De jungle van Khao Sok

In het zuiden van Thailand liggen een boel prachtige tropische eilanden, waar menig Thailand-bezoeker naartoe gaat als het culturele deel van de reis erop zit. Na tempels en tuktuks is het tijd voor wat zon, zee en strand. Logisch, natuurlijk. Maar wist je dat je halverwege de rit richting het zuiden nog een heel mooie tussenstop kunt maken in een onontdekt natuurgebied? We nemen je graag mee naar de jungle van Khao Sok.

khao sok drijvende huisjes

Slapen in een drijvend huisje op het meer

Voordat je de jungle induikt, kun je eerst een pitstop maken bij het stuwmeer Racha Praba. Omringd door spectaculaire rotsformaties vaar je met de boot over het meer en kom je vervolgens aan bij je accommodatie voor de nacht: drijvende huisjes langs de waterkant. Ze zijn simpel, maar dat draagt volgens ons nou juist bij aan het gevoel dat je één bent met de natuur. ‘s Avonds wordt er een heerlijke maaltijd bereid. Fonkelende sterren, kabbelend water en dierengeluiden … dé echte junglebeleving.

khao sok jungle aapje

Dieren spotten in het oerwoud

In de vroege ochtend ga je met de gids op pad en vaar je langs de oevers van het meer om aapjes te spotten. Uit de jungle klinken geluiden van neushoornvogels en spelende makaken. Bij de drijvende huisjes liggen ook kano’s klaar, waarmee je een actieve kennismaking kunt maken met het tropisch regenwoud. Vergeet je verrekijker niet om dieren te spotten. Verder leent het meer zich voor geweldige foto’s in de vroege ochtend, als de mist optrekt tussen de omliggende steile rotsen en de jungle een soort mysterieuze uitstraling krijgt.

natuurlodge khao sok anurak

Onderdeel van de community in de Anuraklodge

In de jungle van Khao Sok ligt nog een bijzondere accommodatie: de Anurak Community Lodge. Gebouwd met oog en hart voor de natuur, een prachtige plek verborgen tussen de kalkrotsen. Natuurlijke materialen, een ventilator en een eigen balkon vormen het decor van je verblijf. Bij de lodge zijn lokale gidsen aanwezig die je graag meer vertellen over de natuur. Ontmoet andere reizigers bij het kampvuur en geniet van een fruitsapje op de houten veranda tussen de palmbomen. Wil je helpen om de lodge verder te verrijken, dan zijn je ideeën van harte welkom; de accommodatie is opgezet met de gedachte dat zowel de lokale bevolking als reizigers een bijdrage kunnen leveren aan deze plek.

khao sok anurak natuurlodge

Tijd voor actie: kajakken of een kookworkshop

Anurak vormt de ideale uitvalsbasis om de jungle van Khao Sok verder te verkennen. Aan de rivier liggen de opblaaskano’s al klaar; de dorpsbewoners peddelen voor je uit en leiden je zo op de goede manier door de stroming heen. Engels spreken ze niet zo goed, maar hun lach maakt dat meer dan goed. Vaar langs de idyllische kalkrotsen en misschien spot je, net als wij, een ijsvogel. Bij warm weer plons je zo het water in voor wat verkoeling. Er worden nog veel meer activiteiten georganiseerd, zoals fietsen en tuben, voor wie zin heeft. Of kies voor een kookdemonstratie waarbij je lokale Thaise specialiteiten leert te maken. Daarmee doe je straks thuis vrienden en familie vast versteld staan.

khao sok jungle raften

Dit zijn de persoonlijke tips van Edith Huntink van Riksja Travel. Met de bouwstenen van Riksja Thailand, onderdeel van Riksja, kun je je eigen Thailand-reis samenstellen en in de voetsporen treden van Edith. De reisspecialisten hebben zelf door het land gereisd en adviseren vanuit eigen reiservaringen. Onderweg slaap je in kleinschalige accommodaties en door de bijzondere excursies kom je echt in aanraking met de lokale cultuur.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>