Dwars door Emsland

Duitsland, dat is zo’n land waarvan ik denk dat ik amper een beetje heb gezien. Elke keer als ik naar daar reis, en dat gebeurt vaker dan je zou denken, ontdek ik weer iets nieuws. En deze keer, deze keer ontdekte ik Emsland.

Emsland is een landskreis in het noordwesten van Duitsland, eigenlijk helemaal niet zo ver van de Nederlandse grens. Het grenst aan de provincies Groningen en Drente. Oorspronkelijk was het veenland, tegenwoordig zie je vooral veel landbouw. Lekker plat en groen: ideaal voor een fietsvakantie of een heel ontspannen roadtrip.

Naar Emsland reizen, dat deed ik per trein. Vlot vanuit Antwerpen tot in Meppen, waar ik het gezellige gasthaus Redeker betrok. Van daaruit verkende ik op mijn gemakje het groene land.

Oud Emsland

Ik hou er eigenlijk wel van wanneer een land geschiedenis meedraagt. En Emsland, dat barst zowat van de historische plaatsjes. In het bijzonder de megalieten. Er staan zo’n 70 megalieten in Emsland alleen al. De meeste ervan zijn, of waren, graven van vooraanstaande klanhoofden. Sommige ervan staan nog recht, of werden gereconstrueerd. Jammer genoeg zijn de meeste in vroegere tijden geplunderd en ingezakt. Toch blijven ze indrukwekkend.

De Megalithkultur Strasse brengt je langs alle 70 megalithische monumenten. Prachtig!

Tegenwoordig zijn de megalieten verbonden met een route, de Megalithkultur Strasse. Je kan deze per auto bekijken, of je kan kiezen voor de fietsroute. Of je kiest er voor een paar hunebedden te bezoeken, en de rest te laten voor wat het is.

Moorland

‘Wij zijn de moorsoldaten, en zwoegen heelder dagen’. Klinkt dat je bekend in de oren? Dit lied, De Moorsoldaten, ontstond in het veenland van Emsland. Drassige moerassen, waarin planten en grassen langzaam verteerd worden door het zure water, en zo turf vormen.

Een ooievaar op een jaknikker, Moorland

Deze jaknikker is de enige die er een beetje vrolijk uit ziet: iemand heeft een prachtige ooievaar op het ijzer geschilderd

Hier en daar zie je nog de natte moorlanden. Uitgestrekte stukken grond waar altijd een beetje water op staat, eender hoe warm het is. Op de oevers die je de eeuwige jaknikkers, machines die de olie vanonder de veengronden uitpompt.

Middenin dat veenland vind je het Moormuseum, waar je leert over hoe zo’n veenland ontstaat, en waarvoor het gebruikt wordt. Heel fascinerend!

Emsland Moormuseum

Een bezoekje aan het Emsland Moormuseum

Clemenswerth

Dat Duitsland stikt van de kastelen en burchten, dat weet je al wel. Ik kan ze moeilijk allemaal noemen, maar hier en daar maak ik graag een uitzondering. Zoals voor slot Clemenswerth, een rococoslot dat werd gebouwd in opdracht van Clemens August l van Beieren.

slot Clemenswerth

Het jachtslot Clemenswerth

Dit kleine, maar héél rijke kasteeltje wordt omringd door acht paviljoenen, die in een perfecte cirkel rond het kasteeltje staan. Toch zie je vanuit het kasteel niets meer dan bos en bomen door de ramen, daar heeft de architect wel voor gezorgd.

Je kunt het slot en de omliggende paviljoenen gewoon bezoeken. De paviljoenen worden tegenwoordig als tentoonstellingsruimte gebruikt, zowel voor historische vondsten uit de omgeving als voor moderne kunstenaars. Maar bezoek vooral het nog steeds door monniken bewoonde kloosterpaviljoen. In het bijzonder de tuin achter dit paviljoen, waar je oeroude bomen en zelfs een taxushaag van driehonderd jaar oud kan zien.

oeroude bomen en hagen bij jachtslot Clemenswerth

Een haag als deze, dat nodigt toch uit tot verstoppertje spelen?

De Eems en de Hase

Door het rijke Emsland glijden de rivieren de Eems en Hase. Beide zijn voorzien van dijken, waarop je lekker kunt fietsen. In het bijzonder de Hase, die een nog natuurlijkere loop heeft, leent zich uitstekend voor een dagje kajakken. Vanop het water kijk je uit op groene weiden, boerderijen en bossen. Met een beetje geluk zie je ijsvogels, reigers en zelfs otters! Kijk uit naar de met kapotte schelpdieren bezaaide oevers.

Bovendien komen de rivieren dikwijls langs kleine stadjes of dorpen, zoals Meppen of Lingen, waar je kan uitrusten in een biertuin, of gewoon gezellig een beetje kan slenteren door de winkelstraten.

Met de kajak over de Hase

Met de kajak over de Hase

Mijn tips

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit groende Emsland? Ik geef je nog snel mijn beste tips mee.

  • Als je per fiets door Emsland reist, stop dan zeker bij een van de vele buurttuintjes, die je gewoon mag bezoeken
  • Maak een bezoekje aan de Enking’s Mühle, waar de molenaar nog steeds pumpernickelbrood maakt naar een geheim recept van zijn voorvaderen
  • Het Emsflower belevenispark is de perfecte stop wanneer je met kinderen reist. Hier worden miljoenen bloemen en planten gekweekt, die over heel Europa verkocht worden. Je kan de serre bezoeken, en je zal er een restaurant vinden, een binnenspeeltuin, vlindertuin en zelfs papegaaien. Geloof alleen de gids niet wanneer hij je een paprika aanbiedt om te proeven, dat is een peper!
  • Bij boerderij Wagya Bude kan je de stallen bezoeken, waar de boer het dure, en héél erg lekkere Kobe rund kweekt
  • Volwassen reizigers raad ik ook aan de Rosche branderij in Haselünne te bezoeken, en vooral te proeven van de Korn likeuren

Nee, je gaat geen spectaculaire landschappen vinden in Emsland. Maar je zal er wel een oergezellige, ontspannen vakantie beleven. En af en toe is dat toch precies wat we nodig hebben, niet?

Vlindertuin Beleveniswereld Emsflower

In de vlindertuin van Emsflower kan je uren zitten kijken en vlinders fotograferen

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>