Nan, The Virgin Province

In de groene vallei van de Thaise rivier de Nan, op de grens met Laos, ligt de provincie Nan, ook wel The Virgin Province genoemd. Weggestopt in het noordoostelijke hoekje van Thailand, wordt deze afgelegen provincie door toeristen vaak over het hoofd gezien.

Nan Thailand, Doi Phu Kha

“Welcome to Nan”, zegt de man aan het tafeltje naast ons met een grote glimlach, nadat hij ons heeft onderworpen aan een enthousiast vragenvuur. We zijn aan het eten in een lokaal restaurantje aan de rivier in Nan, de hoofdstad van de gelijknamige Thaise provincie. Als we terug lopen naar ons hostel, zwaaien de mensen nieuwsgierig vanuit hun huizen, roepen ze giechelend hallo of bieden ze ons enthousiast een biertje aan.

Nan is een slaperig stadje met ruim twintigduizend inwoners dat net genoeg toeristen ontvangt om over een aantal fijne guesthouses te beschikken. Hier even geen feestende farangs, schreeuwende ladyboys of opdringerige tuktukchauffers. Alleen maar hoge bergen, diepe dalen en het gebrom van je eigen scooter.

markt nan

In Nan kom je voor één ding
In het pittoreske Amazing Guesthouse worden we met open armen ontvangen. De vrouw des huizes maakt ’s ochtends graag een ontbijtje voor ons klaar en haar dochter draait met liefde een wasje voor ons terwijl haar Duitse man een scooter voor ons regelt. Want hoewel er in dit stadje best wat te doen is – je kunt je verdiepen in de ver teruggaande geschiedenis van de provincie in het National Museum, een kijkje nemen bij de oude stadsmuur uit 1885 of een bezoekje brengen aan een van de vele tempels of de gezellige markt – kom je in Nan eigenlijk maar voor één ding: de meest indrukwekkende nationale parken van Thailand, die op een steenworp afstand van de stad liggen.

Duitse schoonzoon Chris helpt ons kiezen uit de zes nationale parken van deze provincie. Met een kaart op zak vertrekken we op onze scooters de bergen van deze ongerepte provincie in, richting het 246 km² grote Doi Phu Kha National Park.

Alleen maar hoge bergen, diepe dalen en het gebrom van je eigen scooter

De brede verharde weg is heuvelachtig en biedt al na een paar minuten de mooiste uitzichten. Weilanden, bamboehutjes en sinaasappelbomen schieten aan ons voorbij terwijl de immens hoge bergen op ons af komen, met uitschieters van wel 2.000 meter hoog. Zo nu en dan duikt er een authentiek Thais dorpje op tussen de beboste kalkstenenbergketens en de uitgestrekte rijstvelden. Drie kleine jongetjes op een scooter rijden ons tegemoet als we een dorpje doorkruisen. Boeren staan met hun strohoed te werken in de zinderende hitte, hier en daar scharrelt een kip op de weg of ligt een hond te slapen in de zon. De geur van vers vlees op de barbecue dringt onze neuzen binnen.

i love nan

Handen- en voetentaal
Als we aan een lunch toe zijn, zetten we onze scooters in een straatje stil. Binnen no time zijn we omringd door dorpelingen die ons enthousiast en nieuwsgierig proberen te begrijpen. Rice? Doet geen belletje rinkelen. De Engelse taal heeft hier in de bergen zijn intrede nog niet gedaan, dus we moeten onze handen- en voetentaal inzetten om een bordje gestoomde rijst met groenten te bestellen.

Als tegen het einde van onze tocht de zon begint te zakken, bereikt de magie van Nan zijn hoogtepunt. Diepe dalen en hoge bergen worden verlicht door de gloed van de ondergaande zon. We zien bergen zover we kunnen kijken en genieten van uitzichten die nergens op lijken te houden. Wij verklaren The Virgin Province succesvol ontmaagd!

sunset nan

Martijn
  1. Lisette | Travellust.nl zegt:

    Wat grappig! Toen mijn vriend en ik research deden voor onze lange reis door Azië stuitte hij ook op Nan. Ik verklaarde hem voor gek omdat ik nergens iets over deze plek kon vinden en we er naar mijn idee dus niets te zoeken hadden. In die 4 jaar nooit meer iets gehoord over Nan. Tot nu. Nu ik dit lees heb ik SPIJT!

  2. Mooi dat jij toch aandacht besteedt aan Nan. Mensen hebben nou eenmaal een bredere kijk nodig om bepaalde plaatsen en ik denk door dit speels geschreven bericht het wel erg aantrekkelijk te worden.

    Carla Jansen

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>