Digital nomad worden?

Een van de meest gestelde vragen die we krijgen van onze lezers en volgers, is hoe je zelf een digital nomad kunt worden. Mensen zien foto's op sociale media van 'thuiswerkers' zittend op een wit zandstrand, laptop in de hand, een inkomen verdienen en vragen zich meteen af ​​hoe ze dat ook kunnen doen. Daarom hebben we een ruw handboek opgesteld om jou te helpen om plaats-onafhankelijk te kunnen werken. Alle tips en informatie om ook een digital nomad te worden lees je hier!

Ook digital nomad worden? Waar begin je?

Werken op afstand is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het vereist meer dan gewoon lekker met de laptop op schoot bij het zwembad zitten terwijl je aan je kleurtje werkt. Het is op de eerste plaats vooral heel hard werken om de juiste inkomstenstroom op gang te brengen. En nog meer toewijding om deze inkomstenstroom gaande te houden. Het vereist focus en discipline om alle verleidingen te kunnen weerstaan, het is immers gemakkelijk om het werk een dagje over te slaan om op verkenning te gaan in je nieuwe omgeving.

In afgelegen gebieden of landen zonder een goede (IT-)infrastructuur moet je ook creatief zijn als het gaat om de dingen die je nodig hebt om te werken. Mocht je op dat bounty strand namelijk geen internet hebben, dan zal je toch dat donkere, groezelige internetcafé moeten opsporen om te kunnen werken.

De levensstijl van een digital nomad is niet precies met één blauwdruk vast te leggen. Iedereen heeft andere vaardigheden en werkervaringen, dus sommigen van jullie kunnen misschien een paar stappen van dit handboek overslaan, terwijl anderen in het begin misschien wat extra opstarttijd nodig hebben.

Dus hoewel er niet één specifiek pad is om te volgen, hebben we deze Digital Nomad gids geschreven met een focus op beginners of mensen die al enige ervaring hebben met locatie-onafhankelijk werken.

digital nomad worden

Wat is precies een digital nomad?

Laten we eerst beginnen met te definiëren wat het werkelijk betekent om een ​​digitale nomade te zijn. Digital nomad wordt gebruikt als term voor veel verschillende soorten locatie-onafhankelijke werknemers, van mensen met passief inkomen tot degenen die in de digitale-economie werken terwijl ze zich verplaatsen. Wij zien een digital nomad als iemand die rondreist en dankzij digitale middelen onderweg geld kan verdienen. Digital nomads hebben strict genomen geen vaste verblijfplaats, reizen veel rond en hebben locatie-onafhankelijk werk waarmee ze ongeacht hun locatie geld kunnen verdienen. Doorgaans heeft een digital nomad niet meer nodig dan een laptop, mobiele telefoon en internetverbinding om zijn of haar werk te doen. Door dit locatie-onafhankelijke werk kunnen ze reizen wanneer ze maar willen en werken waar ze willen.

Het kenmerk dat alle digital nomads gemeen hebben, is dat ze meestal meerdere maanden per jaar in het buitenland verblijven, constant onderweg zijn en/of een inkomen verdienen terwijl ze online werken.

Als beginnend digital nomad kan je gemakkelijk 1000,- EUR per maand verdienen. Hiermee leef je een vorstelijk bestaan in landen als Thailand, Vietnam of Bali. Met dit inkomen zal je in Londen, Parijs of Sydney in eerste instantie niet kunnen rondkomen. Maar er zijn inmiddels genoeg digital nomads die een dusdanig jaarinkomen hebben waarmee ze hun bedrijf kunnen runnen vanuit elke stad ter wereld, zelfs vanuit de duurste.

Welk inkomen je ook kunt behalen met werken op afstand, het doel is om een ​​digital nomad te worden. Het belangrijkste is dat je de vrijheid hebt om te werken en over de hele wereld te reizen.

digitale nomade

Hoe word je een digital nomad: 10 stappen

Nogmaals, er is niet één specifiek pad om een ​​digital nomad te worden, dus de volgende stappen zijn bedoeld als losse richtlijnen om je op weg te helpen. Het kan zijn dat je een paar stappen kunt overslaan of een paar keer opnieuw moet beginnen, maar met een beetje geduld en toewijding kun je het laten gebeuren!

Stap 1: Waarom wil ik digital nomad worden?

Waarom wil je eigenlijk digital nomad worden? Ben je je huidige werk zat? De verplichtingen, iedere dag naar hetzelfde kantoor of de dagelijkse reistijd? Is het een verlangen naar vrijheid, naar vaker kunnen reizen en zelf bepalen waar je je werk doet? Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat de belangrijkste redenen zijn om zelf digital nomad te worden. Dit helpt je uiteindelijk een goede keuze te maken. Ofwel om de knoop door te hakken en voor een carrière als digital nomad te gaan. Of misschien ook wel om in te zien dat je toch veel waarde hecht aan een vast inkomen en je vertrouwde werkomgeving.

Zelf zijn we 12 jaar geleden in het wereldje van digital nomads gerold. We schreven tijdens onze wereldreis stukjes tekst (de term ‘bloggen’ bestond toen feitelijk nog niet) voor onze familie en vrienden in Nederland. Tijdens een avondje aan het strand in Bali bedachten we hoe leuk het zou zijn om onze eigen reisblog te starten. Reisblog Reishonger was geboren!

Als digital nomad kan je overal ter wereld geld verdienen, dus ook vanaf een tropisch eiland als Bali of Koh Samui. Heerlijk toch? Daarnaast ben je flink goedkoper uit als digital nomad. In landen als Thailand en Indonesie leef je voor een klein bedrag als een koning, en het is er nog lekker weer ook. Werken en reizen als digital nomad is het ideale middel om de zon achterna te reizen. Lees ook eens onze tips voor soloreizigers.

werken in het buitenland

Stap 2: Zorg voor minimale vaste lasten in Nederland

De knoop doorgehakt om (tijdelijk) digital nomad te worden? Super! Dan gaan we nu rap je vaste lasten in kaart brengen en deze zo snel mogelijk verminderen. Heb je abonnementen lopen? Deze zeg je allemaal op, want die heb je niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een sportschoolabonnement. Spotify en Netflix zou je in eerste instantie ook kunnen opzeggen, deze kan je tijdens je reis altijd weer activeren.

Heb je een woning die je aan wilt houden tijdens je reizen? Dat kost veel geld. Net als alle lasten die daarbij horen. Zoals energie, verzekeringen en je tv- en internetaansluiting. Om deze zo laag mogelijk te houden kun je ervoor kiezen om je woning te verhuren. Dit kan voor korte periode of natuurlijk voor de lange termijn. Als je lange tijd wegblijft, is het ook mogelijk om je bijvoorbeeld uit te schrijven, een briefadres te nemen of bij je ouders in te schrijven. Lees je wel goed in wat de gevolgen dan zijn en hoe de BRP (basisregistratie personen) werkt. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 4 maanden per jaar fysiek in je ingeschreven adres zijn.

Dit is ook hét moment om eventuele schulden af te betalen. Of hier een betalingsplan voor op te stellen. Los als eerste een eventuele creditcardschuld af vanwege de hoge rentetarieven. Als je een studieschuld hebt opgebouwd, kan je ervoor kiezen deze vroegtijdig af te lossen. De eerste twee jaar na je studie hoef je overigens nog niet af te lossen. Dit mag natuurlijk wel. Na twee jaar start de aflosfase. Je bent dan verplicht om iedere maand een bedrag af te lossen aan DUO. In hoeveel jaar je studieschuld moet worden afgelost, hangt af van je opleidingsniveau en het moment waarop je met je studie bent begonnen. Informeer bij DUO wat in jouw situatie van toepassing is.

handboek digital nomad

Stap 3: Word lid van een Digital Nomad-community

Er zijn honderden websites, online communities en Facebook-groepen speciaal voor digital nomads. Ben je er bijvoorbeeld nog niet helemaal uit waar je naartoe wilt gaan? Kijk dan eens op Nomadlist.com te bezoeken. Op deze website vind je alles over de omstandigheden voor digital nomads in honderden bestemmingen, wereldwijd. Waar vind ik goede WiFi? Wat zijn de kosten voor het levensonderhoud? Zitten er veel andere digital nomads? Is het veilig om er alleen rond te reizen?

Hoewel het heerlijk klinkt om even geen collega’s om je heen te hebben, kan dit ook een groot nadeel zijn van het leven als digital nomad. Het is soms wel fijn om even te kunnen sparren met iemand. Bijvoorbeeld over de problemen waar je in het werk tegenaan loopt. De community Coliving biedt uitkomst. Deze community maakt het mogelijk om werkplekken of accommodaties te vinden waar je kunt werken met andere digital nomads. Zo kun je het over werk hebben maar ook over het reizen. Je kunt ervaringen uitwisselen en tips krijgen voor jouw volgende werkbestemming.

Andere interessante websites zijn www.travelmassive.com/ (community met meer dan 65.000 aangesloten digital nomads en 4000 bedrijven uit de reisbranche), www.upwork.com (marktplaats met betaalde opdrachten voor digitale nomads) en www.weworkremotely.com (grootste plaatsonafhankelijk werken community van de wereld).

coworking

Stap 4: Bedenk wat voor werk je wilt gaan doen

Zoals eerder gezegd, er moet toch ook echt gewerkt worden als digital nomad. Een valkuil voor velen die het reizen met werken willen combineren. Ik kan je uit eigen ervaring een tip geven: ga in het begin juist vooral reizen, zodat de ‘nieuwigheid’ er wat vanaf gaat. Maar goed, dat is dus iets persoonlijks. Het hielp ons – na een aantal maanden de wereld ontdekt te hebben – om de volledige focus op online werken te krijgen. En voor moeite hebben met het indelen van hun tijd, wellicht helpt deze cursus time management.

Anyway, de volgende vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is wat voor werk jij jezelf graag ziet doen. Ook hierin zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om voor jezelf te werken als freelancer (zoals wij met Reishonger.nl) of een remote job aan te nemen. Bij dat laatste werk je wel voor een baas, maar heb je wel de mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken. Veelvoorkomend werk voor digital nomads zijn online opdrachten als schrijver, vertaler, online marketeer, docent (Engels), boekhouder en webdesigner. En de laatste jaren worden er steeds meer virtueel assistenten (VA) gevraagd.

Vergis je niet, de meerderheid van de digital nomads kiest voor de laatste optie. Toen wij in Thailand werkten, hadden veel mensen daar een remote job. Of dit ideaal is moet je voor jezelf bepalen. Het geeft vaak wat meer zekerheid en een vast loon, maar meestal ook minder vrijheid. Wel kan het een goed opstapje zijn om kennis te maken met het digital nomad-leven.

tips om digital nomad te worden

Stap 5: Begin met werken of studeren in het buitenland

Als je nog even moet wennen aan het idee van werken als digital nomad, kun je ook eerst een vaste baan in het buitenland zoeken. Bij voorkeur het land waar je uiteindelijk als digital nomad een langere tijd aan de slag wilt. Of schrijf je in aan een universiteit in het buitenland voor een (vervolg)studie. Op deze manier houd je nog enigzins structuur in je leven, om zo langzaam te kunnen wennen aan het leven in het buitenland. Als je voor deze weg kiest, heb je wel een visum of verblijfsvergunning nodig. Landen als Canada en Australië bieden visa voor werkvakanties aan, zodat je bijvoorbeeld Toronto of Sydney kunt uitproberen terwijl je direct went om in het buitenland te wonen.

Je kunt natuurlijk ook proberen je baas te overtuigen om u je huidige baan vanuit het buitenland voort te zetten. De corona pandemie heeft maar weer eens aangetoond dat veel kantoorwerk prima op afstand uitgevoerd kan worden. Met de juiste planning, communicatie en vertrouwen tussen medewerkers en managers is er veel mogelijk!

studeren in het buitenland

Stap 6: Bouw je bedrijf op/uit

Je kunt ervoor kiezen om pas te beginnen met werken als je al in het vliegtuig bent gestapt. Misschien ben je momenteel wel aan het reizen, lees je deze blog over digital nomad worden en wil je nu die overstap maken. Toch raad ik je in andere gevallen aan om thuis alvast te beginnen met ondernemen. Al helemaal als je voor jezelf gaat beginnen. Bij het opzetten van een eigen onderneming komt veel kijken. Je moet jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (voor digital nomads gelden specifieke regels), bankzaken regelen en natuurlijk klanten vinden en beginnen. Het kan maanden duren voor de zaken een beetje beginnen te lopen, afhankelijk van hoeveel tijd je erin stopt, welke niche je hebt gekozen en hoe je jezelf verkoopt als ondernemer.

Als je eenmaal een tijdje freelancer bent geweest, kan je beginnen met het opbouwen van je bedrijf. Met een gevulde CV wordt het makkelijker om nieuwe klanten te krijgen. Op de eerder genoemde freelance websites (zie stap 3) kan je je CV uploaden en zelf reageren op aangeboden freelance opdrachten. Je kunt ook overwegen om je eigen website te maken om je bedrijf te promoten en je bereik en reputatie te vergroten.

Als je een schrijver bent en/of ervaring hebt met sociale media, kun je een marketingbedrijf opzetten dat andere bedrijven en blogs helpt om een ​​groter publiek en meer klanten te krijgen. Je kunt daarnaast ook content schrijven voor je eigen website, deze online promoten via social media kanalen en zo advertentie-inkomsten creëren.

Als je al een freelancebedrijf hebt voordat je uit Nederland vertrekt, kun je dus de eerste paar stappen overslaan en gewoon je werk meenemen. Als alternatief, als je wat geld hebt gespaard (of bijvoorbeeld door de verkoop van je huis), kan je een gevestigd online bedrijf kopen en zo een vliegende start maken. Websites zoals Flippa maken het gemakkelijk om online bedrijven te vinden die te koop zijn (inclusief de maandelijkse omzet).

digital nomad Bali

Stap 7: Beslis over je (eerste) bestemming

Nu je een bedrijf (met inkomsten) hebt opgezet, is het tijd om aan de ratrace te ontsnappen en op weg te gaan naar je eerste bestemming. Van Amerika en Europa tot Azië, Afrika en Latijns-Amerika, de mogelijkheden zijn eindeloos! Zoals gezegd kan je als digital nomad in principe overal werken, maar je wilt natuurlijk wel snel internet hebben en liefst andere reizigers ontmoeten. Daarnaast wil je waarschijnlijk lekker weer, leuke dingen doen en niet teveel geld uitgeven. Denk dan aan bestemmingen als:

  • Chiang Mai, Thailand
  • Phu Quoc, Vietnam
  • Bali, Indonesië
  • Gran Canaria, Spanje
  • Algarve, Portugal
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Manila,Filipijnen
  • Medellín, Colombia

Als je wat meer budget hebt (oftewel meer inkomen verdient) kan je ook prima werken als digital nomad in:

  • Nieuw-Zeeland
  • Australië
  • Japan
  • Valletta, Malta
  • Costa Rica
  • New York City, Amerika
  • Kaapstad, Zuid-Afrika

Het eerste dat je kunt doen om jouw lijst met mogelijke bestemmingen te verkleinen, is de kosten van levensonderhoud op elke plaats te berekenen. Je moet alles kunnen betalen, van huur tot eten en activiteiten, dus je wilt realistisch zijn als het gaat om je inkomsten in verhouding tot de kosten van levensonderhoud op mogelijke bestemmingen.

handboek digital nomads

Stap 8: Bepaal hoe je wilt leven

Als je eenmaal je (eerste) bestemming hebt gevonden, moet je op zoek gaan naar huisvesting. Of op zijn minst uitzoeken wat voor soort accommodatie je wilt. Als je graag andere mensen om je heen hebt, kun je beginnen door in een hostel of wooncoöperatie te verblijven. Maar misschien vind je het heerlijk om een tijdje alleen te zijn? In dat geval is Airbnb een prima optie. Je huurt bijvoorbeeld voor een maand of een bepaalde periode een appartement.

Als je liever wat extra services wilt hebben, zijn hotels en homestays een geweldige manier om jouw digital nomad bestaan een stuk aangenamer te maken. Hotels hebben vaak een wasservice, bieden meestal mogelijkheden voor ontbijt en avondeten en je kunt tussen het werken door een duik nemen in het zwembad of fit blijven in de gym.

De meeste digital nomads kiezen ervoor minimaal 3 maanden op één plek blijven. Dan kun je vaak voor een mooie prijs een appartement of studio huren en een sociaal netwerk opbouwen. Om die reden blijven sommigen vaak langer op één plek hangen. Het voordeel van langer op één plek blijven – naast de rust die het je geeft om productief te kunnen werken – is dat je meer opgaat in het lokale leven en zo de lokale cultuur beter leert kennen.

We krijgen ook vaak de vraag wat een verblijf als digital nomad kost. Uiteraard verschilt dit enorm per bestemming, maar hier moet je ongeveer aan denken:

  • Hostel gedeelde kamer: €8 – €15 per nacht
  • Hostel eigen kamer: €20 – €30 per nacht
  • Hotel: €40 – €60 per nacht inclusief ontbijt
  • Appartement: €600 per maand
  • Coliving: €60 per nacht inclusief 3 maaltijden

kosten digital nomad

Stap 9: Regel zaken als verzekering, belasting, etc

Als je gaat beginnen als digital nomad zijn er natuurlijk ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld aan de regels van de Nederlandse overheid. Als digital nomad heb je soms met specifieke regels te maken, die bij andere ondernemers niet of minder van toepassing zijn. Ten eerste is het belangrijk om zeker te weten dat je wel echt belastingplichtig bent in Nederland. Als je in Nederland woont, ben je over het algemeen ook belastingplichtig in Nederland. Maar als je veel reist en meer dan 183 dagen achter elkaar in een land verblijft, dan word je daar belastingplichtig. Ten tweede: in het buitenland gelden andere BTW regels, dus het is goed om daarvan op de hoogte te zijn.

Daarnaast moet je goed bepalen welke reis- en verblijfkosten je zakelijk mag opvoeren. Reis- en verblijfkosten (en bijbehorende etentjes) mogen alleen op de zaak gezet worden als het echt puur zakelijke reizen zijn. Denk daarbij aan een reis naar een toerismebeurs of een etentje met een potentiële opdrachtgever. Als je alleen reist en tussendoor werkt, dan mag je dit niet op de zaak zetten. Bij twijfel kun je dit het beste even voorleggen bij je boekhouder, de Belastingdienst is hier bij een eventuele controle namelijk erg streng op.

Maar denk ook aan welke reisverzekering je neemt en welke zorgverzekering voor jou het beste is. En of je je moet uitschrijven uit Nederland. Dit is duidelijk het minst leuke gedeelte van digital nomad worden vind ik. Maar zeker als je het gewoon even gaat aankijken (en dat zou ik adviseren), zou ik mij niet uitschrijven uit Nederland. Je loopt dan geen AOW mis, behoud je zorgverzekering, etc. Wat wel belangrijk is, is dat je een zakelijke reisverzekering afsluit. Zo ben je verzekerd voor schade op reis tijdens business en pleasure.

reizen en werken

Stap 10: Doe inspiratie op en hou vol!

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, heb je je eerste stappen gezet in het digital nomad worden. Je kunt nu aan een plan werken, bepalen wat voor werk je gaat doen (en waar) en geld sparen. En in de tussentijd kun je heel wat inspiratie opdoen op het internet voor deze nieuwe stap in je leven.

Maar, zoals ik bij de introductie al schreef: maak jezelf geen illusies en laat je niet gek maken. Ja, het is keihard werken. En ja, je zult meerdere keren hard onderuitgaan. Je zult wellicht falen in je werk, tijdelijk zonder inkomen komen te zitten of helemaal geen werk kunnen vinden. Misschien krijg je heimwee naar huis, je gaat je vrienden en familie missen en je vertrouwde leventje in Nederland. Je kan daar heel gefrustreerd door raken, of je kan het accepteren. Blijf altijd positief, voor alles is een oplossing. Uiteindelijk word je leven als digital nomad een heel groot avontuur. En de beste leerschool ter wereld! Met hard werken en een beetje geluk kun je binnen een paar weken aan de slag en binnen een of twee jaar heb je een volwaardig bedrijf.

digital nomad informatie

Handboek digital nomad worden

Heb jij nog tips om digital nomad te kunnen worden? Leuke ervaringen die jij zelf hebt als digital nomad. Of heb je misschien nog vragen? Plaats een reactie onderaan dit artikel en we zullen jouw informatie verwerken in het artikel en/of jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Martijn
  1. Digital Nomad Ine zegt:

    Ik hoop Cape Town mijn nieuwe digital nomad plek te maken. Hopelijk kan dit snel! Leuk stappenplan, het vergt zeker en vast wat moeite en tijd om digital nomad te worden!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>