Expeditiereis naar Sachalin

Een expeditiereis naar het Russische eiland Sachalin?! Topo Travel heeft in samenwerking met Nicole Rutten de eerste georganiseerde reis opgezet. Nicole is geografe en heeft een aantal jaren op Sachalin gewoond.

tundra-sachalin

Sachalin, een boeiend eiland dat voor de avontuurlijke reiziger veel te bieden heeft. Een unieke reis; wellicht is er in West-Europa niemand die zoiets aanbiedt! Wil jij als een van de eersten dit ontoegankelijke eiland bezoeken?

DE REIS NAAR SACHALIN – Nicole Rutten

De reis naar Sachalin

De reis naar Sachalin

Anton Tsjechov schreef zijn boek “De reis naar Sachalin”, nadat hij in 1890 naar Sachalin was gereisd om de strafkampen van de gedeporteerden te bezoeken. In augustus 2011 vertrekt de eerste georganiseerde reis naar Sachalin. Het voor de (buitenlandse) toerist ontoegankelijke eiland kun jij nu als een van de eersten gaan bezoeken.

Sachalin: het Russische eiland ten noorden van Japan
Sachalin? Daar hebben de meesten van ons toch even de kaart voor nodig om op te zoeken waar het nu precies ligt. Bij Vladivostok denken wij dat wij in het uiterste zuidoosten van Rusland zijn, maar je kunt nog net iets verder! Ten noordoosten van Vladivostok ligt het smalle langgerekte eiland Sachalin. Sachalin is één van de grootste eilanden in Rusland en bestaat voor tweederde uit bergen. Er zijn twee moddervulkanen, meer dan 60.000 rivieren en beken en het eiland telt meer dan 15.000 meren. Vanuit Sachalin kun je in de zomer in ruim 5 uur met de boot naar het noordelijke eiland van Japan reizen. En vanuit Sachalin kun je dan ook per boot naar de zuidelijke eilanden van de Kurillen reizen. Een nog ontgonnen fascinerende omgeving.

Yuzhno-Sakhalinsk, hoofdstad van het Sachalinkskaya Oblast
De hoofdstad Yuzhno-Sakhalinsk heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De enorme olie- en gasvoorraden zijn aangeboord, de infrastructuur voor de exploratie is gerealiseerd en de export in de Aziatische regio is vanaf 2009 op grote schaal gestart. Een van de grootste LNG-fabrieken ter wereld staat nu op Sachalin en tijdens de reis zullen we deze fabriek bezoeken. In Yuzhno-Sakhalinsk zijn kantoren en hotels uit de grond gestampt en de stad heeft een face-lift gekregen. Deze Russische stad zullen we te voet verkennen: van het Regionale Sakhalin Museum tot de vlees- en vismarkt. Buiten de stad heeft de tijd stilgestaan en is het ver weg gelegen eiland in zijn oorspronkelijke vorm te bezoeken.

Sachalin vanuit Sachalin
Naast de taal- en cultuurbarrière ontbreekt het op Sachalin aan vrijwel elke toeristische infrastructuur. Het is daarom een moeilijk toegankelijk eiland. Ik heb zelf 3 jaar op Sachalin gewoond en in die tijd stap-voor-stap het eiland weten te ontdekken, in zomer én winter. Een ware ontdekkingsreis. Het is een fascinerend eiland voor de avontuurlijke reiziger. Ik ben bijzonder enthousiast om jullie Sachalin te laten zien en beleven, met respect voor mens, natuur en cultuur. Ik organiseer deze reis reis in samenwerking met Topo Travel, de geografische touroperator met reizen voor kleine groepen naar bijzondere bestemmingen. Mijn persoonlijke contacten op Sachalin zijn van grote waarde om deze reis mogelijk te maken. Tevens zal de Universiteit van Sachalin ons een wetenschappelijk kader bieden om onze inzichten en achtergronden over het leven, de natuur en de historie van Sachalin beter te kunnen begrijpen.

Een overvloed aan natuur
De stad Yuzhno-Sakhalinsk wordt direct omgeven door een prachtige natuur. Vanaf de bergen heb je indrukwekkende vergezichten over de stad, andere bergruggen, kusten en meren. Een wandeling naar Tsjechov Peak (1.045 m) en de resten van een moddervulkaan zijn ware hoogtepunten. De oude vervallen en verlaten spoorrails en -tunnels waarover en waardoor we wandelen geven nog een stukje historie prijs van de Japanse overheersing van 1905 tot 1945. De alom bekende datcha’s waar we langs wandelen met de kleurenpracht van groenten en fruit en mini-huisjes, zijn een waar genot voor het oog; zeker ten opzichte van de bekende grijze betonnen flats die in het verleden ook in overvloed op Sachalin zijn gebouwd. In augustus zoekt de zalm zijn weg stroomopwaarts in de vele rivieren langs de omvangrijke kustlijn. We aanschouwen de overvloed aan krioelende vismassa en de visindustrie die zich op Sachalin heeft ontwikkeld. Langs de weg worden eveneens grote indrukwekkende krabben verkocht, die in de wateren rondom het eiland leven.

Tijdens de rondreizen over het eiland zijn de vergezichten over de kusten van Sachalin waanzinnig indrukwekkend. We bezoeken de meest bijzondere rotsformaties en verblijven een nacht bij de kust. We schetsen hierbij een beeld van de bevroren ijszee tijdens de Siberisch koude winters langs de noord-oostkust van Sachalin. Een ijszee die verrassenderwijs, zeker in het weekend, volzit met mensen voor het uitoefenen van de nationale sport: vissen.

Sachalin heeft een unieke planten- en dierenwereld waar onze gespecialiseerde gids ons een inkijk in zal geven. De beren willen we niet tegenkomen in de natuur, daarvoor kunnen we naar de dierentuin. In de Russische taal word je erop gewezen je handen niet door de tralies te steken! Ook bij de tijger…….

Naar Nogliki, een unieke treinreis naar het noorden van Sachalin

Unieke treinreis naar het noorden
Minder ver, maar vele malen unieker dan een reis met de Trans-Siberië-Express is een reis per trein naar Nogliki in het noorden van Sachalin. Zo’n treinreis is al een belevenis op zich. Hoe leven de mensen in deze verafgelegen gebieden? En wat vinden we hier nog terug dat herinnert aan de Goelag-kampen en de autochtone bevolking van Sachalin?

Zonder toeristische infrastructuur rondreizen over Sachalin
Met als doel dat je Sachalin echt kunt ervaren maken we een rondreis over het eiland. Het is dan niet de vraag wèlke accommodatie we kiezen om te overnachten, het de vraag waar er ergens iets is waar we kunnen overnachten. Buiten de stad zijn de overnachtingsmogelijkheden zeer beperkt. We maken gebruik van hotelletjes en een soort vakantiehuis en we kamperen (geheel verzorgd) in de vrije natuur. Je kunt basisvoorzieningen verwachten, die je als avontuurlijke reiziger als voldoende zult beoordelen. Voorts zijn de wegen buiten de stad veelal ongeasfalteerd, dus het comfort en de reissnelheid nemen direct aanzienlijk af.

Na 2 ½ week maak je je terugreis naar Nederland vol indrukken: het was uniek, mooi, indrukwekkend, stoffig, zwerfvuil op de picknickplek en het strand, warm en zonnig, wat een hoeveelheid vis, en die krabben, inzicht in het leven op Sachalin, nu en in het verleden…. de uitgestrekte bossen en die betoverende kustlijn…. veel gezien, wat een ervaring! En die Russen.

Meer informatie over deze bijzondere expeditiereis is te vinden in deze brochure van Sachalin.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>