Reis rond de wereld vanaf de bank

We mogen niet reizen. Moeten zo veel mogelijk binnen blijven. Niet alleen voor onze eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Alles waar we naar hadden uitgekeken, is afgelast of geannuleerd. Deze tijd is perfect om reisinspiratie op te doen en je favoriete vakantiebestemming in huis te halen. Voor het proeven van onbekende, exotische gerechten en het ontdekken van nieuwe culturen hoef je namelijk niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Dit kan ook vanuit huis! We kunnen de wereld niet bezoeken, maar met onderstaande tips waan jij je op jouw favoriete vakantiebestemming, zonder ook maar één voet buiten de deur te hoeven zetten.

Het beste wat we nu kunnen doen, is goed voor onszelf zorgen. Onszelf wat verwennen. Hoewel we de wereld niet kunnen bezoeken, kunnen we wél de wereld in huis halen. Een avondje op de bank tover je snel om in een kleine reis. Met de juiste spullen, de juiste gerechten, waan je je meteen in dat ene land dat je nog wilde bezoeken. Of dat ene land waar je al zo vaak kwam, maar geen genoeg van krijgt.

Met onderstaande tips ben je al goed op weg om de wereld rond te reizen vanaf je bank. Natuurlijk kunnen we niet elk land opnoemen, maar gelukkig is het idee heel eenvoudig. Met lekkere gerechtjes, films en goede literatuur reis je in gedachten de hele wereld rond. Laat je inspireren door onze tips, maar maak vooral ook jouw eigen reis vanaf de bank.

Ierland

Het land van ruige kliffen, van met heide begroeide bergen en van oergezellige pubs: Ierland is nog steeds één van mijn favoriete landen. Die Ierse sfeer, die de Ieren zelf craic noemen, haal je gemakkelijk in huis met deze tips.

Op je bord: de Ierse keuken draait om streekproducten. Ierse stoofpot maak je met lamsvlees en aardappelen, Ierse zalm is wereldwijd bekend. Die laatste smaakt heerlijk op vers sodabrood, nog zo’n Ierse specialiteit. ‘s Ochtends sta je op met een stevig ontbijt met worst, bacon, gebakken bonen, tomaten, beuling en champignons. Word je instant wakker van. Geen zin om te koken? Met een stevige Guinness of een glas appelcider van Bulmer’s breng je echte craic in huis. Zeker met een handje Salt & Vinegar chips erbij.

Op je scherm: ‘Braveheart’, ‘Harry Potter and the Half Blood Prince’ en ‘Game Of Thrones’ werden allemaal gefilmd in Ierland. Wil je de echte Ierse sfeer vastgrijpen, dan zijn de films ‘Ondine’ en ‘P.S. I Love You’ echte aanraders.

Uit de boekenkast: wist je dat de film ‘P.S. I Love You’ gebaseerd is op een gelijknamig boek? Schrijfster Cecilia Ahern groeide op in Dublin, en gebruikt de stad en omliggende dorpen als achtergrond voor haar schrijfwerk. Liefhebbers van klassiekers genieten wellicht meer van James Joyce’s roman ‘Dubliners’, of van het werk van Yeats.

De wereld in huis halen - Reis rond de wereld vanaf de bank

Aan tafel! Met een Iers ontbijt word je echt wel wakker.

Het prachtige Connemara in Ierland

Het prachtige Connemara in Ierland staat gekend om zijn magnifieke vergezichten.

Scandinavië

Ik scheer de Scandinavische landen niet graag over dezelfde kam, want elk land heeft absoluut zijn eigen karakter. Toch is er zoiets als een Scandinavische stijl en sfeer, en die haal je gemakkelijk in huis.

Op je bord: in Zweden geniet je van fika, een koffiemomentje met kaneelgebak. Traditioneel gebruik je een fika om even bij te kletsen, dus trommel vrienden en familie op voor een corona-proof fika via skype. Of hou een heuse Noorse wafelbak. Noorse wafels zijn wat dunner dan Belgische wafels, en worden geserveerd met jam en room, en zelfs wat bruine kaas -brunost- als je wil.

Op je scherm: het waren de Noren die het concept slow television bedachten. In 2009 maakten ze een film van meer dan negen uur lang door een camera aan een trein te bevestigen. De film toont niets meer dan de trein die van Oslo naar Bergen rijdt. En toch werd het een van de meest populaire films ooit in Noorwegen. En je kan hem gewoon op YouTube vinden. Toch liever iets spannender? Geniet van Noors-Deense suspence in de serie ‘The Bridge’.

Uit de boekenkast: de Noorse schrijver Jo Nesbø schrijft thrillers die zich grotendeels afspelen in Oslo en de rest van Noorwegen. Ze lezen erg vlot en zijn nagelbijtend spannend. Kortom, alles wat je nodig hebt om in gedachten naar Noorwegen te reizen. Het boek dat mij elke keer weer naar Zweden doet verlangen, is het jeugdboek ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren. Het verhaal is simpelweg mooi, de beschrijving van de Zweedse landschappen meeslepend.

De wereld in huis halen | Scandinavische wafels

Wafels!

Thailand

Hoewel we niet zo lang zullen hoeven te wachten tot de Europese grenzen weer opengaan, zal het veel langer duren voor we weer naar andere continenten mogen reizen. Landen zoals het prachtige Thailand zullen we dus een tijdje niet kunnen bezoeken. Gelukkig haal je Thailand zo in huis.

Op je bord: Thaise cuisine is opmerkelijk in het gebruik van kruiden en specerijen, die niet enkel het doel hebben om lekker te smaken, maar ook om medicinale doeleinden ingezet worden. Je haalt de smaak van Thailand gemakkelijk in huis door gerechtjes te bestellen bij je favoriete Thaise restaurants, of door zelf aan het koken te gaan. In de supermarkt koop je Thaise currypasta’s of verspakketten die echt lekker zijn. Of wat dacht je van huisgemaakte Pad Thai?

Op je scherm: de Thaise filmindustrie houdt zich goed staande in de Aziatische filmwereld. Thaise films worden regelmatig bekroond op internationale filmfestivals. Een van de films waar in 2019 het meest naar uitgekeken werd, was ‘Happy Old Year’, een blockbuster met een nostalgische en romantische feel. Liefhebbers van Aziatische folklore en horror vinden hun gading bij de films ‘Inhuman Kiss’ en ‘Sisters’.

Uit de boekenkast: net als in Scandinavië, heeft Thailand een boekenscene die om misdaadromans en thrillers draait. ‘Bangkok 8’ werd weliswaar door de Brit John Burdett geschreven, maar het boek toont een schitterende versie van Bangkok. De Thaise schrijver Ussiri Thammachot schreef met ‘Schemering op de waterweg’ een beklijvend verhaal in een Thais landschap.

Frankrijk

Frankrijk is zo divers als het groot is. Van het metropolitaanse leven in steden als Parijs, Cannes en Bourdeaux, tot het pittoreske bestaan in de Provence of het prachtige Normandië: het is moeilijk om het hele land in één stukje tekst samen te vatten. Een Frans avondje op de bank kan dus alle kanten uit.

Op je bord: du pain, du vin, du fromage. De mensen in Frankrijk houden van het goede leven. Van een bourgondische levensstijl. Knapperig brood, frisse kazen en een glas Franse wijn zetten de toon voor je avond. Heb je een tuin of een terras? Maak er een heuse picknick van. De warme avondlucht en een prachtige zonsondergang maken je Franse avond nog nét dat beetje specialer.

Op je scherm: films zoals ‘Chocolat’ en ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ werden gefilmd in Frankrijk en tonen zijn romantische kant. Fan van iets steviger? De Netflix serie ‘Marianne’ toont de Franse kust op een prachtige, zij het ietwat angstaanjagende, manier.

Uit de boekenkast: je kan geen lijst van Franse literatuur maken zonder ‘Les Misérables’ te vermelden. Het boek, dat werd gepubliceerd in 1862, is een klassieker. Maar ook het boek ‘Zout op mijn Huid’ van de feministische schrijfster Benoîte Groult toont Frankrijk op een prachtige manier.

Reis in gedachten naar Frankrijk. Du pain, du vin, du fromage!

Spanje

Maar weinig landen lijden zo zwaar onder de coronacrisis als Spanje. De bijkomende gevolgen zullen langdurig zijn, want het land haalt veel inkomsten uit toerisme. Wij, de reizigers, missen de Spaanse zon en hopen dat we snel weer langs de prachtige kusten en vrolijke steden mogen reizen. Tot het zover is, genieten we vanaf de bank van Spanje.

Op je bord: wie Spanje zegt, zegt tapas. Olijven, gevulde pepers, ham en chorizo, harde kazen, calamares en patatas bravas: het is niet zo moeilijk om je eigen tapas te maken. Integendeel. Tapas lenen zich uitstekend voor een avondje hangen op de bank.

Op je scherm: de halve wereld lijkt gek te zijn op de Spaanse serie ‘La casa de Papel’. Je kan de serie gewoon op Netflix vinden. Tapas en biertje erbij, en voor je het weet is er een weekend voorbij. De sfeervolle film ‘Vengo’ daarentegen draait om verlies, het leven als zigeuner in Andalusië en flamenco.

Uit de boekenkast: de boeken van de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón zijn meeslepend, fantasierijk en broeierig. Het vierluik ‘Het Kerkhof der Vergeten Boeken’, waartoe ‘De Schaduw van de Wind’ behoort, is wellicht het bekendste. Maar wie graag iets anders van hem leest, kan ik de novelle ‘Marina’ aanraden. Hartverscheurend mooi.

Colombia

Omdat je op dit moment niet naar Colombia kunt reizen, haal je gewoon Colombiaans eten, boeken, films, liedjes en podcasts in huis.

Op je bord: met ‘Muy buena comida’ prijst iedere Colombiaan een bepaalde streek aan. Een paar van de meest alledaagse gerechten kun je zelf proberen te maken. Zoals sancocho kippensoep. Of zoals arepas, een maismeel pannenkoekje. Net als de Colombianen kun je creatief nadenken over hoe je die zo lekker mogelijk maakt. Met kaas, zou ik zeggen. Op internet, bijvoorbeeld op smulweb.nl vind je recepten.

Op je scherm: kijk naar ‘Pájaros de verano’. Een volksvertelling annex gangsterfilm met mythische trekjes die zich ontspint als een tragedie. De Wayúu inheemsen vertolken de vele bijrollen. Voordat je in de toekomst naar het noorden van Colombia afreist een must om te zien! Of kijk ‘Monos’, een guerrilladrama, dat zich in het achterland van Medellín afspeelt. De Nederlandse serie ‘The Cocaine Trail’ geeft ook stof tot nadenken.

Uit de boekenkast: met die arepas binnen handbereik, reis je vanaf je bank mee met de verhalen in het fascinerende boek ‘De wet van de stilte‘. Een boek dat je mee op reis neemt door Colombia, zowel naar toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver vanaf liggen. Wie van een vaarverhaal houdt, leest De geheugenrover van Michael Jacobs. Een roman over een vaartocht over de Magdalena, de levensader van Colombia.

Audio is nóg meer emotie. Luister naar het album ‘Miss Colombia’ van Lido Pimiento op Youtube. Van oorsprong is zij Wayúu inheemse, opgegroeid in Canada. Ze zingt over haar geboorteland en over haar verscheurde gevoelens. Zoals in haar liedje ‘Para Transcribir’. Of ‘La Capacidad’. Als je lokale geluiden uit Colombia en het verhaal achter dat van reizende schrijfster Karin Anema wilt horen, luister dan naar haar podcastserie over Colombia. Op deze manier ga je werkelijk mee op reis!

Colombiaans eten, thuis vanaf de bank

Arepas en aguapanela met kaas

Vietnam

Het mooie Vietnam staat op de bucketlist van veel mensen. En terecht. Het land is nog erg puur en authentiek. Tegelijk neemt het een prominente plaats in onze wereld in. Met deze tips waan je je in de groene rijstvelden en de baaien vol rotsige eilanden.

Op je bord: wist je dat de Vietnamese keuken als één van de gezondste ter wereld beschouwd wordt? Het gebruik van groenten en verse kruiden, en het gebrek aan zuivel en gluten, maken de gerechtjes licht en lekker. Je kan zelf Vietnamees koken, maar eerlijk? Bestel gewoon een maaltijd in een Vietnamees restaurant met een Saigon Special of een Tiger erbij. Gemakkelijk en zo lekker!

Op je scherm: hoewel de Vietnamoorlog vaak terugkomt in Vietnamese films, produceert het land meer films met andere thema’s. Denk aan ‘The Floating Lives’, een dramatische film met schitterende beelden die het leven toont van mensen in de Mekong Delta. De film ‘Three Seasons’ uit 1999 toont dan weer hoe de westerse wereld voet aan wal zet in Vietnam in de vorm van luxueuze hotels en buitenlandse merken. De personages uit deze film vechten om hun cultuur en afkomst te behouden in een wereld die steeds moderner wordt.

Uit de boekenkast: schrijver Nguyen Phan Que Mai vat in zijn roman ‘De Bergen Zingen’ ruim een eeuw aan Vietnamese geschiedenis samen. Van de Franse kolonisatie, de Vietnamoorlog en tot zelfs het heden. Aan de hand van een familiesaga reis je door het land en zijn geschiedenis. Het boek ‘Dagen Van Vuur’ werd gebaseerd op het dagboek van Dang Thuy Tram. Deze jonge arts werkte aan de frontlinie in de oorlog, en schreef haar ervaringen op in een boekje niet groter dan een pakje sigaretten. Dat de vrouw in 1970 werd neergeschoten door een patrouille, maakt het dagboek enkel meer beklijvend.

Engeland

De laatste jaren kwam Engeland wel vaker in het nieuws door de Brexit. Het lijkt wel alsof dat het enige is waarover mensen spreken. Onterecht, vind ik, want Engeland is één van mijn favoriete landen om te bezoeken. Er is iets zacht en verwelkomend aan de Engelse heuvels, de bossen, de kleine dorpen op het einde van zo’n kronkelende landweg.

Op je bord: de Engelse keuken staat vooral bekend om zijn high tea, zijn scones en verschillende soorten thee. Om een echt Engels gevoel in huis te halen, kan je dus een high tea organiseren. Serveer thee en koffie met kleine broodjes en gebak toe. Scones eet je met jam en room, Engelse thee maak je volgens de regels van de kunst: met losse thee en een wolkje melk. Earl Grey tea is mijn persoonlijke favoriete thee.

Op je scherm: de serie ‘Downton Abbey’ neemt je mee naar het aristocratische Engeland van de 20e eeuw. ‘The English Game’, de nieuwe serie op Netflix, neemt je dan weer mee naar de arbeidersklasse die aan het voetballen gaat. Films zoals ‘The Lobster’ tonen je de absurde Engelse humor. En vergeet vooral ‘Midsummer Murders’ niet!

Uit de boekenkast: klassieke Engels schrijvers Jane Austen en Emily Brönte schreven meeslepende romantische literatuur. Moderne schrijfster Daisy Johnson toont in haar kortverhalenreeks ‘Veenland’ dat de hedendaagse literatuur zeker niet moet onderdoen voor de klassiekers. Schrijversduo Nicci French en schrijfster Mo Hayder bezorgen je dan weer de kriebels met hun thrillers.

High tea - waan je in Engeland

Met een echte high tea waan je je zo in Engeland.

Engeland

Dromen van een Engels landschap.

India

Het prachtige India is zo verschillend als het groot is. Het land is immens, kleurrijk en vol tradities. Dingen zoals het bijzondere Bollywood en de kruidige maaltijden hebben onze landen bereikt. Klaar voor een Indiase avond op de bank?

Op je bord: de Indiase keuken is kruidig, vaak vegetarisch en ronduit heerlijk. Zeker in grote steden vind je wel een Indiaas restaurant waar je een maaltijd kan bestellen. Maar je kan natuurlijk ook zelf kokkerellen. Op Pinterest vind je eenvoudige recepten en de Engelse kok Jamie Oliver kookt vaak gerechten met een Indiase invloed. Zijn recepten zijn gemakkelijk te maken en altijd lekker. Zijn tikka masala is één van mijn favoriete gerechten.

Op je scherm: toegegeven, eigenlijk is echt elke Bollywood film goed voor een feestelijk avondje in de woonkamer. Liefst een met een romantisch verhaal en vol aanstekelijke nummers. Ken je geen goede Bollywoodfilms? Dan zijn Drishyam en Veer Zaara altijd goede keuzes. Wel India, maar liever geen Bollywood? The Marigold Hotel is een ontroerende film.

Uit de boekenkast: het boek ‘Trein uit Pakistan’ van Khushwant Singh is een must-read wanneer we het over Indiase literatuur hebben. Het verhaal raakt burgeroorlog, religie en het gevoel van dorpsgemeenschap aan. Volgens velen een ontroerend verhaal over menselijkheid. Het luchtigere boek ‘Het Ministerie van Opperst Geluk’ van Arundathi Roy is een moderner verhaal, dat zich afspeelt in verschillende delen van India. Sfeervol en mooi geschreven!

Japan

Nu de lente de kerselaren in bloei zet, kruipen mijn gedachten vanzelf naar Japan. Kleine kennismakingen met zijn cultuur maken menigeen nieuwsgierig naar het land.

Op je bord: natuurlijk denk je aan sushi wanneer je aan Japan denkt. De ronde schijfjes rijst gevuld met vis en groente zijn ronduit heerlijk. Maar de Japanse keuken is zo veel meer. Heb je een Japans restaurant in de buurt dat bezorgt? Kies eens iets nieuws, probeer eens een nieuwe smaak. Net zoals je op reis zou doen, toch?

Op je scherm: anime is een afkorting voor het woord animēshon, een verbastering van het Engelse animation. Mensen kennen het woord vooral als een aanduiding van Japanse animatiefilms en -series. De figuurtjes hebben een typisch uiterlijk met flitsende kleuren en grote ogen. Geen fan van anime? Dan zijn de films ‘Memoirs of a Geisha’ en ‘Letters from Iwo Jima’ misschien meer jouw ding.

Uit de boekenkast: Japanse literatuur bereikt ons hoe langer hoe meer, en niet alleen in de vorm manga, de stripversie van anime. Schrijvers Haruki Murakami, Takashi Hiraide en Hiro Arikawa vind je tegenwoordig in veel Nederlandse boekwinkels terug. Vooral het boek ‘Reisverslag van een Kat’, van Hiro Arikawa brengt je naar het hedendaagse Japan.

Japanse kersenbloesems

Kersenbloesems doen me altijd verlangen naar een bezoek aan Japan.

Turkije

Het grote Turkije is altijd al een kruispunt van culturen geweest. Het land vormt een soort van overgang tussen Europa en Azië, en draagt invloeden van beiden. Een bezoek aan Turkije brengt mij altijd een soort van verwondering. Er is zo veel te zien, zo veel te doen. Zo veel te proeven.

Op je bord: de Turkse keuken in de Lage Landen bestaat vooral in de vorm van fastfood. We hebben allemaal al eens kebab en dürüm op. Lekker, maar de Turkse keuken kan veel verfijnder zijn dat dit. Denk aan menemen, een soort van omelet met groenten dat bij het ontbijt gegeten wordt. Of denk aan mezze, een soort van Turkse tapas met onder andere kaas en groenten.

Op je scherm: de komedie ‘Hababam sinifi’ stamt uit 1975, maar is nog steeds een van de meest gewaardeerde Turkse films. De romantische serie ‘Kara Sevda’ is recenter en echt binge-waardig. Neem wel je tijd, want een aflevering duurt gemakkelijk twee uur.

Uit de boekenkast: ‘Ik heet Karmozijn’ van Orhan Pamuk vertelt het verhaal van een vrouw, Seküre, die in het Istanbul van 1591 leeft. Een romantisch, historisch en vooral spannend verhaal. Het boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ van Ahmet Altan is meer controversieel. De schrijver kwam na de mislukte staatsgreep van 2016 in de gevangenis, vanwaar hij zijn ervaringen en zijn kijk op de Turkse politiek neerpende. Sommige zeggen dat hij de meest gehate man van Turkije is. Of dat waar is, kan ik moeilijk zeggen. Maar zijn boek laat je niet los.

Italië

Er is geen land dat een meer bekende keuken heeft dan Italië. Iedereen houdt van de mediterraanse smaken van de Italiaanse keuken. Pizza en pasta zijn misschien wel de meest geliefde comfort food gerechten. Dingen waar je gelukkig van wordt. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken nu, toch?

Op je bord: de Italiaanse keuken lijkt eindeloos. Of je nu pizza’s laat bezorgen, zelf bakt of een nieuw pastarecept uitprobeert, je vindt echt wel wat naar je zin. Wie graag wat dieper in de Italiaanse keuken duikt, vindt wel wat in het hoogstaande kookboek ‘Polpo’. Schenk een glaasje Prosecco in en geniet van een stukje Italië in huis.

Op je scherm: ‘La Vita e Bella’, de tragikomedie uit 1997 is intussen haast een klassieker. Er is geen beter moment dan nu om de film nog eens vanonder het stof te halen. Met een glaasje Italiaanse wijn en een hapje als bruschetta smaakt de film des te beter.

Extra tip: projecteer een film buiten op een strakgespannen laken of een gladde muur en geniet van je film aan het kampvuur.

Uit de boekenkast: Italië kent een rijke literaire geschiedenis. ‘De Naam van de Roos’ van Umberto Eco, een roman die zich afspeelt in het Italië van de middeleeuwen, werd zo bekend dat hij zelfs verfilmd werd. Het boek ‘Waarom het zo aantrekkelijk is om gelukkig te zijn’ van Lorenzo Marone is een luchtiger verhaal, dat desondanks wel weet te raken.

Bruschetta - De wereld in huis halen

Met een heerlijke schotel Bruschetta smaakt een Italiaanse film nog beter.

Australië

Het land down under staat nog steeds op menig bucketlist. De natuur, de bijzondere cultuur en de laid back stijl van leven spreken reizigers bijzonder aan.

Op je bord: met het mooie lenteweer is een Australische BBQ een must. Met een Carlton biertje in de hand vlees en groente roosteren terwijl de avond rustig invalt. Heerlijk. Sluit je avond af rond een kampvuur onder de sterren.

Op je scherm: er zijn verschillende films die de Australische natuur mooi in beeld zetten. Baz Luhrmann’s ‘Australia’ vertelt op een sprookjesachtige wijze een verhaal van verlies, van doorzetting en liefde. De film ‘The Rabbit-proof fence’ vertelt dan weer hoe kinderen van de zogenaamde gestolen generatie proberen terug bij hun familie te komen. Een aangrijpende film over de gespannen relatie tussen blanken en Aboriginals.

Tourism Australia brengt Australië naar je huiskamer, zodat je alvast weg kan dromen over een volgende reis naar Australië. Van de unieke cultuur tot de adembenemende landschappen, eten en drinken van wereldklasse en uitzonderlijke dieren in het wild. Zoek maar eens op ‘The Love Australia Project’ of op ‘With Love from Aus’.

Uit de boekenkast: Australische schrijver Tim Winton zoekt zijn inspiratie in de woeste natuur van de westkust van zijn land. Zijn verhalen dompelen je onder in de Australische natuur en volkse cultuur. Geen feel good boeken, wel bijzonder meeslepende verhalen.

Lokale handelaars

Veel lokale handelaars, zoals restaurants, café’s en winkels, moeten de deuren sluiten door de coronacrisis. Voor hen is het absoluut niet gemakkelijk om deze periode door te komen, en veel van hen moeten creatief zijn om hun hoofd boven water te houden. Restaurants gaan bijvoorbeeld gerechten bezorgen, kleine boekenwinkels verkopen hun boeken online, lokale boerderijen verkopen een box vol biologische producten.

De beste manier om ze te helpen, is om bij hen te kopen. Laat de grote online winkels even links liggen en koop lokaal. Die sushi om de hoek of dat Italiaanse restaurants in het dorp? Check even of ze huis berzorgen of afhaalmaaltijden voorzien. Wil je een van de boeken uit onze tips lezen? Kijk even of die onafhankelijke boekhandel aan huis levert. Het kost jou niks om de keuze te maken lokaal te kopen. Maar het maakt een wereld van verschil voor de handelaars.

Afleidingen genoeg om de corona-tijd fijn te benutten.

Ijsje

Vergeet vooral niet te genieten van het heerlijke weer. Vanuit je eigen tuin, uiteraard.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>