Filmwereld Reiswereld

Tijdens het bekijken van een film kan je je soms werkelijk vergapen op het landschap. Epische natuur zoals in ‘The Lord Of The Rings’, zoet platteland als in ‘Atonement’, de straatjes van Londen in ‘Notting Hill’. Allemaal zijn ze weergegeven op hun best.

Twilight

Tijdens het bekijken van een film kan je je soms werkelijk vergapen op het landschap. Epische natuur zoals in ‘The Lord Of The Rings’, zoet platteland als in ‘Atonement’, de straatjes van Londen in ‘Notting Hill’. Allemaal zijn ze weergegeven op hun best.

Maar eens zo vaak zijn die landschappen ook écht zo mooi. Filmmakers zijn immers niet dom, ze weten de beste plekjes te vinden om hun verhaal goed neer te zetten. Sommige gebieden zijn echte hot-spots voor filmmakers. Neem nu Hawaii, waar zowel ‘Lost’ als ‘Pirates Of The Caribbean’ werden opgenomen, of Wicklow waar films als ‘Becoming Jane’, de serie ‘Camelot’, ‘Braveheart’ en delen van ‘P.S. I Love You’ werden opgenomen.

Landhuizen en kastelen
En dan hebben we het nog niet over de (land)huizen en kastelen die verschijnen in films. Denk aan het prachtige kasteel uit de romantische film ‘Made Of Honour’, dat effectief bestaat. Het heet Eilean Donan Castle, en staat in Schotland. Het landhuis van de vrouwe in ‘Becoming Jane’ staat in Ierland, heet Kilruddery House en kan je vrij bezoeken. En zo zijn er ontelbare voorbeelden.

En nu jij!
Daar kan jij van profiteren! Vele landen en steden gebruiken het feit dat hun gebied of gebouw werd gebruikt in een film als lokkertje voor toeristen. Je kan per bus langs de herkenbare plaatsen gaan, vergezeld van een gids die je de bijzonderheden van die locatie vertelt. Dat kan erg handig zijn als je geen zin hebt om veel moeite te doen om deze plekken te bezoeken, of liever niet te ver wandelt. De gids brengt je waar je wilt zijn. Of je kan zélf uitzoeken hoe je die plaatsen kan bezoeken. Het is niet moeilijk om via google te vinden waar welke film werd opgenomen. Of beter nog: vaak kan je brochures vinden over deze locaties.

Uit eigen ervaring weet ik dat sommige van die plekken heerlijk zijn om te bezoeken. Ik bezocht zo al de kustlijn van de serie ‘Camelot’ (die in werkelijkheid de rand van een meer is), Kilruddery House uit ‘Becoming Jane’ en het prachtige landweggetje waar Gerry en Holly elkaar ontmoeten in ‘P.S. I Love You’. En ik kan je zeggen, die plaatsen waren prachtig, mooier zelfs dan in de films.

De meeste van die locaties bezocht ik eerder per ongeluk. Vaak besefte ik pas waar ik stond toen ik de tijd nam om eens om mij heen te kijken en na te denken waarom die plek mij zo bekend voorkwam. Maar het is ook al gebeurd dat ik een plek waar ik hals over kop verliefd op werd, later herkende op tv.

Ook in eigen streek bestaan er wandelingen uit tv-series en films. In Vlaanderen bijvoorbeeld was de serie ‘Katarakt’ erg populair en de landschappen waren werkelijk betoverend. Intussen kan je een fiets/wandelroute vinden die je dwars door de boomgaarden en dorpjes uit deze serie leidt. Die route is erg mooi!

Dus: ga op wandel, trek er op uit, zoek die locaties op, vaak zijn ze echt de moeite!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>