Een lang weekend in Villages Nature Paris

'Welcome House' staat er op de gevel. Half tien in de ochtend. Drie dames in sportieve tights en snelle schoenen hebben zich verzameld voor het receptiegebouw van Villages Nature Paris. De activiteit Running Nature staat op het programma voor vanochtend. Ik sluit aan. Een verkenning door het park en de bosrijke omgeving van Villages Nature Paris, onderdeel van Center Parcs.

Villages Nature Paris: Running Nature

State of the art zwembad

We sjokken in een slakkengangetje de hellingbanen richting het dak van het markante Aqualagon op. Dit kolossale zwembad is naar verluid het grootste zwemparadijs van Europa. Vanaf het dak kun je naar binnen gluren door de glazen gevel. En bijna de badgasten in de rij voor de glijbaan een high five geven. Het is de grote trekpleister van Villages Nature Paris. Zeven spectaculaire glijbanen. Zo stap je bij de Aquarocket in een capsule waarna de bodem onder je voeten verdwijnt en je in een vrije val naar beneden kukelt. Meer ontspannend is de oneindige glijbaan de Body Experience waarbij je onderweg wordt getrakteerd op een prachtig lichtspel. De andere glijbanen luisteren naar namen zoals onder meer Aqua Racer en Triple Tubes en hebben elk een adrenaline verhogend element. Daarnaast is er een pittig golfslagbad, onstuimige wildwaterbaan, ruim buitenbad en een speelse kindertuin voor de kleintjes. En vanaf het dak is er een mooi uitzicht over het park. Als je goed kijkt zie je Disneyland Parijs zelfs liggen.

Ecologisch paradijs

Villages Nature Paris, op zo’n 35 kilometer oostelijk van Parijs, is een samenwerking van de moederbedrijven van Disneyland en Center Parcs. Alhoewel het onder de vlag van Center Parcs wordt aangeboden zie je in het park de groene vogel van Center Parcs niet terug. Ook naar Mickey kun je tevergeefs zoeken. Het park heeft een ander accent meekregen. Dat is in de naam is verwerkt. Een ecologisch dorp in een natuurlijke omgeving, waarbij duurzaamheid centraal staat. Ecotoerisme voor de poort van Disneyland. Vanuit die gedachte is het park gebouwd en twee jaar geleden opgeleverd. En daar is men aardig in geslaagd. Een park met ontzettend veel groen waar natuur en mens in harmonie zijn. Dat zie je onder meer in de architectuur, zoals bijvoorbeeld het materiaalgebruik en de vormgeving terug komen. Gevels waar planten op groeien, bomen op daken, natuurlijke afscheidingen. Alles wordt verwarmd middels aardwarmte. Auto’s zijn niet toegestaan op het terrein buiten de parkeerplaatsen om de uitstoot van uitlaatgassen zoveel mogelijk te beperken. Er is volop ingezet op goede openbaar vervoer verbindingen om een alternatief voor de auto te bieden. Vanaf Nederland kun je zelfs de Thalys rechtstreeks naar Paris Marne-la-Vallée nemen. Vandaar uit is het nog 20 minuten met de bus naar Villages Nature Paris.

Een park waar zoveel te doen is, dat je elke dag weer iets anders kunt beleven. Waardoor iedere dag voelt als een nieuwe vakantie

Vijf werelden

Een kenmerk van de meeste parken van Center Parcs is de aanwezigheid van een centraal gebouw waarin het zwembad en andere functies zoals horeca, winkels, receptie en speelvoorzieningen zijn ondergebracht. Villages Nature Paris wijkt af van deze traditie met de realisatie van vijf werelden. Aqualagon is de wereld van waterpret. Boerderijdieren staan centraal in de wereld van de BelleVie Farm. Het is met een indoor speeltuin in boerderij thema meer dan een uit de kluiten gewassen kinderboerderij. Volop gespeeld wordt er ook in de wereld van de Forest of Legends. Als een groene long door een deel van het park lopen de prachtige Extraordinary Gardens. De Lakeside Promenade is de wereld waarin de horeca, winkels en het indoor vertier is ondergebracht. In iedere wereld wordt een breed scala aan activiteiten aangeboden voor alle leeftijden.

Mickey woont om de hoek

Vanaf het dak van Aqualagon zijn de drie donkerblauwe nokken van het dak van de ingang van Disneyland zichtbaar bij helder weer. Een leuk dagje uit vanaf Villagas Nature Paris. Bus 47 brengt je voor een luttele twee euro in twintig minuutjes er naar toe. Maandagochtend om half tien stroomt al een mensenmassa richting de ingang. Rustig is het hier vast nooit. De poorten gaan voor tienen al open. Geen rijen voor de kassa’s. De online ticketverkoop is blijkbaar goed ingeburgerd. De zwarte muizenoortjes en de witte Mickey handen kunnen meteen na binnenkomst worden aangeschaft in één van tientallen winkeltjes langs de Mainstreet USA. Een leuke replica van een Amerikaans stadje in de vorige eeuw. Aan het eind van de hoofdstraat staat het bekende kasteel van Doornroosje te pronken. De ingang van Fantasyland, één van de vijf themawerelden van het attractiepark.

Fantasyland is het echte Disney van Mickey Mouse, Pluto en Donald Duck. En het meest geschikt voor de kleintjes. Geduld is een schone zaak bij de meet en greet van good old Mickey in zijn eigen theater. Net een half uur na openingstijd geeft het klokje al een uur wachttijd voor een ontmoeting met de muis aan. Bij alle populaire attracties loopt de wachttijd al gauw op tot minstens een uur. Winnie de Poeh is duidelijk minder populair met een rijtje van een handjevol kleuters in de buitenlucht. Een kwartiertje schuifelen in de rij is de attractie It’s small world zeker waard. Het is een echte klassieker die alle Disneyparken in huis hebben. In een bootje vaar je in tien minuten langs alle continenten onder het vrolijke gezang van kinderen die in hun eigen taal het klassieke liedje ten gehore brengen. Het decor is prachtig. De iconen van ieder land passeren de revue. Onze tulpen, klompen en windmolens ontbreken niet.

Een ritje in alle attracties in een dag is onmogelijk. Niet alleen vanwege de lange rijen. Er resteren na Fantasyland nog drie werelden met tal van attracties. Adventure Land draait om de Leeuwenkoning, Aladdin, Indiana Jones en Pirates of the Caribbean. In Discoveryland staan de ruimte en de toekomst centraal met onder meer Buzz Lightyear en Starwars. Het wilde westen is nagebootst in Frontierland. Iedere dag in het land van Mickey en kornuiten eindigt met een parade. Rijen dik staat het publiek langs Mainstreet om een glimp op te vangen van Tijgertje, Pinokkio en Pluto. Paradewagens met dansende Disneyfiguren vormen de bonte stoet. Zodra de laatste wagen van het toneel is verdwenen stroomt het park letterlijk leeg en keert de rust weer terug.

Genoeg te doen in de omgeving

Het is een kleine drie kwartier kachelen van Villages Nature Paris naar de Eiffeltoren. Of een uurtje met de bus en de trein. En dan sta je midden in Parijs. Het kost je een klein uurtje om bij het Paleis van Versailles te geraken. Een dagje Parijs is vanaf het park dus prima mogelijk. Op een kleine vijf minuten van Center Parcs ligt het populaire winkelcentrum Val d’Europe dat ook vaak vanaf het park wordt aangedaan. De ligging biedt daarmee mogelijkheden genoeg voor uitstapjes. Maar nodig is het eigenlijk niet. Villages Nature Paris heeft alles in huis om gedurende je verblijf achter de slagboom te blijven. En ga tenminste een lang weekend. Het is toch minstens vijf uur rijden vanaf Utrecht. Gezellig samenzijn in een mooi park op een goede locatie.

Op uitnodiging van Center Parcs verbleef ik een lang weekend op Villages Nature Paris en bezocht Disneyland Parijs

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>