De 5 goedkoopste landen ter wereld

De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken. Daarom rakel ik ze weer even op voor de budgetreizigers en toekomstige expats onder jullie.

Paraguay

1. Paraguay
De maandelijkse huur van een appartement in de hoofdstad Asunción (zie foto) kost ongeveer 100 euro. Een nachtje in een mooi, schoon hotel hoeft je maar 4 euro  te kosten. Een biertje kost 40 cent en in een restaurant kost een bord met salade en een steak maar 2 euro.

2. Zimbabwe
Met het hoogste inflatiepercentage ter wereld, scoor je in Zimbabwe gegarandeerd een koopje. Ten tijde van het onderzoek, afgelopen maart, kostte een liter melk een halve eurocent en een kilo vlees 0,40 eurocent. Hier tegenover staan exponentieel groeiende huizenprijzen. Leuk om in rond te reizen dus, minder om in te wonen.

3. Argentinië
De laatste jaren is Argentinië van één van de duurste landen afgegleden naar één van de goedkoopste landen. Een langdurige economische crisis is hiervoor verantwoordelijk. Vooral leerwaren zijn goedkoop. Bioscoopkaartje: 3 euro. Wonen is hier minder goedkoop, maar eten en diensten zijn hier bijzonder betaalbaar.

4. Filippijnen
“200.000 Americans can’t be wrong,” zegt Mercer over de Filippijnen. Een taxirit van een kilometer kost je 30 cent, een knipbeurt 60 cent en een huishoudster die bij je inwoont 30 euro per maand. Het schoolgeld van een universiteit kost nauwelijks 180 euro per semester. Bijkomend voordeel is dat iedereen Engels spreekt.

5. Pakistan
Al kost een maaltijd in een restaurant vaak net zoveel als in Nederland, de prijzen van het onroerend goed maken Pakistan tot een waar paradijs. In de voormalige hoofdstad Karachi kost een huis met 4 slaapkamers ongeveer 23 duizend euro. Daar kan Turkije nog een puntje aan zuigen.

De goedkoopste landen in Europa
Voor de allergoedkoopste bestemmingen moet je dus in Azië, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika zijn. Maar dat betekent niet dat er in Europa geen goedkope landen zijn. Albanië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Wit-Rusland zijn ook aantrekkelijk geprijsd.

Foto: met dank aan Debbie

Martijn
  1. joreiki / trixie zegt:

    hier in frankrijk
    is ook alles goedkoper als in nl
    en een bios kan ook hier al vanaf 3euro
    dat ligt eraan in welk dorp je gaat
    ook de huizen zijn hier spot goedkoop
    als je voor midden frankrijk kiest

  2. fred nulkes zegt:

    Ga naar Iran! Prachtig en veilig land (behalve het zuidoostelijk deel). Zeer aardige mensen, net hotel voor 15 euro en eten in een restaurant voor een euro of 5. Je wordt vaak getracteerd en met open armen ontvangen. Je kan echter nergens pinnen, dus cash is king!

  3. Hoi Fred,
    Ik las zojuist je reactie betreffende Iran. Zelf ben ik een wereldreis aan het plannen en ik vertrek 27 April richitng Gran Canaria. Vervolgens ben ik van plan om via het vaste land via Turkije, Georgie, Azerbeidzjan en richting Iran te reizen. Inderdaad lijkt Iran mij een schitterend land en een uitdaging om doorheen te reizen, echter ben ik nog niet zo bekend met wat ik precies ga bezoeken.

    Heb jij misschien wat tips voor mij? Stadjes die ik niet mag missen en andere bezienswaardigheden die interessant kunnen zijn? Ik ben blij met alle informatie die je kunt delen met mij!

    Alvast bedankt!
    Frederik

  4. fred nulkes zegt:

    Hoi Frederik,

    Ik zou zeker naar Kashan, Qom, Persepolis en niet te vergeten Esfahan gaan. In Teheran ben ik nog nooit geweest. De citadel van Bam ligt helaas helemaal in puin. Ga je verder dan Bam dan zul je zien dat de sfeer langzaam omslaat en grimmiger wordt. Zahedan is ronduit schurkachtig, ik kon niet eens een hotelkamer krijgen en werd overal weggestuurd. Later bleek dat de hoteleigenaren vaak niet al te plezierig door de politie werden ondervraagd als ze een toerist onderdak hadden verschaft. Dus liever niet naar de regio Sistan, tenzij je erdoor moet zoals ik op weg naar Pakistan.

    Belangrijk: in Iran kun je nog steeds niet pinnen. Er zijn wel pinautomaten maar die zijn niet geschikt. Je zal dus cash mee moeten nemen. Ik ben bij Maku de grens overgegaan en daar op de grens Gorbulak/Bazargan moest ik het geld ook laten zien. Je kan daar wisselen en men was erg vriendelijk. Ik was ook de enige op dat moment.

    Vrouw zijn in Iran is niet praktisch gezien als je gaat fietsen, naar het schijnt mogen vrouwen niet fietsen en als het wel toegestaan wordt, moet je toch in tenminste een hoofddoek of chador.

    Met een korte broek maak je in Iran geen vrienden (ik neem aan dat je wel serieus genomen wilt worden?)

    Het wegennet is uitstekend, maar eindeloos lang, ik verzoop op mijn fietsje in de eindeloze zeeen van zand en ben na 1.900 km van Bazargan uiteindelijk in Kerman op de spotgoedkope bus gestapt.

    Als je gaat internetten, vraag dan naar een “Coffeenet”, zo heet een internetcafe daar. Prima verbindingen. Als je porno wilt surfen, krijg je vaak een arabische tekst die zoveel zegt als “piss off, you lame selfabsorbed, mirror-obsessed, oversexed, depraving jerk-off!” Vaak echter kan de systeembeheerder prima bij de “verboden vruchten”, ik mail nog steeds met een zo’n jonge onderzoeker die ik betrapte.

    Alcohol is normaliter nergens te krijgen. Ik heb 1x in Rafsanjan bier gedronken maar dat had een Iraanse vent voor me geregeld onder de voorwaarde dat hij mee mocht drinken. Dat deden we dus stiekum op de hotelkamer. In dure hotels schijnt er wel alcohol verkocht te worden tegen astromomische prijzen. Er is een overdaad aan alcoholvrije bieren (met name Delster / fruitig limonade achtig biertje, maar er is veel meer.

    Het eten is lekker maar nogal eenzijdig (veel rijst + kip/vlees) en is hygienisch. Het water uit de kraan schijn je gewoon te kunnen drinken.

    Als je een hotel neemt van de ITTIC-keten, heb je voor 15 a 25 dollar een schone, nette kamer. Bedden zijn wel hard vaak. In elk ITTIC-hotel hangt een lijst met ITTIC-hotels + adressen en telefoonnummers.

    De TV is niet wat je noemt lachen, gieren brullen. Geen Gordon achtige pulp, geen herrie/oorlog in de keuken en geen Patty Brard (niet alles is slecht..)

    Met name in Juli kan het meer dan 40 graden worden.

    Je wordt vaak met open armen ontvangen, ik ben tenminste vaak getracteerd op eten en drinken dat midden in de woestijn uit autoraampjes wordt aangereikt, vaak willen ze weten waar je vandaan komt en wat die fiets kost.

    Je gaat niet naar Iran voor blote-meidenbars, maar voor een prachtige beschaving, mooie moskeen en 1001 nacht sferen. Als je in de buurt bent, kan ik je een overnachting in een Caravanserai aanbevelen, ligt 30 km ten ZO van de stad Mehris. Echt geweldig was dat, de mooiste overnachting van de 162 hotels waar ik heb geslapen op weg naar Bangkok.

    Een zandstorm is geen pretje, maar je kan dan wel zeggen dat je in een zandstorm hebt gezeten.

    Voor het wisselen van geld is de Melli-bank de beste keuze.

    Toeristen zijn schaars, veel mensen spreken geen engels.

    De Iraanse kaviaar schijnt de beste ter wereld te zijn.

    Ga voor een Iraans visum in Nederland liefst niet naar de Iraanse ambassade aan de Duinweg te Den Haag, tenzij je houdt van lang wachten in een saai hok.
    Ik ga naar Alarco in Den Haag. Het klaar maken van een visum duurt 20-30 dagen en kostte in 2006 130 euro en is 3 maanden na afgifte geldig (je moet dan binnen 3 maanden in Iran zijn). Eenmaal in Iran is het niet moeilijk om in elke stad van betekenis een “extension” te krijgen.

    Als je nog meer wilt weten, hoor ik het wel.

    Groeten, Bicicletty Freddy

  5. Ik dacht hee een reactie van Fred, en toen zag ik de omvang van je bericht! Wow! Dus ik ben enthausiast gaan lezen, en je begon in je eerste alinea al zo veel plaatsnamen op te dreunen dat Ik direct even de kaart erbij gepakt heb!
    Dit is echt nuttige info, super bedankt! En je bent zo positief over Iran in het algemeen! Dat voorspeld enkel goeds. Echt mooi om te lezen dat de locale bevolking je zo warm onthaald, en dat je ruim getrakteerd wordt, dat lijkt mij echt een machtige belevenis.
    Wel typisch om die sfeer-verandering te zien hoe verder je richting de grens met Pakistan te reizen.

    Ikzelf denk Iran te benaderen vanuit Azerbeidzjan, iets verder naar het oosten dan jij de grens gekruist bent. Vervolgens afzaken richting Teheran met als bestemming Shiraz. Ben je daar ook geweest? Vanuit Shiraz hoop ik in Turkmenistan terecht te komen maar vluchten zullen wel prijzig zijn.
    En tussen Teheran en de noordelijke grenspunten, welke stadjes heb je daar bezocht?

    Korte broeken dragen en gek doen zijn Iran een no-go inderdaad! Jezelf gedragen en vooral niet aan demonstraties meedoen 😉 En met een flinke dosis gezond verstand voorkom je natuurlijk ook veel problemen

    Wat betreft een visum denk ik dat er een heleboel veranderd is sinds 2006. Nu zou een visum voor Iran ‘slechts’ 60 euro kosten en moet de sticker binnen 10 in je paspoort geplakt zijn.
    Maar jij kon dus overal je visum verlengen? Wel typisch dat dat zo probleemloos verloopt dan. Ik vraag me af of dat nu, 4 jaar later, nog steeds zo is?

    Bedankt overigens voor de overige korte en snelle beschrijvingen van Iran, dat geeft je toch al een ruim beeld van het land van Ahmadinejad.
    En tips zoals de pin-automaten en het wissellen bij de Mellie-bank neem ik graag in ontvangst! Mocht je zelf nog iets te binnen schieten dan hoor ik dat graag 🙂

    Ik ga trouwens een blog bijhouden op: milesofculture.blogspot.com. Ook vind je er een voorlopige route/planning.

    Nog twee laatste off-topic vragen voor jou, van waar naar waar ben je wezen fietsen? Van NL naar Thailand? En welke landen heb je aan gedaan?

    Nogmaals bedankt voor de nuttige informatie!

    Groeten van de andere Freddy 🙂

  6. fred nulkes zegt:

    Hoi Frederik,

    Dat visum waar jij het over hebt, zou wel eens een transit-visum kunnen zijn, dan krijg je maar een week of zo maar misschien is het echt wel goedkoper geworden. Over 2 maanden weet ik dat want dan ga ik weer een visum voor Iran regelen. Eind Juni/Begin Juli ga ik voor de derde keer op solo-fietsreis en hoop ik Peking te halen in 12 maanden (20.000 km) en wil dan zeker India en Nepal bezoeken, dat is in 2006 niet gelukt toen ik te kort tijd had om in Pakistan een visum voor India te regelen. Ik ben toen 8 maanden weggeweest op weg naar Bangkok, de leukste en interessantste stad die ik ken.

    Nu wil ik via Duitsland, Tsjechie, Slowakije, Hongarije, Servie, Macedonie, Griekenland, Zuidkant Turkije, Iran, Pakistan (zal wel met de bus worden, ik kreeg toen ook steeds escortes van de politie), India, Nepal, misschien Bangla-Desh, dan vliegen naar Maleisie (Birma/Myanmar kom je nog steeds overland niet in, heel jammer!), Thailand, Cambodja (daar zit een arm gezin dat ik al 6 jaar financieel steun, de vader heb ik naar school gestuurd om Engels te leren en heb hem geld geleend voor een taxi, die wil ik zeker weer terugzien) Dan de hele Vietnamese kust waarna er nog 5.000 km China liggen te wachten tot Peking. Ik heb Chinees geleerd bij de LOI (Thais en Indonesisch sprak ik al redelijk goed) om me een beetje te kunnen redden in dat inmens grote land.

    In Iran heb ik overnacht in de volgende plaatsen: Maku, Marand, Tabriz, Bostanabad, Myaneh, Zanjan, Takestan, Bu In Zahra, Saveh, Qom, Kashan, Ardestan, Na’in, Ardakan, Zeyn od Din, Anar, Rafsanjan en Kerman. Echt de route van Noordwest naar Zuidoost dus. Shiraz en de noordelijke grensplaatsen ken ik niet. Ik heb wel gehoord dat het een stuk groener is. Het badplaatsleven schijnt een beetje vergane glorie te zijn en Teheran een lelijke, enorme stad van 17 mln. inwoners.

    Klinkt goed wat je gaat doen trouwens! Is die weblog al geopend? Ik zal bijna zeker bij aroundtheglobe een weblog gaan openen, is me 4 jaar terug ook prima bevallen. Heb je gespaard of zo? Ik in elk geval wel: 43 jaar en nog steeds geen auto! Dat rijbewijs, ik heb het al 18 jaar niet meer gebruikt. Tja en dan een aardige baan en braaf je huis bijna afbetaald, dan blijft er geld over. Ik denk niet dat ik ooit zal kunnen wennen aan een gezinsleven. Toch hoop ik na terugkomst op een leukere en minder onzekere baan als die ik nu heb.

  7. Carlos zegt:

    Argentinië goedkoop? Mijn land was goedkoop tussen 2002 en 2005, daarna is het ouderwets ontzettend duur geworden, belachelijk duur zelfs. De huren en electronika zijn zelfs duurder dan in NL! Het enige dat goedkoper dan in NL is het vervoer maar voor de rest duur tot zeer duur.

  8. Net terug uit Bosnië. Prachtig land om eens te bezoeken en doorheen te rijden. Ook goed voor het land, want het is niet het eerste vakantieland waar je aan zit te denken. Door de oorlog is het land beschadigd. Het is echt goed zichtbaar. Het land is weer in opbouw en Mostar moet je echt gezien hebben, prachtig!

  9. Beertje de Jongh zegt:

    Macedonië zou ook een supergoedkoop land zijn om in te wonen. Wat kan iemand mij daarover vertellen? En over hoe de mensen zijn?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>