De weergaloze binnenlanden van Belize

Natuurlijke schoonheid is niet altijd even eerlijk verdeeld in de wereld. Dat wordt des te duidelijker in Belize. Denk je aan Belize, dan denk je al snel aan het duizelingwekkende Blue Hole, de azuurblauwe wateren en de wuivende palmbomen die je treft op een van de vele cayes en atolls die het kleine landje rijk is. Waar de kust de nodige gasten mag verwelkomen, blijft het binnenland tot op heden nog vrij onontdekt, terwijl de diversiteit op dit mini landoppervlak ongeëvenaard is. De hoogste tijd dus voor een ontdekkingstocht door de weergaloze binnenlanden van Belize!

Lamanai Belize Maya

Uitzicht over de weergaloze binnenlanden van Belize vanaf een Maya ruïne in Lamanai

Eindeloze diversiteit

De binnenlanden van Belize worden gekenmerkt door een eindeloze diversiteit. Hoog in het noorden, dicht tegen de grens met Mexico, tref je een interessante mix aan culturen die onder meer goed te herkennen is aan de rijke keuken. Spaanse, Mexicaanse en Aziatische invloeden zijn niet te missen en deze regio kent een gemoedelijk kabbelende landbouwcultuur. Compleet tegenovergesteld is het westen van het land, waar je als adrenalinejunk goed aan je trekken kunt komen. Diep in de jungle kun je raften, ziplinen, caven en tuben tot je volledig moe gestreden bent en dan nog zul je maar een klein deel van al het natuurschoon bewonderd hebben. Dit is ook de plek waar je nog vele goed verscholen Maya ruïnes kunt bezoeken, of juist bijzonder wildlife kunt gaan spotten. Wist je bijvoorbeeld dat Belize een van de rijkste landen is als het op vogelsoorten aankomt?

Caves Branch Belize black hole drop

In voor een adrenaline kick? Probeer de 100-meter hoge ‘Black Hole Drop’ bij Caves Branch!

Voor de afwisseling kun je vervolgens doorreizen naar het zuiden over de prachtige Hummingbird Highway. Deze leidt je onder meer naar het leefgebied van de Garifuna, een van de originele indianenstammen uit het land. Pittoreske vissersdorpjes en hagelwitte stranden maken dit een perfecte locatie om een avontuurlijke reis door Belize heerlijk af te sluiten, of om op een bootje te stappen richting de cayes om alsnog even te genieten van die fenomenale kustlijn die Belize heeft!


Belize wildlife

Wildlife vind je in de binnenlanden van Belize overal!

De diepe jungle verkennen

Mijn persoonlijke favoriete regio in Belize is toch echt wel de jungle in het westen van het land. Dit mysterieuze, heuvelachtige regenwoud doet zeker niet onder voor de beroemde nevelwouden in bijvoorbeeld Costa Rica en de mogelijkheden om de jungle te ervaren zijn eindeloos. Vanuit Belize City, wat meestal het startpunt is van een rondreis door het land, reis je gemakkelijk met een huurauto of gewoon met een bus richting Belmopan. Deze stad ligt centraal voor verkenning van de regio en in de omgeving tref je vele accommodaties van waaruit je zo de jungle in stapt. Jungle lodges zijn er meer dan voldoende en ook voor meerdere budgetten, en dat is absoluut een aanrader. Er zijn maar weinig dingen fijner dan in slaap vallen en weer wakker worden met geen ander geluid dan de mysterieuze jungleklanken van vogels, apen en wat dan al niet meer.

Pooks hill belize

Vanaf het wonderschone Pook’s Hill zijn er verschillende wandelpaden de natuur in die je zelfstandig kunt volgen.

De diepste stukken van de jungle bereik je het beste – en veiligste – door een gids te huren en de meeste accommodaties in deze regio hebben zelf gidsen op hun terrein tot hun beschikking. Een goed voorbeeld van zo’n locatie is Caves Branch; een hotel dat naast avontuurlijke jungle lodges (en oh wat zijn die boomhutten mooi!), bovenal een activiteitencentrum is. Je hoogtevrees overwinnen en diep afdalen in een ravijn, of na een heerlijke wandeling op een grote rubberen band al dobberend een grot verlaten; het kan allemaal.

Een wat toegankelijker stuk jungle tref je in de omgeving van Pook’s Hill. Hier kun je zelf wandelingen door de jungle maken zonder dat je een gids nodig hebt, of in een kabbelend tempo de rivier afdalen. De verscheidenheid aan vogels op dit terrein is ook eindeloos en als je vroeg opstaat zul je zonder echt moeite te doen al ontelbare kolibries en toekans kunnen spotten.

Tuben pooks hill belize

Geen betere manier om de jungle te verkennen dan al tubend over de rivier!

Culturele rondreis in één land

Belize is een smeltpot aan culturen en dat maakt het rondreizen zo afwisselend. Van indianen in het zuiden tot mennoniten in het noorden; overal waar je komt tref je weer nieuwe talen, keukens en gewoontes. Belize telt tevens nog drie verschillende Maya stammen als inwoners en heeft ook een rijke Maya geschiedenis die nog goed te bewonderen valt. Een van de beste voorbeelden hiervan is Lamanai in het noorden van het land. Deze Maya ruïnes zijn slechts te bereiken via een boottocht van een uur door de wereldberoemde mangroves en eenmaal aangekomen op locatie wordt al snel duidelijk wat lamanai zo bijzonder maakt; er is namelijk bijna niemand! De ruïnes mag je nog beklimmen en de enige toekijkers zullen wat howler monkeys uit de hoge bomen die deze oude stad zo goed verstoppen zijn. Een immens bijzondere ervaring en tevens tekenend voor het toerisme in Belize. Hier heb je echte hotspots nog gewoon voor jezelf!

lamanai belize

Maya ruïnes bezoeken zonder andere toeristen? Dat kan in Lamanai

Plan je eigen trip naar Belize

Dat Belize de moeite waard is om te bezoeken moge duidelijk zijn, maar waar moet je op letten als je je reis gaat plannen?

  • OV is er wel, maar kan onregelmatig en lastig zijn als je naar een specifieke bestemming wilt. Accommodaties kunnen transfers regelen, maar deze zijn niet altijd goedkoop. Zelf een auto huren is dus ook zeker een goede optie.
  • Belize is niet goedkoop, maar hoeft ook niet per definitie duur te zijn. Bezuinig op de juiste zaken – beter een nachtje goedkoop slapen dan zonder gids de jungle in. Proef telkens van de regionale specialiteiten, deze zijn vaak extra lekker en ook nog eens veel goedkoper.
  • Reis rond! Echt, het land is nog zoveel interessanter wanneer je alle verschillen en tegenstellingen ziet! De cayes zijn prachtig, maar sla die binnenlanden echt niet over! Weinig tijd om over land te reizen? Dan kun je met TropicAir ook gemakkelijk en goedkoop binnenlandse vluchten boeken. Gemakkelijk en al een uitje op zich, want de vliegtuigjes vliegen laag en je kunt dus veel zien.
  • Vind je het fijn om voor het samenstellen van je reis wat hulp te krijgen van een local? Veronique staat voor je klaar!
  • Veiligheid is, net als in heel Midden-Amerika, een aandachtspunt. In Belize kun je relatief veilig rondreizen in grote delen van het land, maar gebruik wel je verstand. Ga ‘s nachts niet alleen over straat in de grote steden, wees niet opzichtig en let extra goed op in Belize City. Mocht Belize City je eerste stop zijn om de omgeving te gaan verkennen, dan is een hotel net buiten de stad zoals het Black Orchid Resort ideaal. Gratis airport transfers en in een veilige omgeving.

De weg naar Lamanai brengt je langs de beroemde mangroves van Belize

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>