als bijzondere en zelfstandige reisbestemming.

Audley Fields

Audley’s Fields vormt het toneel voor Robb Stark’s kampement, maar is tevens gewoon een geweldige plek om even heerlijk uit te waaien

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>