10x Doen in Key West, Florida

Als je US highway 1 in Florida uitrijdt tot je niet meer verder zuidelijk kunt, dan kom je uit in Key West. Deze plaats op de Florida Keys heeft door de jaren heen piraten, hippies, miljonairs en partygangers ondergebracht. Het is een plek waar altijd wel ergens live muziek is, de zonsondergang dagelijks wordt gevierd, het altijd zomer is en kippen onbezorgd de straat oversteken. Maar boven alles is Key West gewoon een relaxt stadje met een tropische vibe. Een perfecte afsluiter voor een rondreis door Florida. Maar wat kun je er zoal doen?

#1 Slenteren door Duval Street

Duval Street is waarschijnlijk de bekendste straat van Key West. Het is een lange straat met (souvenir)winkeltjes, restaurants en bars. Het is leuk om de straat overdag een keer op en neer te lopen. Dan vallen ook de mooie oude huizen op. Ook ’s avonds is hier veel te doen. In één van de vele bars is altijd wel livemuziek te vinden. Je bent overigens nooit de enige bezoeker. Wij bezochten Duval Street op maandagavond, maar het leek wel een weekenddag. Mijn favoriete bar was The Bull And Whistle. Zij hebben een fijn balkon aan de straatkant, vanaf waar het heerlijk mensen kijken is.

Praktisch: Duval Street ligt middenin het centrum van Key West / The Bull And Whistle Bar ligt op de kruising van Duval Street met Caroline Street.


Duval Street is dé toeristentrekker van Key West

Slenteren door Duval Street, waar altijd iets te doen is

#2 Fotostop bij Southernmost Point

Dit is dé verplichte fotostop in Key West. Deze vrolijk gekleurde betonnen boei markeert namelijk het meest zuidelijke punt van het vasteland van Amerika. Vanaf hier is het 90 mijl naar Cuba. Hoewel het niet middenin het centrum ligt (het is een klein halfuur lopen vanaf Mallory Square) is het hier vaak druk. Toen wij er waren, stond er zelfs een rij van een paar honderd meter om met de boei op de foto te gaan. Het deed mij denken aan de drukte bij het bord bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Als je dan toch in Key West bent, dan hoort deze fotostop er gewoon bij.

Praktisch: Gratis / op de hoek van South en Whitehead Streets / de gratis bus die door Key West rijdt heeft ook een stop bij Southernmost Point

Southernmost Point is dé verplichte fotostop van Key West

Verplichte fotostop: Southernmost Point

#3 Ga fietsen met een local

Eén van mijn favoriete tips voor Key West is een fietstocht met Key Lime Bike Tours. In een paar uur zie je eigenlijk het hele stadje. Onze vrolijke gids – inclusief Captain America helm – liet ons onder andere Mallory Square, de vuurtoren, veel oude huizen, Southernmost Point, diverse stranden en de begraafplaats zien. Het fietstempo ligt laag en er zijn veel stops waarbij de gids uitleg geeft. Zo kom je veel te weten over de geschiedenis van Key West. Bijvoorbeeld over de vele ‘shipwreckers’ die hier vroeger huishielden. Key West ligt langs een populaire zeestraat en de vinder van een scheepswrak had recht op de helft van de buit.

Na deze fietstocht weet je precies waar alles is en waar je nog naartoe wilt. Daarom is het een goed begin van je bezoek aan Key West. Van de limoengroene fietsen van het type beach cruiser word je trouwens ook heel vrolijk.

Praktisch: 122 Ann St / $ 45 per persoon / duur 2,5-3 uur / inclusief flesje water / alle fietsen hebben een mandje / helm dragen niet verplicht

Aanrader in Key West: een fietstocht met Key Lime Bike tours

De fiets is het beste vervoersmiddel in Key West

Fietsen in Key West met een gids van Key Lime Bike Tours

#4 Sunset Celebration

Typisch Key West: de sunset celebration. Een paar uur vóór zonsondergang komt iedereen samen op Mallory Square. Dit is de beste plek in het centrum om de zon te zien ondergaan. Mallory Square is geen kilometerslange boulevard, maar een vrij compact plein. Mede daardoor is de sfeer gemoedelijk. Iedereen zit gezellig op een rij langs de waterkant naar de zon te kijken. Daarnaast zijn er optredens van straatartiesten. Het beste entertainment is de zonsondergang zelf. Deze is hier eigenlijk altijd mooi, zelfs op bewolkte dagen. Als je Key West bezoekt, dan moet je dit minstens één avond meemaken.

Praktisch: Mallory Square / gratis (al stellen de straatartiesten fooien uiteraard op prijs) / start twee uur vóór zonsondergang en gaat door tot vlak na zonsondergang

Tijdens de Sunset Celebration wordt dagelijks de zonsondergang gevierd

Sunset Celebration: met z’n allen kijken naar de zonsondergang

Tijdens de Sunset Celebration treden diverse straatartiesten op

Overdag meren hier regelmatig cruiseschepen aan, maar ze moeten vóór zonsondergang weg zijn

#5 Maak een boottocht

Een bezoek aan Key West is niet compleet zonder een boottocht. Het water is spectaculair blauw en door het tropische weer is het heerlijk op het water. Je vertrekt vanuit de kleine haven, waar veel luxejachten liggen. Ik koos de Dolphin Watch & Snorkel Tour van Fury Water Adventures. Hierbij ga je eerst dolfijnen spotten, gevolgd door een uurtje snorkelen.

Hoewel het niet is gegarandeerd dat je dolfijnen ziet (het blijven wilde dieren), is de slagingskans hoog. Zo ook bij mijn tour. Het is een mooi gezicht om de dolfijnen boven water te zien komen. De kapitein wist verrassend veel over ze te vertellen. Fury heeft het ‘dolphin smart’ certificaat, wat inhoudt dat zij op een verantwoorde manier dolfijnen spotten. Dit doen zij onder andere door voldoende afstand te bewaren.

Het water bij de snorkelplek is ondiep en helder. Je ziet vooral vissen en als je geluk hebt een rog. Daardoor is het vooral interessant voor beginnende snorkelaars. Drankjes zijn de hele reis inbegrepen. Naast de twee activiteiten is het dus ook gewoon een relaxte boottocht met mooi uitzicht. Liever wat meer adrenaline? Je kunt ook parasailen of jetskiën. Daarnaast zijn sunset tours heel populair.

Praktisch: de dolfijnen en snorkeltour vertrekt 2x per dag / duur 3 uur / $74,95 per persoon / reserveren aangeraden / ook voor andere boottochten is reserveren aan te raden

Dolfijnen spotten met Fury Water Adventures in Key West

Dolfijnen in het wild; fantastisch om te zien!

Een boottocht rond zonsondergang, compleet met live muziek en drankjes, is een aanrader!

Sunset boottochten zijn in Key West erg populair

#6 Bewonder de architectuur

Gebouwd van hout, geschilderd in pastelkleuren, omlijst door palmbomen en met prachtige veranda’s; dat is de klassieke bouwstijl in het oude centrum van Key West. Ik vond het geweldig om hier gewoon rond te lopen en straat na straat de mooiste huizen te spotten. Er wordt veel moeite gedaan om de architectuur in het centrum in stand te houden. Zelfs wanneer iemand een nieuw huis wil bouwen, moet het in de stijl van vroeger. Zelfs het meest vervallen uitziend huis kan kapitalen kosten, zolang het maar de juiste stijl en locatie heeft.

Het is leuk om zo’n typisch ‘Key West huis’ van binnen te bekijken. Dat kan bijvoorbeeld in het bekende Hemingway House. Een goedkoper alternatief is Amsterdam’s Curry Mansion Inn, op de hoek van Duval Street. Deze villa is omgebouwd tot hotel maar ook open voor tours. Je hoeft je alleen te melden bij de receptie, dan krijg je een blaadje met uitleg en mag je zelf rondlopen. Het huis is tot de nok toe ingericht met antiek, waar je je op je gemak aan kunt vergapen. Foto’s maken is geen probleem.

Praktisch: Amsterdam’s Curry Mansion Inn / 511 Caroline Street / Dagelijks open voor tours, zolang het bordje bij de voordeur ‘tours open’ aangeeft / Donatie $ 5 per persoon

Key West heeft prachtige historische huizen

Key West heeft heel typerende architectuur

Geweldig om te zien: de stijlvolle architectuur in het oude centrum van Key West

#7 Proef een stukje key lime pie

Key lime pie is de specialiteit van de Florida Keys. Deze limoen-roomtaart wordt namelijk gemaakt van de kleine limoenen (key limes) die hier groeien. Van de smaak (enigszins zuur) moet je houden, maar het is wel echt ‘local’ en alleen al daarom leuk om te proberen. Je hoeft niet lang te zoeken, want veel restaurants hebben dit dessert op de kaart staan.

Tip: de fietstocht van Key Lime Bike Tours eindigt met het proeven van een stukje key lime pie. Leuk detail voor de liefhebbers van Amerikaanse televisie: de proeverij is bij Key Lime Pie Co., bekend van ‘The Profit’. In dit televisieprogramma krijgen slechtlopende bedrijven een make-over, om ze weer succesvol te maken.

Praktisch: Key Lime Pie Co. / 511 Greene Street (op de hoek van Key Lime Bike Tours)

Key Lime Pie is de specialiteit van de Florida Keys

Key Lime Pie: de specialiteit van de Florida Keys

#8 Bezoek de katten van Hemingway

Ernest Hemingway, ooit één van de bekendste schrijvers van Amerika, heeft een tijd in Key West gewoond. Zijn huis is waarschijnlijk de meest bezochte toeristische attractie van de stad. Het is een goed bewaard gebleven voorbeeld van jaren ’30 architectuur. Ook bijzonder: de kat van Hemingway had 6 tenen aan zijn voorpootjes in plaats van 5. Veel van zijn nakomelingen hebben hetzelfde kenmerk. Je vindt er nog zo’n 50 in en rondom het huis, slapend op het antieke bed, op een bankje in de tuin of relaxend op de vensterbanken.

Hoewel het huis mooi is, is het er altijd druk. Ook de entreeprijs is best fors. Ik zou een bezoek aan Hemingway House daarom alleen aanraden als je echt interesse hebt in de geschiedenis rondom Hemingway of als je (zoals ik) gewoon heel erg van katten houdt. Gaat het je vooral om de architectuur, dan is het net zo leuk om rond te wandelen/fietsen in het centrum.

Praktisch: 907 Whitehead Street / $14 per persoon / dagelijks 09:00-17:00 uur

Het Hemingway House is een goed bewaard gebleven voorbeeld van jaren '30 architectuur

Het historische Hemingway House is het thuis van zo’n 50 katten

Ga op bezoek bij de katten van Hemingway in Key West

#9 Spot de kippen van Key West

Toegegeven; veel moeite hoef je hier niet voor te doen. Als je er eenmaal één hebt gezien, zie je ze ineens overal. Ze lopen midden op straat, op het strand of scharrelen rond op terrasjes en in restaurants. Het zijn afstammelingen uit de tijd dat er in Key West hanengevechten werden gehouden. Inmiddels is de populatie zo gegroeid, dat ze zelfs bij wet zijn beschermd. Tijdens orkanen worden er zelfs speciale acties opgezet om de kippen veilig te stellen.

Praktisch: overal in Key West, maar het meest opvallend in het centrum. Wil je gegarandeerd tussen de kippen dineren? Restaurant ‘Blue Heaven’ schijnt een van hun favoriete hangouts te zijn.

Typisch Key West: overal lopen kippen rond

Typisch Key West: overal lopen kippen rond

#10 Verblijf in een historisch huis in het centrum

Nóg leuker dan de huizen van buiten bekijken, is om erin te verblijven. Veel huizen in het centrum zijn omgebouwd tot hotel. Zelf sliep ik in Amsterdam’s Curry Mansion Inn. Dit verblijf was één van onze leukste ervaringen in Key West.

De villa stamt uit 1869, maar is goed onderhouden. De locatie is fantastisch; om de hoek van Duval Street en op loopafstand van eigenlijk alles. Er zijn voldoende privéparkeerplaatsen, wat een uitkomst is in Key West. De eerste indruk van de kamer – inclusief quilt op het bed, rotan meubilair en oude kraantjes bij de wasbak – is alsof je bij je oudtante gaat logeren. Maar de sfeer is juist heel relaxt. Zo is er dagelijks een happy hour. Iedereen komt dan samen rond het zwembad voor gratis hapjes, cocktails en livemuziek. Voor gasten is de tour door het oude huis (zie tip #6) gratis. De villa is tot de nok toe gevuld met antiek en ingericht zoals vroeger.

Hoteltip Key West: Amsterdam's Curry Mansion Inn

Aanrader in Key West: verblijf in een historisch huis in het centrum

Ook het ontbijt is super. ’s Ochtends loop je gewoon de keuken in en vraag je de kok om een eitje. Verder is er brood, sap, fruit en beleg. Je ontbijt op het terras rond het zwembad of op de veranda aan de straatkant. Hiervan krijg je een instant vakantiegevoel. Het verblijf in Curry Mansion is niet goedkoop, maar dat is eigenlijk geen enkel verblijf in het centrum.

Praktisch: 511 Caroline Street / Kamers vanaf $ 240 per nacht inclusief ontbijt, happy hour en parkeren / 28 gastenkamers, verdeeld over 3 gebouwen (de villa zelf, een gebouw bij het zwembad en een gebouw aan de overkant van de straat). Tip: vraag om een kamer bij het zwembad.

Een highlight van mijn bezoek aan Key West was het verblijf in het historische Curry Mansion Inn

Vervoer in Key West

In het centrum van Key West is een auto een last. Openbaar parkeren is namelijk schaars en duur. De beste optie is een accommodatie met privéparkeerplaats, waar je de auto tijdens je verblijf kan laten staan. Het centrum ontdek je dan te voet of per fiets. Ook rijdt er een gratis bus met 18 haltes.

Hoteltip Key West: Curry Mansion Inn ligt middenin het centrum, op loopafstand van Duval Street

Vanaf de veranda van Curry Mansion Inn loop je zo Duval Street in

Eten in Key West

Wij aten zowel in Duval Street als bij de haven en vonden het gebied bij de haven het leukste. De vis is hier verser dan vers. Sommige restaurants hebben zelfs hun eigen vissersboten die overdag op pad gaan om ’s avonds de dagvangst te serveren. Een van de lokale specialiteiten is ‘stone crab’.

Verblijf in Key West

Ik raad je aan om minimaal 2 nachten in Key West te verblijven. Eén nacht zou ik afraden, als je verder nergens anders op de Florida Keys overnacht. Dan zie je namelijk vooral de Overseas Highway, terwijl het relaxte karakter Key West juist zo leuk maakt. Verblijf zeker in het centrum, ondanks de prijzen. Anders ben je gebonden aan taxi’s of zul je lang op zoek zijn naar een (betaalbare) parkeerplaats. Let er bij de selectie van je hotel op of er eigen parkeerplaatsen zijn. Ook raad ik aan je verblijf vooraf vast te leggen, want Key West is erg populair.

Met dank aan
Wij verbleven 3 nachten in Curry Mansion Inn, waarvan één nacht op uitnodiging. Van het verkeersbureau The Florida Keys & Key West kregen we de fietstocht, de boottocht en het bezoek aan Hemingway House. Al het overige hebben we zelf betaald. Bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eerlijke mening.

Wil jij ook op reis naar Florida?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Florida in de reisshop.

  1. Pascal Haeren zegt:

    hoi zat net even je stuk te lezen ben twee jaar geleden slechts wee dagen geweest en komend jaar (met 4th of July) naar de keys. leuke tips , allen heb ik ook een tip voor je , die kippen , de foto die je plaatst is toch echt een haan. en uit ervaring kan ik je vertellen dat ik liever de kip[ heb dan de haan , en zeker als die haan om 5 uur gaat kraaien terwijl je in de avond (voor het eerst in 15 jaar) uit bent geweest. 😉

    • Hoi Pascal, haha scherp hoor. Tja, ‘kippen van Key West’ klonk toch net wat vloeiender dan ‘hanen van Key West’. Zo te horen heb je in elk geval levendige herinneringen aan Key West overgehouden ;-)? Leuk dat je nog eens teruggaat. Als je nog een leuk verblijf zoekt, dan kan ik Curry Mansion Inn aanraden. Hier had ik totaal geen last van geluidsoverlast, ondanks dat het om de hoek van Duval Street ligt.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>