Een week Cappadocië voor €99 – te mooi om waar te zijn?

Je kent ze vast wel, die advertenties die je op social media voorbij ziet komen waar in een 8-daagse reis naar het idyllische Turkse sprookjeslandschap Cappadocië - die van de luchtballonnen - wordt aangeboden voor slechts €99. Websites als Vakantiepiraten, Ticketspy en WeFlyCheap linken maar wat graag door naar dit aanbod van reisorganisatie Corendon. Te mooi om waar te zijn? Wij zochten het voor je uit!

“Thuisblijven is duurder!”, is de veelgelezen phrase bij deze aanbieding. En zo lijkt het ook, want voor dit geld een hele week weg is natuurlijk vrijwel onmogelijk. Toch lijkt het te kunnen. Geheel op eigen gelegenheid heb ik daarom deze reis bij Corendon geboekt en heb ik alle voor- en nadelen, evenals mogelijkheden om deze aanbieding te gebruiken, op een rijtje gezet.

Aanbieding Cappadocië Ticketspy

Een van de vele websites waarop deze goedkope aanbiedingen worden geprezen.

Wat is de deal?

De website van Corendon is in dat opzicht helder. Dit aanbod van €99 op geselecteerde data is een 8-daagse reis naar Cappadocië inclusief vluchten, hotels, transfers en halfpension. In het hoogseizoen ligt de prijs van deze reis wel hoger, tot zo’n €399 voor exact dezelfde reis. Maar in de maanden november-februari kun je hem dus ook voor een bodemprijs boeken. Het mooie is dat dit aanbod ieder jaar weer terugkeert! Voorwaarde is wel dat er voldoende deelnemers zijn (minimaal 30) en dat hoor je pas twee weken van tevoren. Zo overkwam het mij en mijn reisgenoot twee jaar terug dat de reis toch last-minute werd afgezegd. Afgelopen voorjaar hadden we echter meer geluk en konden we eindelijk naar het felbegeerde Cappadocië!

Wat de reis verder precies behelst is minder concreet omschreven op de website. Er staat een grof dagprogramma genoemd, de hotels worden pas op locatie bekend gemaakt en de exacte invulling van het programma kan ook nog wisselen. Wel staat vast dat je 7 overnachtingen hebt. Je vliegt op Antalya, overnacht daar en rijdt de volgende dag naar Cappadocië voor drie nachten. Daarna heb je weer een reisdag terug (het is ruim 600 km rijden door de bergen, dus je bent twee volle dagen kwijt aan het van en naar Cappadocië reizen vanaf Antalya) en blijf je de rest van de tijd weer in Antalya en omgeving.

Liefdesvallei Cappadocië

De liefdesvallei in Cappadocië heeft een van de mooiste uitzichten van de regio

Te mooi om waar te zijn? Bijkomende kosten

Waarschijnlijk zul je je afvragen hoe een reis voor dit bedrag kan worden aangeboden en lijkt het te mooi om waar te zijn. Het klopt dat er nog extra kosten bij komen. De €99 is zonder €25 boekingskosten en enkel met handbagage (een koffer bijboeken kost €30). Verder kun je ter plekke een excursiepakket aanschaffen. Dit kostte ten tijde van onze reis (februari 2018) €169 en omvat de volledige invulling van de dagen.

Voor de basisprijs heb je ter plekke de overnachtingen (incl. ontbijt en diner) en transfers tussen de hotels, maar de tours en uitstapjes overdag zijn niet inbegrepen. Hiervoor dien je het excursiepakket aan te schaffen. De onderdelen die genoemd staan in het programma, zoals Göreme, Zelve, de Liefdesvallei, ondergrondse steden etc., vallen onder het excursiepakket, evenals dat hier dan al je lunches ook bij inbegrepen zijn. Het is niet verplicht om dit pakket aan te schaffen, maar het wordt vanuit Corendon ten zeerste aangeraden. Het is echter ook prima mogelijk om dit te laten en zelf op pad te gaan, wat ik later in dit stuk zal toelichten.

Ook verdient het aandacht dat ondanks dat de reis verkocht wordt als ‘Rondreis Cappadocië’, het half/half is verdeeld tussen Cappadocië en Antalya. Je zult dus maar een relatief klein deel van de reis in het binnenland van Turkije zijn en de andere helft van de tijd aan de Turkse Riviera spenderen – wel ook met een dagprogramma vol excursies.

Cappadocië ondergrondse steden

Cappadocië is rijk aan ondergrondse steden en dorpjes die zijn uitgehouwen in de rotsen

Overige (mogelijke) bijkomende kosten zijn een waterarrangement; gedurende een week onbeperkt waterflesjes voor €5 die je steeds kunt pakken in de bus. Alle overige drankjes zijn exclusief, dus ook drankjes bij de lunch of diner zijn niet inbegrepen. Dit staat keurig aangegeven op de website van Corendon, maar het kwam voor enkele deelnemers bij onze reis toch nog als een verrassing. Omdat hier natuurlijk op verdiend moet worden, zijn drankjes ook niet per se goedkoop – in Cappadocië betaal je al snel €5 voor een wijntje of een biertje, iets om rekening mee te houden dus als je low-budget reist!

Een disclaimer wat betreft de genoemde prijzen: de verhoudingen tussen de prijs van de reis en het excursiepakket kunnen wisselen. Op dit moment is de basisprijs van de reis duurder – €179, en is het excursiepakket goedkoper geworden, namelijk €99. Bekijk dus altijd zelf de meest actuele prijzen voor dit aanbod.

Buiten het excursieprogramma zijn ook nog extra activiteiten te boeken, zoals een ballonvaart, Derviche- en Turkse avond. Laatste twee zijn respectievelijk plus €17 en €30, de ballonvaart wordt hieronder extra toegelicht.

Luchballon Cappadocië

Voor velen een hoogtepunt van hun bezoek aan Cappadocië; een tocht met de luchtballon

De ballonvaart

Alle reclames die je voor Cappadocië voorbij ziet komen, bevatten foto’s van het mystieke sciencefictionlandschap met tientallen luchtballonnen erboven. Kortom, een waar bucketlistitem voor je reis naar deze regio! Ook bij deze rondreis kun je een ballonvaart boeken. Deze is echter niet inbegrepen in het excursiepakket en komt er nog extra bij. Wij hebben gedurende deze reis begin februari 2018 via Corendon €130 p.p. voor de ballonvaart van een uur betaald. Deze prijs ligt echter niet vast – kennissen hadden voor dezelfde ballonvaart in november 2017 nog €200 uitgegeven.

Zelf zou je deze activiteit ter plekke goedkoper kunnen boeken, zoals later ook uiteengezet wordt. Als je echter het excursiepakket boekt zit je ook vast aan een dagprogramma en dan is het fijn als er rekening wordt gehouden met je ballonvlucht. Zo ging de eerste vlucht die we zouden doen niet door vanwege te slechte weersomstandigheden vroeg in de ochtend. Het dagprogramma werd zodoende omgegooid om later op de dag alsnog de ballon in te kunnen stappen, voor degenen die dat geboekt hadden. Er is dus geen garantie dat de ballonvaart altijd door kan gaan. Mocht je geen interesse hebben in de ballonvaart en wel het excursieprogramma bijgekocht hebben, dan is dat extra nadelig. Ook voor deze mensen stond het dagprogramma namelijk in het teken van de ballonvaart en zij hebben dus vrij veel opzij moeten zetten voor ónze vlucht.

Luchtballonnen cappadocie

Vanaf het moment dat er groen licht is, worden honderden luchtballonnen klaargemaakt voor vertrek.

Addertjes onder het gras?

Nog steeds – ook als je het excursiepakket boekt – is het een goedkope reis waarvan je je kunt afvragen hoe het voor zo’n prijs kan worden aangeboden. Zijn er addertjes onder het gras? Nou nee, niet per se. Wel is ons gedurende de reis duidelijk geworden dat de trip staatsgesponsord is. Mede dankzij Erdogan hebben wij dus goedkoop vakantie kunnen vieren. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Tijdens de reis doe je verplicht drie winkels aan die ervoor betalen om in het programma opgenomen te worden: een tapijtknoperij, een leerwinkel en een juwelier. Deze zaken zijn gesponsord door de Turkse staat en kunnen zodoende hoge ‘kortingen’ geven (hoeveel je hier van gelooft, is aan eenieder voor zich). Op zijn beurt verdient Corendon weer een percentage van de aankopen die mensen uit de groep bij deze zaken doen.

Dit is onderdeel van het verdienmodel en maakt dat de reis zo belachelijk goedkoop kan worden aangeboden. Wel gaat dat natuurlijk van de tijd af die je aan de omgeving kunt besteden, je bent per zaak toch al snel 2,5 uur kwijt, dus van de effectief 4 volle dagen die je er hebt (acht-daagse reis minus de twee vluchtdagen en twee lange reisdagen), ben je er in totaal al bijna één kwijt aan verplichte winkelbezoeken. Dat moet je natuurlijk wel voor lief nemen. Heb je geen behoefte daar aan, dan kun je natuurlijk ook zelf ter plekke alles regelen!

Pigeon Valley Cappadocia

De zogenaamde ‘Pigeon Valley’ doet haar naam eer aan

Gebruik het kale pakket voor je eigen invulling

Natuurlijk is het ook mogelijk om het excursiepakket niet aan te schaffen. Dan verblijf je wel in dezelfde hotels als de rest van het reisgezelschap, inclusief je ontbijten en diners, maar kun je de dagen zelf invullen. Vanuit Corendon wordt steeds gezegd dat je je in Cappadocië in the middle of nowhere zult begeven en dus niets kunt ondernemen. Dat valt echter reuze mee en je kunt ter plekke prima zelf je activiteiten regelen. Zeker als je met meer bent, kan het de moeite waard zijn als je de kosten van bijv. een taxi kunt delen. Toegang tot de nationale parken en bezienswaardigheden zijn ongeveer €5 per keer, busritjes kosten zo’n €2,75 per keer en bijvoorbeeld een ballonvaart kun je voor ongeveer €100 p.p. regelen.

Wel ben je weer meer tijd kwijt aan het zelf organiseren, het scheelt in dat geval al veel als je een woordje Turks spreekt. Ook zijn bijvoorbeeld bussen in Cappadocië niet echt betrouwbaar qua dienstregeling en kun je aan dergelijke logistiek vrij veel tijd kwijt zijn. Wel ontloop je zo de verplichte winkelbezoeken en kun je natuurlijk zelf bepalen hoe lang je bij een bepaalde plek blijft!

Met het excursiepakket zal je wat meer geld per persoon kwijt zijn dan wanneer je alles zelf regelt. Echter koop je er natuurlijk wel wat gemak mee en de uiteindelijke activiteiten zullen ongeveer hetzelfde zijn. Bij onze reis waren enkele reizigers die alleen gebruik maakten van het kale pakket. Een aantal daarvan kwamen we continue tegen bij de grote bezienswaardigheden in Cappadocië. Een ander stel was al eens in Cappadocië geweest en wilden vooral andere activiteiten doen als winkelen en quad rijden. Dan loont het ook om niet het excursiepakket te nemen maar zelf ter plekke je dagen in te vullen.

Fairy Chimneys

Deze illustere rotsformaties hebben als bijnaam ‘Fairy Chimneys’.

Voor- en nadelen

Uiteindelijk hangt het natuurlijk geheel af van wat je eigen verwachtingen zijn, of deze reis de moeite waard is of niet. De €99 is een basisprijs, maar met excursiepakket, ballonvaart en drankjes erbij ben je voor de 8 dagen al snel zo’n €500 kwijt. Dat is wel inclusief alles; eten, drinken, verblijf, dagprogramma, transfers en vluchten.

Het reisgezelschap waarin wij reisden was zeer gemêleerd. We hadden een wat oudere groep verwacht, maar volgens onze reisleidster was de groep onverwacht jong, met ook veel mensen van rond de 30.

Mocht je niet van groepsreizen houden, dan kun je dus ook kaal gaan en zelf je dagen invullen. Op die manier maak je slim gebruik van de goedkope reis van Corendon zonder verder aan hen en het gezelschap vast te zitten. Het is tenslotte de goedkoopste manier om in deze regio te komen. Voor mij persoonlijk was het mijn eerste groepsreis en ik heb me prima kunnen vermaken. De sfeer in de groep was goed en zeker als je je erop voorbereid dat er her en der wat gezeurd kan worden (en je dat gewoon omarmt als deel van het entertainment), dan heb je echt een prima week!

Dromenvallei Cappadocië

In de dromenvallei kun je allerlei vormen herkennen in de bijzondere rotsformaties

Conclusie: op naar Cappadocië?

Vraag die aan het begin gesteld werd, was of de €99 euro aanbieding te mooi was om waar te zijn? Conclusie? Nee, dat is hij niet. Het blijft een goedkope reis die je in principe zo duur kunt maken als je zelf wilt. Wél is het belangrijk je vooraf goed te oriënteren op de bijkomende kosten. Die staan gewoon vermeld op de website, maar zo voorkom je dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan!

Voor mij persoonlijk was de enige tegenvaller eigenlijk dat de reis relatief kort in Cappadocië was, maar het programma rondom Antalya was leuk genoeg om dat te compenseren. Zou jij ook gaan voor dit bedrag? Bekijk de foto’s en beslis zelf!

Taurus Gebergte Turkije

Voor je van Antalya bij Cappadocië komt, moet je eerst het machtige Taurusgebergte doorkruisen

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>