De iPad als reisgenoot?

Apple pakt weer eens groot uit met een nieuw product dat grenzen moet verleggen, namelijk de iPad. De iPad zit een beetje tussen een iPhone en een volwaardige computer in en laat zich dan ook het best typeren als een soort tablet computer.

Apple pakt weer eens groot uit met een nieuw product dat grenzen moet verleggen, namelijk de iPad. De iPad zit een beetje tussen een iPhone en een volwaardige computer in en laat zich dan ook het best typeren als een soort tablet computer.

De iPad is een nice to have, niet een must have en is (net als eigenlijk alle Apple producten) te veel gehyped en veel te duur. Desalniettemin levert Apple wel wat ze beloven: een remarkable experience!

Apple iPad

Het aanraakgevoelige scherm van de iPad is bijna 10” groot en is dus vergelijkbaar met de grootte van het scherm op een doorsnee netbook. Toch is de resolutie wat hoger, zodat er nog meer informatie weergegeven kan worden. Deze nieuwe tablet machine van Apple is 13,4 millimeter dik en het gewicht is beperkt gebleven tot 680 gram voor de standaarduitvoering met WiFi.

De ingebouwde GPS en het kompas zorgen ervoor dat de iPad altijd op de hoogte is van zijn locatie en ook een lichtsensor behoort tot de standaarduitrusting. De extra aansluitingen aan het apparaat zijn tot een minimum beperkt. De iPad van Apple heeft een lithium-polymeer type accu met een capaciteit van 25 Whr, die bij muziek luisteren, video kijken of internetten 10 uur lang stroom kan leveren. Opladen kan via de netstroomadapter en via de USB 2.0 poort van een willekeurige computer of laptop. Wat accuduur betreft, is de iPad dus helemaal niet zo slecht. De iPad doet het vele uren op één lading en de batterijindicator is erg betrouwbaar. Bij 20% resterende lading krijg je de eerste melding, bij 10% volgt de volgende. 20% resterende lading betekent dus dat je nog rustig 2 uurtjes door kunt spelen. 

Standaard kan het apparaat al een groot aantal behoeftes vervullen, zoals webbrowsen, video kijken, muziek luisteren, online kranten en digitale boeken lezen, navigeren via Google Maps, notities maken en de agenda bijhouden. Via de AppStore zijn er natuurlijk al tal van toepassingen te vinden en daar zullen natuurlijk ook nog specifieke applicaties voor de iPad bij komen.

Een iPad bestellen bij Wehkamp

De iPad als reisgenoot
Vanaf eind juli is de iPad dan eindelijk ook in Nederland te koop. Een beetje flashpacker is natuurlijk nieuwsgierig naar Apple’s nieuwste speeltje. Maar is de iPad niet veel te groot om mee op reis te nemen? En kan een iPad mee in plaats van een BlackBerry, laptop, netbook of spelcomputer? En wat zijn er nu eigenlijk de voordelen van?

De iPad heeft de potentie om allerlei reisbenodigdheden en andere snufjes te bundelen.
Zo kan hij bijvoorbeeld dienst doen als:
• reisgids (landen- en stedengidsen)
• dagboek
• fotoalbum (fantastische fotoviewer)
• vertaalhulp
• spelcomputer
• eReader (met ePub boeken en magazines)
• muziek- en beeldspeler (MP3’s luisteren en films kijken met AirVideo)
• voice memos (om de goede ideeën tijdens je vakantie in te spreken)
• autonavigatie
• PressReader (Volkskrant en NRC lezen tijdens de vakantie)

Gebruik van 3G in het buitenland is af te raden (tenzij je graag vrijwillig absurd hoge roamingkosten betaalt), maar als er WiFi beschikbaar is op je bestemming, kan je op je iPad op ieder moment van de dag even snel het nieuws bekijken, kijken of er regen in de buurt is of je mail checken. Natuurlijk kan dat ook allemaal met een laptop of netbook, maar een groot voordeel van de iPad is dat hij zo compact is en geen opstarttijd heeft. Druk op de knop, en hij staat aan. Open een browser en je zit op internet. Er is geen ander apparaat wat zich zo goed leent om foto’s op te bekijken. En spelletjes: ik heb inmiddels een hele serie spelletjes gedownload, sommigen betaald, sommigen gratis. En die spelbeleving is echt fantastisch!

Een laptop is vaak onhandig om mee te nemen, zowel wat betreft formaat als accessoires (lader, muis, etc.). Naast boeken en magazines kun je ook je landen- of stedengidsen downloaden. Hoef je daar ook niet meer mee te slepen. Daarnaast kun je, aangezien campings en hotels tegenwoordig steeds meer voorzien zijn van WiFi, ook ter plaatse nog zoeken naar bezienswaardigheden en dingen om te doen. Je zou een iPad kunnen gebruiken als autonavigatie en verder zijn er natuurlijk apps om jezelf of je kinderen bezig te houden tijdens de reis.

ipad-toetsenboord

iPad versus e-Reader
Je kunt de iPad ook prima gebruiken om boeken te lezen. En voor een deel gaat dat zelfs beter dan met een eReader. Sowieso is de iPad echt veel sneller en heeft hij een veel betere gebruikersinterface. Wel staat buiten kijf dat het prettiger is een boek te lezen via bijvoorbeeld de Kindle dan via de iPad. Waar de iPad net als een laptop en netbook een scherm heeft wat met licht werkt, maakt een eReader scherm gebruik van het omgevingslicht. Net als gewoon papier. En daarmee leest een eReader scherm supercomfortabel. In alle lichtomstandigheden. Hierdoor kan je de eReader zelfs op het strand of in de auto gebruiken en leest het net zo comfortabel als een echt boek. Daar staat tegenover dat je met de iPad zoveel meer kunt doen, terwijl de Kindle een one trick pony is. Maar zoek je alleen een eReader? Koop dan geen iPad, dat is dan een behoorlijke overkill.

Waar ‘gewone’ boeken misschien niet helemaal tot hun recht komen op de iPad, doen magazines en kranten dat des te meer. Het NRC Handelsblad heeft bijvoorbeeld een eigen iPad Epaper applicatie waar iedere editie gekocht kan worden voor 79 cent (je kan ook gebruik maken van je bestaande abonnement voor € 12,50 per maand). 

Nadelen van de iPad
Er zijn daarentegen ook genoeg dingen die de iPad niet kan. Zo ondersteunt de Safari-browser geen Flash. Dit betekent dat je dus geen YouTube-video’s kunt bekijken. Ook zit er geen camera in, dus video-chatten (bijvoorbeeld met Skype) is geen optie.

Natuurlijk heeft de iPad ook nadelen. Een minpunt is het scherm. De iPad gebruikt een ‘gewoon’ verlicht LCD scherm en spiegelt nogal. Een boek lezen in de volle zon of in de auto, is daarmee lang niet zo comfortabel als met een eReader. Een ander nadeel is natuurlijk de prijs. En de geslotenheid; de iPad is slecht uitbreidbaar. Als je iets op je iPad wilt zetten, moet dat meestal via iTunes. Je iPad benaderen als een soort externe schijf, gaat niet (zo maar). Ook heeft de iPad geen kaartsloten of andere manieren om er iets op te zetten. Een andere browser op de iPad zetten: vergeet het maar. Het is Safari of niet. Daarmee loop je wel eens tegen niet goed werkende websites aan. De iPad heeft geen camera ingebouwd. Kortom, ga je hem op functionaliteit vergelijken met een netbook, tja, dan koop je met een netbook voor minder geld meer waar.

Veel gehoorde kritiek is dat nog niet alle boeken elektronisch verkrijgbaar zijn. Verder kan de iPad niet alleen slecht tegen zand en water, maar ook tegen warmte. Als je in je Nederlandse tuin al meldingen krijgt dat de iPad oververhit is, hoe moet dat dan op een boot in Griekenland? Inmiddels hebben al drie Amerikaanse consumenten een klacht ingediend tegen Apple. Hun iPad raakte oververhit toen ze een e-boek in de zon lazen.

Ben je veel onderweg?
Een iPad past met zijn compacte formaat prima in de gemiddelde tas en je pakt hem er makkelijk bij om even wat te surfen en mail te kijken. Ook de batterij gaat behoorlijk lang mee. Ben jij een filmfanaat en wil je tijdens lange vluchten of onderweg films kijken, heb je eigenlijk een 64Gb iPad nodig (denk hierbij ook aan video podcasts). Probleem alleen is dat Apple in Nederland op dit moment nog (steeds) geen films verkoopt of verhuurt in de iTunes Store. Wanneer Apple wel films gaat aanbieden is nog volledig onbekend. Voor de muziek heb je de Gb’s trouwens niet nodig.

De iPad combineert het beste van twee werelden, de batterij gaat behoorlijk lang mee, hij werkt snel en hij is vrij compact. Een iPad heeft een handzamer formaat dan een laptop, het scherm van de iPad is zo’n zes keer groter dan dat van een iPhone, de iPad is direct uit standby (zoals een telefoon) en gebruikt touchscreen. De iPad staat dus voor gebruiksgemak, niet voor volledigheid. Echt werken kan je beter op een laptop of desktop doen.

Dus… is de iPad een goed reisgenoot?
Het hangt er dus vanaf wat je ermee wilt gaan doen. De iPad kan niet alles wat een netbook wel kan. Maar wil je alleen een snelle manier om op het web te surfen, je mail te lezen, foto’s op te slaan en een spelletje te spelen, en je hebt het geld er voor over, koop een iPad. Wil je alleen een boek lezen op het beste scherm, kijk naar een eReader. En wil je gewoon een compacte laptop erbij, koop dan een netbook.

Ik denk dat je met een iPad alles op digitaal gebied bij je heb wat een mens anno 2010 nodig heeft tijdens een vakantie. Het enige wat mist is een camera. Voor de rest heb je volgens mij aan een iPad meer dan genoeg op vakantie. En de iPad is meer dan alleen een ontzettend handige gadget in perfect hand- en strandtasformaat… Het is ook een soort statussymbool en, na de chihuahua en de adoptiebaby, dé allerhipste accessoire van de A-listers.

Martijn
  1. hoy,
    Leuk artikel…
    heb m’n iPad nu 2 weken en kan niet meer zonder!
    vertrek morgen op vakantie en voor mij hoeft er idd maar één ding mee, m’n iPad.
    Wou ff reageren op het feit dat je schrijft over youtube en de (on)mogelijkheid om filmpjes te bekijken.
    heb zelf een account bij youtube en een Blog.
    Geloof mij, kan van op m’n iPad beide gebruiken. films kijken, posten en foto’s opladen.
    Ook via de safari-browser kan je naar Youtube surfen en genieten van alle video’s, en dit dank zij de superhandige html5 codex.
    Dit neemt niet weg dat ik het persoonlijk nog steeds jammer vind dat Adobe en Apple het de laatste tijd niet goed met mekaar kunnen vinden.
    mvg, pascal

  2. Mooi artikel!
    Heb net een I-pad gekocht, dus ben erg benieuwd wat ik er allemaal mee kan.
    Vooral op vakantie lijkt het mij heerlijk. De I-pad gaat dus zeker mee op mijn eerst volgende reis!

    Succes met jullie website, ik waardeer vooral de leuke reisverhalen!

    Ed

  3. @marcel
    Beste marcel,
    Zit met m’n iPad op schoot op het terras van het hotel waar wij momenteel verblijven op Madeira.
    Voor vertrek heb ik mij bij Apple een adapter voor foto’s op te laden aangeschaft en een account aangemaakt op een blog.met mijn fototoestel trek ik er dagelijks op uit om foto’s en filmpjes te schieten en elke avond schrijf ik een artikel voor mijn blog. De familie en vrienden thuis zijn dolentoesiast en genieten op deze manier mee van al het moois op dit eiland. Het uploaden van foto’s is een fluitje van een cent en de kwaliteit is super.als je verder uitleg hoeft zal ik met plezier een antwoord verschaffen. Succes en veel plezier gewenst vanwege een trotse iPad eigenaar.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>