De schatten van Yogyakarta

Verkeersopstoppingen, snorfietsen die vlak langs je scheren en vele ogen die je telkens weer aanstaren.

20150611 - Java - 339

Net zoals in andere Indonesische steden kom je dit in Yogyakarta, in de volksmond kortweg Yogya, ook tegen. Echter heeft de stad onder meer de meest bekende en bezochte tempels van Indonesië binnen haar grenzen.

Zonsopgang
Als je weinig tijd hebt kun je de schatten van Yogya in een dag bezoeken. Begin je dag vroeg om op een bijzondere plek de zon op te zien komen. Borobudor, het bekende tempelcomplex dat op zo’n 40 kilometer ten noorden van Yogyakarta is gelegen, is daarvoor de uitgelezen plek. Normaal gesproken gaat het park waarvan de tempel deel uitmaakt om 7.00 open. Je kunt echter kaarten kopen, deze zijn wel twee keer zo duur als de normale entree, om voor zonsopgang het park te mogen betreden. Het betekent wel vroeg opstaan aangezien het schouwspel al voor 5.30 begint en de reistijd vanaf Yogyakarta zeker een uur bedraagt. Overigens is de kans op een ansichtkaart zonsopgang gering, desalniettemin ben je op dit tijdstip de massa voor.

Borobudor is een hindoeïstische tempel uit de 9e eeuw met de welbekende stoepabeelden. Bovenop de tempel heb je een prachtig uitzicht op heuvelachtige omgeving. De tempel wordt veel door binnenlandse toeristen bezocht. Houd er dus rekening mee dat voor hen niet alleen de Borobudor de attractie is, ook Europeanen hebben sommigen zelden gezien. Het is niet onwaarschijnlijk dat je een aantal malen wordt verzocht om te poseren.

20150611 - Java - 388

Op de terugweg naar Yogyakarta kom je buiten het park nog tweetal tempels tegen, die tot hetzelfde complex behoren maar een stuk minder imposant zijn.

Sultan
Als sinds eeuwen wordt Yogya bestuurd door een sultan, meestal een welvarend en invloedrijk persoon. Inmiddels is alweer de tiende sultan aan de macht. Zijn paleis bestaat uit het hermetisch afgesloten woonverblijf waar hij zelf woont en een deel dat als een museum is ingericht en uit meerdere gebouwtjes bestaat die door voorgaande sultans werden gebruikt. Het museum omvat een collectie attributen en portretten van de huidige en voorgaande sultans, waarbij een duidelijk relatie met Nederland zichtbaar wordt. Tegenover het paleis van de sultan bevindt zich het waterpaleis, dat voorheen diende als zwembad voor de sultan. Nu rest slechts drooggelegde vergane glorie waarop geen onderhoud of restauratie heeft plaatsgevonden.

20150611 - Java - 411ok

Ondergronds
Op een mooie ochtend eind jaren zestig zette een boer zijn spade in de grond en stuitte op een aantal grote stenen. De opgetrommelde archeologen legden vervolgens na verloop van tijd de Sambisari tempel bloot, die zo’n vijf meter onder de grond lag, op ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Yogyakarta. Pas na twintig jaar puzzelen was de opgraving en restauratie voltooid. Met een trap daal je af naar de tempel, waardoor het niveauverschil bewaard is gebleven. Op een steenworp afstand ligt de tweede populaire bezienswaardigheid van Yogyakarta, waar de dag van schat zoeken kan worden afgesloten.

20150611 - Java - 425

Zonsondergang
Rond een uur of vijf in de middag is het druk bij Prambanan. De omvang en hoogte van deze tempel is mogelijk nog indrukwekkender in vergelijking met Borobudor. Het bestaat uit drie hoofdtempels die zijn gewijd aan drie goden uit de Hindoeïstische mythologie. Met drie kleinere tempels wordt een centraal vierkant plein gevormd, omringd door de resten van meer dan tweehonderd tempels. Geflankeerd door de ondergaande zon krijgt deze plek een magisch karakter. Meestal treedt de volledige duisternis iets na 18.00 in en wordt het tijd weer richting Yogyakarta te gaan.

20150611 - Java - 498

Avondvertier
Het hart van Yogyakarta wordt gevormd door Malioboro street. Deze doorgaande straat is erg populair onder met name Aziatische toeristen. Volgepakt met handelswaar schuifel en wring je je door de straat. Leuke eettentjes vind je met name in één van de vele zijstraatjes. Ook zij hier genoeg leuke cafés en barretjes te vinden om de avond door te brengen.

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. Irene Laars zegt:

    Jos, hoe is Yogyakarta het beste te bereiken? Kan je er bijvoorbeeld heen vliegen vanaf Bali? Ik ga samen met een vriendin backpacken in Indonesie, we starten op Bali. Dus misschien leuk om Yogyakarta in ons reisschema in te passen!

  2. Hoi Irene,

    Wat een heerlijk vooruitzicht! Wanneer gaan jullie? En wat is het plan? Je kan voor 75 euro een retourtje van Denpasar (Bali) naar Jogjakarta boeken bij bijvoorbeeld Air Asia, dus Yogyakarta is goed te bereiken.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>