Luxe overnachten op een boerenerf aan de mooiste rivier van Nederland. In het plattelandsdorpje Veessen vind je prachtige ecolodges op 't Lennepserf. Wij gingen een weekendje duurzaam genieten van de rust, ruimte en natuur in de Gelderse IJsselvallei.

Daar waar eeuwenlang de koeien graasden, hooi lag opgeslagen en mais werd geteeld, kan je nu op een luxe manier genieten van de natuur en het tijdloze boerenbestaan. Na een leven lang boeren wil de familie Bos zoveel mogelijk mensen laten genieten van de rust, ruimte en natuur in de Gelderse IJsselvallei. Dit kan in één van de zes luxe boerderijlodges en een knus liefdesnest in de vorm van een hooiberg. Vanuit hier kun je uren dwalen langs de IJssel, mountainbiken op de Veluwe of gewoon lekker kuieren over het erf.

Vader Herbert en dochter Merle Bos begonnen in het najaar van 2019 met de aanleg van het vakantiepark ’t Lennepserf na meer dan zes jaar van voorbereiding. Dit nadat Herbert stopte met zijn melkveebedrijf in het kader van de aanleg van de Hoogwatergeul Veessen/Wapenveld.

Duurzaam en kleinschalig vakantiepark ‘t Lennepserf

We rijden vanuit Rotterdam naar Veessen en hoe dichterbij we komen, hoe meer de drukte en de bebouwing plaatsmaakt voor weilanden en bossen. Langs de legerplaats bij Oldebroek, langs landgoed de Dellen en langs de Deltawerken van de Veluwe. Vlak daarna rijden we het dorpje Veessen in. ’t Lennepserf zelf valt niet te missen: op de poort staat de naam groot aangegeven en we rijden rechtstreeks door naar de parkeerplaats.

Lennepserf overnachten bij de boer

Merle Bos wacht ons al op, als we het boerenerf oprijden. We parkeren de auto en Merle neemt ons mee naar ‘onze’ boerderijlodge voor dit weekend. Ze vertelt ons de geschiedenis van het boerenbedrijf en hoe zij samen met haar vader tot het idee kwam om hier een duurzaam vakantiepark te realiseren. Waar eerder de koeienstal stond, staan nu vier luxe, geschakelde ecolodges. Geheel in stijl met het historische en landelijke karakter van dit gebied. Bij het bedenken en het uitvoeren van hun plannen, is er vooral gekeken naar hoe zij persoonlijk graag een vakantie ervaren: terug naar de basis, zoveel mogelijk zelfvoorzienend, rekening houdend met de natuur en het milieu, en toch zo luxe mogelijk. Met deze wensen is de melkveehouderij getransformeerd tot een werkelijk prachtig vakantiepark met luxe duurzame accommodaties, ontworpen met oog voor landelijk detail.

zonnepanelen LennepserfLennepserf buitendouche

Ecolodges ‘t Lennerpserf beschikt over 220 zonnepanelen en een biomassasysteem, waarmee zij hun eigen energie kunnen opwekken. Ook wordt er zorgvuldig omgegaan met water en komt het regenwater terecht in een ‘poedelbak’, waarin ‘s zomers gezwommen kan worden. En de karakteristieke voersilo is omgebouwd tot buitendouche om een unieke boerenervaring te beleven. Bij de andere silo tap je pellets voor de kachel.

Boerderijlodge De Horstjes

Terwijl onze kinderen hun nieuwe verblijf gaan inspecteren, zetten wij lekker de pelletkachel aan. We ploffen even neer op de bank, een lokaal biertje uit het welkomstpakket maakt het rustmomentje compleet.

Welkomspakket LennepserfProost Lennepserf

Merle vertelde ons dat bij de bouw van het vakantiepark volop gebruik gemaakt is van materiaal dat voorheen ergens anders voor werd gebruikt. Zo vind je de drinkbakjes van de koeien nu in het toilet van de ecolodges. Niet om uit te drinken, maar om je handen boven te wassen.

Lennepserf duurzaamheid tijdens vakantie

Maar ook bijvoorbeeld de tegeltjes uit de oude boerderij zijn weer teruggeplaatst en van de oude houten spanten uit de koeienstal zijn prachtige meubels gemaakt.

De HorstjesLennepserf Ecolodge Horstjes

De Horstjes Lennepserf

Ecolodge De Horstjes op ‘t Lennepserf

Onze dochter heeft inmiddels het grote ligbad op de bovenetage ontdekt. Ze roept haar broer naar boven. Die zit beneden verstopt in het stapelbed. Achter een mooi weggewerkte schuifwand in de woonkamer bevindt zich een stapelbedstede. Omdat er geen reactie komt van beneden besluit dochterlief haar broer maar te gaan zoeken. Met een touw klimt ze naar het bovenste bed. “Ons eigen huisje”, roepen ze hardop, terwijl ze de schuifwand weer dichtdoen. “Hier zou ik wel willen wonen!” horen we ze nog net zeggen.

stapelbedstede LennepserfWeekendje Lennepserf

En ik moet zeggen, daar is niets aan gelogen. De lodge is prachtig ingericht, waarbij veel gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen. De overkapping is gemaakt van eiken gebinten en de verdiepingsvloeren van hout. De pelletkachel en verlichting geven een gezellige, intieme sfeer. De vloeren zijn heerlijk verwarmd, in de master bedroom staat een vrijstaand bad en de keuken is werkelijk van alle gemakken voorzien. De badkamer is uitgerust met een sunshower (douche met verwarmend infrarood licht en laag gedoseerd UV-licht), heerlijk tijdens deze koude dagen!

sunshower

Een aantal lodges is via een binnendeur met elkaar verbonden. Zo kun je de Horstjes boeken in combinatie met ‘t Marsje; een ideale accommodatie als je bijvoorbeeld op vakantie wilt met twee gezinnen of met opa/oma, kinderen en kleinkinderen, waarbij je elkaar gemakkelijk kunt opzoeken en je ook lekker kunt terugtrekken in je eigen lodge. De Horstjes is ook te boeken in combinatie met de Hoeven. De Horstjes is met de Hoeven verbonden via een overdekte vuurplaats. Ideaal als je met meerdere gezinnen op vakantie wilt.

In een aantal van de lodges is het toegestaan om huisdieren mee te nemen, dus onze hond Sam ging ook lekker mee. En ook de eigenaresse Merle heeft twee honden; Tico en Thomas. Deze lopen ook rond op het erf.

Ontbijten in Gelderland

weekendje weg Lennepserf

Heerlijk ontbijten met uitzicht over de Gelderse landerijen.

Lekker buiten ravotten op het boerenerf van ‘t Lennepserf

Een duurzaam en kleinschalig vakantiepark waar je heerlijk van het buitenleven kunt genieten. Dat is waar ‘t Lennepserf voor staat. En dat is direct de sfeer die je ervaart zodra je hier aankomt. Op het boerenerf hangt een gezellige, gastvrije sfeer.

Wat is er nou heerlijker voor kinderen dan lekker buiten spelen? En zeker als er zoveel ruimte is als op ‘t Lennepserf. Achter de lodges ligt een groot grasveld, waar je een potje voet- of volleybal kan spelen. In het aansluitende weiland ligt een grote trampoline en een zandbak met kruipbuizen.

buitenspelen Lennepserfvakantie met kinderen Gelderland

In de kapschuur is een gezamenlijke ruimte met een voetbaltafel en spelletjes voor het hele gezin. Hier bevindt zich ook de wellness waar je als gast gebruik van kunt maken. Voor de kapschuur staan wat fietsjes, steps en skelters, waar de kinderen gratis gebruik van kunnen maken.

Lennepserf moestuin

In de lente en zomer kan je fruit plukken uit de boomgaard of genieten van de geuren en kleuren uit de bloemen- en moestuin. En bij de grote vuurplaats rooster je ‘s avonds marshmallows op het kampvuur.

palletkachel

palletkachel Lennepserf

Na een dagje buiten spelen lekker even de kachel opstoken!

Ontspannen in de wellness

‘t Lennepserf heeft een eigen privé wellness waar je als gast onbeperkt gebruik van mag maken. Je reserveert van tevoren even een tijdstip en de ‘welnessschuur’ is 90 minuten lang helemaal voor jou en je gezinsleden alleen!

Lennepserf wellness

De wellness van ‘t Lennepserf

In de wellness vind je een Finse sauna, een Turks stoombad, een infrarood sauna, douches met scrubzout, een voetenbadje en een beschut buitenterras met heerlijke ligbedden. Met uitzicht op de weilanden kom je hier zeker even helemaal tot rust. En om het ‘wellness gevoel’ helemaal compleet te maken, kan je op ’t Lennepserf verschillende ontspanningsmassages boeken.

wellness

We namen onze kinderen lekker mee voor hun eerste sauna ervaring. Onze dochter vermaakte zich heerlijk in het voetenbadje en onze zoon, die dacht niet van wellness te houden, was uiteindelijk de sauna niet meer uit te krijgen.

sauna Lennepserf

Iedere zaterdagochtend kun je op ‘t Lennepserf in de kapschuur -of bij mooier weer in de boomgaard onder de stretchtent- een yin-yangles volgen. Van 10.00 tot 11.30 uur is het tijd voor yoga op het erf! De matjes liggen klaar, jij hoeft alleen een handdoek en een flesje water mee te nemen. Voor deelname wordt een donatie van 10 euro gevraagd, de opbrengst gaat naar stichting Embrace Life.

Doen in de buurt van ’t Lennepserf

‘t Lennepserf leent zich perfect voor een weekendje tot rust komen, even niets moeten. Je kunt hier gemakkelijk een weekendje verblijven zonder het erf af te gaan. Wil je toch meer van de omgeving zien, dan hebben wij een aantal leuke activiteiten (met kinderen) en bezienswaardigheden op een rij gezet. Want ’t Lennepserf ligt fraai gesitueerd in de IJsselvallei, met enerzijds de Veluwe en anderzijds de Sallandse natuur. ‘t Lennepserf ligt in een heel gevarieerde omgeving met bos, heide, water, landerijen, historische monumenten en Hanzesteden. Eerder schreven we deze blog met de mooiste natuurgebieden van Gelderland.

In het centrum van Heerde kun je genieten van lokale specialiteiten. Smul van een Heerdenaartje, hét gebakje van Heerde: hazelnootschuimgebak gevuld met mokkacrème. Of scoor een leuk souvenirtje voor thuis: Heerder Slokje, Heerder kruidenbitter, Heerder Edeltje en Heerder bieren. In het buitengebied vind je stalletjes en mandjes langs de weg met verse en Veluwse producten. In deze tijd van het jaar vind je daar spruitjes, boerenkool, snijbiet, pompoenen, walnoten en ander lekkers!

Vosbergenpad Heerde

Vosbergenpad bij Heerde.

Rondom Veessen vind je maar liefst vijf prachtige klompenpaden, variërend in lengte van 10 tot 15 kilometer. Het Elsvoorderpad (groene markering) loopt direct langs ‘t Lennepserf en laat je het landschap rond Veessen en Vorchten ontdekken. De route leidt je door weilanden, langs de IJssel, door akkers en over historische kerkenpaden.

Kasteel en landgoed Vosbergen

Bij het dorp Heerde ligt het historische landgoed ‘Vosbergen’. Het landgoed is voor het grootste deel toegankelijk om te wandelen; wandel het Vosbergenpad, een klompenpad van 14 km op landgoed Vosbergen en omgeving. Tijdens de wandeling kom je langs een vijftal historische gebouwen, waaronder het fraaie Kasteel Vosbergen.

Kasteel Vosbergen

Kasteel Vosbergen organiseert in de zomer wandelingen op het landgoed met gidsen en jaarlijks een zomerfair en winterfair. Kijk voor meer informatie op de website van Visit Heerde.

Kerstmarkt Vosbergen

winterfair

Bezoek aan de winterfair op het historische landgoed Vosbergen.

Natuurgebied de Renderklippen

Op zo’n 10 minuten rijden van ’t Lennepserf ligt de Renderklippen. Dit is een schitterend natuurgebied tussen de gemeenten Heerde en Epe. In het 223 hectare grote gebied zie je vooral veel heidevelden en dennenbossen. In augustus, september moet de pracht helemaal compleet zijn, als de heide in bloei staat en honderden meters paars kleurt. Ook in november is het bos verrassend. Slingerende paden, hoge loof- en dennenbomen, vennetjes en heide op glooiende heuvels. In dit indrukwekkende landschap kan je prachtig en rustig wandelen en fietsen.

struinbos Heerde

kabouterpad Renderklippen

Een prachtige wandeling langs de schaapskooi en over de Renderklippen via het Kabouterpad.

Aanraders zijn het Pluizenmeertje (volg het Natuurpad of de lange afstandswandeling het Maarten van Rossumpad) en het Heerderstrand, midden tussen de idyllische bossen van de Veluwe.

Renderklippen schapenkooidierensporen zoeken

Op het terrein graast ook een kudde van 150 schapen. De authentieke schaapskooi met rieten kap is een sieraad voor de omgeving. Er lopen hier verder veel edelherten, reeën en wilde zwijnen rond. En geregeld worden er sporen van wolven gevonden. Na je boswandeling kun je terecht voor een drankje in uitspanning De Schaapskooi. Dit is tevens startpunt van klompenpad Het Horsthoekerpad (15 km). De route is in twee richtingen oranje gemarkeerd met klompjes, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

bosgebied Renderklippennatuurpad Heereschapenkooi Renderklippen

Kinderbelevingspaden in Epe

In Epe vind je de kinderbelevingspaden ‘t Eperholt. Deze bestaan uit drie verschillende paden van ongeveer drie kilometer met verschillende thema’s. Je hebt de keuze uit de Vogelroute, Hertenroute of de Zwijnenroute. De routes zijn gemarkeerd met vogelhuisjes, hertengeweien en zwijntjes. Deze wijzen je de weg. Ze hangen in de bomen dus de kinderen moeten echt speuren!

Kinderbelevingspaden Epe

De kinderbelevingspaden in Epe vind je op 8 km van ‘t Lennepserf.

Epe vormt de ideale bestemming voor een vakantie of dagje uit met 100% wildgarantie. Zwijnen, herten, ijsvogels en dassen behoren tot de vaste bewoners van de de directe omgeving van Epe.

Hertenkamp bij LennepserfHertenkamp Epe

Hertenpad Epe

In Epe ontdek je via de Kinderbelevingspaden de natuur op de Veluwe

Wij kozen voor het Hertenpad, deze start bij Brasserie Floor. Hier bevindt zich ook het Hertenkamp, waar naast herten ook kippen, konijnen en pauwen te zien zijn.

Deltawerken van de Veluwe

Het gebied rondom Veessen is niet alleen prachtig, maar ook heel bijzonder door de speciale functie: om de dorpen en steden beter te beschermen tegen hoge waterstanden van de IJssel, is hier in het kader van Ruimte voor de Rivier in 2017 een acht kilometer lange hoogwatergeul aangelegd. Deze hoogwatergeul, van Veessen tot Wapenveld, wordt ook wel de ‘Veluwse Deltawerken’ genoemd.

Deltawerken Veluwe

Deltawerken van de Veluwe

Deze nieuwe natuur ligt direct achter ‘t Lennepserf. Hier tussen de twee dijken kun je heerlijk wandelen en fietsen en vooral fantastisch vogels spotten. In de hoogwatergeul zie je regelmatig blauwe kiekendieven, velduilen en buizerds jagen. Op de Hoogwatergeuldijken zijn fietspaden aangelegd en over die paden, door het dorp en langs de IJssel loopt het klompen(wandel)pad het Elsvoorderpad.

Ontdek de IJsselvallei aan twee zijdes: Veluwe en Salland.

Beleef de natuur langs de IJssel

Langs de oevers van de IJssel kun je heel mooi wandelen. Wandel het Elsvoorderpad (groene markering) langs de IJssel en het Markluiderpad of Paddenpad (beiden blauw) door de IJsselvallei. Wandelen door weilanden, langs de IJssel, door akkers en over historische kerkenpaden. Weidse uitzichten, dijken, waterlopen en karakteristieke boerderijen bepalen het beeld. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Kozakkenveer

Het Kozakkenveer

Om de IJssel over te steken en de Veluwe te verbinden met Salland kan je (van april t/m oktober) gebruikmaken van het Kozakkenveer. Het Kozakkenveer is een voormalige Belgische garnalenkotter, die tegenwoordig als veerpont wordt gebruikt om bij kilometerraai 962 de IJssel bij Veessen over te steken. Zomers maken tienduizenden voetgangers en fietsers hier gebruik van.

Het tarief was kort na de oorlog ongeveer een stuiver, met fiets erbij 1 cent extra. Tegenwoordig kost een veerkaartje voor de overtocht slechts één euro. Dit is het tarief voor een enkele reis.

beeld van de Kozak bij Veessen

Het beeld van de Kozak bij Veessen.

Op slecht één kilometer afstand van ‘t Lennepserf vind je de haven van Veessen, naast de “Mölle van Bats” zoals de prachtige Stellingmolen uit 1779 heet. Heen en weer met het Kozakkenveer moet erg leuk zijn, want aan de overkant in Den Nul vind je namelijk de oude baksteenfabriek Fortmond (restanten van de steenovens en de gerestaureerde schoorsteen), een mooie uitkijktoren én natuurgebied de Duursche Waarden met ruige graslanden met Schotse Hooglanders en pony’s! Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het dichte ooibos loopt een 2,5 km lang “Laarzenpad”.

Zelf overnachten op ‘t Lennepserf in Veessen?

Je vindt het kleinschalige vakantiepark ‘t Lennepserf in Veessen, een lieflijk dorpje in Overijssel tussen Zwolle en Apeldoorn. ‘t Lennepserf is goed bereikbaar met de auto via de A28 en de A50, er is op de locatie voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig. Met het openbaar vervoer kan je vanaf de treinstations van Zwolle of Wezep de buurtbus pakken. De bestemming is de reis absoluut meer dan waard!

Lennepserf

’t Lennepserf is een heerlijke plek waar je zowel met je gezin, als in je eentje of met z’n tweeën even heerlijk tot rust komt. Ook kinderen zijn van harte welkom en kunnen zich hier eindeloos vermaken. Wij volgend jaar zeker weer terug voor een heerlijk weekend op ‘t Lennepserf! Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.lennepserf.nl.

vakantie Gelderland Lennepserf

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>