De veelzijdigheid van het Troodos gebergte

Met zijn drieën speuren we het landschap af in de hoop een exemplaar te zien. Met velen zijn ze niet meer, we realiseren ons dat de kans klein is. Zijn majestueuze hoorns en verwilderde kop onderscheiden hem van een ordinair schaap. Trots staat hij afgebeeld op de minst waardevolle Cypriotische euromunten. Het nationale dier; de Cypriotische moeflon.

Mouflon Cyprus Troodos gebergte

De befaamde Cypriotische Mouflon in volle glorie (foto Nikolas Kouvaros)

Troodos: drie wegen

Natuurlijk is het beestje in geen velden of wegen te bekennen. Een dagje vertoeven in het Troodos gebergte is niet voldoende om een moeflon te spotten. Het gebied heeft naast haar natuurschoon echter zoveel meer te bieden. Oude dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, panoramische vergezichten en een waslijst aan kerkjes en kloosters die als werelderfgoed zijn aangemerkt. De afstanden zijn niet groot, maar door de hoogteverschillen en talrijke bochten zit je wel even achter het stuur. Letterlijk betekent Troodos ‘drie wegen’. Vanuit zowel Nicosia, Limassol als Pafos leidt een doorgaande weg je het gebergte in.

120160509 - Cyprus - 116

Rijden door het Troodos gebergte betekent veel bochtenwerk

Vermomde kerkjes

Op het eerste gezicht lijkt het meer een uit de kluiten gewassen schuur of een klein boerderijtje zonder ramen. Zodra de zware houten deuren worden geopend weet je wel beter. Panagia Podithou, nabij het dorp Galata, is één van de tien Byzantijnse kerken in het Troodos gebergte die een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst hebben. De kleurrijke fresco’s in Byzantijnse stijl die meer dan 500 jaar geleden zijn aangebracht zien er nog prachtig uit. Op steenworp afstand vind je het tweede kerkje, Archangelos Michail genaamd, met gelijksoortige fresco’s. Door de dorpsbewoners worden beide kerkjes incidenteel nog gebruikt, echter zit de deur veelal op slot. Als je ze wilt bezichtigen moet je het telefoonnummer bellen dat op de deur staat.


120160511 - Cyprus - 278

Langs de doorgaande weg liggen twee vermomde kerkjes

120160511 - Cyprus - 285

Kleurrijk en uiterst gedetailleerd zijn de fresco’s

120160511 - Cyprus - 290

Diverse religieuze gebeurtenissen zijn afgebeeld

Wintersport

Net iets onder 2.000 meter ligt het hoogste punt van Cyprus; de top van Mount Olympus. Het is geen eeuwige sneeuwbal die je op top ziet, maar een weerstation vergezelt van een radarinstallatie. In de wintermaanden is het hier wel wit en vormen Mount Olympus en omgeving een heus wintersportgebied compleet met skiliften. ’s Zomers is het een geliefd wandelgebied. De mooie wandeling van zo’n twee uur naar bijvoorbeeld de Kaledonische watervallen is erg in trek. Vergeet vooral niet voldoende water voor onderweg mee te nemen.

120160511 - Cyprus - 318

Het uitzicht net iets voor de top van Mount Olympus

Goud

Veel tijd en rust voor meditatie hebben de monniken van het Kykkos klooster niet. Dit beroemdste complex van het Troodos gebergte wordt door veel toeristen aangedaan. Vanaf Nicosia is het ongeveer twee uur bochten manoeuvreren om het enigszins afgelegen klooster te bereiken. Vele mozaïeken versieren de muren. Naar verluid is het klooster nogal kapitaalkrachtig. Het is dan ook goud wat hier blinkt. Een ruime collectie van allerlei objecten en voorwerpen wordt tentoongesteld. Ook is Kykkos de laatste rustplaats van Markarios III, die hier als monnik werkzaam was voordat hij aartsbisschop en president van Cyprus werd.

120160509 - Cyprus - 511

Op 1308 meter hoogte vind je dit prachtige klooster

120160509 - Cyprus - 509

Rust, sereniteit en overdag de nodige bezoekers

Lieflijke dorpjes

Zoals wel vaker vind je in bergachtige gebieden in het binnenland de wat meer authentieke en traditionele dorpjes. Eén van de 40 wijndorpjes in het Troodos gebergte is het op 800 meter hoogte gelegen Omodos. Oranje dakpannen en witte gevels. Achthonderd zielen telt het dorp. Drie touringcars staan met draaiende motor te wachten op de parkeerplaats. In de smalle steegjes tussen de kleine huisjes bevinden zich allerlei kleine winkeltjes. Het beklinkerde dorpsplein oogt gezellig met meerdere linten van vlaggetjes die er boven zijn gespannen. De oudere inwoners genieten van een glaasje Zivania, een soort wijn met een alcoholpercentage van maar liefst 65%. Het verhaal doet de ronde dat ze iedere dag drie glaasjes van het goedje drinken. Met de inhoud van vierde glaasje maken ze vervolgens de ramen schoon.

120160509 - Cyprus - 118

Bijna feestelijk oogt het dorpsplein van Omodos

120160509 - Cyprus - 134

Als onderdeel van dagtrips vanuit de badplaatsen ontvangt Omodos steeds meer bezoekers

Het kan rustiger en authentieker. Lefkara staat bekend om haar ambachtelijke houtsnijwerk en borduurwerk. Heel bekend is het kleurrijke dorp met haar kenmerkende architectuur echter niet. Geen touringcars, slechts wat verdwaalde toeristen. De smalle straatjes zijn grotendeels verlaten. Voor haar winkeltje zit een oudere grijze dame rustig te wachten op de eerste klanten van de dag. Hier loopt de tijd wat achter en gaat het leven duidelijk een stuk langzamer.

120160509 - Cyprus - 105

De typische blauwe tint die je veel tegenkomt in Lefkara

120160509 - Cyprus - 110

Pano Lefkara, oftewel de ‘boven stad’

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>