Berucht en bezongen. Het imago van de Dominicaanse Republiek is hooguit gematigd positief. Ondanks haar aangename klimaat, wuivende palmbomen en witte stranden heerst met name het beeld van een onveilig land.

Dominicaanse Republiek

Hispaniola

Tezamen met Haïti, onder het grote publiek bekend van de zware aardbeving die het land dik vier jaar geleden trof, deelt de Dominicaanse Republiek, liefkozend DR genoemd, het eiland Hispaniola. Al jaren vliegen chartervluchten op en neer om vakantiegangers naar het Caribische eiland te brengen en vervolgens in één van de zogenaamde all inclusive resorts onder te brengen. In het Noordoostelijke deel van het eiland, regio Puerto Plata, liggen de plaatsen en resorts waar het allemaal begon. Gebouwd langs de kust in en nabij dorpen. Het toerisme concentreert zich heden ten dage echter op Punta Cana, een nieuw aangelegde toeristenenclave in het zuiden van het land. Dit leidt tot een afnemende belangstelling van de regio Puerto Plata, hetgeen de sluiting van accommodaties en voorzieningen tot gevolg heeft.

Tralies en prikkeldraad

Nagenoeg iedere opening van een woning, mits uit beton opgetrokken, hoe nederig ook, is voorzien van tralies. Op de hoeken van de straat staan in camouflage gekleurde geklede mannen met een lang geweer in de aanslag verveeld voor zich uit te kijken. Rollen prikkeldraad zie je niet zelden aangebracht op metershoge muren. Veel Dominicanen vinden hun roeping in beveiligingswerk; van bouwplaats tot supermarkt, alles wordt beveiligd. Is het dan zo onveilig op straat?

Nee, zoals overal ter wereld kent de Dominicaanse Republiek plekken, personen en tijdstippen waar je niet moet zijn. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, doch met een blik die veelal niet verder reikt dan hooguit volgende dag. In groepjes hangen ze wat rond op straat, sleutelen ze aan hun brommertjes of zitten ze gewoon op een stoel te staren in het niets. Afval domineert de weerszijden van wegen. Desalniettemin lijkt men het leven te vieren.

Paradijselijk

Kilometers onaangetaste stranden, een heldere zee en koraalriffen, ook dat is de Dominicaanse Republiek. Het overwegend glooiende landschap is weelderig en groen. Het kwik ligt vrijwel iedere dag rond de 30 graden, kortom; een paradijselijk geheel.Voor een strandvakantie leent het eiland zich dan ook uitstekend. De onderwaterwereld is divers met kleurige exotische vissen die je al snorkelend kunt bewonderen.

Kilometers onaangetaste stranden, een heldere zee en koraalriffen

Het meest authentieke deel van eiland, waar zich meerdere verblijfsmogelijkheden bevinden, vormt de regio Puerto Plata, aan de noordzijde van het eiland. De stad Puerto Plata, met iets meer dan 100.000 inwoners toch wel een stad van omvang, maar herbergt weinig bezienswaardigheden. Om de stad heen zijn een aantal grote resorts gebouwd, waarbij muren en hekken, onderbroken door een portiershuisje met een slagboom de enclaves ‘beschermen’ tegen de lokale bevolking. Kruip onder de poort door en verlaat de vesting om in de kleine dorpjes in de directe omgeving het echte Dominicaanse leven te proeven. De dorpelingen zijn hartelijk en geven je graag een inkijkje in hun dagelijks bestaan.

Puerto Plata, Dominicaanse Republiek

Santo Domingo

Aan de zuidkant van het eiland ligt de miljoenenstad Santo Domingo, tevens de hoofdstad van het land. Vanuit Puerto Plata doorkruis je het land, een ongeveer drie uur durende rit over opvallend goede wegen, om de stad te bereiken. Suikerrietvelden, cacao plantages, sinaasappelbomen; alle agrarische exportproducten passeren onderweg de revue. Ongeorganiseerd staan langs de vierbaansnelweg houten stalletjes waarin men de lokale producten verkoopt. Bij het naderen van de stadsgrenzen maakt een groene omgeving plaats voor een rommelige bebouwing en een behoorlijke verkeersdrukte. Bittere armoede wordt zichtbaar bij de oversteek van de Ozama river. Langs de oever zijn de van golfplaten opgetrokken hutjes in een deel van de stad waarin tienduizenden mensen woonachtig zijn goed zichtbaar.

Santo Domingo, Dominicaanse Republiek

Het oude centrum van de stad concentreert zich rondom het Columbus Park, waaraan de kathedraal Santa Maria de Menor, de oudste kathedraal van zowel Noord- als Zuid-Amerika, is gelegen. Midden op het plein vind je een metershoog hoog bronzen beeld van een naar het noorden wijzende Columbus. Zijn jongere broer, Bartholomew, staat te boek als de stichter van de stad. De voetsporen van meerdere leden van de familie Columbus vind je overal in de stad terug. Het Columbus Lighthouse, ter ere van Christoffel zelf, is een opvallend eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger. Vanaf het kolossale kruisvormige gebouw, dat gebouwd is als mausoleum en waar naar verluidt de resten van Columbus zijn ondergebracht, heb je een panoramisch uitzicht over de skyline van de stad. Aan een dag heb je voldoende om een goed beeld van Santo Domingo te krijgen.

Columbus Lighthouse, Dominicaanse Republiek

Ontspannen, verkennen en genieten

Bij uitstek is de Dominicaanse Republiek een zonzekere bestemming waarin ontspanning centraal staat. Verwacht geen culturele hoogtepunten, fascinerende musea of een bijzonder dierenrijk. De prachtige landschappen, witte stranden en vriendelijke mensen maken het land zeker een bezoek waard.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>