Fulltime reisblogger worden? Zo doe je dat!

Wil je graag een andere wending geven aan je leven en ben je al een tijd geïnteresseerd om reizen en werken te combineren? Is wat wij doen voor jou eigenlijk een droom? Dit artikel is er voor wie ook graag de wereld zou rondreizen als reisblogger, maar om te beginnen vooral wil weten of dit werk realistisch is om op afstand te doen. En ook voor de reisliefhebber die helemaal geen leven als fulltime reisblogger ambieert, maar het er gewoon graag bij wil doen, is dit artikel erg interessant.

Reizen is een van de vele dingen die veel mensen op een laag pitje hebben moeten zetten door de coronacrisis. Als je voor je werk naar het buitenland moest, werd dat heel ingewikkeld. In veel landen lag het toerisme volledig op zijn gat. En al was het mogelijk om naar dat land toe te gaan, was het nog maar de vraag of je terug kon komen. Veel vluchten werden geannuleerd omdat ze zo goed als leeg waren. Restaurants waren gesloten omdat ze geen omzet hadden. Zomerbaantjes in het buitenland waren zo goed als niet bestaand. Ook ik als reisblogger zat meer thuis dan anders en deelde regelmatig mijn ‘kantoor’ met twee nieuwe collega’s van 6 en 5 jaar. Geen persreizen, geen informatiebijeenkomsten, geen content aanleveren voor social media, print-titels of magazines.

Gelukkig lijkt het tij te zijn gekeerd. Zolang je in het bezit bent van een coronapaspoort kun je naar vrijwel alle bestemmingen weer op vakantie, of op zakenreis. De meeste landen ontvangen ons weer met open armen, want het toerisme kunnen ze er na vorig jaar goed gebruiken. Een ideaal moment ook om als beginnende digital nomad je vleugels uit te slaan en naar Santiago, Kigali of Windhoek af te reizen. Dat levert geheid unieke content op en mocht er onverhoopt niet naar huis gevlogen worden vanaf Chili, Rwanda of Namibië, is dat niet direct een probleem. Want met je laptop (en internet) kun je overal werken, ook vanaf een tropisch eiland. Kies je voor iets meer zekerheid, dan vertrek je naar Spanje of Polen. Kun je in principe altijd weer thuis komen.

reishonger vlag mexico

Leven als digital nomad

Je kunt jezelf concreet afvragen welke jobs haalbaar zijn om op afstand te doen. Als je maar een laptop en goede internetverbinding hebt, kom je een heel eind als grafisch vormgever, schrijver, online marketeer of vertaler. Hoewel netwerken ook wel van belang is, kun je met bepaalde jobs prima opdrachten online vinden. Video’s monteren, logo’s ontwerpen, websites (op)bouwen, online coaching. Maar reken erop dat je best veel zult moeten werken en dat het zeker de eerste tijd alsnog geen vetpot zal zijn. Maar in veel Aziatische en Oost-Europese landen hoeft het leven ook helemaal niet duur te zijn, dus als je vooraf spaart dan kun je het daar als digital nomad of remote worker vast best een poosje uitzingen. En tussendoor ontmoet je ongetwijfeld veel andere digitale nomaden die je misschien weer op nieuwe ideeën brengen.

Handboek en stappenplan digital nomad worden
Alles over trending locaties en leven als digital nomad

Reisblogger worden

Is dit nou nog niet wat je zoekt, ‘alleen maar’ locatie-onafhankelijk werken als reislustige freelancer? Dan past reisblogger of influencer wellicht beter in je straatje. Je werk bestaat in principe uit het rondreizen over de hele wereld, waarbij je de mooiste plekken tegenkomt. Zelf je tijd indelen, elke dag met plezier aan de slag gaan, samenwerken met mooie bedrijven en bestemmingen, en heel veel mooie dingen meemaken. Het lijkt een ideaalplaatje en als het leven als reisblogger bij je past, is dat het ook.

De grote reisbloggers reizen de wereld rond én kunnen prima leven van hun blog, er zelfs een volwaardig inkomen uithalen. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer reisblogs opduiken. Er zijn weinig risico’s om de stap te wagen reisblogger te worden. Zo moeilijk is het niet, maar doorzettingsvermogen is wel vereist. Want zeker aangezien er zoveel reisblogs zijn, is het niet zo makkelijk er nog tussen te komen en je te onderscheiden.

Een reisblog starten – van dromen naar doen

Alleen in Nederland al zijn er honderden reisblogs en voordat je zelf aan de slag gaat is het slim om je eerst eens te verdiepen in wat er al is. Denk goed na over hoe jij zou willen dat jouw toekomstige reisblog eruit gaat zien en waarover je wilt gaan schrijven. Laat je niet tegenhouden door het feit dat er al zoveel anderen zijn, maar doe waar je goed in bent, blijf dichtbij jezelf en zorg voor een goed plan.

Als je echt de ambitie hebt om een betaald reisblog op te zetten, is het belangrijk goed te investeren in jouw blog. Een betaalde website met een eigen domeinnaam ziet er een stuk professioneler uit dan een gratis website. Investeer ook in marketing en zoekmachine optimalisatie zodat jij zoveel mogelijk mensen bereikt met je verhalen. Met andere woorden: wil je fulltime professioneel reisblogger worden, neem je blog dan vanaf het begin serieus.

Er zijn ook een paar handige trucjes om ervoor te zorgen dat je reisblog een succes wordt. Allereerst moet je een notitieboek kopen. Heel ouderwets, maar wel de beste manier om snel dingen te noteren. Je wilt natuurlijk je volgers zoveel mogelijk vertellen over jouw ervaringen. Het is dan handig om tussendoor aantekeningen te maken zodat je niks vergeet in het artikel. Daarnaast moet je een goede camera kopen of een telefoon die behoorlijke plaatjes kan schieten. Mooie foto’s geven je blog ontegenzeggelijk extra cachet en trekken vaak ook extra lezers aan.

reisblogger little adams peak

Little Adams Peak

Zoek een niche

Vervolgens is het belangrijk om je eigen weg te volgen en een bepaalde doelgroep te kiezen die je wilt aanspreken. Zo kun je je blogs richten aan bijvoorbeeld backpackers, expats of reizende gezinnen. Of je schrijft een blog over een specifiek land. Als je alles door elkaar plaatst, wordt het snel gezien als chaotisch. Focus je dus op een specifieke richting en daarmee doelgroep. Je maakt het hierdoor voor jezelf ook een stuk makkelijker. Geef je bezoekers daarnaast nuttige informatie, reistips en ervaringen. Het is niet alleen fijn als mensen kunnen leren van jouw verhalen; het is zelfs noodzakelijk om meer mensen te bereiken dan enkel familie, vrienden en wat toevallige volgers op social media.

Bijkomend voordeel: in de hectiek van alle reisblogs wordt vaak (te) veel waarde gehecht aan unieke bezoekers en bereik op social media. Een uitgelezen kans voor micro-influencers in een bepaalde niche om eruit te springen en zomaar door de barrières van deze cijfers heen te breken.

Blijf leren

Investeren in kennis is het beste wat je jezelf cadeau kunt doen als je van reisbloggen je werk wilt gaan maken. Want als jij jezelf verrijkt kan ook jouw bedrijf groeien. Er is eindeloos veel te leren op het gebied van schrijven, fotografie, video, (affiliate) marketing en SEO. Bovendien moet je alle skills leren die noodzakelijk zijn om geld te verdienen met je travelsite; hoe onderhandelen werkt, hoe je je lezerspubliek kunt vergroten, hoe je een contentstrategie opzet, hoe belastingaangifte werkt, … Er worden online ontzettend veel cursussen, workshops en e-boeken aangeboden en er zijn (wereldwijd) verschillende webinars en congressen, gericht op reisbloggen en social media, die meer dan de moeite waard zijn.

Hard werken

Daarnaast moet je zeer vastberaden zijn. Je volgers verwachten regelmatig content met leuke foto’s en verhalen. Hiermee kun je jezelf op de kaart zetten. Je mag het werk zeker niet onderschatten, want er kruipt heel wat tijd in het schrijven en publiceren van nieuwe artikels, het uitzoeken en eventueel bewerken van je foto’s en het updaten van je sociale media. Je moet kwaliteit en inhoudelijke artikelen leveren, die ook jaren later nog goed gelezen worden. En tijd reserveren voor research, administratie, technische dingetjes, onderhandelingen, het maken van rapportages, meetings, … Goed je tijd indelen en je vrije tijd bewaken doe je handig met een agenda.

Het kost veel tijd om een reisblog en social media kanalen te laten groeien. En het duurt doorgaans wel even, zéker een jaar, voordat je eindelijk geld begint te verdienen met je blog en je de vruchten van je werk kunt plukken. Een succesvolle blog opzetten is niet iets wat je even doet, maar vergt een lange adem. Succes komt niet van de ene op de andere dag. Dus stop pas met je baan wanneer je een stabiele basis hebt staan en voldoende spaargeld.

reisblogger martijn tulum

Geld verdienen met je blog

Het heeft tijd nodig voor je een reisblog hebt waar je een al dan niet volwaardig inkomen uithaalt. Je hebt een groot bereik nodig om je verdienmodellen goed voor je te laten werken. Een aanzienlijk publiek dat jouw reisblogs leest en steeds meer volgers naar je social media kanalen. Netwerken is dus een pre, zo niet een must. Met collega reisbloggers én met PR, marketing en influencer bureaus. En vergeet ook niet dat een reisblog maken en onderhouden meer is dan reizen, foto’s maken en teksten schrijven. Het is ook belangrijk om te evalueren, de cijfers van je blog in de gaten te houden. Zo kun je leren wat aanslaat en wat niet, informatie vergaren over wat je publiek precies verwacht.

Als het eenmaal zover is dat je een stevige basis trouwe volgers hebt opgebouwd, dan zul je zien dat een graantje meepikken genoeg kan zijn. Want hoe groter je publiek wordt, hoe meer je kunt vragen voor een vermelding op je blog. Dan zijn er uiteindelijk vele manieren om geld te verdienen met je blog. Denk aan advertenties, gesponsorde posts op je website of social media, betaalde product reviews, affiliate marketing (commissie), persreizen of het verkopen van foto’s. Misschien dat jou zelfs op een dag niet langer een ‘gratis overnachting’ wordt aangeboden alsof je de loterij hebt gewonnen, maar dat je betaald wordt om mooie plekken te ontdekken en content te creëren. Met deze tips kom je al een stuk dichterbij het verwerkelijken van jouw droombaan!

reizen en werken

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>